Menu
Ukraina

Kiova – viikonlopun parhaat palat

Viikko sitten vietin kaksi yötä Kiovassa, ja pakko kyllä sanoa, että viikonloppu tuossa Itä-Euroopan miljoonakaupungissa kului kuin siivillä. Yhden päivän aikana ehdin onneksi nähdä kaupungista niitä parhaita paloja, ja näin ensikertalaisen silmin Kiova pääsi yllättämään minut kauneudellaan – vaikka ulkona vallitsi koko viikonlopun melankolisen harmaa sää, ja sumusade otti välillä maisemasta vallan, tarjosi Kiova sopivassa suhteessa niinmahtipontisia satukirjamaisen upeita rakennuksia kuin rosoisen boheemeja itäeurooppalaisia pikkukujia. Kun siihen vielä päälle huomioi varsin edulliset lennot Suomesta sekä huokean hintatason, oli matka Kiovaan todellakin vastinetta rahoille. Jos et ole vielä käynyt, tässä pari täsmävinkkiä Kiovaan:

Kirkkokierrokselle, mars!

Kiovasta löytyy lukematon määrä erilaisia kirkkoja ja luostareita. Jos paikkojen uskonnollinen merkitys ei itseä nappaa, ovat nämä paikat kuitenkin arkkitehtuurisesti näkemisen arvoisia. Jo pienen kävelymatkan aikana voi päästä näkemään keskustan kolme upeaa ilmestystä:

 • Pyhän Sofian katedraalin mintunvihreät sävyt erottuvat jo kauas Sofian aukiolle. Katedraalin kellotorni on saanut ylleen kauniin pitsimäisen koristuksen ja vanhan kirkon lukuisat kupolit kokoavat muurien yli näkyville kuin jostakin tuhannen ja yhden yön sadusta konsanaan. Itse vanha kirkko on Unescon maailmanperintökohde, ja koko katedraalikompleksi näkemisen arvoinen vanhan kirkon sisäosien freskojen lisäksi (joita muuten entisöidään parhaillaan).
 • Kun Pyhän Sofian porteilta tekee 180 asteen käännöksen, näkee edessään Pyhän Mikaelin katedraalin, joka kilpailee rakennusten kauneudesta taas taivaansinisen sävyillään. Kullattuja kupoleitaan unohtamatta. Uskomatonta on, että rakennus tuhottiin kokonaan Neuvostoliiton vallan aikana ja se rakennettiin vanhaa jäljitellen uudelleen vasta 1990-luvun lopulla. Luostarialueen sisäpihalla vallitsee rauhallinen tunnelma, ja se on kuin tehty paikan kauneuden fiilistelyyn.
 • Näkemisen arvoinen on myös myös Pyhän Andreaksen kirkko, jonka tunnistaa barokkiajan hengestään – mahtipontisesta vihreästä ulkonäöstään ja prameista kullatuista yksityiskohdistaan. Värikäs barokkiajan kirkko onkin yksi kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä, sillä se kohoaa korkealle vanhan kaupungin kukkuloilla.
 • Jos aikaa on enemmän, vierailemisen arvoinen on myös Unescon suojelukohde Petšerskin lavra eli Kiovan luolaluostari, sillä luostarin alueella sijaitsevat kuuluisat katakombit sekä useita museoita.

Tutustu vanhaan kaupunkiin kaikessa rauhassa

Kiovassa asuu n. 3 miljoonaa ihmistä, joten yhden viikonlopun aikana ei pysty mitenkään näkemään ja kokemaan kaikkea. Jos joku alue pitää valita täsmäiskun kohteeksi, on se varmasti Kiovan vanhakaupunki. Sen pienet kadut kiemurtelevat mäenrinteitä ylös aina Pyhän Andreaksen kirkon portaille. Mutta yllättäen vanhakaupunki tarjoaakin Kiovassa varsin boheemia menoa – erityisesti Andriyivski Uzvizin kadulla paikalliset taiteilijat myyvät maalauksiaan ja siellä täällä voi nähdä taidokasta katutaidetta myös graffitien. Vanhankaupungin mukulakivikaduille on myös pystytetty pieniä myyntikojuja, joista osa muu normaalia turistikrääsää, mutta osan tiskeillä on erikoista kirpparityylistä tavaraa. Matkamuisto-ostokset kannattaakin keskittää tälle alueelle ja vain kävellä kaikessa rauhassa katuja sinne tänne.

Ota postikorttikuva yläilmoista

Paras paikka postikorttimaisten näkymien ihailuun ja valokuvien räpsimiseen on ehdottomasti Pyhän Sofian katedraalin kellotorni. Parin euron pääsymaksu ei päätä huimaa, ja ainakin näin marraskuussa tornissa ei ollut lisäkseni kuin muutama muu turisti samaan aikaan. Neljään eri ilmansuuntaan avautuvat näkymät tarjoavat jokainen hieman erilaisen palan Kiovaa.

Poikkea Itsenäisyyden aukiolla

Itsenäisyydenaukio eli Maidan Nezalezhnosti on ollut lukuisten tapahtumien keskipiste. Jos vuonna 2004 se näyteli  Itä-Ukrainan kriisiä edeltäneiden mielenosoitusten päälavaa, on aukiolla tänä päivänä mielenosoittajien sijaan lukuisia kyyhkysparvia ja kuvia niiden kanssa ottavia turisteja. Paikallisista puhumattakaan. Aukion läheiset ravintolat ovatkin oiva paikka ohikulkijoiden bongailuun – sisällä lämpimässä ravintolassa viihtyy pitkään ikkunapöydän äärellä katsellen aukion elämänmenoa. Itsenäisyyden aukion keskellä kohoaa Itsenäisyyden patsas, jonka lisäksi aukion läheltä löytyy Zoloti Vorota eli kultainen portti, joka oli alkuperäinen portti vanhaan Kiovaan.

Piipahda ostoskaduilla

Erikoisempien matkamuistojen ostamiseen Vanhankaupungin Andriyivsky Uzviz -katu on erinomainen täsmäiskun kohde, mutta silmällä pitäen muunlaisia shoppailumahdollisuuksia kannattaa suunnata Itsenäisyyden aukiolta erkanevien teiden läheisyyteen. Khreschatyk Streetin varrella ja sen pikkukaduilla sijaitsee monia ketjumerkkiliikkeitä sekä paikallisia erikoisuuksia tarjoavia muotiputiikkeja. Lisäksi shoppailunälkäisille poikkeamisen arvoinen on Itsenäisyyden aukion alla sijaitseva Globus-ostoskeskus, josta voi ostaa edullisesti lähes mitä vain.

Syö ja juo

Kiovasta löytyy monia laadukkaita ravintoloita, mutta varsinkin lyhyellä viikonloppulomalla suosikkiravintoloita kannattaa etsiä netistä tai kysellä hotellilta etukäteen. Kaduilla kulkiessa näiden todellisten ravintolahelmien bongaaminen saattaa nimittäin olla yllättävän vaikeaa. Ukrainalaisia herkkuja tarjoavia perinneravintoloita kyllä löytyy, ja ainakin Andriyivsky Uzviz -kadulla niitä on muutamia. Tyypillinen ruoka lienee smetanan kanssa nautittu borch-keitto, kulautettuna alas Sovetskoye Shampanskoye:lla eli venäläisellä samppanjalla tai vodkalla. Neuvosto-samppanjan ja vodkan lisäksi Kiovasta löytyy varsin kattava viinitarjonta, ja Ukrainassa onkin muutamia nousevia paikallisia viinintuottajia. Perinteisestä keittiöstä löytyy lisäksi tietenkin kulttiannos Kiovan kana mutta myös mm. ravioleja muistuttavia variniki-nyyttejä liha- tai juustoversioina ja kaalikäärylemäisiä holubtsi-kääryleitä.

Myöhäiselle aamiaiselle tai iltapäiväskumpalle leivoksineen kannattaa suunnata ylelliseen Bassano Dolcetekaan.

Jos menojalka vipattaa

Kiovasta löytyy yöelämää vaikka muille jakaa, ollaanhan nyt juhlimisesta tunnetussa Itä-Euroopassa. Iltaisin baarit ja pubit täyttyvät, terasseilla ja hipster-paikkojen pihamailla notkutaan myöhäiseen yöhön saakka ja yökerhot houkuttelevat katoamaan toiseen maailmaan. Jos kuitenkaan bileloma ei ole se oma juttu, voi iltamenoihin satsata esimerkiksi piipahtamalla kulttuuririennoissa: 1900-luvun alun kauniissa Ukrainan kansallisoopperassa voi nähdä entisaikojen loistosta kuiskuttavia ooppera- ja balettiesityksistä varsin kohtuulliseen hintaan.

Yövy edullisesti

Kiovasta löytyy hyvin eritasoisia majapaikkoja, mutta pienellä budjetilla matkaavan ykkösvalinta on ehdottomasti itsenikin käyttämä Dream House Kiev Hostel. Vanhan kaupungin kupeessa sijaitsevasta hostellista on helppo tehdä tutustumismatkoja ympäri Kiovaa ja modernin siistissä hostellissa naisten dorm-huone irtosi marraskuussa vaivaisella 6 eurolla per yö. Ylellisyyden metsästäjille toki löytyy omat majoitusvaihtoehtonsa aina hulppeasta Hotel Vozdvyzhenskystä lähtien. Viihtyisien majapaikkojen vastakohtia ovatkin sitten neuvostoajan koulurakennuksia muistuttavat  hotellikompleksit.

Hyvä tietää

 • Liikkuminen keskusta-alueella hoituu näppärästi jalkaisin, mutta pitkien välimatkojen vastapainoksi voi osan matkasta hurauttaa vaikkapa metrolla varsin edullisesti. Ja Uberillä pääsee myös taittamaan kaupunkimatkoja kätevästi. Oma taksi lentokentältä kustantaa alle 10 euroa, mutta luotettava kyyti kannattaa mielellään bookata majapaikan kautta.
 • Luottokortit toimivat monessa paikkaa maksuvälineenä, mutta jos käteisellä haluaa pelata, löytyy automaatteja lentokentän lisäksi monesta eri paikasta keskustassa – kysy esim. majapaikastasi lähin ATM:n sijainti.
 • Kiovassa englanninkielen osaamista yleisempää on venäjänkieli, mutta turistipaikoissa lähes kaikki osaa jonkin verran englantia. Mahdollisista kielivaikeuksista huolimatta paikalliset ovat pääosin ystävällisiä ja avuliaita.

Sisältää mainoslinkkejä.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

9 Comments

 • Emma
  12.11.2017 at 21:42

  Jes, odotinkin jo näitä sun vinkkejä Kiovaan! Tulevat käyttöön helmikuussa, kiitos!

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 20:45

   Mahtavaa kuulla! Ihanaa matkaa Kiovaan! 🙂

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  13.11.2017 at 22:32

  Me kävimme Kiovassa hiukan aikaisemmin, eli Maidanin tapahtumista oli kulunut vähemmän aikaa ja olimme hiukan huolissamme siitä, että onkohan kaupunki turvallinen. Panostimme sitten asumiseen ja päädyimme 5 tähden Fairmontiin. Ei se nyt ehkä turvallisuustilanteen takia tuolloinkaan, kohta pari vuotta sitten, olisi ollut tarpeen, mutta ihan mielenkiintoinen kokemus sekin 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 20:42

   Varmasti ollut silloin hieman erilainen matkakokemus, ja välillä hulppeammissa hotelleissa yöpymisessä on omat etunsa ja mukavuutensa. 🙂

   Reply
 • Jonna / Lempipaikkojani
  14.11.2017 at 11:28

  Sait myytyä Kiovan minulle näillä silmäkarkkikuvillasi 🙂 Mitkä värit ja sopivasti eksotiikkaa. Ehdottomasti menee haavelistalle!

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 20:40

   Mahtavaa kuulla! Kiova oli kyllä erinomainen matkakohde viikonloppuvisiitille! Tosin sää olisi kyllä saanut olla parempi, muuten ei valittamista. 🙂

   Reply
 • Johanna / Fin Nomads
  18.11.2017 at 13:18

  Upeita kuvia jälleen kerran, ja Kiova kiehtoo muutenkin kovasti. Ukraina on yksi itäisemmän Euroopan lempimaista mielenkiintoisten paikkojen ja hyvien hintojen ansiosta!

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 20:32

   Kiova oli kyllä kiinnostava viikonloppukohde, ja ei todellakaan hinnoilla pilattu. 🙂

   Reply

Leave a Reply