Menu
Latvia

Riika – Pakkaspäivän terveiset

Pakkaspäivän pikaterveiset Riiasta! Täytyy kyllä sanoa, että pitäisi useamminkin yrittää napata lennot stop-overin kera, sillä nyt matkalla Roomaan oli mahdollista viettää yksi yö Riikassa. Ja koska Riian vanhakaupunki on niin kompaktin kokoinen, ennätin hyvin yhden aamupäivän aikana näyttämään isälleni sen parhaat palat. Piipahdin itse ensimmäisen kerran Riiassa viisi vuotta sitten juhannuksena (voiko siitä muka olla jo niin pitkä aika?!), joten nyt pääsinkin näkemään aivan toisenlaisen palan Riikaa.

Jos tuolloin ensimmäisellä matkalla vanhan kaupungin kujat olivat täynnä elämää avoinna olevine terasseineen ja leppoisasti sinne tänne kävelevine turisteineen, puhumattakaan siitä yli 20 asteen aurinkoisesta säästä, oli nyt vastassa aivan toisenlainen, talvinen Riika: Aamupäivällä pakkanen lähenteli -10 astetta hyisen viiman vuoksi, ja vanhan kaupungin mukulakivikadut olivat saaneet ylleen jäisen lumipeitteen. Aikaisesta ajankohdasta, tai ehkä sittenkin kylmyydestä, johtuen kadut olivat tyhjää täynnä. Vain siellä täällä nopeasti ohi hartiat kyyryssä kulkeva matkalainen, ja muutamassa kadun kulmassa lämmintä kahvia noutamassa ollut paikallinen. Hengitys huurusi, ja sormet muuttuivat kohmeisiksi parissa minuutissa paksuista hanskoista huolimatta.

Mutta ehkä juuri siitä syystä Riiassa oli ihan omanlaista pakkaspäivän tunnelmaa. Ylhäältä Pyhän Pietarin katedraalista ympärilleen katsoessa edessä avautui jäisen satumaiset näkymät Riian vanhankaupungin yli aina jäätyneen Daugava-joen toiselle puolelle ennen kuin pakkaspäivän usva peitti kaukomaiseman alleen. Katedraalin rautakaiteet olivat saaneet ylleen jäisen kuorrutuksen – niitä katsellessa hätkähdin ihan havainnolleni, että kuinka kauniilta pienet jääkiteet oikein voivatkaan näyttää. Sanoo tyttö, joka ei todellakaan ole mikään talvi-ihminen!

Ja kun oli hetken kierrellyt pikkukatuja ristiin rastiin, ja paikallisti ensimmäisen auki olevan kahvilan, oikein aisti lämmön tulvahtavan kroppaan vain ikkunasta sisään katsoessa. Puhumattakaan siitä tunteesta, kun muutaman minuutin päästä lämpimän kahvikupillisen eteen saatuaan kroppa alkoi sisältä päin sulamaan ja kohmeiset sormet taas tuntemaan jotakin. Enkä muuten muista milloin viimeksi kupillinen cappuccinoa ja viipale omenastruudelia olisi maistunut niin järjettömän hyvälle?!

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

15 Comments

 • Hitsin hyvä idea tuo stop-over-lento! Näitä pitäisi yrittää itsekin ryhtyä harrastamaan, kaksi kärpästä yhdellä iskulla -taktiikalla. On kyllä harvinaisen autio tunnelma siellä kaduilla, kovin kylmänarkoja lie riikalaiset 😉

  Reply
  • Anna-Katri
   4.3.2018 at 14:31

   No sama juttu! Nämä lennot tuli sattumalta vastaan ja olisi kyllä mahtavaa jatkossa hyödyntää tällaisia stop-overeita useamminkin!

   Reply
 • Tanja
  9.2.2018 at 21:16

  On jotenkin aina houkuttanut käydä siellä! Suositteletko käymään esimerkiksi viikonloppu reissun?

  Reply
  • Ode
   12.2.2018 at 10:30

   Mä ainakin suosittelen! Just sopivan kokoinen kaupunki viikonloppureissulle tai vaikka pitkälle viikonlopulle. Lentoaikakin on lyhyt niin hyvin ehtii vaikka lähtisi perjantai-iltana ja palaisi sunnuntaina.

   Reply
   • Anna-Katri
    4.3.2018 at 14:24

    Ehdottomasti, Riika on kiva kompakti kaupunki juuri viikonloppureissulle. 🙂

    Reply
  • Anna-Katri
   4.3.2018 at 14:31

   No ehdottomasti! Riika ja varsinkin sen vanha kaupunki on aivan ihana ja sopivan kompakti juuri viikonloppureissulle! Nyt vain lentoja varaamaan ja Riikaan tutustumaan. 🙂

   Reply
 • Merja
  9.2.2018 at 22:14

  Olen myös ollut Riiassa maaliskuussa, jolloin oli jonkinlainen takatalvi. Siellä oli kylmempää ja talvisempaa kuin Suomessa. Zeppelinhallien myyjät joivat vodkaa varmaan pysyäkseen lämpiminä jääkylmissä halleissa, mitkä olivat kyllä ihmeellinen nähtävyys muuten kauniissa kaupungissa. Oletko sattunut käymään?

  Reply
  • Anna-Katri
   4.3.2018 at 14:30

   Joo, Riikassa tuntui kyllä tuolloin paljon kylmemmältä kuin Helsingissä! Ja hahha, vodka varmasti auttaa! Zeppelinhalleissa en ole käynyt, pitääkin seuraavalla Riikan matkalla sinne suunnata. 🙂

   Reply
 • Tiina
  12.2.2018 at 12:04

  Miten tuollaisia stop-over lentoja varataan, kyselee amatööri 😀

  Reply
  • Anna-Katri
   4.3.2018 at 14:23

   Bongasin nämä sattumalta skyscannerista. 🙂 Niissä kannattaa kiinnittää huomiota koneen vaihtoaikaan – joskus lento perille saapuu illalla ja jatkolento on vasta seuraavana päivänä tai usean tunnin päästä samana päivänä, jolloin tuon luppoajan voi käyttää kohteessa. 🙂

   Reply
 • TerhiKoo
  14.2.2018 at 08:36

  Minäkin haluaisin tietää että miten tai mitä kautta löydät stop over-lentoja?
  Oma kokemukseni Riiasta: olimme siellä eräänä juhannuksena, oli hyytävän kylmää +10C ja tulin ryöstetyksi. Siitä huolimatta vaikuttihan se ihan kompaktilta ja sievältä kaupungilta, ehkä annan sille vielä joskus mahdollisuuden 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   4.3.2018 at 14:05

   Nämä lennot bongasin ihan vain Skyscannerin sivuilta, kun sivu ehdotti halvimmiksi lennoiksi näitä. Menolennossa koneen vaihtoaika Riikassa oli niin pitkä, että siinä pystyi jo yöpymään ja tutustumaan kaupunkiin. 🙂

   Reply
 • Elina Marjaana Travel Blog
  17.2.2018 at 07:54

  Huippu idea pysähtyä Riiassa! Olen käynyt kaupungissa parikin kertaa, mutta niistä matkoista on jo useita vuosia. Toisella kerralla lensin elämäni halvimmilla lennoilla, 12 euroa menopaluu. Se taisi jäädä opiskelijana parhaiten mieleen. 🙂 Tykkäsin kyllä kaupungista, etenkin älyttömän hyvistä pannukakuista, joita söimme molemmilla kerroilla samassa paikassa. Helposti tulee tehtyä lyhyitä reissuja Tallinnaan, mutta itse asiassa Riika voisi toimia lähes yhtä hyvin.

  Reply
  • Anna-Katri
   4.3.2018 at 14:01

   No nyt on kyllä ollut ihanan halpaa – kunpa tuon hintaisia lentolippuja löytäisi useamminkin. 😀 Ja tuo on totta, Riika on myös todella lyhyen matkan päässä, hyvä vaihtoehto Tallinnalle tai Tukholmalle.

   Reply

Leave a Reply