Menu
Ruotsi

Trendikaupunki Tukholma

Tukholma Tukholma Tukholma Tukholma Tukholma TukholmaTukholma TukholmaTukholma Tukholma Tukholma Tukholma

Tukholma, tuo naapurimaamme trendikäs pääkaupunki, vaikuttaa olevan vuodesta toiseen kaikkien matkailijoiden huulilla. Jotkut käyvät siellä jopa useita kertoja vuodessa palaten sinne aina uudelleen ja uudelleen. Tuntuukin, että suurinosa meistä haaveilee jatkuvasti pienestä piipahduksessa Tukholmassa joko viikonloppuisen getaway-loman tai risteilyn tarjoaman päivävisiitin muodossa. Ja mitäpä muuta Tukholma olisikaan kuin helppo matkakohde piipahtaa milloin vain ja vaikka useammankin kerran, sillä matka-aikaa ei ole nimeksikään, hintataso ei merkittävästi poikkea Suomessa totuttuun eikä kulttuurieroistakaan tarvitse kärsiä (ainakaan merkittävissä määrin). Tukholma myös tarjoaa Helsinkiin verrattuna isommalla mittakaavalla tekemistä, näkemistä ja kokemista niin kulttuurinälkään, shoppailuun, kulinaristisiin nautintoihin kuin yleiseen kaupunkifiilistelyyn.

Mutta miksi minusta sitten tuntuu siltä, että Tukholma ei vain jollakin tasolla sytytä minua? Siellä ollessa tuntuu jotenkin kuin ei olisi matkalla ollenkaan. Onko se jo liian tuttu, liian nähty, vai olenko vain viettänyt siellä kokonaisuudessaan liian vähän aikaa tutustuen vain tiettyihin samoihin paikkoihin? Kun nyt viikonloppuna olin Tukholmassa, huomasin tämän saman ajatuksen hiipivän mieleeni aivan kuten aiemmillakin matkoillani. Kaunishan kaupunki on, ja ihanan eloisa, mutta jostakin syystä se ei saa minussa aikaan mitään erityisiä tunteita kuten vaikkapa Pariisi, Lissabon tai Rooma ovat tehneet.

Tämänkin matkan jälkeen palasin takaisin Helsinkiin ilman sen suurempaa kaipuuta takaisin Tukholman kaduille, vaikka varsinkin nyt Euroviisujen myötä kaupunki oli täynnä elämää: Ihmiset olivat viikonlopun vietossa hymyssä suin, ja näytti siltä, ettei kenenkään mielestä kevätpäivää kannattanut tuhlata turhaan hötkyilyyn. Tukholmalaiset istuskelivat tyylikkäissä kahviloissa erikoiskahvejaan siemaillen, kävelivät trendikkään näköisinä ostoskaduilla aurinkolaseissaan ja tennareissaan, herkuttelivat joka kulmasta löytyvistä nakkikioskeista ostamillaan take-away hodareilla, tunnelmoivat Euroviisu-huumaa ja ottivat kaiken irti kilpailujen isännöinnistään (jopa liikennevalot hoilottivat Euroviisu-biisejä) sekä aivan selvästi osasivat nauttia kevätpäivästä ystäviensä kanssa kaupungilla.

Mutta miten saisin Tukholma-kärpäsen puraisemaan itseäni edes hieman kovempaa? Mitä teen väärin, tai jos kysytään toisinpäin – mitä Tukholmassa kannattaisi nähdä ja kokea, jotta kaupunki antaisi parastaan ja saisi jotain särähtämään sisälläni? Kysynkin nyt teiltä, arvon Tukholma-tietäjät, että olisiko teillä antaa vinkkejä Tukholmaan matkaavalle: missä kannattaa ehdottomasti käydä, mitkä kuuluvat jokaisen Tukholma-vierailijan must see -listalle, missä kannattaa yöpyä, mitkä ovat parhaat ravintolat ja trendikahvilat tai mitä tahansa muuta mihin sinä olet Tukhomassa ihastunut. Seuraavalle matkalle ajattelin nimittäin tehdä pientä listaa suosituksista, jos vaikka niiden avulla Tukholma näyttäytyisi minulle uudenlaisessa valossa!

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

6 Comments

 • Mia
  18.5.2016 at 10:06

  Ehkä voisi ajatella, että Tukholman ei tarvitse sykähdyttää samalla tavalla kuin muut ulkomaalaiset kohteet, vaan on tavallaan koti poissa kotoa? Käyn yleensä Tukhomassa ihan vain yleisfiilistelemässä tutuissa paikoissa ja toki koska olen itse ruotsinkielinen ja olen Ruotsissa asunut, tuntuu se minulle vielä hiukan kodikkaammalta 🙂 mutta Tukholma ja Ruotsi ei kovin paljon kuitenkaan poikkea Suomesta, ja siksi se varmaan tuntuu niin tutulta? Voisin ainakin vinkata Nobis-hotellia seuraavaksi yöpymispaikaksi, se on suosikkihotellini kautta aikojen. Tyylikäs, keskellä kaupunkia Norrmalmstorgetin kupeessa, ja heidän sauna-/spa-osasto on aivan ihana (huonetta kannattaa pyytää nimenomaan Norrmalmstorgetin puolelta, muuten Bernsin yökerhosta saattaa kuulua hieman melua). Yleensä pyörin samoissa tutuissa paikoissa Östermalmilla ja kolun läpi lempikaupat: Svenskt Tenn, NK, Acne, Filippa K jne. Usein reissuni painottuvatkin ostoksiin, koska pidän niin monesta ruotsalaisesta brändistä ja NK:ssa on ihana fiilistellä sisustustavaroita. Piipahdan kahvilassa syömässä lempikakkuani prinsesstårtaa ja kävelen Djurgårdenissa nauttien maisemista. Minulle ehkä Tukholma on niin rentouttava juuri koska siellä kaikki on tuttua, tiedän mihin mennä ja mitä tehdä, ja siksi kahden päivän pikavisiitillä voi vain keskittyä rentoon oleiluun. 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   22.5.2016 at 19:50

   Varmasti juuri sen vuoksi, että Tukholma tuntuu jollakin tapaa Helsingin isoveljeltä, ei matkaa sinne miellä välttämättä oikeaksi matkaksi, vaikka toki sitä onkin. 🙂 Toivoisin, että seuraavalla Tukholma-visiitilläni minulla olisi enemmän aikaa, jolloin kaupungin tunnelmaan pääsisi paremmin kiinni ja no, tekemään myös niitä juttuja, mitä matkoilla tykää tehdä. Ja kiitos hotellivinkistä – pidän sen ehdottomasti mielessä, samoin kuin nuo muutkin fiilistelypaikkasi. 🙂

   Reply
 • Katja
  18.5.2016 at 21:59

  Sama täällä on samaa mieltä, vaikka Tukholmassa juuri nyt käyn töissa väliaikaiseti, kun saan kaikki tavoiteet/unelmaat tehtyä ja muuttaa, niin silti se ei saa minussa aikaan erityisiä tunteita. Mutta tähään asti on Pariisi tehnyt vaikutelmaan ja saa nähdä on vielä maita kokeilematta ja matkustaa. <3 Tukholmassa käyn vaan joskus paikkoissa Berns on hyvä jos tykkää tanssimisesta. Ja Reloaded Superfood Bar ja Clean food jos tykkää tervellisestä ruoasta.

  Reply
  • Anna-Katri
   22.5.2016 at 19:48

   Pariisin puolesta minäkin liputan. 🙂 Ja kiitos vinkeistä, täytyy pitää ne mielessä, jos Tukholmaan lähiaikoina suuntaan takaisin!

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  19.5.2016 at 15:20

  Minä pidän Tukholmasta siksi, ettei siellä edes tunne olevansa ulkomailla. Asuimme kaupungissa joskus pari vuotta ja ehkä sen jäljiltä Tukholmassa käyminen on aina hiukan “paluu kotikaupunkiin”.
  Veden läsnäolo ja vihreät puistot ja bulevardit ovat kivoja – ja museot. Viimeksi kävimme katsomassa nämä kolme
  http://meriharakka.net/2015/01/13/kolme-museota-tukholmassa/

  Reply
  • Anna-Katri
   22.5.2016 at 19:47

   Varmasti erilainen tunne palata Tukholmaan, jos siellä on aiemmin asunut ja näin ollen tuntee paikat paremmin kuin viikonlopputuristi. 🙂

   Reply

Leave a Reply