Menu
Pariisi

Kesä Pariisissa – 10 erilaista vinkkiä

Joitakin vuosia sitten vietin kokonaisen kesäloman Pariisissa ja tuon loman aikana ihastuin Pariisiin pysyvästi. Olin vieraillut kaupungissa aiemmin kaksi kertaa viikonloppumatkalla, mutta noilla molemmilla kerroilla lähinnä suoritin matkaa nähtävyyksineen ja putiikkeineen. Toista oli kuitenkin tällä kesäisellä neljän viikon lomallani, jolloin poissa olivat perinteiset turistikliseet ja tilalla oli enemmän aitoa pariisilaista elämänmenoa Pariisissa asuvan ystäväni vinkkien pohjalta. Päätinkin poimia tähän omakohtaisiani, hieman erilaisia vinkkejä Pariisiin kesällä suuntaaville:

1. Älä odota liikoja nähtävyyksiltä

Pariisia romantisoidaan usein aivan liikaa ja monet matkailijat pettyvät Pariisiin suunnatessaan kaupunkiin vaaleanpunaiset lasit silmillä. Okei, kyllä kaupungista löytyy paljon kauniita paikkoja ja romanttisia yksityiskohtia, mutta fakta vain on se, että Pariisi on suurkaupunki, ei mikään suloinen pikkukylä, jossa kaikki on lähietäisyydellä. Lisäksi se on yksi maailman suosituimmista matkailukohteista, joten ympäri vuoden kannattaa varatua siihen, että varsinkin nähtävyyksillä turisteja riittää ruuhkaksi asti. Vinkkinä sanoisinkin, että ensimmäisellä Pariisin lomalla kannattaa valita vain muutama itselle tärkein nähtävyys, ja muistaa niiden ravaamisen ohella keskittyä myös kaupungin muuhun tarjontaan sekä ennen kaikkea fiilikseen.

Esimerkiksi Eiffel-tornia ja Riemukaarta voi ihailla pienen välimatkankin päästä, ilman jonotusta niiden huipuille. Louvreen saattaa hyvällä tuurilla löytää nopeastikin sisään jonojen ohi, kun hieman taktikoi. Ja Notre Dameen mielivän kannattaa taas varautua jonotukseen tai sitten suunnata paikalle jo hyvissä ajoin ennen ovien avaamista. Tai mitä jos ihmettelisit Notre Damen outoja figuureita vain ulkopuolelta käsin ja jättäisit vierailun kirkon sisällä toiseen kertaan.

2. Majoitu hotellin sijaan pariisilaisessa asunnossa

Pariisista löytyy sadoittain hotelleja, mutta useinkaan hinta-laatusuhde ei näissä kohtaa. Hyvällä etukäteisselvittelyllä saattaa tehdä hyviä persoonallisia löytöjä, tosin lähes jokaisessa hotellissa kannattaa varautua hotellihuoneiden pieneen kokoon. Omia valintojani ovat aiemmilla reissulla olleet Hotel des Lettres Paris* Eiffel-torninäkymillään, hillittyä ylellisyyttä huokuva putiikkihotelli R de Paris* ja parisian chic -henkinen Hotel Emile*, joihin kaikkiin olen ollut enemmän kuin tyytyväinen.

Mutta siitäkin huolimatta väitän, että Pariisista saa enemmän irti majoittumalla pariisilaisessa asunnossa, joita löytyy esim. Airbnb:n kautta sadoittain lähes jokaisesta kaupunginosasta. Tunnelmallisessa pariisilaisessa asunnossa voi fiilistellä pariisilaista elämänmenoa seuraillen lähikorttelin päivää poikkeamalla aamuisin paikallisten tavoin korttelikahvilaan aamiaiscroisantille ja viipyilemällä illalla auringon jo laskiessa terassiravintolassa viinilasillisen äärellä. Olen itse majoittunut 2 kertaa pariisilaisessa kodissa, ja molemmilla kerroilla alueeksi on valikoitunut hieman unelias, mutta viihtyisä Rue de Longchamp -katu Passyn kaupunginosassa (16. arrondissement).

3. Vietä iltaa Seinen rannalla

Pariisista löytyy pilvin pimein trendiravintoloita illanistujaisiin, mutta sanoisin kaikista tunnelmallisimman illanviettopaikan kesällä olevan Seine-joen rannan. Niin paikalliset kuin turistitkin kerääntyvät joenrannoille nauttimaan auringonlaskusta ja picnicistä kesäiltoina, ja onpa joenrannalla usein erilaista ohjelmaa aina tasokkaista katusoittajista aamun pikkutunneille venyviin bileisiin. Seinen varrelle voi parkkeerata lähes missä kohtaa jokea tahansa, mutta paras meno on Pont du Carusel ja Pont des Arts -siltojen välisellä alueella joen eteläpuolella. Myös Notre Damen saaren ympäristö on suosittu. Lisäksi kesäkaudella järjestetään Paris Plages, eli Seinen varrelle tehty pop-up beach, jossa pääsee nauttimaan rantatunnelmissa.

Nappaa herkkukaupasta mukaan helpot picnic-eväät, suuntaa Seine-joen rannalle hyvissä ajoin ennen auringonlaskua varaamaan parhaat paikat rantatörmältä ja istahda alas picnicviltille nauttimaan kesäillasta.

4. Nauti näkymistä ilman jonotusta

Monet turistit suuntaavat ihailemaan Pariisin näkymiä Eiffel-tornin, Riemukaaren tai Notre Damen huipulle. Mikä on toki täysin sallittua, jos vain haluaa käyttää aikansa jonottamiseen. Toinen vaihtoehto on löytää kaupungista muita vastaavia näköalapaikkoja, joihin useampaan ei välttämättä tarvitse jonottaa ollekaan – kaiken kukkuraksi maisemaan saa parhaimmillaan mukaan kaikki nämä 3 nähtävyyttä mukavasti vaikka skumppalasi kädessä. Suosikkini on useammalla matkalla ollut Printemps-tavaratalon kattoterassi, jonka mutkattomasta ravintola-baarista voi ostaa pientä naposteltavaa ja juomia näkymien ihailun lomassa.

5. Maistele aitoja ranskalaisia markkinaherkkuja

Yksi asia mikä kannattaa ehdottomasti Pariisissa loman aikana tehdä ja kokea, on piipahtaa paikallisilla markkinoilla. Eikä millä tahansa markkinoilla, vaan eri kaupunginosissa järjestettävillä ulkoilmamarkkinoilla, joissa on ihan omanlaista taikaa ja vanhanajan tunnelmaa. Pieni markkina-alue on helppo ottaa haltuun ja tutustua ranskalaisiin herkkuihin eri pientuottajien kojuilla. Koppaa mukaan vaikkapa patonki, juustoja, hilloja, hedelmiä, leivonnaisia ja viiniä, ja suuntaa sen jälkeen puistopicnicille maistelemaan markkinalöytöjä.

Markkinoita järjestetään eri puolilla Pariisia sen jokaisessa kaupunginosassa. Markkinapäiviä on yleensä viikoittain ainakin kaksi kertaa viikossa, ja esimerkiksi 16. kaupunginosassa Marché Président Wilson oli kesällä auki aina keskiviikkoisin ja lauantaisin.

6. Tutustu erilaisiin kaupunginosiin

Nähtävyyksien kiertelyn sijaan rakastan Pariisissa ollessa tutustua sen eri kaupunginosiin lähinnä vain kierrellen päämäärättömästi ympäriinsä poiketen kiinnostaville katupätkille ja istahtaen niiden varrella oleviin brassereihin ja kahviloihin katuvilinää ihmettelemään. Parasta on viettää yksi kokonainen päivä aina tietyssä kaupunginosassa ilman kiirettä harppoa nähtävyydeltä toiselle. Suosikkejani ovat ehdottomasti hipster-kaupunginosa Marais trendikkäinen kahviloineen ja pikkuputiikkeineen, boheemi taiteilijakaupunginosa Montmartre ja erityisesti sen upea kirkko näkymineen sekä hienostokaupunginosa Saint Germain des Pres kauniine rakennuksineen ja läheisine Luxemburgin puistoineen.

7. Poikkea kirppareilla ketjuliikkeiden sijaan

Pariisi on kirppishaukkojen todellinen aarreaitta, sillä kirppareita löytyy useita ja niissä monessa myynnissä on jopa huippumerkkien tuotteita sopivaan hintaan. Keskustakaduilta löytyy useita käymisen arvoisia muotitavaroihin ja vintage-aarteisiin keskittyviä kirppareita, itse törmäsin pariin näistä aivan sattumalta Maraisissa kierrellessäni.

Sisustusintoilijoille erinomainen kohde on kaupungin keskustan ulkopuolella sijaitseva jättikokoinen Saint-Ouenin markkina-alue. Tämä kirpputori on yhtä suurta ulkoilmabasaaria, joka koostuu yhteensä 15 eri markkina-alueesta. Jokaisella alueella on oma teemansa ja eri tyyppiset myyjänsä, joten voisinkin sanoa, että alueelta löytyy lähes takuuvarmasti jokaiselle jotakin. Erityisesti täältä kannattaa metsästää sisustus- ja taidelöytöjä – yhdessä kojussa esillä on vanhoja mainosjulisteita, toisessa vintage-koruja, kolmannessa kristallilaseja ja hopeisia aterimia, neljännessä antiikkisia taulukehyksiä ja vanhoja maalauksia, viidennessä merkkilaukkuja ja -kenkiä, kuudennessa pieniä sisustusesineitä, seitsemännessä huonekaluja – eli lähes kaikkea mahdollista.

8. Herkuttele Marie Antoinette -tyyliin

Pariisi on pullollaan toinen toistaan suloisempia kahviloita ja leipomoita herkutteluhetkiin. Pariisin suosituin herkku on tainnut useamman vuoden ajan olla pienet värikkäät macaronsit, joita myydään lähes joka kadun kulmassa. Mutta jos haluat päästä parhaista parhaimpien macaronsien makuun, kannattaa suunta ottaa legendaarisiin Laduréen myymälöihin, jotka ovat jo sisustukseltaan kuin yhtä herkullista leivosta pastellisävyissään. Pari muuta arvostettua macarons-liikettä ovat tyylikkäästä mustavalkoisesta tyylistä tunnettu Hugo&Victor sekä erikoisia makuyhdistelmiä kokeileva Pierre Hermé.

Ja jos marie antoinettemainen tyylikkyys kahvitteluun kiehtoo, kannattaa ehdottomasti poiketa yli 100-vuotiaassa Angelina-kahvilassa, jossa itse Coco Chanel on aikoinaan viihtynyt. Angelinan lisäksi historiallisista puitteista pääsee nauttimaan vaikkapa ylellisen iltapäiväteen muodossa Peninsula-hotellin kristallikruunujen alle.

9. Nauti kesäpäivästä (ja maisemista) vehreissä puistoissa

Kauniita kesäpäiviä ei kannata tuhlata museoissa kiertelyyn vaan suunnata pariisilaisten tavoin nauttimaan ulkoilmasta Pariisin kauniisiin puistoihin. Yksi kauniimmista on ehdottomasti Luxembourgin puisto värikkäine kukka-asetelmineen, vehreine nurmialueineen ja varjoisine puineen sekä Luxemburgin palatsin loistoineen. Samanlaista, tai ehkä hieman mahtipontisempaa henkeä on Jardin des Tuileries -puistossa, josta löytyy myös erilaisia patsaita ja suihkulähteitä. Vierailemisen arvoinen on myös pieni, mutta sitäkin kauniimpi Jardin du Palais Royal. Legendaaristen Eiffel-tornimaisemien ihailijalle taas soveltuva paikka on Eiffel-tornilta alkava puistoalue Park Champ de Mars, jonne suunnatessa kannattaa kuitenkin varautua hieman hälyisämpään menoon kuin muissa puistoissa.

10. Jätä kaupunkipöly taakse ja suuntaa maalaismaisemiin

Kesä Pariisissa voi olla pahimmillaan tukahduttavan kuuma (jep, koettu on usean viikon 30 asteen helteet), joten jos kaupunki alkaa kuumottaa liikaa, suosittelen suuntaamaan virkistäytymään kaupungin ulkopuolelle maalaismaisemiin. Pariisista pääsee kätevästi junalla jo muutamassa tunnissa lähes minne vain Ranskan maaseudulle, mutta erityisesti viehättävän Champagnen alueen samppanjapääkaupunki Reims on omiaan kaupunkiloman pidennykseksi. Tähän kompaktiin samppanjanystävän kaupunkiin kätkeytyy lukuisten samppanjatalojen ja viinibaarien lisäksi niin huippuluokan ravintoloita, romanttisia hotelleja, historiallisia paikkoja ja rakennuksia kuin lukuisia ostosmahdollisuuksia. Pariisista Gare de l’Est -asemalta ja Charles de Gaullen lentokentältä pääsee Reimsiin TGV-luotijunalla vajaassa tunnissa, joten päivävisiitti (tai yksi yö siihen päälle) on helppo toteuttaa lyhyemmälläkin Pariisin matkalla. Jos aikaa on enemmän kannattaa Reimsistä vuokrata auto ja lähteä huristelemaan idyllisiin viinipeltomaisemiin ympäri Champagnen aluetta.

*Sisältää mainoslinkkejä.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

6 Comments

 • Frida Ingrid - Ikimatkalla
  13.5.2018 at 16:40

  Kaikki hyvän kuuloisia vinkkejä! 🙂 Itse pyrin lähes poikkeuksetta yöpymään asunnoissa hotellien sijaan, ja niissä kyllä erityisesti suurkaupungeissa saa ihan erilaisen tatsin kaupungin tarkasteluun, ja on kiva olla paikallisten seassa. Tuo on myös toinen juttu, jota itse yritän muistutella itselleni tasaisin väliajoin, että ei pidä odottaa liikaa turistinähtävyyksiltä tai oikeastaan miltään. 😀 Jos on hirveän tarkkaan haaveillut jostakin, katsellut IG:stä ja googlesta kuvia jne. saattaa käsitys nähtävyydestä tai muusta olla jopa vääristynyt. Joskus olen kuvien perusteella ajatellut jonkin paikan olevan ihan mieletön, ja monumentille saavuttua miettinyt. että mitä perkelettä, onko se tässä. 😀 Ja tuo korostuu erityisesti suosituilla nähtävyyksillä, joissa turistipaljous on taattu, eikä tunnelma ole ehkä sellainen kuin oli ennalta kuvitellut.
  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

  Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  13.5.2018 at 18:57

  Kävin viime viikonloppuna Pariisissa ja kirjoittelin itsekin juuri vinkkejä sieltä blogiin 🙂 Mulla oli myös yhtenä vinkkinä, ettei nähtävyyksiä kannata ahmia liikaa. Pariisissa niitä riittää eikä kaikkia saa katsottua, vaikka vierailisi siellä monta viikkoa putkeen. Mulla olis haaveena päästä joskus viikoksi Pariisiin ja tutustua eri kaupunginosiin kaikessa rauhassa. Voisi myös valita joka päivälle yhden nähtävyyden, jonka tutustumiseen voisi käyttää sen verran aikaa kun haluaa, Versaillesiin haluaisin myös päästä, on kuulemma upea paikka.

  Reply
 • Tiia
  14.5.2018 at 12:39

  Kiitos vinkeistä! 🙂 Mä olin juuri neljä päivää Pariisissa ja oli kyllä aivan upea paikka. Vaikka kävelinkin sinne suurin odotuksin niin ne kyllä ylittyivät eikä mikään nähtävyyskään tuottanut pettymystä. Päinvastoin, ne olivat vieläkin upeampia livenä! 😀 Toki meille sattui aivan mielettömät aurinkoiset säätkin. Rakastuin kyllä Pariisiin aivan totaalisesti ja nyt kutkuttaisi heti päästä takaisin. Kokosin näistä jo vähän listaa, mitä seuraavalla reissulla voisi nähdä ja kokea!

  Reply
 • Eikä miten ihanan kuvan annoit Pariisista! <3 Kaupunki on ollut niin monta vuotta mun haaveissa ja voisin kyllä enemmän kuin mielellään matkata sinne tässä lähi vuosina. Odottaisin eniten Pariisilta juuri markkinoita, kirppareita, paria nähtävyyttä (yllätys, yllätys Eiffel Notre Dame ja Riemukaari on näissä) sekä ihan vain sellaista rentoa kaupunkiloman hengailua. Ehkä vähän shampanjaa, croisantteja ja maraconseja. Ah, Pariisi. <3

  Reply
 • Martta / Martan Matkassa
  19.5.2018 at 15:48

  Edellisestä Pariisin reissusta onkin aikaa ja viime aikoina kaupunki on ollut mielessä. Hyviä vinkkejä! On ihan totta että maltti on valttia Pariisissa kuten muissakin suurkaupungeissa, ne pitäisi ottaa haltuun pienissä osissa eikä yrittää ahmia kaikkea kerralla.

  Reply
 • Travelloverin Annika
  19.5.2018 at 23:58

  Olin viimeksi Pariisissa viikon. Annoin miehelle lahjaksi kielikurssin, ja kun hän oli oppitunneilla, minä kolusin kaupunkia. Muistaakseni taktiikkani oli kaupunginosa tai kaksi päivässä, jos olivat pieniä ja lähekkäin. Ovat kyllä niin erilaisia osa keskenään, että on kuin olisi ollut eri kaupungeissa. Pitää tosiaan seuraavalla kerralla katsoa asuntoja. Hotellien hinta ja laatu kun tosiaan eivät aina oikein kohtaa.

  Reply

Leave a Reply