No niin nyt se on sanottu. Suuri tavoitteeni. Joka vielä vuosi sitten tuntui kovin kaukaiselta haaveelta, kun sitä ensimmäisen kerran todenteolla mietin. Mutta sitten päätin, että hittolainen, kyllä minusta siihen on. Jos Suomessa 13 miestä on tämän tehnyt ja vieraillut kaikissa maailman maissa, eikö jo 2020-luvulla olisi aika, että listalle pääsee mukaan myös ensimmäinen nainen! Ja näin kirjasin matka-exceliini ylös seuraavan lauseen ensimmäisen kerran vuonna 2021: Haluan olla suomen ensimmäinen nainen, joka on vieraillut kaikissa maailman maissa.
Tätä kirjoittaessa olen käynyt yhteensä 175/197 maassa, jotka on merkitty alla olevaan karttaan vihreällä värillä. Harmaat maat vielä puuttuu. Näitä käymättömiä maita on tällä hetkellä jäljellä enää 22 kpl. Tarkemman listauksen käydyistä ja käymättömistä maista löydät täältä.
Anna-Katri
Kuinka monta maata maailmassa on?
Maailmassa on yhteensä 193 maata, jotka ovat Yhdistyneiden kansakuntien (YK:n) jäsenvaltiota. Tämä maaginen numero 193 on siis virallinen virstanpylväs sille, että on vieraillut kaikissa maailman maissa. UN193-listaa käyttää muun muassa kansainvälisesti tunnetut Nomadmania ja The Most Traveled People -sivustot, jotka ylläpitävät listausta ja todentavat kaikissa maailman maissa matkanneiden saavutuksia (ainakin Nomadmania).
YK:n virallisesti tunnustamien 193 maan lisäksi olemassa on 4 maata, joilla ei ole täyttä jäsenyyttä tällä listalla. Vatikaani ja Palestiina ovat YK:n tarkkailijamaita, joilla ei ole täyttä kansainvälistä tunnustusta. Vatikaanin on tunnustanut 180 maata, ja Palestiinan 137 maata. YK:n viralliseksi maaksi päästäkseen, tulee tunnustus siis olla kaikilta YK:n jäsenmailta. YK:n listalla on lisäksi kaksi osittain tunnustettua maata, Taiwan ja Kosovo. Taiwanin on tunnustanut 14+1 maata ja Kosovon 96 maata.
Eli noiden 193 maan lisäksi voi välillä törmätä listauksiin, jossa tavoitteena on käydä 195 tai 197 maassa. Nämä tarkoittavat YK:n 193 jäsenmaan lisäksi seuraavia maita:
- 195: UN193 + Palestiina ja Vatikaani
- 197: UN193 + Palestiina, Vatikaani, Taiwan ja Kosovo
Olen itse käyttänyt alusta saakka tuota 197 maan listausta. Tähän mennessä minulla on kasassa 175/197 maata, joista voit lukea lisää täältä. Jos tarkastellaan pelkästään virallisia YK:n jäsenmaita, on käytyjen maiden lukumääräni 172/193 tätä postausta kirjoittaessani (eli kokonaismäärästä vähennetty Vatikaani, Taiwan ja Kosovo).
Kuinka monta ihmistä on käynyt kaikissa maailman maissa? Entä suomalaisista?
Virallista tilastotietoa siitä, kuinka monta ihmistä on käynyt kaikissa maailman maissa, ei valitettavasti ole. Nomadmania arvioi lukumäärän olevan heinäkuussa 2022 noin 300 henkilöä. Näistä Nomadmanian virallisen verifioinnin läpikäyneitä henkilöitä on kuitenkin vain noin 100. Vertailun vuoksi esimerkiksi avaruudessa on käynyt vuoteen 2019 mennessä lähes 550 ihmistä.
Nomadmanian listalla on myös suomalaisia, jotka ovat käyneet kaikissa maailman maissa. Heitä on yhteensä 13 kpl ja kaikki ovat miehiä. Lisäksi huhupuheiden mukaan tämän listauksen lisäksi olisi vielä yksi suomalainen mies, joka on käynyt kaikissa maissa. Tällöin suomalaisten miesten lukumäärä olisi yhteensä 14.
Entä naiset?
Nomadmanian listaa silmäilemällä voi nopeasti sanoa, että miehet ovat olleet pääosassa, mitä tulee kaikissa maailman maissa käyneisiin henkilöihin. Onneksi mukana on kuitenkin myös naisia, joita on arvion mukaan yhteensä noin 30 kpl (tämän tiedon minulle vahvisti myös tanskalaisten maailmanmatkaajien klubin tekemä listaus, johon vertasin Nomadmanian nimilistaa). Naiset edustavat siis vain noin 10 % osuutta näistä 289 maailmanmatkailijasta. Ensimmäinen nainen, joka vieraili kaikissa maailman maissa, oli yhdysvaltalainen Dorothy Pine vuonna 2005. Hänen vanavedessään samana vuonna listalle pääsi yhdysvaltalainen Audrey Walsworth.
Pohjoismaista (Tanska, Norja, Ruotsi, Islanti ja Suomi) listalla mukana on vain 2 naista: ruotsalaiset Britt-Marie Boudrie ja Birgitta Nilsson. Kohta tuo lista tulee onneksi kasvamaan, sillä pohjoismaalaisista naisista lähellä 193 maan rajaa on tanskalainen Mette Ehlers Mikkelsen (käytynä 189/193) ja norjalainen Anne Johanssen (käytynä 179/193).
Suomesta naisten listan ykköspaikkaa on pitkään pitänyt valitettavasti jo edesmennyt Oili Liutu, joka elämänsä aikana matkusti peräti 172/193 maahan. Hän onkin ollut todellinen uranuurtaja naisten maailman matkailussa Suomessa. Tätä kirjoittaessa oma käytyjen maiden lukumääräni nostaa minut nyt Oilin kanssa jaetulle ensimmäiselle sijalle. Elokuun aikana maiden lukumäärä tulee osaltani kuitenkin vielä nousemaan.
Oma tavoitteeni ja mitä seuraavaksi
Tällä hetkellä olen matkalla Etelä-Amerikassa ja Karibian saarilla. Seuraavan kuukauden aikana, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, nousee maapisteeni yhteensä 178/197 maahan. Tämän jälkeen Amerikan mantereen maista jäljellä olisi enää Kanada.
Euroopan osalta jäljellä minulla on enää 2 maata, Andorra ja San Marino, joihin matkustamista en ole pitänyt akuutin kiireisenä, sillä Euroopan sisällä pääsen todennäköisesti hyvin liikkumaan seuraavan vuoden aikana milloin haluan.
Vastaavasti Afrikasta on jäljellä enää 2 maata, jotka ovat Eritrea ja Mauritius. Eritreaan minulla oli matka jo varattuna helmikuulle 2022, mutta Eritrean rajat olivat kiinni, eikä tuo reissu silloin toteutunut. Nyt kuitenkin on uusi matka varattuna marraskuulle. Mauritiukselle minulla on niin ikään suunnitelmana suunnata vielä tänä syksynä, joko ennen Eritreaa tai sen jälkeen, jonka jälkeen tosiaan kaikki Afrikan maat olisivat paketissa.
Aasiasta minulla on jäljellä neljä maata: Kuwait, Iran, Turkmenistan ja Palestiina. Näistä Kuwaitiin ja Iraniin on matka suunnitteilla lokakuulle 2022, ehkäpä samaan matkaan voisin myös yhdistää Palestiinan. Sen sijaan Turkmenistan on edelleen pandemian vuoksi täysin suljettuna, eikä maasta ole kuulunut hiiskaustakaan mahdollisesta avautumisesta. Olenkin jo alkanut ajattelemaan, että ehkäpä kohdallani Turkmenistan tulee olemaan viimeinen maa, jossa vierailen. Harmittaa hieman, sillä, minulla oli kesälle 2019 matka Turkmenistaan varattuna, mutta peruin sen ja lopetin stan-valtioiden kiertomatkani Uzbekistaniin erinäisistä syistä.
Isoimpana aukkona maailman kartallani onkin sitten tällä hetkellä Oseanian saarivaltiot, joita löytyy yhteensä 10 kappaletta: Kiribati, Marshallin saaret, Micronesia, Nauru, Palau, Samoa, Solomonsaaret, Tonga, Tuvalu ja Vanuatu. Näistä tällä hetkellä vasta 4 tai 5 maata on avautunut pandemian jälkeen, joten odottelen vielä, josko loputkin avautuu kunnolla, ennen kuin sinne alan matkaa suunnittelemaan. Toiveena olisi toteuttaa tämä matka vuodenvaihteessa 2022-2023, mutta voi olla että tämä reissu menee pakostakin enemmän vuodelle 2023.
Näin ollen minun olisi mahdollista saada kaikki maailman maat käydyksi vuoteen 2023 mennessä ja ehkäpä vielä juuri ennen kuin täytän 40 vuotta. Mutta se riippuu täysin Turkmenistanin ja Oseanian maiden avautumisesta. Eli katsotaan miten käy, pidäthän peukkuja!
12 Comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
9.8.2022 at 14:27Ihan huippua! En itse pidä tuosta mies-nais-vertailusta, mutta huikea juttu joka tapauksessa. Ilman covidia olisit vasramsti päässyt kaikissa maailman maissa “nuorimpana” vierrailleet suomalaiset -listalla kolmanneksi, ja todennäköisesti pääset siitä huolimatta.
Anna-Katri
10.8.2022 at 02:21No vertailua tai ei, on kuitenkin varsinkin ennen ollut todella erilaista matkustaa miehenä kuin naisena, esim. jotkut muslimimaat. Onneksi nykyään tämä tasapuolistuu, mutta sanoisin silti, että naisilla on paljon kirittävää kun osuus on vasta tuo 10 %. Ja joo covid on kyllä sotkenut hyvin reissusuunnitelmia, ja vielä tänäänkin se tuo ihan omaa säätöä reissuihin.
Tintti
10.8.2022 at 10:17Inspiroivaa! Onnea ja peukkuja yrityksellesi!
Miten laskutapa menee, kauanko yhdessä maassa pitää vierailla, että se tulee bongatuksi? Riittääkö yksi paikka tai kaupunki maan näkemiseen?
Anna-Katri
10.8.2022 at 12:59Kiitos paljon. Nomadmanian sivuilta löytyy kriteerit maassa käynnille, mutta jokaisella matkailijalla voi olla omat toiveet/tavoitteet tämän suhteen. Itse pyrin kaikissa paikoissa tosiaan näkemään maata enemmän ja kokemaan eri seikkailuja. Matkajuttuja kannattaa selata tuolta blogin arkistosta. 🙂
Pirkko / Meriharakka
10.8.2022 at 14:41Hieno tavoite, jonka varmasti tulet saavuttamaankin! Onnea matkaan – tai tässä tapauksessa matkoihin!
Pari kommenttia – tuo 14. suomalainen mies on kansanedustaja Kimmo Kiljunen, joka on jo pyytänyt päivitystä Nomadmanian listaan.
Audrey Walsworth on nyttemmin paitsi käynyt kaikissa maailman maissa myös käynyt kaikissa maailman Traveler’s Century Clubin alueilla, joita on 330 (https://travelerscenturyclub.org/countries-and-territories). Näitäkin ihmisiä, myös naisia, on maailmassa useita, vaikka saavutus on vieläkin kovempi kuin kaikki YK:n jäsenvaltiot tai itsenäiset maat.
Omalta osaltani myöhään aloittaneena en tavoittele kaikkia maailman maita, sillä uuden maan lisäksi kohteen pitää olla matkakohteena jossain määrin mukava ja mielenkiintoinen ja ihan kaikki Afrikan maat ja jotkut muutkaan maat eivät ihan täytä näitä kriteerejä.
Välietappitavoitteita minulla on ollut useita ja juuri nyt, ehkä jo lopullisena tavoitteena, on loput kiinnostavat Aasian ja Etelä-Amerikan maat ja numeerisena tavoitteina ehkä 150 YK-maata.
Hetki sitten tavoittelin 200 TCC-aluetta, joka sitten tulikin jo ylitettyä, kuten 400 Nomadmanian aluetta 1301 alueesta.
Anna-Katri
8.9.2022 at 19:44Kiitos paljon Pirkko! Sinä kyllä olet ollut minulle aivan korvaamaton tuki tässä “maabongauksessa”, taisit muistaakseni olla ensimmäinen silloin aikoinaan joka ehdotti minua listaamaan käydyt maat most traveller people -listalle ja liittymään suomalaisiin maailmanmatkaajiin. Myöhemminkin olen saanut sinulta valtavasti infoa! Eli kiitos tästä! Jospa pian päästään näkemäänkin tauon jälkeen. Ja teillä on kyllä huikea määrä noita alueitakin jo kasassa!
Reissu-Jani
13.8.2022 at 06:12Onnea loppurutistukseen – kyllä ne loputkin maat sieltä vielä aukeavat matkailijoille varmaankin vuoden pari sisällä. Itse en enää tavoittele kaikissa maailman maissa käyntiä vaikka se voisi vielä onnistua (sekä taloudellisesti että ajallisesti). Parin vuoden “lockdown” enemmän tai vähemmän sotki suunnitelmat ja oikeastaan haluan vierailla sellaisissa kohteissa jotka oikeasti kiinnostavat, ja niitähän tosi paljon verrattuna maihin jotka eivät välttämättä ole kiinnostuksen kohteena – juuri nyt. Olisin voinut jättää Tsekin reissut yhteen sen sijaan että olen käynyt siellä kymmenen kertaa ja matkustaa vaikkapa Syyriaan tai Kongoon. Mutta jokainen matkustaa omalla tavallaan. Minusta on erinomaista että sinä olet viettänyt eri maissa useita päiviä ja tehnyt niistä erinomaista raportointia sen sijaan että kävisi ottamassa kuvan lentoaseman ulkopuolelta ja sitten seuraavaan maahan. Tsemppiä tuleviin matkoihin.
Anna-Katri
8.9.2022 at 19:48Kiitos paljon Jani, arvostan todella kommentiasi! Tässä kun lista on vain pienentynyt, niin on tosiaan alkanut tuo “maali” häämöttämään vaikkakin erityisesti Turkmenistan tuottaa harmaita hiuksia. 😀 Juuri bongasin instasta että eräs mies juuri juhli käyneensä kaikissa maailman maissa, Turkmenistanissakin hiljaittain, mutta paljastui, että hän oli siellä vain käynyt google mapsin mukaan – eli piipahtanut kohdassa joka koordinaateissa näyttää olevan toisella puolella rajaa. Tällaiseen en kyllä itse lähde, vaan odottelen mieluummin että oikeasti pääsen näkemään kaasukraaterin ja muut maan erikoisuudet!
Ja joo nämä pari viimeistä vuotta on kyllä aikalailla sotkeneet reissusuunnitelmia, mutta onneksi nyt maailma alkaa taas olla auki! Mukavia reissusuunnitelmia ja tulevia reissuja sinulle!
JK
15.8.2022 at 22:43Onko sinulla enää koiraa kun matkustelet niin paljon?
Anna-Katri
8.9.2022 at 19:48On kyllä koira edelleen. 🙂
Jenni / Unelmatrippi
21.8.2022 at 15:21Ajattelinkin, että sinulla varmaan tällainen tavoite on. 🙂 Inspiroivaa myös minun mielestäni. On hengästyttävää, miten olet jo ehtinyt noin moneen paikkaan – voin vain kuvitella, miten paljon se on vaatinut monenlaista järjestelemistä ja säätöä. Itse olen käynyt nyt yli 50 maassa ja mielelläni kartutan listaa edelleen (ei ole erityisiä tavoitteita, muuten kuin nähdä maailmaa), mutta ei se tosiaankaan ihan itsekseen tapahdu, joten nostan hattua. Tuo on vaatinut todellista paneutumista ja vaatii tietysti edelleen, jotta tavoitteesi täyttyy. Seuraan mielenkiinnolla! 🙂
Anna-Katri
8.9.2022 at 19:53Mukava kuulla Jenni! Kaikissa maissa käymisen tavoite on ollut mielessäni varmaankin maailmanympärimatkasta saakka, mutta vasta vuosi sitten aloin ajattelemaan että voisin todellakin olla Suomen ensimmäinen nainen, joka sen on tehnyt. Mutta vasta nyt “uskalsin” sen ääneen sanoa, kun alkaa loppusuora häämöttää. Ja joo, kyllähän näiden suunnitteluun on aikaa mennyt, puhumattakaan kaikesta säädöstä, mutta on kyllä todellakin ollut kaiken sen vaivan arvoista. 🙂
Ja siis onhan tuo sinun yli 50 maata jo todella hyvä määrä, ja paras tavoite ehdottomasti on nähdä maailmaa – se jos mikä rikastuttaa elämää!