Menu
Yksinmatkailu

Kuinka saada uusia ystäviä yksin matkaillessa

Yksinmatkailun yksi parhaimpia puolia on ehdottomasti vapaus, mutta sen kääntöpuolena tulee silloin tällöin koetteleva yksinäisyyden tunne. Yksin matkaillessa on ehdottomasti avoimempi uusille kohtaamisille ja tietyllä tavalla helposti lähestyttävämpi kuin kaverin kanssa reissatessa, mutta välillä varsinkin ensimmäistä kertaa yksin matkalla olevalle voi olla haaste ottaa se ratkaiseva askel uusiin ihmisiin tutustumiseksi. Yksin reissussa ollessa pystyy kuitenkin tapaamaan helposti samanhenkisiä ihmisiä ja saamaan hyvällä tuurilla jopa sydänystäviä, kun vain uskaltaa ottaa sen ensimmäisen askeleen. Nimittäin matkailu ja maailman näkemisen palo yhdistää kummasti!

Tässä tuleekin vinkkini kuinka tutustua uusiin ihmisiin ja saada ystäviä yksinmatkaillessa:

Yövy hostellissa

Hostellit ovat mitä parhaimpia paikkoja tavata muita matkailijoita, nimittäin useat siellä majoittuvat ovat myös yksin reissussa! Jakaessa hostellin dorm-huoneen muiden kanssa, pääsee heti jutteluetäisyydelle potentiaalisten uusien kavereiden kanssa. Huikkaa huomenet tai kysy kuulumisia, ja siitä se keskustelu lähtee. Toinen erinomainen paikka on hostellien yleiset tilat, joissa usein hengailee porukkaa niin läppärin kuin oluttuopin äärellä. Rohkeasti vain mukaan joukkoon! Hyvänä keskustelun avauksena toimii esimerkiksi kysymys toisen matkasuunnitelmista tai vinkeistä kyseiseen matkakohteeseen. Hostelleissa järjestetään myös usein erilaisia päiväaktiviteettejä ja iltaohjelmia, joihin mukaan menoon on varsin matala kynnys.

Oma kokemus: Kun yövyin Buenos Airesin hostellissa, oli ensimmäisenä yönä dorm-huoneessani kaksi kaverusta, jotka eivät paljoa minulle puhuneet. Onneksi tilanne korjaantui seuraavana päivänä, kun huoneeseen tuli lisäkseni 3 toisilleen entuudestaan tuntematonta tyttöä. Aloimme nopeasti juttelemaan keskenämme ja suunnittelemaan yhteistuumin osallistumista hostellin järjestämiin uuden vuoden bileisiin. Vietimmekin tuolloin hauskan illan yhdessä ensin laittautuen dormissamme ja sitten juhlien aamuyöhön saakka hostellin kattoterassilla. Kun matkamme jatkuivat Buenos Airesista, niin jatkoimme yhteydenpitoa Facebookin kautta.

Lue myös: Kolmekymppisenä hostellissa – näillä vinkeillä selviydyt

Lähde järjestetylle retkelle

Tuntemattomaan matkakohteeseen tutustumiseen paras tapa voi olla hypätä mukaan järjestetylle retkelle. Jos yövyt hostelleissa, kannattaa myös tsekata joidenkin paikkojen ilmaiseksi tarjoamat kävelykierrokset. Siinä sivussa kun kierrät matkakohdetta, pääset helposti tutustumaan päivän aikana muihin retkellä mukana oleviin matkailijoihin. Keskustelun avauksena voi toimia ihan vain tarjoutuminen ottamaan valokuvan toisen puolesta, tai vaikka vain maisemien ihastelu ääneen. Eikä kannata unohtaa yön yli -retkiä lähialueelle, niissä on aivan oma eksotiikkansa ja matkaporukkaan voi pidemmällä reissulla tutustua paremmin.

Oma kokemus: Lähdin Halong Bayn risteilylle yksin, mutta paattiin päästessäni huomasin toisenkin naisen olevan yksin reissussa muiden ollessa kaveriporukoita tai pariskuntia. Aloimme juttelemaan illallisella ja huomasimme, että meillä oli samat matkasuunnitelmat. Lyöttäydyimmekin yhteen, kun suuntasimme risteilyn toiseksi yöksi molemmat Cat Ba -saarelle kierrellen päivällä saaren rantoja yhdessä ja viettäen illan majapaikkamme viereisen ravintolan terassilla. Johon muuten tuli mukaan kolmaskin yksin reissussa ollut nainen!

Lähde juhlimaan

Kynnys illanviettoihin lähtemiseen yksin vieraassa paikassa olla korkea, mutta kun ottaa huomioon omat turvallisuusnäkökohdat, voivat iltamenot olla mitä parhain tapa tutustua uusiin ihmisiin. Rento rantabaari tai matkailijoiden suosima pubi on jo valmiiksi tunnelmaltaan kaikki vieraat vastaanottava, eikä baaritiskillä välttämättä tarvitse kauaa yksin istuskella. Avaa keskustelu alkuun vaikka baarimikon kanssa ja relaa hymyn kera. Äläkä väheksy turhan pitkäksi venynyttä naisten vessajonoa – siinä ehtii jo tutustumaan useampaan vieruskaveriin ja vaikka sopimaan tanssilattialle suuntaamisesta yhdessä!

Oma kokemus: Olin Sri Lankassa pienessä Mirissan surffikylässä yksin, ja suunnannut aiempina iltoina nukkumaan ajoissa. Yhtenä iltana päätin kuitenkin pienestä jännityksestä huolimatta suunnata rannan reggae-baariin yhdelle lasilliselle, sillä hotellin työntekijä oli vinkannut matkailijoiden ja erityisesti surffareiden kokoontuvan sinne iltaisin. Baarissa istahdin yksin reunimmaiseen pöytään oluttani siemailemaan, mutta en ehtinyt siitä edes puoliakaan juoda, kun viereisen pöydän matkaporukka huikkasi minulle, että liittyisin heidän seuraan. Lopulta vietin hauskan illan isolla porukalla ja tanssimme aamuyöhön saakka tähtitaivaan alla varpaat upotettuina rantahiekkaan. Seuraavana iltana tapasin saman porukan uudelleen kun yhdellä heistä oli synttärit.

Osallistu kurssille

Matkakohteissa järjestetään ties mitä erilaisia kursseja aina lyhyistä muutaman tunnin sessioista pidempiin kokopäivän opastuksiin. Aktiviteetit jos mitkä toimivat hyvänä tutustumisalustana uusiin samanhenkisiin ihmisiin. Jos olet kiinnostunut esimerkiksi eri maiden ruokakultuurista, niin mitäs jos osallistuisit kokkauskurssille? Tai vaikkapa viininmaistelukurssille? Tai jos liikkuminen luonnossa on lähellä sydäntäsi, niin entä jos lähtisit opastetulle päivävaellukselle tai vaikka zip-lining seikkailuun? Eikä kannata unohtaa pidempiäkin kursseja, sillä vaikkapa viikon surffikurssin aikana saa takuuvarmasti surffialkeiden opettelun lisäksi uusia ystäviä, kun aikaa kurssilla vietetään niin paljon yhdessä!

Oma kokemus: Bolivian Sucressa päätin osallistua paikallisen opiskelijapojan järjestämälle kokkauskurssille lähinnä siitä syystä etten oikein tiennyt mitä muutakaan kaupungissa tekisin. Tuon pari tuntisen aikana tutustuin nopeasti kolmeen muuhun mukana kurssilla olleeseen naiseen, kun hikoilimme keittiössä eksoottisten herkkujen äärellä. Sen lisäksi sain kokkausopettajalta hyvän katsauksen Bolivian historiaan ja nykypäivään paikallisen silmin. Ja viikon surffileiri Balilla oli aivan mahtava kokemus, ei vain siitä syystä että opettelin pysymään surffilaudan päällä, vaan siitä syystä, että kurssiporukastamme muodostui hauska jengi, joiden kanssa kävimme niin ravintoloissa kuin retkillä. Ja olenpa heistä monen kanssa vielä tänäkin päivänä yhteydessä. ♥

Tarjoa apuasi

Yksin reissussa olevana sitä huomaa nopeasti kuinka kiitollinen onkaan, jos joku tarjoutuu välillä auttamaan jossakin pienessä asiassa – on se sitten vaikka valokuvan ottaminen tai matkalaukun nostaminen rappusissa. Joten oma ystävällisyys kunniaan, ja se voi lopulta palkita nopeastikin uudella ystävällä.

Oma kokemus: Kapkaupungin hostellissa samassa huoneessa yöpynyt nainen valitteli kipeää oloaan ja oli viettänyt jo pari päivää sängyn pohjalla. Vaikka minulla oli kiire, jäin juttelemaan hetkeksi hänen kanssaan ja tarjouduin auttamaan häntä. Se ei vaatinut minulta muuta kuin kipittämisen hostellin aulaan ja pyytää työntekijöitä tilaamaan naiselle lääkäri paikalle. Kun naisen olo koheni, lähdimme yhdessä läheiseen ravintolaan illalliselle ja ystävystyimme niin, että tapasimme uudelleen Buenos Airesissa ja olemme edelleenkin yhteydessä!

Löydä paikallinen meet-up – tai luo sellainen itse

Hostellien ilmoitustauluilla on usein ilmoituksia vaikka mistä aktiviteeteistä ja ajanvietteistä. Jos et yövy hostellissa tai haluat hieman tuulettua hostellihulinoista, voi tähän toimiva ratkaisu olla kirjautuminen esimerkiksi Meetup.com sivustolle. Sieltä voi etsiä lähialueella järjestettäviä kokoontumisia ja muita tapahtumia eri harrastusten ympärillä. Toki voit kysellä vastaavista tapahtumista vaikkapa majapaikkasi respasta. Hyvä vaihtoehto ovat myös esimerkiksi Facebookin erilaiset keskusteluryhmät, joista voi matkavinkkien lisäksi hyvällä tuurilla löytää reissuseuraa juuri kyseiseen kohteeseen. Kannattaakin rohkeasti laittaa niihin viestiä!

Oma kokemus: Balille toistamiseen suunnatessani huomasin eräässä keskusteluryhmässä olevan kysymyksen Canggun majapaikoista, ja lähetin viestiketjuun omat vinkkini. Pian huomasimme kysyjän kanssa, että olemme Canggussa samaan aikaan ja sovimme treffailevamme siellä, kun olemme molemmat Balilla. Ja niin kävikin: kun pääsin majapaikkaani ja laitoin tytölle viestin, hän olikin samassa majapaikassa! Vietimme monta hauskaa päivää ja iltaa yhdessä Canggun surffimestoilla, ja lisäksi olemme vielä Suomeen paluun jälkeenkin nähneet. 🙂

Käynnistä Tinder

Vaikka et olisikaan elämänkumppania hakemassa, voi deittisovelluksien kautta löytää myös ihan kavereita ilman muita velvoitteita. Omassa kuvaustekstissä kannattaakin mainita, että olet matkalla kyseisessä kohteessa ja ensisijaisesti haet reissuseuraa. Huomio kannattaakin kiinnittää muihin reissaajiin – ehkäpä joku heistä on kanssasi samassa tilanteessa, ja huomaatte pian keskustelun avauksen jälkeen, että voisitte tavata ja tehdä matkakohteessa muutakin yhdessä. Tuntemattomien ihmisten tapaamisessa kannattaa toki olla varovainen (sovi treffit aina julkiselle paikalle), mutta parhaassa tapauksessa saat uuden ystävän. Tai tapaat jopa sen oikean. 😉

Oma kokemus: Balilla ollessani reissukaverini oli jo lähtenyt takaisin Suomeen ja huomasin kaipaavani jotain tekemistä sunnuntaipäivälle, mutta yksin ei huvittanut lähteä liikkeelle. Käynnistin Tinderin ja selailin tylsistyneenä sen tarjontaa, kunnes erään tyypin profiili sai kiinnostukseni heräämään. Aloimme viestittelemään ja kävi ilmi, että hän oli juuri tullut lounaalle majapaikkani läheiseen rantaravintolaan. Enempää aikailematta sovimme, että liityn hänen seuraan. Söimme lounaat ja hengailimme vähän aikaa ravintolassa surffiaaltoja katsellen sekä matkatarinoita vaihtaen, ja siinä se.

Bookkaa seikkailuhenkinen ryhmämatka

Jos reissuun lähteminen ihan yksin jännittää liikaa, niin mitä jos varaisit jo etukäteen vaikka koko reissun ajaksi ryhmämatkan? Esimerkiksi G-Adventuresin ja Intrepidin seikkailuhenkisillä ryhmämatkoilla on takuuvarmasti mukana muitakin yksinreissaajia ja lisäksi kaikki mukana olevat ovat todennäköisesti samanhenkisiä – ovathan he valinneet kanssasi saman matkakohteen ja aktiviteetin! Ryhmän mukana saat niin halutessasi toki omaa aikaa, mutta juttukaveri löytyy reissuporukasta helposti. Enkä tiedä parempaa tapaa saada todellisia sydänystäviä kuin kokea jotakin mieletöntä matkalla yhdessä!

Oma kokemus: Etelämantereen risteily oli elämys jo itsessään, mutta upeiden maisemien ja hengästyttävien aktiviteettien sijaan yhdeksi kohokohdaksi nousi reissuporukkamme. Meistä yksin reissussa olevista muodostui nopeasti tiivis matkaperhe, joiden kanssa vietimme aikaa aamusta iltaan ja jopa jaoimme hytit keskenämme. Matkan jälkeen yhteydenpito on jatkunut tiiviinä ja olemme treffailleet toisiamme ympäri maailmaa reissatessamme! Seuraaksi suunnittelemme yhdessä matkaa Jäämerelle!

Lue kaikki yksinmatkailuun liittyvät postaukset täältä!

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

8 Comments

 • Pia / Lyhyenä hetkenä
  6.2.2018 at 10:05

  Inspiroivia kokemuksia! Vielä en ole uskaltautunut reissun päälle yksin, mutta kun se aika ennemmin tai myöhemmin tulee, kaivan ehdottomasti tämän postauksen esiin.

  Reply
  • Anna-Katri
   6.2.2018 at 21:01

   Yksin matkailulle on varmasti oma paikkansa ja aikansa, lähdet silloin kun se tuntuu juuri oikealta valinnalta. 🙂

   Reply
  • Anna-Katri
   4.3.2018 at 14:42

   No niin nyt vain kuules sitä ekaa yksinmatkaa suunnittelemaan. 🙂

   Reply
 • Martta / Martan Matkassa
  6.2.2018 at 16:08

  Oot kyllä huikea mimmi! Sinulle on varmaan moni sanonut, että et ole ihan “tyypillinen”suomalainen! Arvostan erityisesti tuota avuntarjoamista, sillä usein itse toivoisin saavani apua pyytämättä, eikä niin että kaikki katsovat muualle kun yritän esim. nostaa laukkuani nostaa tai sitten kanssamatkustajat seuraavat huvittuneena kun yritän hahmottaa miten selfiekeppi toimii 😀 Seuramatkat tekevät tuloaan, minä mietin tällä hetkellä patikointi sekä ratsastusvaellusta, aktiivisilla ryhmäretkillä olisi se hyöty että siellä ei tunne oloaan yksinäiseksi, joku tekee aikataulut ja suunnitelmat puolestasi ja saat reissata samanhenkisten kanssa 😉

  Reply
  • Anna-Katri
   6.2.2018 at 21:00

   Voi kiitos Martta kommentistasi, se piristi kummasti mieltäni tänä iltana. 🙂 Ja olen samaa mieltä, että meidän kaikkien tulisi tarjota apua useammin – se vie vain vähän, mutta antaa paljon. Ja tosiaan nuo aktiiviset ryhmämatkat ovat ihan omia suosikkejani varsinkin pidemmällä ja eksoottisemmalla reissulla. Suosittelen!

   Reply
  • Anna-Katri
   4.3.2018 at 14:42

   Avun tarjoaminen on mielestäni kyllä yksi hyvistä käytöstavoista, jonka meistä jokaisen tulisi osata. Sitä arvostan myös itse! Ja tosiaan aktiiviset ryhmäretket ovat mahtava ja helppo tapa matkustaa maailmalla yksin ja tutustua mitä eksoottisempiin kohteisiin samanhenkisessä reissuseurassa. 🙂

   Reply
 • Anna | Muuttolintu.com
  11.2.2018 at 02:40

  Hyviä vinkkejä! Yksin reissaamisen parhaita puolia on ehdottomasti se, että tulee oltua enemmän kontaktissa ihmisiin ja tutustuttua. Erityisesti miehen kanssa matkatessa sitä helposti tulee pysyttyä vaan siinä omassa kuplassaan, mikä on vähän tylsää. Fabon ryhmissä huhuilemalla voi tosiaan myös löytää vaikka drinkkiseuraa, jos sitä ei muuten löydä.

  Reply
  • Anna-Katri
   4.3.2018 at 14:25

   No näinhän se on, että yksin reissussa ollessa sitä tutustuu uusiin ihmisiin, kun ei ole koko aikaa reissukaverin kanssa. 🙂

   Reply

Leave a Reply