Menu
Guatemala

Guatemala – Atitlan-järven tulivuorimaisemissa

Guatemala Guatemala Guatemala Guatemala GuatemalaAntiguan löhöpäivien jälkeen olikin taas aika hypätä bussiin ja suunnata kohti uusia maisemia Atitlan-järvelle. Guatemalan luonto on kerrassaan upea, joten bussin ikkunasta kelpasi ihastella vaihtuvia maisemia ja mitä lähemmäksi Panajachelin kaupunkia matka kulki, sitä kauniimmiksi maisematkin muuttuivat. Tie kiemurteli ylös vuoren rinnettä ja laskeutui taas toista puolta alas, ja yhtäkkiä edessä vuoren rinteeltä avautui tulivuorien kehystämä järvimaisema. Reilun 1500 metrin korkeudessa sijaitseva Panajachelin kylä onkin tunnettu erityisesti yhtenä Guatemalan kauniimpina kohteina juuri näiden Atitlan-järven ympäristön maisemien vuoksi. Maisemien lisäksi tässä vanhassa hippikylässä nähtävää oli kuitenkin lähinnä käsityöläiskojujen muodossa, mutta siitäkin edestä järven rannalta löytyi ravintoloita veden päälle rakennettujen terassien kera, joilta kelpasi istua iltaa ja ihastella oranssinkeltaista auringonlaskua tummansinisen järven taa. Vaikka monen monta upeaa auringonlaskua olinkin Väli-Amerikan matkallani jo nähnyt, oli Atitlan-järven ympärillä olevien Toliman, Atitlan ja San Pedro tulivuorien luomat jylhät puitteet auringonlaskulle mitä mykistävimmät.

Guatemala Guatemala Guatemala Guatemala Guatemala GuatemalaPanajachelin kaupungista matkani kulki seuraavaksi pienellä veneellä Atitlan-järven toiselle puolelle pieneen San Juan La Lagunan kylään, jonka 3000 asukkaasta suurin osa on maya-alkuperää. Paikka onkin säilyttänyt maya-perinteen kielen ja erilaiset traditiot, vaikka Guatemala muuten onkin ottanut kehitysaskeleita. Pittoreski kylä vaikutti heti ensisilmäyksellä suloiselta pienine erivärisiksi maalattuine taloineen ja perinteisiin maya-asuihin pukeutuneine asukkaineen. Eikä maisemissa täälläkään ollut mitään valittamista – turkoosina kimmeltävän järven ympäristön vehreät tulivuorimaisemat saivat katseeni kääntymään sokkelokaduilta niiden suuntaan aina uudelleen ja uudelleen. Saarelle päästessäni paikallisen osuuskunnan toimistolla minua oli vastassa Posadas Mayas -homestay projektin vetäjä, sillä täällä yöpyisin paikallisen perheen luona yhdessä yhden matkaystäväni Clairen kanssa. Projektissa on mukana noin 20 perhettä ja alueen turistit pääsevät maksua vastaan yöpymään perheen kotiin ja seuraamaan näin aivan lähietäisyydeltä guatemalalaisen pikkukylän asukkaiden elämää. Samalla perheet, joilla muuten ei alueella olisi paljoa ansaintamahdollisuuksia, saavat taloudellista tukea projektin kautta.

Guatemala Guatemala Guatemala Guatemala Guatemala GuatemalaAivan tyhjin käsin en perheeni kotiin mennyt, vaan sen lisäksi, että olin Suomesta asti kiikuttanut tuliaisena luomulakkahilloa, poikkesin vielä lähikaupasta ostamassa peruselintarvikkeita, joille kuulema on aina tarvetta perheissä. Perheen kotona meitä oli vastassa niin perheen isä ja äiti, heidän tyttäret ja tyttärien lapset. Sillä aikaa kun perheen pikkupoika halusi leikkiä piilosta Clairen kanssa, pääsin minä auttelemaan perheen äitiä keittiön puolelle. Kieli keskellä suuta yritin pyöritellä tortillataikinaa käsieni välissä, ja lopulta sain aikaan sentään muutaman paistopisteelle kelpaavan letun, jotka tosin tunnisti heti tekeleikseni maman symmetrisesti muotoiltujen lettujen vierestä. Tortillataikina oli omasta käsityksestäni poiketen lähes musta, jonka väri oli peräisin mustasta maissista. Kun tortillat ja maman herkullisen tuoksuiset keitokset valmistuivat, istuimme kaikki, niin matkalaiset kuin perheenjäsenetkin, ison keittiönpöydän ympärille syömään juuri uunilta otettuja tortillaleipiä sekä kanaa riisillä ja vihanneksilla. Siinä samalla yritimme keskustella kotimaidemme erikoisuuksista, ja vaikka yhteisiä sanoja ei aina löytynytkään, pystyi onneksi ilmeillä ja eleillä paikkaamaan puutteita. Illallisen jälkeen vetäydyimme pieneen vierashuoneeseen, ja enpä ollut matkan aikana tainnut vielä kertaakaan nukkua niin sikeästi kuin täällä – lähes 12 tunnin yöunia.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

2 Comments

 • Voi kuulostaa ihanalta kokemukselta ja etenkin sellaiselta aidolta matkaelämykseltä! Guatemala on ollut jo pitkään haaveissa, kun naapurimaissa tuli jo pyörähdettyä ja ne jättivät älyttömän kaipuun Väli-Amerikkaan. Pitää kyllä ihan vakavasti harkita tällaista home stay-kokemusta itsekin!

  Reply
  • Anna-Katri
   17.6.2015 at 08:43

   Väli-Amerikassa ollessani ihastuin ehkä eniten Nicaraguaan, mutta Guatemala oli myös aivan häkellyttävän upea paikka. Sieltä löytyy niin paljon kaikkea erilaista, että oikeastaan Guatemalaan kannattaisi jäädä pidemmäksikin aikaa. Viikko ei riittänyt mihinkään!Ja noita home-stay paikkoja suosittelen ehdottomasti – niissä pääsee kokemaan paikallisen tunnelman aivan eri tavalla. Ja toisaalta majoitukseen varatut rahat menevät hyvään tarkoitukseen. Huikkaa, jos olet suunnittelemassa matkaa takaisin Väli-Amerikkaan – terveisin toinen väli-Amerikkaan ihastunut. 🙂

   Reply

Leave a Reply