Menu
Brasilia

Rio de Janeiron parhaat palat

BrasiliaRio de Janeiroa ei syyttä kehuta yhdeksi Etelä-Amerikan parhaimmaksi kaupunkikohteeksi.  Perinteisestä kaupunkikohteesta poiketen tämä Brasilian toiseksi suurin kaupunki on kuitenkin tunnettu erityisesti sen kilometrejä pitkistä valkoisista hiekkarannoista, Copacabanasta ja Ipanemasta, joiden rantahietikoilla palvotaan aurinkoa pikkubikineissä, pelataan jalkapalloa intohimoisesti ja istuskellaan rantabaareissa palmupuiden katveessa. Rennon rantaelämän vastapainoksi kaupunki tarjoaa lukuisia shoppailumahdollisuusia, tyylikkäitä hotelleja, trendikkäitä ravintoloita, kiinnostavia nähtävyyksiä ja lattarikulttuuria samban rytmeineen. Rio de Janeirossa on omanlaista charmia, jossa arkea ei eletä useiden suurkaupunkien tiukkapipoiseen tyyliin. Vaikka arki voikin olla rankkaa, varsinkin kaupungin reunamilla kohoavissa favelloissa, osataan täällä ennen kaikkea nauttia elämästä. Rioon ei kannata lähteä vain viikonloppulomalle, sillä täällä nähtävää ja koettavaa on niin paljon, että muutama ekstrapäivä on paikallaan. Lisäksi Riosta lähtee lukuisia maan sisäisiä lentoja Brasilian muihin kaupunkeihin, joten matkaan voi helposti yhdistää monia muitakin kohteita kaupungeista ja rannoista aina eksoottisiin luontokohteisiin.

Mitä Rio de Janeirossa sitten ainakin kannattaa nähdä? Tässä viisi vinkkiäni kaupungin kokemiseen lyhyessäkin ajassa:

IMG_0049_b copy1. Copacabanan ja Ipaneman rannat. Sanomattakin selvää, ettei Rioon kannata mennä ilman sen upeiden rantojen näkemistä. Puhumattakaan rantaelämän kokemisesta. Copacabana on tunnetuin ranta, jonka yli 5 kilometriä pitkältä rantaviivalta löytyy lukuisia luksushotelleja. Vaikka turisteja alueella saattaa paljon ollakin, on ranta erityisesti myös paikallisten suosiossa. Rannalla pääseekin seuraamaan aurinkotuolista tai rantabaarista käsin kiihkeitä jalkapallopelejä täysin ilmaiseksi. Ipaneman ranta on hieman erilainen, sillä sen rantaviiva on jaettu eri alueisiin: yhdeltä kohtaa löytyy paikka bodareille, toisesta hipeille ja kolmannesta lapsiperheille, ja niin edelleen. Täällä paikalliset käyvät kuulema näyttäytymässä, ja silmänruokaa pienien bikineiden ja uimahousujen muodossa tarjoillaan niin mies- kuin naisturisteille. Molemmilla rannoilla on hotelleilla omat aurinkotuolit, joita myös muut voivat pientä maksua vastaan vuokrata. Rannalle ei kannata mukaan ottaa kuin välttämättömimmät tarvikkeet – arvotavarat kannattaa näpistelyjen pelossa jättää hotellihuoneeseen. Molemmilla rannoilla aallot ovat isoja ja voimakkaita, joten uimaan ei kokemattomien kannata suunnata.

Rio de janeiro2. Sokeritoppavuori. Rion kaupunkisilhuetin ja meren välistä kohoavaa Sokeritoppavuorta (Pão de Açúcar) ei voi olla huomaamatta. Lähes 400 metrin korkeuteen kohoava iso kivijärkäle erottuu maskuliinisesti ympäröivästä maisemasta, mutta sen kauempaa ihastelun lisäksi Sokeritoppavuoren huipulle kannattaa kiivetä upeiden näkymien perässä. Perille pääsee kaapelihisseillä, jotka jo itsessään ovat kokemus, mutta huipulle perille päästyä voi valmistautua näkemään silmiensä edessä mitä uskomattomimmat maisemat. Vuoren huipulta järjestetään helikopterilentoja Rion ylle ja lisäksi vuorten reunamia pitkin voi kokeilla huimaa kalliokiipeilyä. Sokeritoppavuori on erityisen suosittu auringonlaskun aikaan, eikä ihme – miltä tuntuisi katsella täältä yläilmoista käsin Atlantin Valtameren taa laskevaa oranssina punottavaa aurinkoa caipirinhaa siemaillen?

Rio de Janeiro3. Kristuspatsas. Rio de Janeirosta ei voi lähteä pois ennen kuin on nähnyt kaupungin kuuluisimman nähtävyyden. Corcovado-kukkulan laella, 710 metrin korkeudessa, kaupungin ylle käsiään suojelevasti levittävä valkoinen Kristus-patsas on kaupungin symboli ja sitä ei ole suotta äänestetty yhdeksi maailman seitsemästä ihmeestä – sen verran mahtipontinen patsas on niin päivällä kuin yöaikaan valaistuna. Patsaan sanotaan suojelevan merkityksensä lisäksi kuvastavan brasilialaisten sydämellisyyttä ja vieraanvaraisuutta. Vuoren huipulle pääsee kätevästi sähköjunalla klo 8-19.00, mutta liput maksavat noin 50 euroa turistisesongista riippuen. Vaihtoehtona on kävellä koko matka ylös kapeaa tietä pitkin. Ylhäällä huipulla, patsaan juurella on näköalatasanne, josta avautuu panoramanäkymät ympäri kaupunkia. Tasanne on yleensä pahasti ruuhkautunut, joten vierailuajaksi kannattaakin valita mieluummin aamun aikaisimmat tunnit tai auringonlasku. Parhaiten patsasta pääsee kuitenkin ihastelemaan yläilmoista käsin privaatilla helikopterilennolla, jotka lähtevät Sokeritoppavuorelta. Suosittelen ehdottomasti!

Brasilia4. Favella-kierros. Rio de Janeiron rannat ja kaupunkielämä tarjoavat turisteille parasta loistoaan, mutta kaupungin kontrastisuudesta todellisen käsityksen saamiseksi kannattaa suunnata keskuskatuja syrjemmälle. Kaupungin ympärillä kohoaviin hökkelikyliin eli favelloihin ei kuitenkaan kannata omatoimisesti suunnata, sillä ilman opasta alueella liikkuminen voi olla hyvinkin vaarallista ja pahimmassa tapauksessa voit päästä hengestäsi. Opastetulla kierroksella oppaat ovat etukäteen luoneet suhteet favelloja vartioiviin jengiläisiin, ja näin toteutettujen kierrosten turvallisuus on mitä luultavimmin taattu. Kierroksen parasta antia on päästä näkemään todellista elämää favelloissa, sen hyvine ja huonoine puolineen, mutta samalla tukea paikallista toimintaa, sillä useimmat kierroksia järjestävät tahot tukevat saamillana rahoillaan favellojen kehityshankkeita, kuten koulujen tai sairaaloiden perustamista. Etukäteen kannattaa kuitenkin huolella selvittää kierroksen järjestäjän avustuskohteet, etteivät rahasi vain mene pahimmillaan jengiläisten huumekaupan tukemiseen.

Rio de janeiro5. Kasvitieteellinen puutarha. Jos hektisen lattarielämän vastapainoksi haluaa hetken omaa aikaa ja tilaa ympärilleen, kannattaa suunnata Rio de Janeiron kuuluisaan kasvitieteelliseen puutarhaan. Vuonna 1808 perustettu iso puistoalue sijaitsee kaupungin sydämessä, kaupunginosassa Jardim Botânico, ja sinne pääsee kätevästi ja edullisesti hotellilta taksilla. Puutarhasta löytyy omat alueet niin sademetsien kasveille kuin vaikkapa japanilaiselle puutarhalle. Vierailemisen arvoinen on ehdottomasti orkidea-tarha, jossa pääsee näkemään kymmenittäin erilaisia orkidealajeja. Alueen hoidetut polut kiemurtelevat kauniiden puutarhojen keskeltä, mutta tarkasti hoidettujen puutarhapalstojen lisäksi osa alueesta on luonnontilaista luontoa, jonka kasvien ohella aluelta voi bongata ainakin erilaisia lintuja ja apinoita.

rio de janeiro

About Author

Soolomatkailija, matkabloggaaja ja yrittäjä Helsingistä. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Tähän mennessä käytynä yli 180 maata ja kaikki maanosat. Blogissa reissataan upeiden matkakohteiden rinnalla tuntemattomissa paikoissa haastaen ennakkoluuloja liittyi ne sitten eri maihin tai naisten soolomatkailuun.

1 Comment

 • Pirkko / Meriharakka
  10.10.2015 at 11:53

  Riossa turvallisuusasiat kannattaa ottaa tosissaan, niin ihania kuin rannat ovatkin, niin auringon laskiessa niiltä kannattaa viimeistään tulla pois.
  Itse lähdimme yhtenä aamuna kävelyretkelle siten, että otimme taksin Ipaneman äärimmäiseen rantaan ja kävelimme niin Ipaneman kuin Copacabanan takaisin hotellillemme, joka puolestaan oli Copacabanan melko “loppupäässä”.
  Kävelimme rantaviivaa meren rannalla ja kun sitten pääsimme hotellille asti, piti tietysti ylittää aika leveä hiekka-alue, mutten halunnut laittaa hiekkaisiin jalkoihini vielä sandaaleita. Olisi pitänyt – hiekka oli niin kuumaa, että sain varpaisiini rakot! Mietin jossain vaiheessa, että pysähtyisinkö ja laittaisin sandaalit, mutta juokseminen tuntui parhaalta vaihtoehdolta, sillä pysähtyminenkin kuumaan hiekkaan olisi ollut riski 🙂
  Lisää juttujamme Riosta voit halutessasi lukea täältä.

  Reply

Leave a Reply