Menu
Romania

5 syytä matkustaa Romaniaan

Kaupallinen yhteistyö: Finavia & Blue Air

Vierailin ensimmäisen kerran Romaniassa vuosi sitten, jolloin piipahdin pidennetyn viikonlopun verran Bukarestissä. Kaupunki teki minuun kuitenkin sen verran suuren vaikutuksen, että tuolloin kotiin palatessani harmittelin, etten päässyt näkemään tätä maata samalla kertaa enemmänkin – olin nimittäin kuullut Bukarestissä tapaamiltani reissaajilta, kuinka kiehtovaa elämää ja kauniita maisemia myös maan pääkaupungin ulkopuolelta löytyykään. Kun viikko sitten suuntasin takaisin Romaniaan vajaaksi viikoksi tutustumaan sen monipuoliseen tarjontaan, en voinut pidätellä innostustani. Nyt olen jo palannut takaisin kotiin reissusta, ja päällimmäisenä maasta mieleen jäi nämä 5 asiaa, jonka vuoksi voin ehdottomasti suositella Romaniaa matkakohteeksi:

1. Bukarest ja suorat lennot

Jo vuosi sitten Bukarest teki minuun vaikutuksen kontrastisella olemuksellaan, sillä kaupungissa sulassa sovussa vuorottelivat loistelias pariisilaistyylinen arkkitehtuuri ja ranskalaiset herkkuputiikit, grafiittimaalaukset pintaansa saaneet ränsistyneet talot ja menevä hipster-kulttuuri trendiravintoloineen sekä kommunismin ajan jylhät rakennuskompleksit ja nykyhetken “maailman ovet avoinna” oleva asenne. Bukarestin vanhakaupunki eli Centrul Vechi ja sen kupeessa olevat keskustakadut on helppo ottaa haltuun jo viikonlopun mittaisella reissulla ja muutenkin kaupunki on Itä-Euroopan kohteista varmastikin sieltä helpoimmasta päästä – Uber kuljettaa vajaalla parilla eurolla kadun kulmasta toiseen ja tienviitat sekä -nimet ovat meille ymmärrettävässä muodossa toisin kuin esim. kyrillisiä kirjaimia käyttävässä Ukrainassa tai Valko-Venäjällä.

Vuosi sitten romanialainen Blue Air avasi suorat lennot Helsingin ja Bukarestin välillä, joten nyt Romaniaan pääsee reissaamaan vajaan kolmen tunnin lentojen turvin nopeasti ja edullisesti vaikka vain viikonlopun visiitille. Tällä hetkellä Blue Airilla on lentoja tiistaina, perjantaina ja sunnuntaina.

2. Transilvianin tunnelmalliset pikkukaupungit

Siinä missä Bukarestin keskustan vanhakaupunki on kuin pikku-Pariisi koristeellisine rakennuksineen, löytyy Bukarestin ulkopuolelta monia muita pienempiä kaupunkeja, joiden valttikorttina on niiden vanhanajan tunnelmaa henkivät keskustat. Transilviania onkin Romanian historiallinen alue, josta löytyy keskiajalla jo käytössä olleet kaupungit kuten Sighisoara, Sibiu ja Brasov. Sighisoarassa on muuten Euroopan parhaiten säilynyt keskiaikainen keskusta, ja sen värikkäiden rakennusten koristamilla kapeilla mutkittelevilla mukulakivikaduilla voi kieltämättä nopeasti päästä vanhan ajan tunnelmaan. Sen sijaan Sighisoaraa suuremmat Sibiu ja Brasov ovat saaneet vanhat kaupungin historiallisten rakennusten kylkeen nykyhetkestä kertovia liikkeitä ja ravintoloita. Siinä missä Sibiu kätkee sisäänsä Brasovia enemmän kauniita vanhanajan rakennuksia, on Brasov yliopistokaupunkina näistä kolmesta se kaikista elävin ja lisäksi sen lähettyviltä löytyy yksi Romanian kuuluisimmista nähtävyyksistä – Branin linna eli Dracula-tarinoiden syntypaikka. Vaikkakaan vampyyrikreivi ei siellä oikeasti asunutkaan, elävät tarinat tällä seudulla silti omaa elämäänsä. Nämä kaikki Romanian kolme pikkukaupunkia ovat kuitenkin tunnelmallisia, sellaista pientä keskiaikaista vampyyriolemusta henkiviä paikkoja.

Näistä suosikikseni muodostui Sighisoara, jossa sen kirkontornista katsellessa tai pienillä kujilla kävellessä saattoi vielä aistia ripauksen vanhan ajan viipyilevää tunnelmaa. Toisaalta taas Bukarestistä lyhyen bussiyhteyden päässä oleva Brasov oli varsin kiehtova keskiaikaisen keskustan ja menevän yliopistokaupungin sulatusuunina, minkä vuoksi kaupungista löytyi monia tunnelmallisen trendikkäitä ravintoloita ja kahviloita (niiden romanialaisten perinneruokien vastapainoksi). Sibiu taas on ollut Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2007, ja varsinkin sen keskiaikainen muuri linnantorneineen antaa viitteitä vanhan ajan menosta.

3. Maaseutukylien rappioromantiikka

Reissatessa Romanian isoimmista kaupungeista toisiin pääsi automatkan aikaa näkemään lukemattomia pieniä romanialaisia kyliä maalaismaisemineen. Niissä oli jotakin sangen kiehtovaa. Kylien talot saattoivat olla parhaat päivänsä nähneitä, mutta niiden rapistuneita rakenteita korvasivat värikkäät maalipinnat, yksityiskohtaiset koristeet, villiintyneet kukkapenkit ja pihalla vapaasti vaeltavat kotieläimet. Verkkainen elämänrytmi kuuluu edelleenkin maaseudun arkeen, sillä paikoitellen täällä eletään edelleenkin vaihtotaloudessa – maan antimista tuotetaan se mitä saadaan omaksi ravinnoksi ja ylimenevät vaihdetaan naapureiden kesken muihin hyödykkeisiin. Maaseutukylissä on jotakin pysähtynyttä tunnelmaa, sellaista rappioromantiikkaa kukoistavaa kaipuuta, joka omanlaisella tavallaan hurmaa ja saa mielen kaipaamaan pysähtymään näihin paikkoihin pidemmäksikin aikaa paikalliseen elämään tutustumaan.

Harmi, etteivät romanialaiset matkatoimistot välttämättä ole vielä ymmärtäneet maan rappioromantiikkaa kukoistavien pikkukylien arvoa, sillä useimmissa matkaoppaissa ja järjestettyjen retkien ohjelmassa on vain joko keskiaikaisia kyliä kirkkoineen tai luontokohteiden vaelluspolkuja.

4. Monipuoliset luontomaisemat

Kiertomatkani aikana sain pieniä viitteitä siitä, kuinka kauniit ja monipuoliset luontomaisemat Romaniasta löytyykään. Vasta kuitenkin viimeisinä matkapäivinä sain tietää, mitä upeita luontokohteita tämä maa kätkeekään sisäänsä – harmi vain että myöhäinen syksy esti meiltä kokemasta yhden Euroopan kauneimmista tiepätkistä nimetyn Transfagarasan-osuuden, joka kiemurtelee korkealla Karpaattien vuoristossa. Muutenkin siellä täällä kumpuilevat vuoristomaisemat antavat oman leimansa Romanialle – tiet sukkuloivat vuorten kumparesolien väliin jäävissä jokilaaksoissa ennen kuin kiemurtelevat taas ylös ja alas metsien peittämiä vuorten rinteitä. Lisäksi Sighisoara, Sibiu ja Brasov ovat kumpuilevien maisemien ympäröiviä ja varsinkin Brasovin seutu on mitä otollisin patikointi- ja hevosratsastusretkille. Ja Romaniasta muuten löytyy myös Mustanmeren rantakohteita ja merenrannikolle sisämaan vuoristosta kiemurtelevien jokien suistoaluita, joten voisin sanoa maan olevan maisemiensa puolesta varsin monipuolinen!

Jos ja kun lähden Romaniaan uudelleen, haluaisin ehdottomasti Karpaattien Transfagarasan-vuoristotielle, joka on avoinna vain heinäkuun alusta lokakuun loppuun. Samalla kesäisellä reissulla olisi mahtavaa piipahtaa myös maan rantakohteessa, kuten Costanantassa tai Mamaissa.

5. Edullinen hintataso

Romania ei ehkä ole kulinaristin unelmakohde, sillä tässä entisessä kommunismivallan alla olleessa maassa vanhan ajan niukkuudesta lähtönsä saaneet rasvaiset liharuokaperinteet ovat vallassa. Kuitenkin isoimmissa kaupungeissa trendikkäämmät fuusioruokaravintolat ovat ottamassa jalansijaa, ja parhaimmillaan näissä pääsee maistelemaan Romaniassa lähituotettuja luomuraaka-aineita käyttäviä perinneruokia moderimmalla twistillä. Romania on nautiskelijalle joka tapauksessa varsinainen lottovoitto, sillä hintataso on muuhun Eurooppaan verrattuna hyvin edullinen. Lisäksi maan oma viinintuotanto ja sen kehitys takaa, että lähes joka ikisessä ravintolassa voi päästä maistelemaan romanialaisia viinejä varsin edulliseen hintaan. Yksi iso lasillinen kustantaa vajaan pari euroa, viinipullo taas irtoa noin viidellä-kymmenellä eurolla. Romania on omien perinteiden lisäksi ottanut ruokakulttuurinsa mallia Italiasta, joten viinien lisäksi italialaisiin makuihin voi päästä varsinkin Bukarestin lukuisissa italialaisissa ravintoloissa.

Romaniassa ollessa kannattaa ehdottomasti poiketa viinibaarissa vertailemassa maan eri viinimakuja, ja jos aikaa on enemmän, myös poiketa romanialaisella viinitilalla. Yksi vanhimpia on Brasovin lähellä sijaitseva Azuga Rhein Cellars, jossa pääsee viinitilan kellarivierailun lisäksi lounastamaan ja maistelemaan paikan viinejä tilan tunnelmallisen ravintolasalin puitteissa.

About Author

Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Seikkailumatkailija, palkittu matkailuvaikuttaja ja naisten soolomatkailun puolestapuhuja. Kirja Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja nyt ulkona!

10 Comments

  • Nicola
    19.11.2018 at 14:08

    Tuo ns Draculan linna kiinnostaisi todella nähdä itsekkin. 🙂
    Ihana oli matkata postauksesi mukana jälleen. 🙂

    Reply
  • Frida Ingrid - Ikimatkalla
    19.11.2018 at 22:38

    Onpa tosi tunnelmallisia kuvia! 🙂 Romaniaan meinattiin mennä viime kesänä, mutta ei sitten kuitenkaan jaksettu roadtripillä ajaa sinne asti. Ehkä ensi keväänä! Värikkäät kadut ja ihanat pikkukylät kiinnostaisi kovasti.
    http://www.rantapallo.fi/fridaingrid

    Reply
  • Karri
    20.11.2018 at 10:14

    Vaikuttaa ihastuttavalta kohteelta. ?
    Centrul Vechi & Transilvianin tunnelmalliset pikkukaupungit vievät varmasti mennessään. ?
    Mutta tunnelmallisia kohteita riittää meidän kaikkien iloksi ? & niistä tarvii valkata ne kaikkien huipuimmat kohteet sitten matkojen koittaessa.

    Reply
  • Jaakko / lomalla viimeinkin
    20.11.2018 at 22:12

    Jep, omassa blogissa myös Bukarestista juttua ja tykkään kanssa kohteena. Edullinen hintataso on itselle myös isossa osassa varsinkin pidemmillä matkoilla.

    Reply
  • Susanna
    21.11.2018 at 16:55

    Mielenkiintoinen kokemus, ilmeisesti myös vaatteet yms. ovat halpoja yhä?

    Reply
  • Heidi
    22.11.2018 at 14:26

    Romania on ihana! Oltiin 2008 siellä kiertelemässä. Haluttaisi kovasti palata uudestaan, moni asia varmasti muuttunut paljon. Tykättiin varsinkin Cluj-Napocasta. Sighisoara jäi tuolloin väliin ja sinne haluisin ainakin päästä vielä joskus. Eihän sitä tiedä jos vielä joku päivä lähtisi uudelleen käymään 🙂

    Reply
  • Anu / Matkataan Mutkitellen
    22.11.2018 at 18:08

    Mielikuvani Romaniasta on aina ollut synkkä ja betoninen mutta viimeaikaisten blogikirjoitusten perusteella näyttää olevan ihan muuta. Erityisesti luontomaisemat ja pikkukaungit näyttivät kiehtovilta. Pitääpä laittaa to-do-listalle.

    Reply
  • Allekirjoitan niin nämä kaikki! Syttyi ihan himo matkata Romaniaan uudestaan joskus paremmalla ajalla ja nimenomaan koluta noita pikkukyliä enemmän läpi. Meidän reissu oli niin lyhyt Bukarestin ulkopuolelle ja sieltä varmasti löytyisi kaikkea mielenkiintoista nähtävää ja tehtävää.

    Reply
  • Marttiina / Onioni.fi
    25.11.2018 at 09:05

    Ihania kuvia! <3 Ja olen samaa mieltä perustelujesi suhteen. Me menimme pari vuotta sitten keväällä junalla Unkarista Romaniaan, jossa kävimme sekä Brasovissa että Sibiussa. Nuo kaupungit junamaisemineen tekivät kyllä vaikutuksen, ja lähtisin mieluusti uudelleen Romaniaan. Bukarest vaikuttaa mielenkiintoiselta kaupungilta, ehkä vielä enemmän kiinnostaa juuri tuo maaseutu, ja roadtrip syrjäisemmissä paikoissa. 🙂

    Reply
  • Maria
    23.8.2023 at 23:25

    Suosittelen koko Bucovina (upea luonto ja luostarit) ja Moldova-varsinkin Iași kaupunki tai Piatra Neamț ja vuoret tai Timișoara,Arad Oradea, Maramureș alue(varsinkin Săpânța)
    Kiva tietää että olet tykännyt mitä olet nähnyt tähän asti!
    Itse olen romanialainen mutta minun elämä on nyt tässä,upeassa Suomessa.

    Reply

Leave a Reply