Menu
Matkavinkit

Matkan suunnittelu – parhaat vinkit

Siinä missä rakastan matkailua, pidän myös erityisesti matkojen suunnittelusta. Voin hyvin kuluttaa tunteja pelkään googlailuun, paikkojen vertailuun ja tiedon hankintaan. Unohtamatta tietenkään uusien unelmakohteiden listaamista tai yksityiskohtaisempien matkasuunnitelmien naputtelua exceleihini. Päätinkin nyt avata koko matkan suunnittelu -prosessini, alusta loppuun, siitä kun on kyselty ja lisäksi osallistuin tällä viikolla erään koululuokan tunnille kertoilemaan matkan suunnittelusta. Tässä siis parhaimmat vinkkini matkan suunnitteluun:

1. Unelmat paperille

Vaikka tuleva matka ei olisi vielä edes suunnitelmien tasolla, on unelmille aina aikansa. Omat matkaunelmat kannattaakin kirjoittaa ylös, ja vaikka niistä vain muutamat toteutuisivat, on sinulla aina listalla matkakohteita, joihin voit sopivan hetken tultua alkaa matkaa suunnittelmaan. Mieti, mitkä ovat unelmakohteita, jonne haluat elämäsi aikana matkustaa? Tai mitkä ovat asioita, joita haluat elämäsi aikana ehdottomasti kokea? Listaamasi asiat voivat olla isoja unelmia, kuten ”maailmanympärysmatka”, mutta vielä parempia ovat pienet tarkkaan mietityt asiat, kuten ”nähdä vaaleanpunainen villidelfiini Amazon-joella” tai “patikoida Nepalissa Annapurna-basecampiin”.

Miten? Itselläni käytössä on OneDrivelle tallennettu virtuaalipaperi, johon voin listata mieleeni tulevia unelmakohteita eri laitteilta ja näin listani on aina ajantasainen. Aiemmin minulla oli perinteisempi vihko tähän tarkoitukseen, mutta koska se useimmiten oli kotona ja minä en, ei lista päivittynyt kovin aktiivisesti. Lisäksi minulla on Pinterestissä oma kansio Where to Next, johon pinnaileen kuvia kiinnostavan näköisistä vastaan tulleista matkakohteista. Inspiraatiota matkaunelmiin löytyy Pinterestin lisäksi myös esimerkiksi Instagramista supermatkailijoiden tilejä seuraamalla. Myös blogeista kuin vaikkapa tv-sarjoista (esim. Avara Luonto) voi saada uusia ideoita omalle listalleen. Oma unelmalistani löytyy täältä.

2. Mieti, millainen matkailija olet

Toiset voivat heti suoraan sanoa oman matkailijatyyppinsä, eli millaiset matkat ovat ehdottomasti omaan makuun parhaiten sopivia. Suurinosa meistä taas pitää erilaisista matkoista eri tilanteissa, ja voi hyvin suunnata esimerkiksi kaupunkilomien vastapainoksi löhöilemään rannalle tai aktiivilomalle luontoon. Toiset reissaa mielellään yksin, toiset taas mieluummin kumppaninsa tai vaikkapa ryhmän mukana. Omasta matkastaan saakin enemmän irti, kun tietää ja tiedostaa mitä matkaltaan lähtee hakemaan tai millaisia kokemuksia odottaa eniten. Jos ei ole matkaillut paljoa, kannattaa aluksi olla kaikkiruokainen ja lähteä rohkeasti testailemaan eri matkustustyylejä. Vasta enemmän matkailemalla huomaa parhaiten mistä pitää ja mistä ei, ja seuraavia matkoja voi suunnitella paremmin.

Miten? Jos olet listannut unelmalistallesi konkreettisia matkaelämyksiä, hahmotat varmasti pian listaa lukemalla minkä tyylisistä asioista olet kiinnostunut. Esimerkiksi oman unelmalistani punaisena lankana ovat ehdottomasti suuret seikkailut ja kerran elämässä matkaelämykset maailman eri kolkissa. Mieti ainakin, lähdetkö matkalta hakemaan rentoutumista vai seikkailua? Rantaa vai sademetsiä? Kaupunkeja vai maaseutua? Kesää vai talvea? Resortteja vai roadtripejä? Aktiiviulkoilua vai cityshoppailua? Yksin vai yhdessä? Vai kaikkea niitä?

3. Määritä matkan reaaliteetit

Vaikka omalta unelmalistalta olisi ihana kokea kaikki, asettavat oman arkielämämme reaaliteetit matkoille usein rajoitteita. Ensinnäkin täytyy miettiä, kuinka paljon aikaa matkaan on käytettävissä ja milloin? Toiseksi täytyy ottaa huomioon oma matkabudjetti eli paljonko maksimissaan voi rahaa matkaan käyttää? Lisäksi muita haasteita matkan suunnitteluun voi tuoda esimerkiksi reissukumppani, jolle paras matkan ajankohta tai budjetti voi poiketa omastasi, ja näitä täytyy sitten sumplia yhteen.

Miten? Kirjaa ylös kuinka paljon lomapäiviä sinulla on käytettävissä vaikkapa seuraavalle vuodelle ja laske, kuinka paljon voisit käyttää matkoihisi rahaa yhteensä sinä vuonna. Kiinnitä myös huomiota siihen, milloin voit lomapäiväsi pitää tai voisitko yhdistellä lomapäivistäsi pidemmän irtioton matkaa varten. Varmat loma-ajankohdat kannattaa merkitä heti ylös kalenteriin, sillä silloin voit alkaa suunnittelemaan matkaa juuri tuolle ajankohdalle. Itselläni on käytössä Google Calendar, jonka saa syncronoitua eri laitteille (ja jopa eri ihmisten kanssa) ja jonne myös näppärästi tallentuu suoraan sähköpostiini kilahtaneet lentoliput ja hotellivaraukset.

4. Selvitä perustiedot matkakohteesta

Matkakohteesta kannattaa selvittää ennen matkan varausta tietyt perustiedot, jotka voivat olla myös esteenä matkan toteutumiselle. Itse selvitän ainakin seuraavat asiat matkan suunnittelun aikaisessa vaiheessa:

 • Vuodenaika: ei pelkästään sääolosuhteiden vaan myös mahdollisten hirmumyrskyjen tai muiden potentiaalisten luonnonkatastrofien vuoksi
 • Rokotukset: täytyykö matkaa varten ottaa erillisiä rokotuksia ja onko rokotussarjan ottamiseen tarpeeksi aikaa. Entä onko maassa jotain muita huomioon otettavia terveysseikkoja, joista kannattaisi keskustella lääkärin kanssa ennen matkaa.
 • Viisumivaatimukset ja passin voimassaolo: tarvitseeko maahan päästäkseen hakea viisumia ja kauanko viisumihakemuksessa kestää, plus mitä kaikkia liitteitä hakemukseen tarvitsee. Lisäksi passin voimassaolo kannattaa tsekata jo tässä vaiheessa, sillä yleensä sen voimassa olo täytyy olla yli 6 kk matkalta kotiutumisen jälkeen tarvitsipa viisumia hakea tai ei.
 • Paikallinen valuutta: mitä valuuttaa maassa käytetään ja mikä onkaan sen hetkinen kurssi. Lisäksi kannattaa googlailla hieman maan yleistä hintatasoa, jo oman matkabudjetin laadintaa varten. Valuuttamuuntimeksi oiva apu on esim. Forex ja RatesFX.
 • Matkustusturvallisuus: Ulkoministeriön maakohtaiset matkustustiedotteet kannattaa vilkaista läpi, mutta niitä ei välttämättä kannata ottaa sanasta sanaan totuutena. Toki poliittisesti herkille alueille matkustustiedotteet kannattaa ottaa vakavasti, mutta perusnäpistykset ym. varoitukset ovat arkipäivää kaikkialla maailmassa (myös Suomessa). Lisäksi kannattaa kurkata maan omat turismisivut sekä viralliset uutissivut, jotta tilanteesta pääsee paremmin kärryille.
 • Kulttuuri, uskonto ja muut erityisseikat: vaikka jokaisessa maassa tulee turistina kunnioittaa paikalliskulttuuria ja uskontoja, voi joidenkin maiden osalta olla tässä erityisvaatimuksia – varsinkin yksinmatkaaville naisille. Joihinkin arabimaihin ei esimerkiksi ole menemistä ilman miesseuraa ja peittävää burkhaa.

Miten? Matkaoppaista selviää suoraan nämä kaikki perustiedot helposti, sillä googlailemalla vastaan voi tulla satoja eri sivuja ja mielipiteitä totuuden julistuksena. Matkaoppaan lisäksi kannattaa toki tarkistaa päivitetyt tiedot esim. matkakohteen virallisilta sivuilta tai suurlähetystön sivuilta. Matkaoppaista suosin nykyisin sähköisiä Lonely Planet -kirjoja, sillä ne kulkevat mukani matkoilla näppärästi kännykkäsovelluksessa. Toki muitakin matkaoppaita löytyy, mutta itse olen todennyt Lonely Planetin toimivan parhaiten omille seikkailumatkoilleni, sillä niistä usein löytyy myös tietopaketti yksinmatkaileville naisille.

5. Vertaile, vertaile, vertaile

Kun matkan reaaliteeteistä ja matkakohteesta on perustiedot selvillä, on aika alkaa vertailemaan vaihtoehtoja – ei pelkästään yhden matkakohteen vaan myös mahdollisen varakohteen osalta. Selvitä ainakin lento- ja majoitusvaihtoehdot.

 • Lentolippujen vertailuun käytän lähes aina SkyScanneria, vastaavaa helppoa lentovertailua tarjoa myös esimerkiksi Momondo. Huomiota kiinnitän toki lentolippujen hintoihin, mutta myös lennon kestoon ja reititykseen.
 • Majoituspaikkojen vertailun aloitan aina Tripadvisorista, jossa valitsen aina “Traveller Ranked” listauksen eli muiden matkailijoiden listauksen kohteen parhaista majapaikoista. Lisäksi klikkaan aina auki soolomatkailijoiden arvostelut. En katso Tripadvisorista pelkästään hotelleja vaan myös bed&breakfast ja muita erikoismajoituspaikkoja, kuten hostelleja. Tripadvisor näyttää usein myös majapaikkojen hinnat, mutta sen lisäksi käytän usein Booking.com, Hotels.com, Hostelworld.com tai Airbnb.com sivustoja majapaikkojen hintavertailuun. Useimmiten olen suosinut Booking.comia sen helppouden vuoksi.

Toki helpommalla pääsee, jos varaa valmiin pakettimatkan tai ryhmämatkan, jolloin parhaimmassa tapauksessa pakettiin kuuluu sekä lennot, majoitus, aktiviteetit ja ruokailu. Ja vaikka omatoimisesti matkalle lähtisikin, voi matkanjärjestäjien sivuilta saada hyödyllisiä vinkkejä ja inspiraatiota oman matkan suunnitteluun (ja lopulta huomaakin päätyvänsä helppouden ja halvemman hinnan puolesta valmiiseen seikkailumatkapakettiin). Itselläni internetselaimessa usein avoinna ovatkin esimerkiksi Kilroy Travelsin, G-Adventuresin, Intrepidin ja Dragonmanin seikkailumatkatarjonta. Näiden sivujen lisäksi toki googlailen muitakin paikallisia matkanjärjestäjiä.

Miten? Ei kun vain tyhjä ruutuvihko tai excel-sivu esiin, ja vaihtoehtoja listaamaan. Kirjaa ylös ainakin matkan ajankohta, tarkat lentotiedot vaihtoehtoineen ja hintoineen, hotellivaihtoehdot (voit myös saman matkan aikana majoittua useammassakin paikassa) sekä mahdolliset muut huomiot kohteesta. Kun sinulla on perustiedot ylhäällä, voit yhdellä vilkaisulla huomata, mikä vaihtoehdoista onkaan paras, ja vaikka siltä istumalta napata itsellesi sopivimmat lennot ja majapaikan – tai valmiin matkapaketin. Itse suosin tähän tarkoitukseen exceliä, sillä siellä voin laskea matkan kokonaiskustannukset helposti yhteen.

6. Tarkenna matkasuunnitelmat

Kun matkakohde on valittu, ja ainakin lennot sekä mahdollisesti myös majoitus varattu, on aika alkaa tekemään tarkempia suunnitelmia ja laatimaan päiväohjelmaa – ainakin karkealla tasolla. Olen nimittäin itse huomannut, että mitä paremmin asioista on perillä ennen matkaa, sitä enemmän matkasta usein saa irti ja pystyy myös nauttimaan. En halua käyttää ensimmäistä matkapäivääni kuumeisesti selvittelemällä mitä kohteessa voikaan tehdä tai mitä ylipäätään haluaisin tehdä. Tässä muutamia seikkoja mitä voi selvitellä jo ennen matkaa.

 • Siirtymät paikan päällä ainakin lentokentältä majapaikkaan siirtymisen osalta. Lisäksi, jos haluaa käydä useammassa paikassa, kannattaa tsekata mikä vaihtoehto olisi itselle paras (oma kuski, taksi, bussi, juna jne).
 • Nähtävyydet, aktiviteetit, elämykset – mitä kaikkea kiinnostavaa kohteesta löytyy, ja ennen kaikkea, mitä haluaisit paikan päällä tehdä ja nähdä.
 • Ravintolat ja kahvilat, varsinkin jos sinulla on tiettyjä ruokarajoitteita tai erikoismieltymyksiä
 • Mahdolliset päiväretket ja niiden järjestäjät
 • Muut mahdolliset perustiedot, jotka helpottavat matkalla oloa, kuten esim. aukioloajat, pyhäpäivät, hinnat jne.

Miten? Matkaoppaiden lisäksi kannattaa hyödyntää matkakohteen omat viralliset turismisivustot sekä googlailla kaikilla mahdollisilla hakusanoilla (kuvahakuakaan ei kannata unohtaa). Lisäksi esimerkiksi Facebookissa toimii useita matkailuaiheisia ryhmiä, joilta voi kysellä täsmävinkkejä. Eikä myöskään kannata unohtaa, että Tripadvisorista löytyy nykyisin myös omat Things to do -listaukset nähtävyyksineen ja aktiviteetteineen sekä ravintola-arvostelut. Inspiraatiota matkalle voi myös saada Pinterestin tai Instagramin kuvavirrasta tai rohkeasti kyselemällä esim. blogeista.

7. Huolehdi käytännönasiat kuntoon

Ennen matkalle lähtöä tulee tietyt käytännönasiat hoitaa kuntoon. Tässä listattuna tärkeimpiä:

 • Hoida viisumi- ja passiasiat kuntoon mahdollisimman ajoissa.
 • Hyvissä ajoin tulee myös hankkia mahdolliset tarvittavat rokotukset ja muutenkin huomioida terveyteen liittyvät asiat kerralla kuntoon (esim. lääkkeet matkan ajalle) käymällä omalla lääkärillään tai erikoisiin matkakohteisiin erikoistuneen lääkärin juttusilla.
 • Oma matkavakuutus ehtoineen ja voimassaoloineen kannattaa tarkistaa, ja tarvittaessa hankkia ekstravakuutus, jos matkasi sisältää esim. extreme-lajeja tai muuta erikoista. Tai jos matkavakuutusta ei vielä ole tulee sen osalta tehdä vertailua ja kilpailutusta.
 • Tarkista, että oma luottokortti toimii myös Suomen ulkopuolella ja hankki myös varakortti (esim. Visa-kortin rinnalle Mastercard).
 • Etukäteen voi myös hankkia hieman paikallista valuuttaa käteisenä Forexista.
 • Ota kopiot tärkeimmistä asiakirjoista (passi, viisumi, lentoliput, majoitusvaraukset osoitetietoineen, matkaohjelma ja muut mahdolliset matkadokumentit) ja printtiversioiden lisäksi tallenna tiedot talteen sähköisinä vaikkapa omaan sähköpostiin tai OneDrivelle.
 • Tarkista tarvittavat matkatavarat – mitä pakata mukaan matkakohde ja mahdolliset aktiviteetit huomioiden ja tuleeko sinun etukäteen hankkia jotain uutta.
 • Muistathan myös tehdä myös matkustusilmoituksen.
 • Muut käytännönasiat matkan ajalle, esim. kodin vara-avain, kukkien kastelu, lemmikin hoitopaikka jne.

Miten? Kirjoita ylös to do -lista, jotta et missään nimessä unohda mitään tärkeää matkalle valmistautumiskiireessä. Jos olet epävarma jostakin asiasta, kannattaa ottaa rohkeasti puhelin käteen ja soittaa asiasta vastaavaan firmaan. Varaa vaikka itsellesi yksi kokonainen päivä, jonka aikana voit tehokkaasti hoitaa kaikki käytännönasiat kerralla kuntoon – tämä on ainakin omalla kohdallani ollut paras tapa selvitä kiireen keskellä kaikkien asioiden hoitamisesta. Lisäksi pakkaamisen osalta kannattaa laatia matkatavaralista niin viimehetken kiireissä ei tärkeitä asioita unohdu pois matkasta.

8. Matkalle!

Noin päivää ennen matkan alkamista voit hoitaa lennolle sisäänkirjautumisen, ja mahdollisesti myös varata samalla extrapalveluja, jos tarvetta. Hyvä on myös varmistaa kuljetus matkakohteen lentokentältä majapaikkaan, tai ainakin ottaa selvää paikallisten taksien käytännöistä ja hinnoista, jos sellaisen aikoo kentältä napata. Lisäksi kannattaa vielä tuplatsekata, että oma majoitusvaraus on voimassa ja vieläpä oikeille päivämäärille.  Lennolle voikin sitten vaikka ottaa mukaan matkaoppaan ajankuluksi ja viimeisten vinkkien nappaamiseksi.

Lue myös matkan suunnitteluun liittyen seuraavat postaukset:

Sisältää mainoslinkkejä.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

29 Comments

 • Aron / Ja sitten matkaan...
  27.9.2017 at 22:15

  Hyviä vinkkejä. Minäkin tykkään suunnitella matkoja. Excel on hyvä budjetin suunnitteluun, muutoin kirjailen asioita ylös OneNoteen, johon voi sutata muistivihkomaisesti vähän kaikenlaista. Tykkään myös Lonely Planetin oppaista. Lainailen niitä paljon kirjastosta, kun kyse on lähinnä potentiaalisiin kohteisiin tutustumisesta. Ainakin pääkaupunkiseudun kirjastoissa on mahtava valikoima oppaita ja ne saa ihan ilmaisesti varauksen kautta mistä tahansa kirjastosta omaan lähikirjastoon. Ostan kirjan itselleni siinä kohtaa, kun matka alkaa olla varma. Lonely Planetin omassa nettikaupassa kerrotaan jokaisen oppaan osalta seuraavan laitoksen julkaisuaika. Näin voi hyvin optimoida ostoajankohdan ja varmistaa saavansa aina tuoreimman oppaan.

  Reply
  • Anna-Katri
   1.10.2017 at 19:45

   Minulla on myös OneNote ja Word sekalaisten asioiden ylöskirjaamiseen, mutta jostakin syystä olen viehättynyt tuohon excelin tarjoamaan taulukointiin kun samalla voi tehdä laskelmia. 🙂 Ja tuo on totta, että kirjasto on mahtava paikka matkainspiraation hakuun ja matkojen suunnitteluun, sillä turhan takia ei kannata kirjoja ostaa!

   Reply
 • Nicola
  27.9.2017 at 22:36

  Kiitos kattavasta selvityksestä. 🙂
  Postauksesi oli todella hyödyllinen.
  Tästä inspiroituneena aloinkin listaamaan ylös asioita/paikkoja joissa haluaisin käydä maailmalla kuin Suomessakin. Tosin oon myös jo tehnyt juttua/postausta että missä maissa haluaisinkaan käydä. Kummatkin postaukset ajan kanssa julkaisen omassa blogissani.

  Reply
  • Anna-Katri
   1.10.2017 at 19:43

   Mukava kuulla että oli hyödyllinen postaus! 🙂 Ja oioi, matkakohteiden listaaminen ja se päämäärätön haaveilu on kyllä ihan parasta! Oletko tutustunut jo Pinterestin maailmaan – se on oikea aarreaitta matkainspiraation hakemiseen, ainakin jos on yhtä visuaalisesti innostuva kuin itse olen!

   Reply
 • Sarkku
  27.9.2017 at 23:11

  Hyvä postaus! Paljon hyödyllistä tietoa. Olet siis exel-mimmi ?. Minulla on paaaaljon paaaljon pienempiä matkoja, mutta tyyliin meno- ja paluulippu varattu ja muu hoituu matkalla. Kiitos vinkeistä.

  Reply
  • Anna-Katri
   1.10.2017 at 19:42

   Hehhe, exceliä on kyllä tullut paukuteltua ja onneksi se soveltuu matkasuunnitteluunkin aika hyvin. 🙂

   Reply
 • Anu
  28.9.2017 at 18:30

  Loistavia vinkkejä, vaikkakin aika samanlainen suunnittelija olen itsekin. Rakastan listoja ja muistiinpanoja, ihan paperiversioinakin. Nyt käynnissä tulevan talven reissusuunnitelmat… vähän vaan jännittää se Balin tulivuori. Saa nähdä joutuuko tässä vielä muuttamaan suunnitelmia sen vuoksi.
  Huomasitko että laitoin sulle s-postia? Olisi kiva jos ehtisit vastailemaan… 😀

  Reply
  • Anna-Katri
   28.9.2017 at 22:26

   Moikka Anu, huomasin sun viestin, mutta pahoittelut etten ole siihen vielä ehtinyt vastaamaan – tämä viikko on ollut aikamoista härdelliä. Mutta palaan siihen mahdollisimman pian! 🙂

   Reply
 • Susanna
  28.9.2017 at 22:10

  Hyvä ja hyödyllinen kooste. Tuo on totta myös pinterestistä löytyy valtavasti uusia ideoita. Kannattaa myös matkalle lähtiessä katsoa olisiko lähistöllä jotain toistakin kohdetta, johon pääsee käymään esim. junalla tai lautalla samalla kertaa. Esimerkiksi Kreikasta joistain kohteista voi käydä Turkissa tai Albaniassa, Saksasta tietyistä paikoista pääsee jopa kävellen Ranskan puolelle, Maltalta voi käydä Sisiliassa. Tykkään Berlitzin taskumatkaoppaista, ne ei vie liikaa tilaa ja mahtuu kätevästi laukkuun. Välillä ostan myös matkalehtiä

  Reply
  • Anna-Katri
   1.10.2017 at 19:36

   Heh, taidat olla samanlainen kuin minä, että kurkkaat matkakohteen lähikohteet ja jopa naapurimaatkin siinä toivossa, josko matkaan voisi yhdistää vielä jotain uutta. 🙂

   Reply
 • Merja
  30.9.2017 at 13:37

  Joku on joskus sanonut, että 1/3 matkasta on etukäteen suunnittelua, 1/3 itse matkalla oloa ja 1/3 jälkikäteen tehtävää kuvien , muistojen ja kokemusten kertaamista.

  Reply
  • Anna-Katri
   1.10.2017 at 19:31

   Hieno havainto, tuo on kyllä varmasti totta!

   Reply
 • Sofia
  2.10.2017 at 12:00

  Tässä jutussa oli todella paljon hyviä vinkkejä, ja kuvittelisin olevan hyödyllinen etenkin ensimmäisiä reissuja suunnittelevalle 🙂 Mä kerään haaveissa olevista kohteista myöskin eräänlaista albumia Troverissa, tosin reissuja tulee usein kuitenkin varattua sitten fiilispohjalta tai lentotarjousten houkuttamana. Ja Lonely Planetin matkaoppaat on todellakin niitä parhaita! Etenkin kun kyseessä ei ole pelkkä kaupunkikohde.

  Reply
  • Anna-Katri
   2.10.2017 at 21:06

   Näin yritinkin postausta kirjoitella, jos joku kaipaa perusteellisempaa tietoa matkan suunnittelua varten. 🙂 En olekaan kuullut tuosta paikasta – olen itse ollut niin hurahtanut Pinterestiin jo vuosi kausia että nähtävästi jäänyt nämä muut sovellukset testailematta.

   Reply
 • jonnahah / Allergic to Kiwi
  2.10.2017 at 19:12

  Hyvä prosessinavaus! Kuulostaa monelta osin samalta kuin täälläkin, tosin mies yleensä hoitaa pitkälti etukäteisscouttailun ja olen lähes varma, että Booking ja Tripadvisor on koluttu totaalisesti ja moneen kertaan läpi, ennen kuin mitään varataan. Itsellä ei jaksamista riitä ihan niin paljoa. Jotenkin se etukäteissuunnittelu kuitenkin pidentää matkailoa ja ihana haaveilla kaikesta etukäteen.

  Reply
  • Anna-Katri
   2.10.2017 at 21:00

   Kukin tavallaan, ja hienoa että olette löytäneet miehenne kanssa sopivan työnjaon. 🙂 Ja tuo on niin totta, mitä sanoit että matkasuunnittelu ei vain helpota itse matkalla olemista ja siellä nauttimista, vaan myös antaa sopivasti puhtia arkeen kun tietää mistä haaveilla ja mitä odottaa. 🙂

   Reply
 • kristta
  4.10.2017 at 09:51

  Tämä on aivan loistava paketti ja oli todella hienoa saada sinut vieraaksemme tunnille! Matkakuume kasvoi sekä oppilailla että opettajalla 😉

  Reply
  • Anna-Katri
   4.10.2017 at 17:24

   Ihana kuulla! Ja kiitos että pääsin vieraaksenne juttelemaan matkailusta! 🙂

   Reply
 • Katja / Lähtöselvitetty
  4.10.2017 at 22:07

  Vau, miten tarkkaa työtä sä teet! Mun matkahaaveet on olemassa, mutta täysin levällään, ja matkasuunnitelmat usein sitäkin enemmän. Olen viime vuodet lähtenyt matkaan todella hataralla suunnittelulla, mutta tärkeintähän on lähteminen!

  Reply
  • Anna-Katri
   5.10.2017 at 18:05

   Hahha, tämä tarkkuus ja suunnitelmallisuus on kyllä selvästi yksi ominaisuus, jota nähtävästi hyödynnän töiden lisäksi myös matkailussa. 😀 Mutta niin kuin sanoit, tärkeintä on kuitenkin ehdottomasti se lähteminen!

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  5.10.2017 at 18:18

  Sattuipa sopivasti tämä postaus. Oli alun perin tarkoitus tehdä vastaavan lainen, mutta keskityinkin vain siihen, miten suunnittelen ohjelman, mitä nähdä ja tehdä kohteessa: http://kohteenamaailma.fi/matkailu/matkan-suunnittelu/
  Linkitin tämän postauksesi omaani 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   5.10.2017 at 20:31

   Jee, että sattui sopivasti ja löysit mun postauksen! Ja kiitos paljon linkkauksesta. 🙂 Hyviä vinkkejä!

   Reply
 • Johanna / Fin Nomads
  6.10.2017 at 14:35

  Tää on hyvä ja kattava listaus matkan suunnittelusta! Suunnittelu on sitä tärkeämpää, mitä tiukemman aikataulun reissu on kyseessä ja mitä enemmän haluaa tehdä ja nähdä. Pitkällä reppureissulla taas on helpompi mennä fiilispohjalta, kun aikaakin on enemmän. Liika suunnittelu saattaa päin vastoin rajoittaa liikaa reissun päällä. Me ollaan aika huolettomia eikä yleensä suunnitella mitään etukäteen ennen kuin ollaan kohteessa, mutta toki käytännönasiat, kuten valuuttahommat ja lentokenttäbussit tulee aina katsottua etukäteen.

  Reply
  • Anna-Katri
   7.10.2017 at 08:23

   Ehdottomasti silloin kun aikaa on rajallisesti, kannattaa suunnitteluun panostaa. Sitten taas jos on aikaa enemmän niin on toisaalta myös ihanaa lähteä reissuun ilman liian tiukkoja suunnitelmia – voi sitten mielen mukaan reissata ja tehdä mikä juuri silloin tuntuu parhaimmalta. 🙂

   Reply
 • Katariina
  6.10.2017 at 20:57

  Ihailtavaa suunnitelmallisuutta ja systemaattisuutta! Voisin koittaa ottaa hiukan opiksi, sillä viime vuosina matkavaraukset ja -suunnitelmat ovat menneet aika randomilla. Välillä toki valmistaudutaan hiukan paremmin, mutta monesti ollaan lähdetty liikkeelle aika hataralla pohjalla. Se on ihme, koska tykkään kyllä kovasti matkasuunnittelusta, mutta ilmeisesti ruuhkavuodet ovat vaatineet veronsa. Hyvä vinkki myös nuo LP:n sähköiset kirjat, sillä kannan yleensä mukana ihan paperiversioita (ja hukkaan ne puolilla matkoista) 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   7.10.2017 at 08:25

   Joo nuo sähköiset versiot on ihan mahtavia, sillä varsinkin maailmanympäri matkalla en oikeasti edes voinut laittaa rinkkaani kirjan kirjaa niiden painon vuoksi. 😀 Kännykässä sen sijaan saattoi olla jemmassa kymmeniäkin kirjoja, eikä tuntunut missään. 🙂

   Reply
 • Teija / Lähdetään Taas
  7.10.2017 at 21:26

  Oooh! Kuulostaapa ihanan järjestelmälliseltä. Minä olin ennen lasta superjärjestelmällinen, nykyään vaan varaan matkan aina kun tulee hyvä lentotarjous tai on loma, mihin mahtuu matka. Ja sitten lähden. Toki pyrin suunnittelemaan ennakkoon vähintään ravintolat, mutta kovin suoraviivaista varaa-napin painamista tämä tämän hetken matkustaminen kyllä on 😀
  Ehkä joskus vielä järjestelmällisempään suuntaan, kun siihen on taas aikaa 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   10.10.2017 at 07:51

   Hahha, välillä itse aina toivoisin että olisin vähemmän suunnitelmallinen ja vain menisin sinne minne nokka näyttää. 🙂 Mutta varsinkin maailmanympärimatkalla opin että nautin matkasta rutkasti enemmän kun ei tarvitse tienpäällä ollessa kaikesta stressata. Toki minäkin lähden silloin tällöin lyhyemmille matkoille ilman suurempaa suunnittelupainetta, mutta nuo pidemmät seikkailumatkat ovat sitten erikseen. 🙂

   Reply

Leave a Reply