Menu
Azerbaijan

Baku – kun uusi ja vanha kohtaa Azerbaidzanissa

Herään herätyskelloni ääneen 4.45 ja ihmettelen hetken unenpöpperössä pimeässä huoneessa, missä olen ja miksi ihmeessä minun täytyy herätä niin aikaisin. Sitten muistan saapuneeni edellisenä päivänä Azerbaidzanin pääkaupunkiin Bakuun, ja tuon iltapäivän kuumuus oli niin tukahduttava kaupungilla kiertelyyn, että olin päättänyt luovuttaa ja keskittää tutustumismatkani aikaiseen aamuun, jolloin olisi viileämpää. Ainoa pieni sivukäänne tässä suunnitelmassani oli vain se, että aurinko nousisi täällä kesäkuussa jo 5.15, joten ylös pitäisi ponkaista jo ennen sitä.

Kun pääsen ulos majapaikastani Old City Inn Hotellista, on vielä hämärää. Tai ehkä se johtuu siitä, että Bakun vanhan kaupungin rakennukset ovat rakennettu aivan vieri viereen ja niiden välissä kiemurtelee kapeita kujia, joille ympäröivät rakennukset luovat hämyisiä varjoja. Punaiset pelargoniat roikkuvat useammalla ikkunalla, ja jostakin vilahtaa kissa ohitseni. Joudun vähän aikaa navigoimaan kännykän kartan avulla, mihin suuntaan olenkaan menossa, sillä pelkkää kujaa eteenpäin kävelemällä voi päätyä vahingossa vanhan kaupungin toiselle laidalle. Eipä sillä, että se nyt paljoa haittaisi, sillä vanha kaupunki ei ole järin suuri – vanhojen linnanmuurien sisäpuolella olevan alueen kävelee muutamassa kymmenessä minuutissa päästä päähän.

Baku ja sen vanhankaupungin viehätys

Kun pääsen vanhankaupungin muurien vierustaa kiertävälle pääkadulle huomaan auringon jo levittelevän säteitään muurissa olevien kolojen raoista. Kaikkialla on aivan hiljaista. Poissa on edellisen illan markkinamainen kuhina, kauppiaiden itämaiset kojut lentävine mattoineen sekä ravintoloiden täydet terassit vesipiippuineen. Kun kadulla ei tarvitse väistellä vastaantulijoita, huomaan katseeni kiinnittyvän yhä enemmän vanhan kaupungin yksityiskohtiin. Kaikki rakennukset vaikuttavat ensisilmäyksellä lähes samanlaisilta, samanlaisessa hiekansävyssään ehkä hieman tylsiltäkin, mutta kun niitä katsoo tarkemmin, voi niiden pinnoilta havaita erilaisia kauniita yksityiskohtia ja koristeita tai ajan luonnonkivipintoihin tuomaa kiinnostavaa patinaa.

Muuria kiertävä tie sukeltaa kaarimaisesta portista sisään ja kääntyy jyrkästi oikealle. Huomaan tulleeni vanhankaupungin päänähtävyyden, jopa 500 eaa peräisin olevan Maiden’s Towersin juurelle. Sen viereltä alkaa satoja vuosia vanha markkina-alue. Nyt paikka uinuu vielä aamu-uniaan, mutta entisaikaan se oli Silkkitien varrella oleva kiivas markkinapaikka, jossa kamelikaravaanit pysähtyivät matkallaan Kiinan ja Euroopan välillä. Pysähdyn katselemaan aamuauringon säteiden leikkiä rakennusten pielissä, ja samalla huomaan vanhankaupungin moskeijan takaa pilkistävän Bakun tunnistettavimman monumentin, kolmen modernin pilvenpiirtäjän muodostamat liekkitornit. Ne erottuvat vanhan kaupungin pehmeän luonnollisesta lähimaisemasta kuin joinakin skifi-elokuvan mustekalan lonkeroina, sellaisina irrallisina palasina, jotka eivät näytä kuuluvan maisemaan ellei tietäisi olevansa Bakussa – kaupungissa, jossa vanhankaupungin muurien ulkopuolelta alkaa moderni, jopa näyttämishaluinen kaupunkielämä.

Baku on kuin eri kulttuurien sulatusuuni

Päivällä käyn Bakun modernilla puolella ja sen trendikkäillä ostoskaduilla, lähinnä ilmastoitujen kahviloiden perässä, ja samalla tarkastelen kaupunginosan pariisilaista ilmettä romanttisine valurautaparvekkeineen ja kansainvälisine luksusputiikkeineen. Jollakin tavalla Baku hämmentää kaikessa kontrastisuudessaan, välillä ei tiedä missä maanosassa tai kaupungissa on, kun Bakun sulatusuunissa ovat vuosisatoja kohdanneet niin ottomaanien, persialaisten, arabien, venäläisten kuin muidenkin kulttuurit. Uuden kaupungin puolelta siirryn laskevan auringon perässä alkuillasta Bakun tunnetulle, kilometrejä pitkälle olevalle rantabulevardille, jonne sekä paikalliset että turistit näyttävät kokoontuvan iltaa istumaan. Vaikka merimaisema on auringonlaskun aikaan kaunista katseltavaa, olen salaa tyytyväinen kun aurinko on laskenut ja pääsen siirtymään takaisin vanhaankaupunkiin sekä imemään itseeni yhä uudelleen sen menneen ajan taikaa. Se on paikka, jossa viihdyn parhaiten.

Kipitän muurien sisäpuolelle ja istahdan kukkakuosisilla pöytäliinoilla varustetun ravintolan terassille. Ystävällinen tarjoilija kiikuttaa eteeni ruokalistan, mutta hämmentyy aluksi kun pyydän häntä kertomaan hieman azerbaijanilaisista ruuista. Häpeillen nimittäin myönnän, että ennen maahan tuloa olin kyllä ollut perillä maan viineistä, mutta perinneherkkuihin tutustuminen oli jäänyt. Niinpä tarjoilija pääseekin valitsemaan eteeni omia suosituksiaan, ja maistelen niitä tyytyväisenä raikasta valkoviiniä siemaillen. Pimenevä ilta on lämpötilaltaan sopiva ulkona oleiluun, eikä minulla ole kiire minnekään. Vielä pitkään jälkiruuan nauttimisen jälkeen istun vielä pöydässäni ja katselen katuvilinää. Vaikuttaa siltä, että kesäkaudella Bakun vanhakaupunki herää henkiin vasta nyt.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

11 Comments

 • Sini
  2.9.2018 at 12:29

  Kolmen viikon päästä tähän aikaan olen samoissa maisemissa. Kävitkö muuten hammamissa? Niissä on naisten päiviä ja olisi tarkoitus testata, minkälainen kokemus se on.

  Reply
  • Anna-Katri
   10.10.2018 at 11:01

   En käynyt hammamissa, vaikka se mielessä olikin! Georgian Tbilisissä oli muuten myös hammam-paikkoja!

   Reply
 • Päivi Peltola
  3.9.2018 at 18:08

  Olenkin odottanut tätä blogia.Lähden Bakuun tämän viikon perjantaina. Kiitos matkakertomuksesta.
  Yritin saada mobiilidataa kännykkään, soittaessani Telian asiakaspalveluun asiakaspalvelu pyysi minua valaisemaan että missäpäin Azerbaidzan on..mobiilidataa ei sinne edullisesti saa. Toivottavasti wifillä pärjää.

  Reply
  • Anna-Katri
   10.10.2018 at 11:02

   Toivottavasti sinulla on ollut antoisa matka siellä! Tuo seutu eri maineen on kyllä kiehtova, mutta harva taitaa kuitenkaan osata sijoittaa esim. Azerbaijania kartalle! 🙂

   Reply
 • Anne / FinnsAway
  3.9.2018 at 18:25

  Ihanan tunnelmallinen postaus ja kauniit kuvat Bakusta! Meillä on suunta sinne ja muualle Azerbaijaniin noin kuukauden päästä. Kävitkö myös vuorilla? Maan pienet vuoristokylät ja patikkareitit vaikuttaa todella mahtavilta. Terveiset Georgian Tbilisista, täältä suunta kohti huipuja ja sen jälkeen Armenian kautta Azerbaijaniin.

  Reply
  • Anna-Katri
   10.10.2018 at 11:03

   Kävin mutatulivuorilla ja se oli kyllä kanssa omanlainen kokemus! Jos aikaa olisi ollut edes yksi päivä enemmän, olisin voinut enemmänkin kiertää kaupungin ulkopuolisilla seuduilla. Toivottavasti sinulla on ollut ihana matka siellä!

   Reply
 • Travelloverin Annika
  5.9.2018 at 21:00

  Mulla on niin samat fiilikset Bakusta ja varmaan suunnilleen samanlaiset valokuvat vanhasta kaupungista. Baku on niin jännä yhdistelmä tuota ihanaa vanhaa kaupunkia ja jokirannan luksusliikkeitä. Pitäisi itsekin alkaa heräillä aikaisin ja käydä katsomassa, miltä kaupungit näyttävät silloin, kun ne vasta heräävät. Olen vain niin mahdottoman aamu-uninen, milloin vain siihen on mahdollisuus, eli juuti lomalla.

  Reply
  • Anna-Katri
   10.10.2018 at 11:04

   Tuo vanha kaupunki on kyllä niin kiehtova – tosin en tiedä kuinka paljon se aina vuosittain muuttuu, mutta onneksi ainakin nuo vanhat rakennukset nököttävät silti samoilla paikoillaan. 🙂

   Reply
 • Hei nyt tajuan miksi kuvat ovat noin upeita ja hiukan jo ihmettelin, että missä muut ihmiset. Oletkin aikaisin liikenteessä. Toisaalta joskus reissussa kun olemme aikaisin olleet liikenteessä näkee kaupungin tai paikan ihan eri tavoin, koska ainoastaan paikalla saattaa olla paikallinen väki. Baku näyttää erittäin kiinnostavalta paikalta.

  Reply
  • Anna-Katri
   10.10.2018 at 11:04

   Olen kyllä aina aikamoinen aamuvirkku, joten tällaiset itsekseen kaupunkiin tutustumiset aamuvarhaisella sopivat itselleni. 🙂 Ja ei pelkästään valokuvien vaan yleensäkin sen heräilevän aamufiiliksen vuoksi. 🙂

   Reply
 • Maija
  4.4.2019 at 16:06

  Muistatko mitä kautta hait viisumin Azerbaidžaniin? Entä tuliko rajoilla ongelmia?

  Reply

Leave a Reply