Menu
Matkainspiraatio / Matkavinkit

Mistä inspiraatiota matkakohteen valintaan?

Kaupallinen yhteistyö: ebookers

Okei. Kuvitellaanpa tuttu tilanne. Seisot bussipysäkillä olkapäät korviin vedettynä. Nenäkin vuotaa hyisessä pakkastuulessa. Ajatuksesi harjailevat päivän kiireistä ja velvollisuuksista lomaan ja rentoutumiseen. Mieleen nousee kuvia kauniista lomakohteista, sellaisista, joihin olisi ihana matkustaa. Aurinkoisen lomapäivän ajattelu saa unohtamaan Suomen arktiset olot ympäriltä ja hetkeksi hartiajännityskin tuntuu lieventyvän. Bussin kaartaessa pysäkille pieni ärtymys kuitenkin iskee. Velvollisuudet kutsuvat lomahaaveilun sijaan. Ja et edes tiedä mihin oikeasti haluaisit seuraavaksi matkustaa, vaikka matkalle lähtö houkuttelee. Maailmasta löytyisi niin monta paikkaa minne voisi mennä, mutta miten valita niistä juuri se oikea? Tiedän tunteen. Been there, done that – juuri tänään viimeksi värjöttelin bussipysäkillä matkakohteista haaveillen osaamatta päättää, minne haluaisinkaan just nyt matkata!

Joten mistä ihmeestä ammentaa inspiraatiota matkakohteen valintaan? Päätinkin kirjoitella ylös omat vinkkini unelmakohteen etsintään ja matkainspiraation hakuun ebookersin haastamana:

Kirkasta matkaunelmasi

Pysähdy pohtimaan, mihin ajatuksesi karkaavatkaan kun unelmoit lomasta ja matkasta. Näkyykö unelmissasi rantaa, kaupunkia vai seikkailua – vai kenties kaikkea näitä? Vai nouseeko mieleesi kenties aina uudelleen ja uudelleen tietyt maisemat kuten vaikkapa Santorinin valkoiset talot sinistä merta vasten, Kappadokian kuumailmapallot auringonnoustessa tai Toscanan kumpuilevat maalaismaisemat? Tai ehkä unelmoit jostakin pienestä yksittäisestä asiasta, kuten vaikkapa italialaiselle kokkauskurssille osallistumisesta. Tai suuresta elämyksestä, kuten Karibian risteilystä. Tai itsesi haastamisesta, oli se sitten vaikkapa ensimmäinen vaellusretki tai laskuvarjohyppy.

Vinkki: Kaiva esiin vanhoja matkalehtiä ja leikkaa lehdistä talteen kaikki kuvat, jotka saavat katseesi pysähtymään ja kiinnostut kuvasta. Liimaa kuvaleikkeet yhdelle isolle kartonkipaperille. Voit liimata mukaan tekstipätkiä, mietelauseita tai muuta kuvakollaasiisi sopivaa sekä toki kirjoittaa ylös paperille, mitä unelmasi ovatkaan. Laita kollaasisi esille johonkin näkyvään paikkaan kotona tai työpaikalla. Näin saat päivittäisen muistutuksen siitä mistä unelmoitkaan, ja tällä tavalla unelmista tulee useimmin myös tehtyä totta, kun ne ovat konkreettisesti esillä.

Hae inspiraatiota eri matkakohteista

Jos mielessäsi jo pyörii useita matkaunelmia, mahtavaa! Ruoki unelmiasi entisestään ja hae inspiraatiota vielä vähän lisää. Erityisesti erilaisten matkakuvien selaaminen auttaa fiilistelemään, millaista kyseisessä matkakohteessa voisikaan olla. Olisiko se just sinun juttu vai eikö sittenkään. Matkalehtien lisäksi esimerkiksi Pinterest toimii valtavana kuvapankkina, josta voi eri hakusanoilla hakea kuvia matkakohteista ja lisäksi tallettaa kuvat järjestelmällisesti itsesi luomiin kuvakansioihin, joihin voit palata aina uudelleen ja uudelleen. Realistisempia kuvia löytyy usein googlen kuvahausta, jossa erityisesti pidemmälle selatessa vastaan voi tulla hieman arkisempiakin kuvia matkakohteista. Lisäksi Instagramistakin voi löytää mielenkiintoisia matkakohteita ja uusia kuvakulmia eri matkakohteista, kun selailee tarpeeksi pitkään eri hashtageja ja tilejä.

Vinkki: Unohda käytännönjärjestelyt, rahatilanne ja muut mahdolliset haasteet matkakohteeseen liittyen. Jos voisit matkustaa mihin tahansa, mitkä kohteet sinua erityisesti kiinnostaisivat? Millaista olisikaan tehdä ratsastusretki Pääsiäissaarilla? Entä miltä auringonnousu näyttäisikään kuumailmapallosta Serengetin yllä? Tai miltä tuntuisikaan paistatella päivää Malediivien paratiisirannoilla? Lähde rohkeasti virtuaalimatkalle ja kokoa vaikkapa Pinterestiin oma unelmakansiosi Bucket List -kohteineen ja -elämyksineen. Tämän kokoaminen onnistuu helposti vaikka aamubussissa istuessa. Takaan, että bussimatka kuluu hetkessä.

Kartoita hyödyllisiä taustatietoja

Unelmoinnin ja inspiraation haun lomassa on hyvä myös kartoittaa hieman faktatietoja matkakohteesta. Millaista matkailu kyseisessä matkakohteessa olisikaan? Entä mitä tulee matkailijana ottaa huomioon matkakohteessa? Ehkä näiden uusien keräämiesi tietojen perusteella jokin kohde alkaa vaikuttamaan erinomaiselta valinnalta ja joku toinen taas ei  enää olekaan niin mielenkiintoinen. Hanki faktatiedot ainakin siitä, mikä on maan/matkakohteen tilanne tällä hetkellä, tarvitaanko kenties viisumi ja rokotteita, milloin sinne kannattaa tai ei ainakaan kannata matkustaa, mikä on hintataso ja mitä käytännönseikkoja paikallisessa kulttuurissa tulee matkailijana ottaa huomioon. Tietojen hankintaan paras yleislähde on perinteiset matkakirjat (joita onneksi saa myös e-versioina) sekä toki eri matkakohteiden omat internetsivut.

Vinkki: Matkakirjoja selatessa kannattaa aina huomioida niiden julkaisuvuosi, ettei yllätyksiä tule ainakaan hintojen suhteen (hintataso ja valuuttakurssit kun saattavat muuttua nopeastikin). Helppona apukeinona eri kohdekaupunkien hintatasojen tarkastamiseen voi käyttää ebookersin uutta hintakarttaa, jonka avulla voi tsekkailla eri maiden hintatasoja Suomeen verrattuna. Saat selville esimerkiksi paljonko ateria maksaa Tokiossa, olut Kapkaupungissa, cappuccino Napolissa tai vaikkapa taksimatka Miamissa. Sovelluksen karttaa selatessa saattaa vastaa tulla myös uusia kiinnostavia matkakohteita!

Kysy matkavinkkejä rohkeasti

Matkakohteen taustatietojen haussa saattaa mennä sormi suuhun, kun vastaan tulee niin paljon erilaista tietoa eri kanavista. Koska kaikkea ei itse mitenkään välttämättä saa selville tai se veisi tuhottomasti aikaa, kannattaa matkavinkkien osalta kääntyä myös muiden reissaajien puoleen. Ehkä muistat ystäväsi, työkaverisi, sukulaisesi, naapurisi tai vaikka lastentarhan tai koirapuiston tätin kertoneen olleensa mahtavan kuuloisella matkalla. Tai ehkä seuraamassasi blogissa on vastaan tullut kuvankauniita matkakohteita, joista tekisi mieli kuulla enemmänkin tai ainakin esittää muutama täsmäkysymys vaikkapa lentokentältä hotellille pääsyyn liittyen. Kannattaakin rohkeasti kysellä ja kartoittaa seikkoja, jotka ehkä itseäsi arveluttavat. Parhaassa tapauksessa saatat saada aivan uusia näkökulmia ja kullanarvoisia vinkkejä reissukohteista, joita et itse tullut ajatelleeksikaan.

Vinkki: Nykypäivän somemaailma mahdollistaa tiedon vaihdon nopeasti, ja esimerkiksi Facebookista löytyy lukuisia matka-aiheisia ryhmiä, joissa voi kysyä vinkkejä muilta reissaajilta – lähes mistä tahansa aiheesta. Facebookista löytyy ainakin omat ryhmänsä soolomatkailijoille, seikkailijattarille, Kaakkois-Aasian kävijöille, Australia-faneille ja ties mille muille. Kannattaakin laittaa Facebookin haku käyntiin ja kartoittaa eri ryhmiä. Kaikkia vinkkejä ja neuvoja ei kuitenkaan kannata ottaa kirjaimellisesti, sillä meitä reissaajia on erilaisia, ja toiset tykkäävät toisenlaisista matkakohteista.

Osallistu matkailuaiheisiin tapahtumiin

Suomen suurin matkailuaiheinen tapahtuma Matkamessut järjestettiin juuri, ja seuraavan kerran messuhuumaan inspiraatiota hakemaan pääsee taas seuraavan vuoden tammikuussa. Messuilla esillä olevista maista saa kattavasti tietoa niiden ständeiltä ja lisäkysymyksiä voi esittää maan tai matkatoimiston edustajille livenä. Unohtamatta tietenkään erilaisia puheenvuoroja messulavoilla. Mutta ehkäpä kotikaupungissasi tai lähipaikkakunnilla järjestetään muita matkailuaiheisia tapahtumia? Ehkä kirjastossa pidetään matkailuaiheisia teemailtoja, aikuistenopistossa ja yliopistossa eri maihin liittyviä kursseja ja luentoja tai vaikka esimerkiksi paikallinen matkatoimisto pitää infoillan uusista matkakohteistaan. Tai kokoontuukohan kotipaikkakunnallasi jokin yhdistys tai ryhmä matkailuteeman ympäriltä?

Vinkki: Jos sopivaa tapahtumaa ei ole tarjolla, niin mitä jos kokoaisit tuttavien kesken oman matkaporukan ja kokoontuisitte vaihtamaan ajatuksia matkailun ympäriltä ja katselemaan matkavalokuvia säännöllisesti vaikka tee-kupillisen tai viinilasillisen äärellä? Loistavaa ajanvietettä erityisesti pimeinä pakkasiltoina!

Lähde nojatuolimatkalle

Ota mukava asento nojatuolista, napsauta tv (tai tietokoneen ruutu) päälle ja lähde matkalle maailman ympäri! Esimerkiksi elokuvissa ja tv-sarjoissa vilahtelee eri puolilla maailmaa kuvattuja pätkiä. Indiana Jones ja James Bond seikkailevat ympäri maailmaa ja Game of Thronesissa vilahtelee upeita maisemia ties mistä. Tai miten olisi leffat The Bucket list, Lost In Translation, Godfather, Wild, Amelie, Roman Holiday, Seven years in Tibet, Eat Pray Love, Out of Africa, Under the Tuscan Sun, A Good Year, Motorcycle Diaries, The Beach, Into the Wild, Julie & Julia, Best Exotic Marigold Hotel, Everest, Tracks… Eikä kannata unohtaa erilaisia dokumenttejä kuten vaikkapa David Attenborough:n luontoaiheisia dokkareita lähes maailman joka kolkasta tai eri reality-pohjaisia seikkailusarjoja kuten Madventures tai Arman ja viimeinen ristiretki.

Vinkki: Googlaa esim. best travel movies ja voit löytää useita muita koukuttavia matkailuaiheisia leffoja!

Tee hakuammuntaa

Jos matkakohteen valinta tuo liikaa päänvaivaa, mitä jos antaisit jonkun muun hoitaa sen puolestasi? Eri matkavaraussivustoilla on päivittäin esillä uusia matkatarjouksia, joista saattaa löytyä juuri sinun aikatauluihisi ja mieltymyksiisi sopiva kohde – ja vieläpä edullisesti. Nykyisin monelta varaussivustolta löytyy myös mahtava “minne vain” -toiminto, joka tarjoaa matkakohdetta vielä miettivälle takuuvarmaa inspiraatiota uusien matkakohteiden muodossa. Kokeile vaikkapa ebookersin hintakartan jokeri-toimintoa, ja sivusto ravistaa nopastaan sinulle aina uuden matkakohteen kohdetietojen kera! Vaikka matkaa kyseiseen paikkaan ei olisi aiemmin ajatellutkaan, saa tästä takuulla inspiraatiota uusien matkakohteiden kartoittamiseksi omalle Bucket-listalleen.

Vinkki: Matkakohteen valinnassa kannattaa välillä jättää tilaa myös yllättäjille, sillä usein niille ensimmäisenä mieleen nouseville matkakohteille voi olla lukuisia muita samantyylisiä hyviä tai jopa parempia vaihtoehtoja. Etenkin jos omissa matkapäivissä on joustonvaraa, voi tarjouksien kautta päästä kaukokohteisiinkin yllättävän edullisesti.

Onko sittenkään pakko valita vain yhtä

Jos mielessäsi pyörii useita upeita matkakohteita, etkä mitenkään osaa valita niistä yhtä ylitse muiden, niin mitä jos yhdistäisi kaikki matkakohteet samaan matkaan? Omatoimisesti pystyy reissaamaan useammassakin kohteessa, ja lisäksi nykyisin monella eri matkanjärjestäjällä on erilaisia yhdistelmämatkoja tai seikkailupaketteja, joiden avulla pääsee matkustamaan samalla matkalla useissa kohteissa ja jopa maailman ympäri!

Vinkki: Fiilistele myös ajatusta, että mitä jos sittenkin lähtisit reissaamaan maailmaa pidemmäksi aikaa? Olisiko irtiotto arjesta paikallaan? Takaan omasta kokemuksesta, ettei reissuihin käytettyä aikaa tai rahaa tulee jälkikäteen katumaan. Matkailu jos mikä avartaa ja antaa elämään enemmän kuin ottaa!

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

9 Comments

 • Jenni
  25.1.2018 at 10:05

  Omg mitä kuvia, mistä paikoista ne ovat? 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   25.1.2018 at 19:26

   Ne on Moorealta ja Fidziltä! Ihan superkauniita paratiisisaaria! ♥

   Reply
 • Outi / Maa Quzuu
  28.1.2018 at 11:38

  Aika kivoja uusia ominaisuuksi ebookersilla. Täytyy käydä testailemassa, vaikka jos totta puhutaan, niin mun pitäisi ennemminkin pistää hiukan jarrua näille matkahaaveille tai pian joudun asumaan sillan alle. Vaikka toisaalta, eihän haaveilu mitään maksa 😉

  Reply
  • Anna-Katri
   4.3.2018 at 15:09

   Mun ihan ehdoton suosikki on tuo jokeritoiminto, siinä kasvaa matkakuume ihan huomaamatta. 😀

   Reply
 • Minna -Ku ite tekee
  29.1.2018 at 12:31

  Tälläiset vinkit ei ainakaan auta mun krooniseen matkakuumeeseen! Leffojen lisäksi tykkään lukea eri maihin sijoittuvia kirjoja, matkallekin yleensä otan mukaan jonkun aiheeseen liittyvän kirjan. Mut toi jokeritoiminto onkin mulle ihan uus, vaikka jus selailin ebookersia!

  Reply
  • Anna-Katri
   4.3.2018 at 15:04

   Matkakuume taitaa meillä joillakin sen kuin vain kasvaa, vaikka tekisi mitä. 😀 Ja tuo jokeritoiminto on kyllä ihan mahtava, jos haluaa uutta inspiraatiota eri kohteista.

   Reply
 • Itsekin pahimman matkakuumeen jyllätessä laitan lentojen hakukoneeseen kohteeksi “Minne tahansa”. En sitten tiedä lievittääkö se vai pahentaako matkakuumetta – mutta sieltä sitä inspiraatiota on tullut ammennettua 🙂 Myös leffojen ja luontodokumenttien katselu on parasta! Vaikka matkakohde olisi jo tiedossa, on ihanaa katsoa ennen reissua kohteeseen sijoittuvia elokuvia tai dokumentteja.

  Reply
 • Olipa kiva lähestymistapa aiheeseen. Testailin itsekin hintakarttaa, ja on ollut itse asiassa tosi virkistävää lukea postaukseen kertyneitä kommentteja siitä, kuinka erilaisesti matkailijat reissujaan suunnittelevat ja mitkä eri asiat vaikuttavat matkakohteen valintaan. Omalla kohdalla ajankohta ja hinta on ne ratkaisivimmat tekijät, ei niinkään kohde, sillä mieli tekee kaikkialle enkä epäröi lähteä samaan maahan kahdesti. Yhdellä vierailulla saa maasta vain hyvin keveän pintaraapaisun, varsinkin, jos koko reissun viettää samalla seudulla. Siksi omia suosikkejani ovat lentohakusivustoista juuri ne, joista voi valita “kaikkialle” tai “mihin tahansa” -vaihtoehdon. Ihanan moni onkin ottanut tuon toiminnon käyttöönsä. Listasin muuten omassa jutussa muutamia parannusehdotuksia, ja jos edes osa niistä toteutuu jatkokehityksen myötä, alkaa tuo hintakartta olla melkoisen pätevä työkalu erityisesti budjettimatkailijaa ajatellen.

  Reply
  • Anna-Katri
   4.2.2018 at 19:31

   Näinhän se on, että meillä kaikilla on varmasti omia tapojamme matkakohteen valintaan, mutta useammin sen ratkaisee sitten kuitenkin hinta ja ajankohta minne suuntaakaan. Mutta ehdottomasti unelmia pitää olla matkojenkin osalta, ja silloin tällöin näissä hakupalveluissa voi tärpätä ja pääsee nappaamaan edullisen matkan juuri sinne mistä unelmoikaan. 🙂

   Reply

Leave a Reply