Ranskan Polynesia keskellä Tyyntä Valtamerta kätkee sisäänsä toinen toistaan upeampia paratiisisaaria. Yli sata saarta ja atollia sisältävältä saariryhmältä löytää takuuvarmasti maisemia kuin suoraan postikortista – turkoosinsinisiä laguuneja, reheviä sademetsiä, meren päälle pystytettyjä bungaloweja, valkoisia hiekkarantoja, pastellinväriä auringonlaskuja ja letkeää polynesialaista elämänmenoa. Tunnetuimpia kohteita Ranskan Polynesialla ovat pääsaari Tahiti sekä häämatkalaisten suosiossa oleva luksussaari Bora Bora. Mutta saariryhmä tarjoaa lukuisia muitakin paikkoja lomalaiselle – jopa yksinmatkailija voi tuntea täällä olevan kuin kotonaan, kunhan saaren valintaan kiinnittää hieman enemmän huomiota!
Vietin vuosi sitten vajaan viikon Ranskan Polynesialla, josta kohteekseni valikoitui Tahitin kyljessä oleva pieni Moorean saari. Enkä olisi voinut parempaa paikkaa rentoutumiseen uskoakaan löytyvän, josta kirjoittelinkin blogiini tuolloin: Täällä Moorealla olen tainnut vihdoin löytää sen palan paratiisiä, jossa sieluni lepää. Ei ole kiire minnekään, ei edes tarvitse katsoa päivän aikana kelloa kertaakaan, sillä vain auringon nousu ja lasku määrittävät päivän normaalin rytmin. Muuten voi vain olla ja nauttia elämästä. Ja kieltämättä majapaikkani rantakaistale on kuin tehty elämästä nauttimiseen, tuntuu siltä kuin eläisin parhaillani elämää keskellä postikorttimaisemia. Sellaiselta täällä nimittäin näyttää!
Lue myös nämä:
- Huomenta paratiisistä Moorealta!
- Ranskan Polynesia – Rantapäivä Moorealla
- Moorea – Skootteriretki näköalapaikalle
- Moorea – Snorklausretki turkoosissa laguunissa
- Viimeinen ilta Moorealla
- Papetee – Auckland
Lennot ja liikkuminen
Ranskan Polynesian kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Tahitin Papeteessa, josta pääsee sisäisillä lennoilla eteenpäin muille saarille. Lentoja tai pakettimatkoja Euroopasta kannattaa kurkkia esimerkiksi eri matkanjärjestäjien kautta. Lisäksi matkaa suunnitellessa kannattaa tsekata mahdollisuus yhdistää reissuun joku muukin kohde, sillä pitkien lentomatkojen vuoksi välistoppi on lähes välttämätön. Mitä jos kokisit samalla reissulla esimerkiksiksi Uuden Seelannin, Yhdysvallat, Japanin tai Chilen Pääsiäissaaren?
Moorealle pääsee Tahitilta parhaiten paikallislautalla, joka ei kustanna kuin reilun kymmenen euroa useisiin satasiin kohoaviin sisäisiin lentohintoihin verrattuna. Lähtöjä Moorean ja Tahitin välillä on aamulla ja illalla, aikataulut kannattaa tarkistaa Aremiti-laivayhtiön sivuilta.
Tahitilla lentokentältä satamaan pääsee kätevimmin taksilla. Moorealla taas kannattaa yrittää järjestää kuljetus satamasta majapaikkaan jo etukäteen majapaikan kautta. Satamassa ei nimittäin turhan montaa taksia ollut päivystämässä matkalaisia. Perillä majapaikassa ollessasi voit helposti vuokrata skootterin vaikka koko loman ajaksi ja huristella sillä ympäri saarta. Liikenne Moorealla on suhteellisen verkkaista, joten se on turvallinen paikka ajaa skootterilla. Jos skootterilla ajaminen jännittää, niin ei kun vain tien varteen peukalo pystyssä – liftaaminen täällä on turvallista ja suosittua, jopa niin, että tien viertä kävellessä paikallinen skootterikuski saattaa pysähtyä oma-aloitteisesti kysymään josko olisi kyytiä vailla.
Majoitus
Ranskan Polynesialla kaikki majapaikat ovat suhteellisen hintavia, ja hulppeimmat meren päällä olevat bungalowit voivat kustantaa useista satasista useisiin tuhansiin euroihin. Moorealta on kuitenkin mahdollisuus löytää muutama edullisempi majapaikka, niin hostelli dorm-huoneineen kuin useampia paikallisten perheiden pyörittämiä homestay-paikkoja. Majapaikka kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, sillä paikat täyttyvät sesonkiaikaan nopeasti ja sitä myötä myös hinnat nousevat.
Yövyin itse Moorealla pienen Haurun kylän lähellä sijaitsevassa Moorea Fare Miti -guesthousessa, joka koostui kahdeksasta vuokrattavasta bungalowista. Yhteen bungalowiin pystyisi majoittumaan peräti neljä vierasta, mutta kun matkalla olin yksin, saan temmeltää rauhassa tässä reilun 30 neliön majassani. Bungalowista löytyi ison terassin lisäksi olohuone-keittiö-yhdistelmä, erillinen makuuhuone ja kylpyhuone, joten olo oli kieltämättä hieman kuin kotona olisi eikä hotellihuoneessa. Tosin terassilta avautuvat maisemat olivat kyllä hieman erilaisemmat kuin kodiksi mieltämässäni paikassa Suomessa!
Ruoka ja juoma
Ranskan Polynesian ruokakulttuurissa on perinteitä, yllätys yllätys, niin Polynesiasta kuin Ranskastakin – merenelävien antimilla painotettuna. Ravintoloita Moorealta löytyy muutamia, mutta suurin osa niistä on lähinnä hotellien kylkeen turisteille tehtyjä paikkoja. Ja hinnat ovat sen mukaisia. Budjettireissaajan kannattaakin suosia majapaikkoja, joissa on keittiö omia kokkaushetkiä varten, sillä paikallisista pienistä supermarketeista saa sopivasti hankittua tarvikkeet helppoihin kokkailuihin. Unohtamatta tietenkään ranskalaisia juustoja ja viinejä (paheellista, tiedän).
Ja kun tropiikissa ollaan, ei tietenkään kannata unohtaa trooppisia hedelmiä. Moorea on nimittäin tunnettu erityisesti vehreistä ananasviljelmistään, joten täällä jos missä kannattaa hyödyntää näitä paikallisherkkuja! Ja kookospähkinöitä löytyy lähes joka kulmalta missä vain palmuja kasvaa.
Aktiviteetit, nähtävyydet ja retket
Moorealla pääpaino aktiviteeteissä on ehdottomasti vain totaalirentoutumisessa rannoilla, mutta aurinkoloman lisäksi kannattaa lomaan yhdistää myös ripaus seikkailua. Merenalainen maailma Moorealla on upea, joten snorkaus- ja sukellusretket laguuneita ympäröiville koralliriutoille ovat kokemisen arvoiset. Moorealla voi päästä myös pulikoimaan niin pienten riuttahaiden kuin jopa rauskujen seuraan kristallinkirkkaassa vedessä. Eikä ole odottamatonta, että veneretkellä vastaan tulee delfiiniperhe!
Vulkaanista alkuperää olevilla vuorten rinteillä kasvava sademetsäluonto tarjoaa myös omanlaisia elämysseikkailujaan. Skootterilla tai mönkijällä pääsee Belvederen näköalapaikalle, jonne mennessä kannattaa poiketa myös ananasplantaaseilla. Lisäksi sademetsästä löytyy eksoottisen luonnon lisäksi kauniita vesiputouksia, joille järjestetään erilaisia retkiä. Miten olisi vaellus, jeeppisafari tai zip-lining köysirata-aktiviteetti sademetsän siimeksessä?
Ja jos oma rantakaistale alkaa tympimään, voi maisemia vaihtaa helposti osallistumalla vaikkapa päivän mittaiselle laguuniretkelle. Sen aikana pääsee näkemään Moorean upeimmat turkoosiakin turkoosimmat laguunit sekä veden päälle rakennetut ökybungalowit. Lounas nautitaan polynesialaiseen tyyliin rannalla, jossa barbeque-hetken aikana pääsee opettelemaan vaikkapa kookospähkinän avaamista omin käsin. Jos siis maisemien ihastelulta malttaa.
Suorittamisen sijaan Moorealla kannattaa ehdottomasti keskittyä rantarentoutumiseen ja sen upeisiin auringonlaskuihin.
Ajankohta ja matkan pituus
Jos Ranskan Polynesiaan mielii, kannattaa matka-aikaa varata ainakin 10 päivää pitkät lentomatkat huomioiden. Jos taas matkaan yhdistää välilaskujen turvin muita kohteita, voi alle viikkokin Ranskan Polynesialla riittää lomamoodiin pääsemiseksi. Matkaa suunnitellessa kannattaakin miettiä, haluaako viettää koko ajan samalla saarella vaiko vaihtaa paikkaa saarien välillä. Tai saaren sisällä. Itse pidin ratkaisustani suuntata Pääsiäissaarilta Moorealle rentoutumaan, jolloin alle viikko riitti hyvin samassa paikassa vietettynä. Sen jälkeen olisin energiaa suunnata kohti Uuden Seelannin seikkailuja.
Polynesiassa vallitse lämmin trooppinen ilmasto ympäri vuoden, mutta sadekaudella marraskuusta maaliskuuhun sateet lisääntyvät ja hirmumyrskyjen vaara on olemassa. Helmikuussa Moorealla suunnatessani sain totisesti jännittää saarien yli pyyhkineen myrskyn vaikutuksia, sillä lentoa edeltävänä päivänä kaikki Papeeteelle suuntavat lennot oli peruttu ja tulvat peittivät Papeteen kadut. Seuraavana päivänä kuitenkin aurinko paistoi ja lentoni lähti normaalisti. Oman oleskeluni aikana Moorealla paistoi päivittäin aurinko, ja vain yhtenä yönä trooppinen sade rummutti bungalowini kaislakattoa.
Pakkaaminen
Mukaan kannattaa pakata keveitä hellevaatteita, sillä trooppinen lämpö voi välillä olla jopa tukahduttavan kuuma. Bikinien ja rantatunikoiden lisäksi muutamat sporttivaatteet kannattaa ottaa mukaan sademetsäaktiviteettejä tai skootteriretkiä silmällä pitäen. Metsäseikkailuille ehdoton varuste mukaan on ehdottomasti tuhti hyttysmyrkky. Saarella pärjää muuten hyvin varsin minimaalisella matkatavaramäärällä.
Yksin vai yhdessä
Sekä että. Yhdessä matkaamisessa on selvä etu, kun suhteellisen hintavat majoituskustannukset pystyy jakamaan matkakaverin kanssa. Mutta ei Ranskan Polynesia, Moorea varsinkaan, ole mahdoton myöskään yksin reissaavalle. Saarella ollessa kannattaa kuitenkin varautua siihen, että paikalla on enemmän pariskuntia tai perheitä loman vietossa, ja muihin soolomatkailijoihin törmää harvemmin. Sen sijaan paikalliset ovat ystävällisiä ja helposti lähestyttäviä yksin matkailijalle, joten jos juttuseuraa kaipaa, kannattaa vain rohkeasti avata keskustelu vaikka majapaikan työntekijän tai skootterikaupan pitäjän kanssa.
14 Comments
Johanna @ Out of Office
6.2.2018 at 20:00Voi ylitsevuotavuus mikä upea trooppinen paratiisi! Enpä muista ikinä edes kuulleeni Mooreasta!
Upean näköinen paikka, ja nautinnolliset kuvat. Täytyykin tutkia karttaa, missä kaukana tuo on, ja miten lähellä ovatkaan Pääsiäissaaret.
Anna-Katri
6.2.2018 at 20:49Moorea oli kyllä todellakkin sellainen paikka jos mikään! Noiden turkoosien merimaisemien vastapainoksi ihanan trooppinen sademetsineen. Ja tosiaan kaukana on, mutta ehkäpä samalla matkalla voi poiketa muuallakin. 🙂
Saija
6.2.2018 at 20:29Toi peräkuva susta bikineissä ei ihan kauheesti imartele. Kannattaisko tuollaiset kuvat jättää vähän treenatuimmille?
Anna-Katri
6.2.2018 at 20:58No nytpä oli kommentti ja vielä toiselta naiselta?! 😀 Olen kyllä niinkin tyytyväinen perääni että häpeilemättä sitä täällä bikineissä esittelen vaikka en edes muista milloin matkalla ollessa treenailinkaan. Olisi sääli jos meille naisille iskostettaisiin ajatus, ettei kroppaan voi olla tyytyväinen muuten kuin sen treenaamalla äärimmilleen. Toivottavasti pääset joskus yli tuosta ajatusmallista. 🙂
Jenni
8.2.2018 at 16:22Typerä kommentti. Upeita kuvia! ♥ Tyynenmeren saaret ovat mun haavelistalla.
Anna-Katri
4.3.2018 at 14:35No jollakin ollut tarve ilkeillä. Ja kiitos, Tyynenmeren saaret, ja Moorea erityisesti, oli aivan valtavan kaunis matkakohde.
Tanja
7.2.2018 at 12:31No huh, aivan käsittämätön kommentti ?
Anna-Katri
4.3.2018 at 14:38No välillä näitä ilkeämielisiä on liikkeellä 😀
Anna-Maria K
13.2.2018 at 16:18Hahaa! Mun tuli ihan mieleen elokuva Vaiana, jonka kävin katsomassa veljentytön kanssa. Aattelin, että tuonne kun pääsisi <3
Anna-Katri
4.3.2018 at 14:07Vaiana-leffan biisejä tuli kieltämättä tuolla kuunneltua. 😀
Anna | Muuttolintu.com
14.2.2018 at 04:04Ihania paratiisikuvia! Tämä tai oikeastaan Bora Bora on oma ykkösmatkaunelmani. Pitäs saada nyt se lottovoitto tai jotain, niin muuttaisin tuollaiseen veden ylle rakennettuun bungalowiin. Rakastan Tyynenmeren paratiisisaaria ja sitä letkeää elämänmenoa <3 Oma suosikki on tähän asti Fidzi mutta Uudessa-Kaledoniassa oli upeimmat rannat.
Anna-Katri
4.3.2018 at 14:06Bora Bora on varmasti myös upea, sieltä pitäisi ainakin löytyä maailman mageimpia veden päällä olevia villoja. 🙂 Uusi-Kaledoniaan olisi kyllä ihana matkata, muutenkin nuo Tyynenmeren paratiisisaaret houkuttelee myös mua. ♥
Eveliina / Korkkarit rinkassa
15.2.2018 at 20:46Mika maanpäällinen taivas! Tuonne kun vielä joku päivä pääsisi! <3
Maltatko paljastaa sun salaisuuden, miten sinulla on vielä vuoden jälkeen reissusta aina kaikki näin hyvin muistissa / ylhäällä, jotta pystyt vielä pitkän ajankin jälkeen kirjoittamaan kohteesta näin loistavia ja kattavia postauksia?? 🙂
Anna-Katri
4.3.2018 at 14:03Aiemmin minulla kulki matkoilla mukana perinteiset matkapäiväkirjat, mutta nyt matkablogin myötä kaikki jutut matkalta tallentuvat tänne muistiin. Ja joitakin faktajuttuja pystyn jälkikäteen tsekkailemaan ennen matkaa tekemistäni matkasuunnitelmista, kun olen kartoittanut ties mitä asioita sekä esim. sähköpostiin kilahtaneista matkavahvistuksista. 🙂