Menu
Galapagossaaret

Galapagossaaret – eläinbongarin paratiisi

IMG_1876_galapagos IMG_1845_galapagos IMG_1849_galapagos IMG_1866_galapagos IMG_1848_galapagosIMG_1887_galapagos Galapagos A-KIMG_1851_galapagosIMG_1913_galapagos IMG_1912_galapagosYhtenä päiväretkikohteenani Galapagoksella oli North Seymour -saari, joka pääsi yllättämään runsaalla eläimistöllään. Jo heti saarelle astuessa aivan oman päälaen yläpuolella liihotteli fregatti-lintuja, pelikaaneja, lokkeja ja suulia. Rantakallioilla lökötteli merileijonaemoja pienine poikasineen ja maalla löntysteli niin laavaliskoja kuin maa- ja meri-iguanoja. Näytti siltä, kuin kenelläkään ei ollut minnekään kiire. Paitsi fregattilinnuilla.

Fregateilla oli nimittäin meneillään kosintamenot, joten pienten pensaiden oksilla koiraat esittivät hurmoksessa soidintanssejaan säestäen liikkeitään äännähdyksillä ja rytmikkäällä nokkien kalistelteluilla. Tämän lisäksi morsiamia houkuteltiin erityisesti pullistelemalla kirkkaan punaista kaulapussia isoksi palloksi. Kaukaa katsottuna näytti, kuin joku olisi virittänyt pensailla pieniä sydämenmallisia ystävänpäiväilmapalloja. Lähemmällä tarkastelulla ne kuitenkin olivat fregattien soidintanssirekvisiittaa. Joillakin oksilla rakastavaisilla oli pesänrakennustalkoot meneillään, ja osalla onnekkaista perheistä oli jo untuvikot kuoriutuneet. Noin puolentoistatunnin kävelyretken aikana pääsinkin perehtymään fregattilintujen suvunjatkamisperinteen lähes kaikkiin vaiheisiin, eivätkä nämä linnut olleet moksiskaan meistä muutamista saarelle rantautuneista turisteista. Hyvä ettei meitä käytetty kilpailtujen pensaiden oksien korvikkeina laskualustana kosintamenoille.

IMG_2047_galapagosIMG_2029_galapagos IMG_2018_galapagos A-KIMG_2068_galapagos IMG_2011_galapagosIMG_2079_galapagos IMG_2118_galapagos IMG_2109_galapagosIMG_2084_galapagosIMG_2100_galapagosSiinä missä North Seymourin saari oli lintubongarin paratiisi, tarjosi retki Plazas-saarille ehkä vieläkin huikeamman luontokokemuksen. Kun hyppäsin kumiveneestä saaren pienelle laiturille, ihmettelin ensin, mikä molske rantavedessä oikein olikaan käynnissä ennen kuin minulle selvisi, että kyseessä oli pienten merileijonan poikasten päiväkoti. Kirjaimellisesti. Nimittäin kun merileijona emot katosivat saalistuspuuhiin, jäivät pienemmät odottelemaan päivän ruoka-annosta rantaveden tuntumaan. Jotkut kisailevat keskenään syvemmällä, ehkä harjoitellen tulevia saalistusretkiä varten, kun taas pienemmät leikkivät keskenään rannan tuntumassa. Osa oli noussut rantakiville nukkumaan ja osalla taas oli mielessään juuri rantautuneiden turistien härnääminen. Kaikilla saarilla ohjeena oli, ettei eläimiä saanut lähestyä, saati sitten koskea, mutta etukäteisoheistusta en saanut siihen, mitä pitää tehdä silloin, jos kolme pientä merileijonaa haluaa väkisin tehdä tuttavuutta kanssasi.

Olisin voinut ihmetellä sivummalta poikasten touhuja varmasti koko päivän, mutta luontoretken tarkoituksena oli tutustua Plazas-saaren luontoon muutenkin kuin vain laiturin nokalta käsin. Kävelyreitti kiemurteli kuivakan saaren keskiosissa jättikokoisten kaktusten ohi, ja juuri kun ehdin ajattelemaan, ettei saarella varmaankaan eläimiä olisi, tuli vastaan jättikokoinen pulskaakin pulskempi maaiguana. Jalkojeni juureen kierähtäneestä kaktushedelmästä iguana haukkasi ahnaasti palan ja lipoi kieltään tyytyväisen näköisenä, kun varovaisesti lähdin ohittamaan ruokailevaa liskoa. Kävelyretken päätteeksi saaren toisella reunamalla vastassa oli karun kaunis maisema kallionkielekkeineen, jota vasten pauhaava meri pärski isoja aaltoja, nostattaen merivettä välillä useiden metrien korkeuteen. Toviksi pysähdyinkin vain ihmettelemään tätä luonnon elävää taideteosta – Galapagos osasi kyllä jälleen yllättää eläinten lisäksi upeudellaan.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

6 Comments

 • Maarit
  13.3.2016 at 15:34

  Ihanan näköistä! Nuo merileijonat on kyllä uskomattoman hellyttäviä. Galapagos-saaret olisi kyllä melkoinen unelmien matkakohde!

  Reply
  • Anna-Katri
   14.3.2016 at 20:26

   Siis nuo merileijonapennut oli aivan yli söpöjä! Ne vaikutti rantautuessaan aivan koiranpennuilta ilmeineen ja käytöksineen. 🙂

   Reply
 • Mira / Exploras
  15.3.2016 at 13:08

  Voih, tuo on todellinen haaveiden kohde. Näyttää ja kuulostaa huikealta! Joskus sitten minäkin… (kunhan pienin lapsemme ei ole enää niin pieni, että pääsee kumiveneeseen 😉 )

  Reply
  • Anna-Katri
   20.3.2016 at 19:12

   Tuolla riittää kyllä ihmeteltävää varmasti lapsillekin siinä missä aikuisille, niin upea kohde! 🙂

   Reply
 • Tiina
  24.8.2016 at 14:21

  Galapagos on yksi unelmien matkakohteeni. Vaikuttaa siltä että näit paljon eläimiä. Minä kuukautena olit Galapagoksella? Varasitko Semilla Verdestä ensin vain huoneen koko Galapagosreissun ajaksi ja sitten yksittäisiä retkiä vai otitko jonkin heidän retkipaketeistaan?

  Reply
  • Anna-Katri
   27.8.2016 at 20:02

   Galapagos on aivan mieletön kohde, ehdottomasti omalla listallani vierailluista kohteista numero 1! Eli suosittelen Galapagosta kaikin tavoin.
   Olin Galapagoksella huhtikuussa, mikä oli varsin sopiva ajankohta. Varasin heti ensimmäisenä majoituksen Semilla Verdestä, ja sen jälkeen vaihdoin sähköpostia paikan omistajan Robertin kanssa ja räätälöimme toiveitteni mukaisen retkipaketin. Muistaakseni paketin pohjalla oli jokin heidän valmiista retkipaketeistaan, mutta sitä hieman muokkailtiin matkani keston ja kiinnostuksen kohteitteni mukaan. Eli sanoisinkin, että ole ihmeessä suoraan yhteydessä Semilla Verdeen ja kerro mitä haluat nähdä – Robert on toiminut itse ennen luonto-oppaana ja tietää hämmästyttävän paljon Galapagoksen luonnosta, joten hän osaa varmasti myös suositella sopivia kohteita. Ja vielä paikan päällä ollessa voit varmastikin muokata ohjelmaa, jos haluat.
   Jos herää mitä tahansa muuta kysyttävää, niin laita ihmeessä viestiä! Autan mielelläni! 🙂

   Reply

Leave a Reply