Menu
Brasilia

Rio de Janeiro – yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Rio de janeiro Rio de janeiro Rio de janeiro Rio de janeiro

Helikopterin säksätys voimistuu ja tunnen voimakkaan ilmavirran pyyhkäisevän ylitseni. Viereisten lehtipuiden oksat näyttävät siltä kuin hirmumyrsky lähestyisi. Vedän hiukseni tiukalle nutturalle päälaelle ja vaistomaisesti tarraudun valkoiseen kaiteeseen kiinni helikopterin lähestyessä laskualustaa. Kohta saan käsimerkin avustajalta, että on vuoroni nousta kopterin kyytiin. Kiipeän pienen helikopterin takapenkille ja taidan näyttää hieman jännittyneeltä, kun rennon oloinen aurinkolasipäinen lentäjä näyttää minulle vielä peukkua ennen kuin nousemme ilmaan. Muutamassa sekunnissa kopteri on taivaalla, ja kaartaa Rio de Janeiron ylle.

Rio de janeiroRio de janeiro Rio de janeiro Rio de janeiroHaukon henkeäni avoimesta ikkunasta puhaltavan ilmavirran edessä, mutta samalla myös alapuolellani avautuvat maisemat saavat minut lähes häkellyksiin. Rio de Janeiro vaikuttaa yläilmoista käsin siltä, kuin paratiisi olisi levittäytynyt suurkaupungin ympärille. Ja sitä Brasilian toiseksi suurin kaupunki Rio de Janeiro taitaa ollakin, eikä kaupunki ole syyttä saanut lempinimeä Cidade Maravilhosa, suurenmoinen kaupunki. Tunnin kestävällä helikopterilennolla pääsen näkemään tämän suurkaupungin parhaat palat pikakelauksella: Kaupungin keskuksen muodostavat korkeat pilvenpiirtäjät kiillotettuine julkisivuineen ja kattoterasseineen, jolle kontrastia tuovat kaupungin keskeltä kohoavat lähes maagisen näköiset vehreät kukkulat ja niiden reunamille rakennettujen favelloiden, eli slummien, värikkäät pikkurakennukset. Atlantin valtameren voimakkaat aallot lyövät kilometreittäin jatkuville valkoisille hiekkarannoille, ja turkoosi merivesi kimmeltelee houkuttelevasti pienissä palmupuiden reunustamissa lahdenpoukamissa. Koko kaupungin komeuden kruunaa Corcovado-kukkulan laella kätensä kaupungin ylle suojelevasti levittävä valkoinen kristuspatsas.

Rio de janeiroRio de janeiroRio de janeiro  Rio de janeiroKun helikopteri laskeutuu takaisin rosoreunaisen Sokeritoppavuoren huipulle ja laskettelen kaapelihissillä alas merenpinnan tasolle, en voi muuta kuin todeta Rio de Janeiron olevan yksi kauneimmista kaupungeista, joissa olen koskaan vieraillut. Erityisesti tämän suurkaupungin ympärille kilometreittäin levittyvät Copacabanan ja Ipaneman valkohiekkaiset rannat ovat jotain sellaista, mitkä useimmista miljoonakaupungeista puuttuvat. Rio de Janeirossa voikin samalla rahalla saada matkalleen yhdistettyä niin sykkivää suurkaupungin elämää kuin rentouttavaa rantalomailua.

Rio de janeiro Rio de janeirorio de janeiro rio de janeiroPäätänkin pienen siestan jälkeen suunnata nauttimaan lattarielämästä näille Etelä-Amerikan kuuluisille rannoille. Ilta-auringossa Copacabanan rannalla riittää vilskettä – ei pikkubikinisten auringonottajien vaan innokkaiden jalkapalloilijoiden vuoksi. Rannalle onkin pystytetty useita jalkapallomaaleja, joiden välissä käydään kiivasta ottelua valkoinen hiekka pöllyten ja portugalinkielisten kannustushuutojen pauhaten taustalta. Rantaviivan tuntumassa kaveriporukat pallottelevat jalkapalloa rennommissa tunnelmissa, mutta lähes yhtä ketterällä otteella.

rio de janeirorio de janeirorio de janeirorio de janeiroRantabaareista raikaa samban rytmien lisäksi paikallisella biitillä maustetut letkeät reggaerytmit, ja niiden kannustamana päätän asettua pienen katukioskin muovipenkeille seuraamaan rantahietikon jalkapallopeliä. Kohta eteeni kannetaan virkistävä kookospähkinäjuoma, jota siemaillessani minun täytyy nipistää itseäni, että olen todella täällä, yhdessä pitkään haaveilemistani kaupunkikohteista. Laskeva aurinko maalailee rantaviivaa kuin värejä rakastava taiteilija konsanaan, ja ihastelenkin sen väriloistoa hyvän tovin, ennen kuin suuntaan pitkän päivän jälkeen väsyneenä, mutta onnellisena, takaisin hotellille valmistautumaan iltaan. Ohjelmassa olisi nimittäin vielä illallinen brasilialaisia grilliherkkuja tarjoavassa Churrascaria-ravintolassa ja jos minulla on hyvä tuuri, saattaa ravintolassa päästä illallisen lomassa näkemään myös värikkään sambaesityksen.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

5 Comments

 • Susanna
  7.10.2015 at 21:52

  Hieno kohde, Brasiliassa on kyllä upea luonto ja mahtavat maisemat. Mutta olenkohan ainoa jonka mielestä olisi kiva katsella näitä matkakuvia myös suuremmassa koossa? nyt kuvat näkyvät melko pieninä tuolla ylälaidassa ja tykkään katsella suuria kuvia, mutta olen ilmeisesti kai ainoa jota kiinnostaisi katsella suurempia matkakuvia. Teillä on molemmilla tehokkaat kamerat joten tarkat suuret kuvat olisi kiva lisä

  Reply
  • Anna-Katri
   7.10.2015 at 22:05

   Onpas outoa, ainakin omalla näytölläni kuvakarusellin kuvat ovat lähes koko näytön korkuiset – voisikohan sinun näytön asetukset olla jotenkin erilaiset? Tuossa yläosan karusellissa olevat vaakakuvat ovat suurin piirtein samaa kokoa kuin postaukseen upotetutkin? Jos vaikka voisit ottaa screenshotin näkymästä niin voin tsekata tarkemmin olisiko tälle jotain tehtävissä! Ja tosiaankin myös jos kuvan haluaa isommassa koossa nähdä, voi hiiren oikealla napilla saada valikosta “open in new tab” valinnalla lähes koko näytön kokoisen kuvan näkyviin.

   Reply
 • Susanna
  9.10.2015 at 20:28

  Ok kiitos vinkistä 🙂
  oon itse asiassa kyllä miettinytkin koneen vaihtoa juuri viime aikoina.
  Hyvää viikonloppua!

  Reply
 • Sanja
  6.2.2018 at 19:18

  Tuo helikopterilento vaikuttaa kyllä sellaiselta must-kokemukselta. Muistatko yhtään mitä hintaluokkaa tuo mahtaa olla?

  Reply
  • Anna-Katri
   6.2.2018 at 20:58

   En kyllä valitettavasti enää muista paljonko maksoi, kun on sen verran aikaa tuosta seikkailusta. Mutta oli kyllä aivan mieletön kokemus, ja oli muuten omalla kohdalla ensimmäinen helikopterilento ja noissa maisemissa kyllä kelpasi. 🙂

   Reply

Leave a Reply