Menu
Brasilia

Brasilia – Iguazun vesiputouksilla

Brasilia Brasilia BrasiliaBrasiliaBrasiliaKun matkaväsymys oli karkoitettu Rio de Janeiron rannoilla, oli aika aloittaa Etelä-Amerikan omatoiminen kiertomatka. Ensimmäisenä pysäkkinä oli kuuluisat Iguazun vesiputoukset, joille pääsystä olin fanaattisena luontomatkailijana haaveillut pienen ikuisuuden. Putouksille pääsi Rio de Janeirosta kätevästi maan sisäisellä suoralla lennolla, joka ei kustantanut montaa kymppiä enemmän. Sen sijaan, kuten Rio de Janeirossakin, hotellin valinta oli se haastavin osuus matkan suunnittelussa. Lopulta päädyin valitsemaan aivan putousten vieressä luonnonpuiston alueella sijaitseva Belmond Hotel das Cataratas -hotellin, joka lupaili siirtomaahenkisen tyylinsä ja paratiisimaisten puistoalueidensa lisäksi parhaan aloituksen vesiputouksiin tutustumiseen – pystyihän vesiputouksen näkemään suoraan hotellin pihamaalta.

Kun saavuin iltalennon jälkeen hotellille, oli pimeys jo laskeutunut ympäristöön. Autosta ulos astuessani havaitsin ensimmäisenä jostakin lähistöltä kantautuvan voimakkaan jylinän, jonka tunnistin pian olevan lähtöisin vesiputouksista. Mikä valtava voima luonnossa piileekään, ajattelin, kun vetäydyin kolonialaishenkisen kartanohotellin huoneeseeni. Huoneessa en malttanut olla tiirailematta ikkunasta kohti putouksia, mutta turhaan. Minun täytyisi malttaa odottaa aamuun, että pääsisin näkemään näiden putouksien upean näytelmän.

BrasiliaBrasilia BrasiliaBrasilia BrasiliaKierros vesiputouksilla

Seuraava päivä valkeni aurinkoisena ja juuri täydellisenä vesiputouksiin tutustumiselle, sillä pilvisellä säällä putoukset saattaisivat verhoutua lähes kokonaan vesihöyryn nostattamaan sumuun, eikä paikasta erottaisi kuin muutamat lähimmät putoukset – jos niitäkään. Aamuvarhaisella suuntasinkin jo putouksia kiertävälle polulle, ja huomasin hotellin keskeisen sijainnin olleen mitä täydellisin startti vesiputouskierrokselle. Poissa olivat keskipäivällä paikalle bussilasteittain ryntäävät turistit, sillä niiden sijaan sain ihmetellä ympärilläni lenteleviä perhosia, iloisesti visertäviä eksoottisia lintuja ja putousten nostattamien vesipisaroiden kostuttamia sademetsän kasveja. Mitä lähemmäksi putousten keskustaa kävelin, sitä voimakkaammaksi niiden pauhu kävi. Äänen lisäksi vastaan vyöryi ilmassa leijailevat vesipisarat, jotka kastelivat vaatteet ennen kuin edes pääsin aivan vesiputouksen reunamalle. Mutta kun lopulta kurkistin näköalatasanteelta kohti putousten kitaa, olin lähes pökertyä, en vastaani syöksevästä vesimäärästä, vaan putousten upeudesta.

Brasilia Brasilia Brasilia Brasilia BrasiliaVehreän sademetsän keskellä virtaava Iguaçujoki syöksi kymmenistä eri putouksista vettä järkyttävällä voimalla, ja hevosenkenkämäisen putouskaaren keskellä väreili vesihöyryn lisäksi lukuisia lähes taianomaiselta vaikuttavia sateenkaaria. Ehkä tämä oli luonnon näytelmä paratiisista, tai ehkä se vain oli oma mielikuvani maailman kauneimmasta paikasta, jonka edessä ajan ja paikan taju katosi hetkiseksi. Pysähtyneiden minuuttien jälkeen havahduin takaisin todellisuuteen kylmän vesimassan rypsähtäessä jälleen päälleni, liimaten puseroni entistä tiukemmin ihooni kiinni. Päätin jatkaa putousten kiertämistä, jotta näkisin mahdollisimman paljon tästä kaikkiaan 275 erillistä vesiputousta sisäänsä kätkevästä luonnonihmeestä. Iguazun putoukset sijaitsevat Argentiinan ja Brasilian rajalla, jossa vesiputoukset levittäytyvät jopa 2,7 kilometrin matkalle. Luonnonpuistossa siis riittää käveltävää, ja matkailijoiden onneksi molempien maiden puolelle on helppo siirtyä putouksia ihmettelemään. Hurjapäisimmät (minä mukaan luettuina) voivat myös päästä näkemään vesiputousten voiman niiden alapuolelta käsin, sillä veneretket tarjoavat mahdollisuuden päästä dippaamaan itsensä hyisevän kylmän putouksen alle. Kerrassaan jäätävä kokemus!

BrasiliaBrasilia Brasilia Brasilia BrasiliaVesiputousten lisäksi muutakin nähtävää

Jos Iguazussa viettää useamman päivän, kannattaa putousten lisäksi vierailla ainakin lintupuistossa, jossa kymmenet paikalliset eksoottiset lajit ovat esillä niiden luonnollisessa elinympäristössä. Useimmissa isoissa lintuaitauksissa pääsee kävelemään lintujen keskellä ja seuramaan niiden päivittäisiä puuhasteluja. Erityisesti mieleeni jäi kolobripuutarha, jossa yläpuolella liihotteli värikkäiden perhosten lisäksi sulavaliikkeisiä kolibreja. Aina silloin tällöin linnut pysähtyivät tankkaamaan herkullista mettä niille pystytetyistä baareista, jolloin lintujen lentotarkkuutta pääsi todistamaan aivan lähietäisyydeltä. Eläinystäville Iguazzun metsissä riittää myös lajeja ihmeteltäväksi, ja yksi helpoimmin nähtäviä eläinlajin edustajia ovat Koatit, jotka ruuan perässä saattavat seikkailla varsin kesyinä hotellien pihamailla ja tienvarsilla. Pääsinpä itsekin tarjoamaan pähkinämakupaloja hotellini vieressä pyörineelle Koati-perheelle, jotka lähietäisyydeltä vaikuttivat vieläkin suloisemmilta nuuhkivine nenineen ja pörröisine häntineen.

Luontokohteiden lisäksi tekniikasta kiinnostuneet voivat suunnata Etelä-Amerikan suurimpaan Itaipun vesivoimalaan. Paranajoen varteen Brasilian ja Paraguayan väliin rakennettuun sähkövoimalaitokseen pääsee tutustumaan järjestelyillä kierroksilla, joiden aikana pääsee kiertelemään tämän valtavan kokoisen voimalaitoksen sisä- ja ulkotiloissa sekä tutustumaan niin sen historiaan kuin nykypäivän tuotantoonkin. Ja jos aikaa jää, voi samalla visiitillä piipahtaa vaikka Paraguayan puolella shoppailemassa – tai ainakin kuulema useat brasilialaiset näin tekevät Paraguyan huokeampien hintojen vuoksi.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

2 Comments

  • Susanna
    14.10.2015 at 22:15

    Aivan ihana luontokohde 🙂 ja nenäkarhuja ja papukaijojakin näit samalla kertaa. Luin että tuolla menee myös “viidakko”juna, menitkö/huomasitko sellaisen? oliko siellä sellaisia suuria perhosia? ainakin luin että sellaisia siellä on? Iguazu on kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen kohde. Oletko tehnyt tänne jo koosteen kaikkien aikojen suosikkikohteistasi? sellainen kiinnostaisi

    Reply

Leave a Reply