Menu
kuukausiyhteenveto / Maailmanympärimatka

5 kuukautta matkalla

Takana on nyt 5 kuukautta maailmanympärimatkalla oloa, mikä tarkoittaa sitä, että nyt ollaan puolivälissä 10 kuukauden seikkailustani! Itseasiassa tämä virstanpylväs tuli täyteen jo pari viikkoa sitten 2.3. mutta Uuden Seelannin olemattomista nettiyhteyksistä johtuen postaukset täällä blogin puolella laahaavat näin paljon perässä. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan koota ajatuksia yhteen viimeiseltä matkakuukaudelta!

Jos viimeiset 5 kuukautta ovat sisältäneet hurjasti uusia ja hämmästyttävän upeita paikkoja ja kokemuksia, on tämä viimeinen kuukausi ollut niistä ehkä jollakin tavalla valjuin. Osasyynsä tähän on varmasti fiiliksilläni Uudesta Seelannista, onneksi sentään Fidzin paratiisisaaret paikkasivat hyvin Uuden Seelannin jättämää aukkoa tämän kuukauden matkakokemuksiin. Tämän kuukauden aikana mieleen on noussut yhä useammin se sama pelko kuin aiempina kuukausina, mutta nyt ehdottomasti voimakkaampana – välillä mielen on vallannut kauhistuttava ajatus, että tästä eteenpäin matkapäivät ovat vain lähtölaskentaa kotiinpaluuseen. Eih, en missään nimessä halua palata vielä kotiin! Saati sitten ajatella koko asiaa! Seuraavan kuukauden aikana täytyykin ehdottomasti keskittyä näiden ajatusten syrjäyttämiseen, onhan matkaa vielä jäljellä vaikka kuinka.

1. Missä olenkaan matkaillut

Helmikuun alussa lensin Ranskan Polynesiasta Uuteen Seelantiin, jossa Aucklandissa vietettyjen päivien jälkeen aloitin 3 viikon kiertomatkani Uuden Seelannin pohjois- ja eteläsaarilla. Uuden Seelannin matkan jälkeen lennähdin Fidzin paratiisisaarille 10 päiväksi.

2. Mieleenpainuvimmat matkakohteet

No tähän kuukauteen ei ole paljoa uusia maita mahtunut, ainoastaan kaksi. Niistä kyllä Fidzi vie kirkkaasti voiton täydellisillä paratiisisaarillaan, joista ehdoton suosikkini oli Kuatan saari. Mutta toki myös Uudesta Seelannista jäi mieleen muutamia kauniita paikkoja – erityisesti pidin Aucklandin kaupunkielämästä, Raglanin surffikylän tunnelmasta, Tongariron huikeista maisemista ja Queenstownin alppikylän hengestä.

3. Mikä on ärsyttänyt eniten

No varmasti se kammottava kanoottikokemus Uudessa Seelannissa? 😀 Tai viimeisiä työpäiviään viettävä kiertomatkan opas? Pakko kuitenkin sanoa, että suurin pettymys oli kyllä koko Uuden Seelannin kiertomatka, siitä kirjoittelinkin omassa postauksessaan. Harmittaa, että tuhlasin siihen rahojani, ja näin jälkikäteen tekisin monta asiaa toisin.

4. Mitkä rinkan sisällöstä ovat olleet eniten käytössä

Hmm. Tähän on taas hieman hankala vastata, kun Uudessa Seelannissa erilaisten sääolojen vuoksi lähes kaikki rinkan sisällöstä oli käytössä, kun taas Fidzillä päälle päätyi vain muutamat vaatekappaleet. Sanotaan kuitenkin yhteenvetona, että flip flopit, farkkushortsit, bikinit, musta collegepusero ja parit suosikkitopit. Niitä tuli käytettyä molemmissa maissa.

5. Suosikkiruuat/-juomat

Uuden Seelannin Savignon Blanc -valkkarit, erityisesti Marlborough:n alueelta! Pitkästä aikaa pääsin myös halloum-juuston makuun, ja Uudessa Seelannissa tuli kokkailtua parikin kertaa halloum-salaattiannokset. Queenstownissa söin ehkä maailman herkullisimman jäätelötötterön, salted caramel – oi nam! Fidziltä taas mieleen jäi chicken fried rice ja tuoreet hedelmät. Voiko ananas oikeasti olla niin makeaa kuin Fidzillä?!

6. Hetket, jotka muistan vielä pitkään

Ehdottomasti laskuvarjohyppy Uudessa Seelannissa! Hyvänä kakkosena tulee ensimmäinen surffikokemukseni Raglanissa, Uudessa Seelannissa sekä snorklaushetki paholaisrauskujen kanssa Fidzillä. Myös Fidzillä rannalle pystytetyn nuotion ympärillä nautittu illallinen matkaystävien seurassa on jäänyt mieleen. Ja heh, Uuden Seelannin matkaystävieni vitsit minusta, Miss I can do it!

7. Asiat, jotka haluaisin unohtaa

Jos en enää tässä kohtaa mainitse pettymystäni Uutta Seelantia kohtaan, niin sanon ehdottomasti, että haluaisin unohtaa hyttystenpuremat niin Uudessa Seelannissa kuin Fidzilläkin! Ai kammotus, kun vieläkin puremat syyhyävät!

8. Mitä olen oppinut

Sen, että aina matkalla kaikki ei mene niin kuin haluaisi, vaikka kuinka olisi etukäteen käyttänyt aikaa (ja rahaa) matkan suunnitteluun. Joskus matkakokemus on riippuvainen myös muista henkilöistä kuin sinusta itsestäsi, kuten esimerkiksi (ammattitaidottomista) oppaista. Pitkällä matkalla ollessa ei kuitenkaan kannata jäädä vellomaan vastoinkäymisiin ja negatiivisiin ajatuksiin, vaan ne kannattaa karistaa nopeasti mielestä ja keskittyä mieluummin niihin uusiin kokemuksiin.

9. Mitä odotan matkalta seuraavaksi

Oooh, erityisesti odotan matkaystävieni näkemistä Australiassa! Ja normaalien päivien viettämistä heidän luonaan ilman hostellihärdelliä. Ja kieltämättä jännitän jo myös Papua Uuden Guinean seikkailuani!

10. Minkä vinkin haluan antaa muille

Se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi sinulle. Tämä pätee myös matkakohteiden suhteen. Kun olet suuntaamassa matkalle kannattaa kuunnella sisintäsi ja valita matkakohteet sen mukaan, mitkä kiinnostavat juuri sinua eniten. Jos seuraat vain muiden hehkuttamia kohteita, voi sinulta jäädä ne upeimmat matkaelämykset kokematta. Rohkeasti siis vain toteuttamaan niitä omia matkaunelmia ja matkalle juuri sinne mihin eniten haluaakaan!

About Author

Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Seikkailumatkailija, palkittu matkailuvaikuttaja ja naisten soolomatkailun puolestapuhuja. Kirja Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja nyt ulkona!

8 Comments

  • Kaisa
    14.3.2017 at 08:47

    Hei ja kiitos kivasta blogistasi! Olisi muuten kiva kuulla lisää myös ihan käytännönjärjestelyistä ja turvallisuudestasi reissussa. MIten esim. säilytät passiasi ja muita tärkeitä asiakirjoja vaihtelevissa oloissa? Miten buukkaat majapaikkasi – ennakkoon vai paikanpäällä? Käytätkö korttia, vai vieläkö käteistä kuluuu – mitä valuuttaa on matkassasi? Mukavaa reissunjatkoa, ja muista huiliakin välillä!

    Reply
    • Anna-Katri
      14.3.2017 at 10:46

      Moikka, olenkin aiemmin kirjoitellut blogiini näistä aiheista. Vanhat postaukset löytyvät täältä:
      https://adalminasadventures.com/turvallisuus-yksin-matkaillessa/
      https://adalminasadventures.com/10-vinkkia-aloittaa-yksinmatkailu/
      Mutta voisin toki vielä kirjoitella näistä aiheista maailmanympärimatkaani liittyen, jos kiinnostaa. 🙂
      Tässä kuitenkin nopeita vastauksia kysymyksiisi:
      – Passia säilytän lukittavassa säilytyskaapissa tai päivärepussani, jonka saan lukkoon. Joissakin maissa olen ulkona liikkuessa ja passia mukana kantaessa laittanut sen vaatteitteni alle piilotettavaan “vyölaukkuun”.
      – Majapaikat tykkään bookata ennakkoon, sillä pidän etukäteissuunnittelusta ja toisaalta en halua yöpyä missä tahansa
      – Käytän korttia aina kun mahdollista, mutta aina maahan saapuessa nostan hieman käteistä käyttöön. Tämä toki riippuu paljon maasta! Esim. Afrikassa tai joissakin pikkupaikoissa korttimaksu ei välttämättä ole mahdollinen. Mukana on myös jonkin verran Yhdysvaltojen dollareita, joita voin hätätapauksessa vaihtaa rahanvaihtopisteessä sopivaksi valuutaksi.
      Ja kiitos matkatoivotuksista, kyllä täällä onneksi välillä tulee totaalisia huilipäiviäkin ja leppoisaa elämää seikkailujen välissä. 🙂

      Reply
  • Matias
    14.3.2017 at 16:20

    Tuolla Kilroyn sivuilla saa sen kuvan, että kaikki on niin vimpan päälle suunniteltua, kunhan valitsee maat minne matkustaa, sekä haluaako vapaaehtoistyöhön – luonnonsuojeluun.
    Valitsitko sinä maanosat tuon KILROY:n kautta?
    Utelen kiinnostuksestani tehdä jonkinlainen maailmanympäri matka.

    Reply
    • Anna-Katri
      15.3.2017 at 09:47

      Riippuu ihan itsestä kuinka valmiin paketin haluaa! Tarvittaessa kaikki voi tosiaan ottaa Kilroyn kautta, tai sitten vaan osittain. Itse otin heiltä lentolippupaketin, muutamat tourit eri kohteisiin sekä muutamissa paikoissa hotellin & lentokenttäkuljetuksen jos lennot olivat hankalaan aikaan. Ja joo, tosiaan heidän asiantuntijansa (Pekan) kanssa aloitettiin lentoreittini suunnittelu n. vuosi ennen matkalle lähtöä, sillä mun haluamien kohteiden osalta joutui vähän säätämään lentojen kanssa. Suosittelenkin aloittamaan homman suunnittelun sillä, että käyt visiitillä heidän toimistollaan, niin pystyvät kertomaan tarkemmin kaikista mahdollisuuksista ja saat samalla osviittaa millainen paketti voisi sopia parhaiten sinulle. 🙂 Ja suosittelen ehdottomasti maailmanympärimatkalle lähtöä, päivääkään en ole katunut täällä matkalla oloa! 🙂

      Reply
  • Teea | Curious Feet
    17.3.2017 at 12:52

    Loistava vinkki tuo kohta kymmenen! Olen kuullut Uudesta-Seelannista pelkkää hehkutusta ennen sinun kirjoituksia. Muistaakseni kaikki siellä käyneet ovat kehuneet sitä maasta taivaisiin. Itse en ole siellä vielä käynyt ja haluan ehdottomasti mennä. Uskoisin, että tykkään, mutta enhän varmaksi tiedä ennen matkaa. Ihan virkistävää onkin ollut lukea kerrankin vähän erilaisia mietteitä paikasta, joidenkin muiden matkakohteiden kanssa kun on itselle käynyt aika vastaavalla tavalla, että ei ole itselle sitten niin napannutkaan sellainen ranta tai kaupunki, jota kovin monet ovat kehuneet.
    Upeita kuvia taas kerran. Mukavaa reissun jatkoa!

    Reply
    • Anna-Katri
      21.3.2017 at 06:20

      Joo tuo vikakohta on kyllä hyvä muistaa! Jollekin toiselle kohde saattaa tuntua tylsältä, mutta itselle juuri täydelliseltä. Ja senhän tietää vain testaamalla – eli tässä tapauksessa matkailemalla. 🙂 Ja uskon kyllä, että Uudella Seelannilla on monelle paljon annettavaa. Itsellänikin kokemus olisi voinut olla erilainen esim. reissatessa omatoimisesti campervanilla.
      Olen itse nyt viimeistään tällä matkalla tainnut huomata aiempaa selvemmin, että itselleni niitä mieluisimpia kohteita ovat usein kaukaiset ja eksoottiset, sellaiset hieman eristyneet paikat, joissa luonto on lähellä. Toki kaupungeissakin on kiva piipahtaa, mutta nähtävästi mieli halajaa eniten tropiikkiin palmupuiden alle luontoääniä kuuntelemaan. 🙂
      Ja kiitos pajon kuvakehuista ja reissutoivotuksista! 🙂

      Reply
  • Tea
    25.3.2017 at 14:30

    Löysin blogisi vasta nyt eli seuraavat päivät meneekin näitä lukiessa ja matkakuumetta kasvattaessa. Ihan mahtavia reissuja on sinulla takana ja varmasti yhtä upeita edessä! Täällä siis huutelee toinen soolomatkailija ja tuon yhden lauseen “Majapaikat tykkään bookata ennakkoon, sillä pidän etukäteissuunnittelusta ja toisaalta en halua yöpyä missä tahansa” perusteella matkatyylimme lienee suhteellisen samanlainen vaikka en ole muihin kirjoituksiisi ehtinyt vielä perehtyä.
    Keski-Amerikan postauksessa kerroit G-Adventures -firmasta ja kävinkin heti katsomassa heidän sivujaan ja ihmettelin miten en ole ikinä ennen kuullut heistä. Siksi haluaisinkin kysyä sinulta heidän matkoistaan:
    1) valikoima oli ihan huikea, onko matkasi heidän kanssaan aina toteutunut, vai onko pelkoa, ettei reissua järjestetä kun ei ole tarpeeksi porukka
    2) minkä tasoista palvelu on ollut, onko matkat ja majapaikat olleet aina kunnossa ja järjestettyinä vai onko tullut ylläreitä?
    3) minkä tasoisia majapaikat ovat? oletko ottanut soolohuoneen vai jakanut muiden matkailijoiden kanssa?
    4) suositteletko heidän palveluitaan, onko rahan arvoista ja haluatko kertoa jotain lisää?
    Upeaa matkaa sinulle ja kiitos jos jaksat vastailla!

    Reply
    • Anna-Katri
      30.3.2017 at 07:59

      Moikka, kiva, että olet löytänyt blogini pariin – tervetuloa! 🙂
      Blogistani löytyy enemmänkin juttua G-Adventuresin reissuista, sillä olen tehnyt niitä Väli-Amerikan lisäksi Etelä-Amerikassa, Etelämantereella, Uudessa-Seelannissa ja 2 kertaa Afrikassa. Joten kannattaa käyttää vaikka tuota blogin hakutoimintoa, ja kirjoittaa sinne G-Adventures niin saat useimmat jutut luettaviksi! Tässä myös vastauksia kysymyksiisi – kysele ihmeessä lisää, jos jokin mietityttää!
      1. Kaikki reissuni ovat toteutuneet, ja usein niissä taitaa olla päinvastainen ongelma: reissut kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, sillä useimmiten ne myydään täyteen. Esimerkiksi Afrikan ja Etelämantereen reissut varasin jo vuotta aiemmin niiden suuren kysynnän vuoksi.
      2. Palvelu toki vaihtelee hieman riippuen maanosasta/maasta ja kulttuurista. Oppaat ovat itselläni aina olleet paikallisia, joten tällä tavoin he antavat oman paikallistuntemuksensa reissuun. Oppaasta on myös paljon kiinni kuinka onnistunut reissu onkaan. Itselläni kaikki oppaat ovat olleet aivan huippuhyviä, mutta Uudessa-Seelannissa ryhmän vetäjäksi sattui viimeistä reissuaan tekevä mies, joka ei valitettavasti hoitanut hommaa siten kuten olin aiemmilla reissuillani tottunut. Matkat, siirtymät ja majapaikat ovat kaikilla reissuillani olleet kunnossa, niistä ei G-Adventuresin kanssa matkatessa tarvitse hätäillä ja stressata tienpäällä. Ylläreitä ei myöskään ole tullut, sillä etukäteen laaditun matkaohjelman mukaan mennään ja aina edellisinä päivinä oppaat briiffaavat seuraavan / seuraavien päivien ohjelmasta.
      3. Majapaikat vaihtelevat ensinnäkin maan/maanosan mukaan. Lisäksi majoitukseen tasokkuuteen vaikuttaa se, bookkaatko YOLO vai CLASSIC tourin. YOLO-majoitukset ovat usein budjettimajoituksia ja CLASSIC-paikat taas asteen tasokkaampia. En ole kertaakaan ottanut soolohuonetta vaan olen kokenut, että on mukavampi jakaa huone toisen naisen kanssa, ja näin saada samantien matkaystävä reissuun. Toki välillä, kun joku muu on ottanut soolohuoneen, olen saattanut myös majoittua yksin (ilman lisäkustannusta tällöin). Tämä riippuu ihan siitä, millainen matkailija olet – arvostatko omaa rauhaa, vai kaipaatko enemmän seuraa.
      4. Suosittelen ehdottomasti heidän palveluitaan, en nimittäin turhaan ole heiltä bookannut touria aina uudelleen ja uudelleen. 🙂 Jos reissuihin liittyen jokin heidän paketeissaan mietityttää, kannattaa kääntyä suomalaisen Kilroyn puoleen, jotka myyvät heidän matkojaan eivätkä ota yhtään ekstrahintaa välistä. Kilroyn kautta hoituu reissuihin myös lennot, ekstramajoitusyöt ja vaikka kuljetuksen lentokentältä. Kilroylla olen aina asioinut Pekan luona: http://travels.kilroy.fi/staff/pekka/40645/41317

      Reply

Leave a Reply