Menu
Brasilia / Ecuador / Peru

Infopaketti – Omatoimimatka Etelä-Amerikkaan

IMG_1789_galapagos A-K

Keväällä 2011 olin seikkailumatkalla Etelä-Amerikassa, ja vaikka matkasta onkin jo useampi vuosi aikaa, pätee varmasti muutamat matkavinkit vielä tänäkin päivänä. Valtavan kokoisessa maanosassa olisi nähtävää vaikka kuinka, mutta koska oma matka-aikani oli rajattu vain viiteen viikkoon, täytyi jonkinlaista priorisointia tehdä ennen matkaa. Brasiliassa halusin nähdä Rio de Janeiron sykkeen lisäksi mahdollisimman paljon luontoa, joten muita kohteita olivat Iguazun vesiputoukset, Pantanalin kosteikkoalue sekä Amazonin sademetsä. Perussa taas kiehtoi erityisesti mystinen Machu Picchu, pienet vuoristokylät sekä kaunis Titicaca-järvi, joten niiden ympärille rakentui reitti Perussa. Ecuadorissa taas must see -paikka oli Galapagossaaret, jonka lisäksi tein viikonloppuvisiitin suurkaupunki Quitoon.

Matkaan siis sisältyi aika paljon nähtävää ja koettavaa, joten matkasuunnitelmat olikin tehtävä etukäteen valmiiksi niin pitkälle kuin mahdollista. Itse pidän valtavasti uusiin paikkoihin tutustumisesta, eikä reissaaminen stressaa, mutta toki joku muu voi arvostaa oleilua mahdollisimman pitkään samassa paikassa tai tehdä vain lyhyitä siirtymiä. Koska minulta on useasti pyydetty hieman käytännön vinkkejä omatoimimatkan suunnitteluun, niin kokosin tähän muutamia vinkkejäni erityisesti Etelä-Amerikan valloitusta silmällä pitäen:

P1090939x_pantanal A-K

Kiinnostavat kohteet ja reitin suunnittelu

Mieti etukäteen, mitä kaikkea haluaisit matkakohteessa nähdä. Mitkä kaupungit, alueet tai nähtävyydet vaikuttavat kiinnostavilta ja mitä aktiviteetteja haluaisit sisällyttää matkaan? Tämän jälkeen voit suorittaa pientä karsintaa ja priorisointia huomioiden matka-ajan. Nyrkkisääntönä voisin sanoa, että ainakin viikko per maa kannattaa varata aikaa, ja jos kohteita on useampia (kuten esim. itselläni Brasiliassa), kannattaa laskea tarkasti, kuinka monta päivää todella tarvitset aina kuhunkin kohteeseen, että pystyt oikeasti myös nauttimaan matkastasi ja kohteista. Kaikkea ei vaan mitenkään pysty mahduttamaan samaan lomaan, joten mieti vaikka jokaisesta maasta ne must see -kohteet, jos aikaa ei ole useita kuukausia ja silti haluaisit nähdä mahdollisimman paljon Etelä-Amerikkaa.

Oma matkareittini oli seuraava:

  1. Rio de Janeiro, Brasilia
  2. Iguazun putoukset, Brasilia
  3. Peru: Lima – Cusco – Machu Picchu – Titicaca-järvi – Lima
  4. Quito, Ecuador
  5. Galapagossaaret
  6. Pantanal, Brasilia
  7. Amazon, Brasilia
  8. Rio de Janeiro, Brasilia

Mistä tietoa: Matkaoppaista (esim. Lonely Planet), kohteessa käyneiltä tuttavilta, matkablogeista, matkakohteen omilta nettisivuilta, googlaamalla…

IMG_1630_galapagos A-K

Lennot

Etelä-Amerikka on niin iso maanosa, että suosittelen lentämään eri maiden välillä. Lisäksi, jos matkustusajassa haluaa säästää, on maiden sisäiset lennot myös suositeltavia. Usean matkakohteen ollessa kyseessä suosittelen kiinnittämään huomiota siirtymien suunnitteluun, ettet kuluta turhaan aikaa matkustamiseen. Vaikka edestakaiset lentoliput ovat yleensä halvempia kuin yhdensuuntaiset, kannattaa hintoja ja matkustusaikoja vertailla tarkasti. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin kuluttaa monta vuorokautta lentokentillä oleiluun. Itse ostin yhden suuntaiset lentoliput Rio de Janeirosta Iguazzuun ja sieltä edelleen Perun Limaan. Perun sisäiset lennot Perun ja Cuscon välillä otin sen sijaan menopaluuna, samoin kuin lennon Quiton ja Galapagoksen välillä. Yhdensuuntaiset lentoliput otin välille Lima – Quito – Cuiabá (Pantanal) – Manaus (Amazon) – Rio de Janeiro.

Aikaa näiden lentoreititykseen sai kyllä kulumaan aikalailla, mutta sanoisin, että vertailu kannattaa! Suosittelen suosimaan suoria lentoja, tai ainakin pyrkimään saamaan lennoille niin vähän stoppeja kuin mahdollista – näin maksimoit ajan kohteessa, etkä lentokentillä. Brasiliassa on paljon sisäisiä lentoja syrjäisempiinkin kohteisiin, ja näiden löytämiseksi kannattaa käyttää mahdollisimman kattavaa lentojen nettivarausjärjestelmää. Lentoja varatessa on hyvä ottaa huomioon myös saapumis- ja lähtöaika.

Mistä tietoa & mistä varata: Itse käytin Etelä-Amerikan kaikkien lentojen varaamiseen www.edreams.com sivustoa, josta löytyi hyvin myös maiden sisäiset lennotkin. 

IMG_2800_amazon A-K

Lentokenttäkuljetukset

Etelä-Amerikassa suosittelen varaamaan etukäteen kuljetuksen lentokentältä hotellille esimerkiksi ensimmäisen yön majapaikan kautta. Omaa matkaani varten otin yhteyttä suoraan eri majoituspaikkoihin sähköpostitse, ja kuljetus järjestyi sitä kautta vaivattomasti. Maksu usein hoidettiin majapaikkaan saapuessa tai se veloitettiin majoituksen maksamisen yhteydessä. Toki lentokentältäkin voi paikan päältä hypätä taksiin, bussiin tai muuhun shuttleen, joista voi saada tietoa esim. lentokentiltä. Tosin joissakin kohteissa kuljetuksen etukäteen järjestäminen voi tuntua turvallisemmalta, sillä esim. Perussa kentillä pörräsi kaikenlaista kyydityksen tarjoajaa ja kassinkantajaa, joten tuntui helpottavalta, kun vastassa oli “virallisempi” kyyditys.

Mistä tietoa & mistä varata: Suoraan hotellilta/majoituspaikasta tai kysyä vinkkiä esim.  menolennolla lentoemännältä tai lentokentän infopisteestä.

Rio de janeiro A-K

Retket ja aktiviteetit

Vaikka olenkin omatoimimatkailun puolestapuhuja, toteutan matkoillani usein jonkin osuuden tour-järjestäjien kautta. Tämä tuo matkoihin ripauksen helppoutta, ja toisaalta paikallisen järjestäjän kautta voi paremmin päästä kokemaan matkakohteen parhaat palat. Tällöin säästyy myös lisäsäätämiseltä, mikä varsinkin lyhyemmillä matkoilla voi olla erittäin tärkeää, jos matkapäiviä ei ole tuhlattavaksi eri vaihtoehtoja vertaillen. Lisäksi suosituissa kohteissa suositut aktiviteetit ja tourit voivat olla täyteen bookattuja, jos niitä alkaa varailla vasta paikanpäällä. Tai ainakin niistä voi joutua maksamaan pitkän pennin tai sitten joutua tyytymään astetta huonompaan vaihtoehtoon. Kannattaakin siis etukäteen miettiä, mitä ehdottomasti haluaa tehdä ja kokea matkalla, sekä mahdollisuuksien mukaan ainakin alustavasti varata nämä aktiviteetit.

Esimerkiksi Galapagokselle varasin etukäteen kaikki tourit majapaikkani Semilla Verden kautta, koska niiden saatavuus oli varsin rajoitettua. Perun matkaosuuden tein kokonaan matkatoimiston järjestämänä, ja siihen kuului niin majoitukset, siirtymät kuin opaskin eri kohteissa. Joitakin järjestettyjä osuuksia tosin skippasin, sillä halusin tutustua paikkoihin enemmän omatoimisemmin. Havaitsin kuitenkin paketin edullisen hintansa lisäksi varsin käteväksi ja viikon aikana ehdin näkemään Perun parhaita paloja varsin runsaasti. Myös Pantanalin luonto-oppaan ja Amazonin jokiristeilyn bookkasin etukäteen, jotta pääsin juuri niihin paikkoihin, joihin halusin, ja sain mukaani asiantuntevan ja koulutetun luontooppaan. Suosittelenkin etukäteen tarkistamaan aktiviteetin järjestäjän taustatiedot ja käyttämään vain hyväksyttyjä ja asiantuntevia järjestäjiä, sillä valitettavasti kohteissa voi myös olla tarjolla “harmaita palveluita”, joiden toimintatavat esim. luonnon tai eläinten kannalta voivat olla kyseenalaisia. Ja jos olet suuntaamassa eläinten bongaus -safarille, on oppaan osaaminen äärimmäisen tärkeässä roolissa.

Tässä testaamiani ja hyväksi havaitsemiani tour-järjestäjiä:

Mistä tietoa & mistä varata: Kohteen viralliset matkailusivustot, matkaoppaat, paikalliset matkanjärjestäjät, muiden matkailijoiden retkikuvaukset esim. Tripadvisorissa. Varaukset kannattaa tehdä mielellään suoraan paikallisen järjestäjän kautta, sillä silloin rahat jäävät kokonaisuudessaan kyseessä olevaan maahan, eikä esim. jokin isompi, toisessa maassa toimiva varaustoimisto vedä rahoja välistä. 

IMG_2569_amazon A-K

Majoitus

Majoituksen suhteen makuja on varmasti monia, niin kuin myös tarjontaakin. Itse pyrin aina mahdollisuuksien mukaan suosimaan pientä, usein perheen omistamaa majoitusta, joissa palvelu on usein aivan eri luokkaa kuin isoissa hotellikomplekseissa. Ja tunnelmaltaan saa vastaavia hakea! Pienissä ja hyvissä majoituspaikoissa on vain se huono puoli, että majoitus tulee varata jo paljon ennen matkaa, sen verran suosittuja ne voivat olla. Paikan päältäkin voi toki tehdä hyviä löytöjä seuraamalla “Pousada” kylttejä, ja toisaalta nykyisin Airbnb:n kaltaisten sivustojen kautta itselleen voi vuokrata vaikka millaisen lukaalin ja elää kuin paikallinen varsinkin pidemmällä reissulla. Koska oma matka-aikani oli varsin rajallinen, varasin matkalleni kaikki majoitukset etukäteen. Suurimman osan majapaikoistani varasin tunnettujen varaussivustojen kautta, ja muutamat majapaikat löytyivät paikallisen tourjärjestäjän avustuksella esim. Perussa ja Pantanalissa. Tässä muutama hyväksi havaitsemani majapaikka:

Mistä tietoa & mistä varata: Matkaoppaista voi löytää hyvä vinkkejä, mutta valitettavan usein niiden tiedot voi olla vanhentuneita. Itse suosin www.tripadvisor.com nettisaittia, jossa hotellissa vierailleet jättävät kommentteja, vinkkejä ja kuvia kohteesta. Eli varsin todenmukaista tietoa on tarjolla, verrattuna vaikkapa hotellien omiin nettisivuihin. Toki kommentteja lukiessa kannattaa osata lukea myös rivien välistä ja katsoa koko kokonaisuutta omia päätöksiään tehdessä. Tripadvisorin kautta olen löytänyt parhaat majoituspaikat, näin myös Etelä-Amerikan matkalle! Majapaikkojen varaukset hoituvat esim. www.bookings.com, www.hotels.com tai muiden varausjärjestelmien kautta, lisäksi kannattaa tarkistaa hotellien/majoituspaikkojen omat nettisivut.

P1100020_amazon A-K

Terveys

Matkasuunnittelun alkuvaiheissa kannattaa tarkastaa, mitä rokotuksia ym. kohteeseen vaaditaan, esimerkiksi Brasiliaan, Peruun ja Ecuadoriin tämä rokote tarvitaan. Muistathan kantaa keltakuumerokotekorttia mukana maahan saavuttaessa ja poistuttaessa. Trooppisiin maihin suunnatessa myös malarialääkityksen tarve tulee varmistaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että malarialääkitys ei suojaa esim. Dengue-kuumeelta, joka myöskin leviää hyttysten pistoista. Parhaan suojan saa hyönteiskarkoitteilla (itselläni tuolla matkalla oli ihan suomalainen punkki & mäkärä Off ja lisäksi jokin paikallinen tuote) sekä pitkähihaisilla vaatteilla, varsinkin sademetsäalueilla. Tyylinäytteeni asusta Amazonilla voi katsoa täältä. Matkalle kannattaa myös huolehtia mukaan muut tarvittavat lääkkeet, sillä varsinkin maaseuduilla matkaillessa apteekkia ja sairaalaa ei välttämättä ole lähimaillakaan.

Lämpimissä maissa reissatessa on hyvä muistaa juoda tarpeeksi vettä. Vaikka voi kuulostaa tyhmältä vinkiltä, niin aika usea turisti unohtaa kuinka paljon vettä täytyy juoda esim. kuumankosteassa +30 asteisessa sademetsässä. Sanoisin, että paljon! Ja matkalla kannattaa aina suosia pullovettä, ellei ole täysin varma juomaveden puhtaudesta. Itse usein ostan matkakohteesta ison kanisterin pullotettua vettä, josta sitten täytän pikkupullon päiväretkiä varten.

Mistä tietoa: www.rokote.fi, oma terveysasema ym.

Peru A-K

Turvallisuus

Ennen matkaa kannattaa huolehtia matkavakuutus kuntoon ja huomioida siinä erityisesti sairastumistapaukset ja matkatavaroiden katoaminen. Matkatavaroiden osalta kannattaa myös pakkaamisvaiheessa ottaa huomioon matkakohde ja sen turvallisuus. Valitettavasti Etelä-Amerikan maita ei voi yleisesti sanoa kovin turvallisiksi, mikäli seuraa tilastoja ja muuta julkaistua dataa, mutta paikan päällä koettuna tilanne voi olla aivan toinen. Matkaa suunnitellessa kannattaa kuitenkin huomioida ero turvallisten ja turvattomien alueiden välillä. Yleisin turisteihin kohdistuva rikos on varmastikin ryöstöt, joten arvokkaan näköisiä tavaroita ei kannata kantaa näkyvästi mukana.

Ecuadorin Quitosta olin kuullut paljon huonoa, ja ennen matkaani jännitinkin tätä kaupunkia ehkä eniten, mutta sen vanhan kaupungin keskus tuntui mielestäni turvalliselta siellä partioivien poliisien ja muutenkin rauhallisen tunnelman johdosta. Kuitenkin vain muutamien korttelien päässä vanhasta kaupungista oli vähän ennen matkaani ammuttu reppureissaaja hostellin pihaan ryöstön yhteydessä, joten erityisesti suosittelen kiinnittämään huomiota majapaikan sijaintiin ja turvallisuuteen varsinkin isoissa kaupungeissa kuten Rio de Janeirossa, Limassa ja Quitossa. Pienissä maalaispaikoissa on usein turvallisempaa, mutta toki niissäkin kannattaa terve maalaisjärki pitää mukana ja esimerkiksi välttää pimeällä ulkona liikkumista varsinkin yksin. Oma matkani sujui ilman minkäänlaisia ongelmia, ja kohteet jopa yllättivät turvallisuuden tunteellaan eli missään ei oikeasti pelottanut liikkua. Kuumottavimmat tilanteet taisivat olla Perussa, kun blondina kiinnitin liikaa paikallisten miesten ja poikien huomion – mutta hekin tyytyivät vain tuijottelemaan ravintolan ikkunan läpi. 🙂

Mistä tietoa: Vakuutusyhtiöstä, matkaoppaasta, muut matkailijat (esim. blogit, keskustelupalstat)

About Author

Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Seikkailumatkailija, palkittu matkailuvaikuttaja ja naisten soolomatkailun puolestapuhuja. Kirja Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja nyt ulkona!

3 Comments

  • Kiitos hyvästä vinkkipaketista! Oon suuntaamassa syksyksi Brasiliaan työharjoitteluun, joten näitä tipsejä tulee varmasti hyödynnettyä viikonloppu- ja muita reissuja suunnitellessa 🙂 Löysin ekaa kertaa blogiisi, ja pitääkin selata nuo Etelä-Amerikka-arkistot läpi!

    Reply
    • Anna-Katri
      23.4.2016 at 09:35

      Kiva kuulla, että näistä vinkeistä on konkreettisesti hyötyä! Ja jos jokin asia jäi mietityttämään, niin laita ihmeessä kysymyksiä tulemaan – vastailen mielelläni! Kaikkea kun ei mitenkään saa yhteen postaukseen mahdutettua. 🙂

      Reply
  • Teemu
    10.7.2019 at 11:03

    Olitko san cristobal saarella?
    Siellä olisi 5 päivän reissu tulossa ja sitten matka jatkuu muualle.
    Jotain vinkkejä?

    Reply

Leave a Reply