Menu
Matkainspiraatio

Maailman kauneimmat auringonlaskut

Njaah, syksyisen pimeät säät saivat taas mieleni karkaamaan aurinkoisempiin maisemiin. Olenkin tainnut joskus mainita, että olen matkoillani aina aikamoinen auringonlaskujen fiilistelijä – jos vain mahdollisuus on, haluan linnoittautua aitiopaikalle tuijottamaan laskevaa aurinkoa. Siinä hetkessä on mielestäni jotain maagista, sellaista tietyllä lailla rauhoittavaa tunnelmaa, kun katsoo kirkkaan möllykän häviävän pikkuhiljaa horisontista ja samalla värjäten taivaanrannan siitä hetkestä kertovilla sävyillä. Ja kun auringonlaskuja on tullut tuijoteltua tovi jos toinenkin eri puolilla maailmaa, voin todellakin todeta niiden olevan sangen erilaisia eri paikoissa. Auringonlaskuihin taitaakin tavallaan kätkeytyä juuri sen paikan sielu, se omanlainen energialataus?

Tässä listattuna omat 10 parasta auringonlaskua ympäri maailmaa:


1. Madagaskar, Baobab Avenue

Mikään ei kyllä taida päihittää auringonlaskua Madagaskarilla. Odottelimme ystäväni kanssa hyvän tovin Baobab Avenuella jättipuiden ympäröivällä pellolla jo etukäteen fiilistelemäämme auringonlaskua, eikä se todellakaan ollut pettymys. Jättikokoisten Baobab-puiden taakse lipuva auringonlasku oli värejä täynnä ja oman erikoisen leimansa maisemaan antoivat hattivattimaisten puiden jyhkeät mustat silhuetit auringonlaskua vasten. Ne näyttivät kuin joiltakin mystisten satujen hahmoilta, jotka dramaattisesti kurkottelivat käsiltä näyttäviä latvaoksiaan kohti korkeuksien väriloistoa. Tiedän, että tätä auringonlaskua en tule koskaan unohtamaan.


2. Karibia

Yksi täydellisimmistä auringonlaskuista, mitä olen koskaan nähnyt, oli Karibian risteilylläni. En edes muista enää missäpäin Karibiaa olinkaan juuri tuolloin seilaamassa, mutta sinäkin iltana siirryin uskollisesti laivan takakannelle odottamaan auringonlaskua. Ja yhtäkkiä pääsinkin todistamaan tuon polttavan oranssinvärisen möllykän liikkumista kuin askel askeleelta pilvettömällä taivaalla. Jättikokoiselta näyttävä aurinko lipui aina vain alemmas ja alemmas horisontissa, yhtäkkiä kadoten näkyvistä kuin pudoten tumman meren syleilyyn. Siinä jäi ihan prosecco-lasillinen juomatta tätä näkymää ihastellessa.

3. Namibia, Etosha

Yksi puitteeltaan erikoisimmista auringonlaskuista on ehdottomasti ollut Namibiassa. Etoshan luonnonpuistossa siirryin leirintäalueen kupeessa olevan vesilammikon ääreen lähinnä bongailemaan sinne iltahämärän tullen juomaan tulevia eläimiä. Mutta aurinko laskikin suoraan juomalammikon taakse ja juuri auringon painuessa kauempana siintävien kuivuvien pensaiden taa piiloon, norsupariskunta tuli juomapaikalle. Afrikan auringonlaskuissa piilevä energia on varmasti kaikista voimakkain, eikä tämäkään auringonlasku säteitään säästellyt, vaan viimeiseen asti kurotteli keltaisen oransseja lonkeroitaan korkealle taivaalle.


4. Brasilia, Amazonin sademetsä

Ehkä erikoisin paikka auringonlaskun ihailuun on ollut Amazonin sademetsä. Olin Brasilian puoleisessa sademetsässä jokiristeilyllä, ja juuri syömässä itse onkimiani piraijoita pikkupaatin kannella, kun taivaanrannasta alkoi erottua oranssin eri sävyjä. Ensin näytti siltä kuin sademetsä olisi ollut tulessa, mutta sitten tajusin kyseessä olevan auringonlasku. Laskeva aurinko värjäsi koko pilvimassan näyttämään siltä, kuin siihen olisi taiteilija vedellyt siveltimellään eri värisiä vetoja. Joen pinnasta nämä sävyt heijastuivat lähes yhtä kirkkaina ylöspäin, ja tumma sademetsä loi sopivasti kontrastia värien ilotulitukselle.


5. Kenia, Masai Mara

Ensimmäisellä Afrikan matkallani pääsin Kenian Masai Maran luonnonpuistossa näkemään elämäni ensimmäisen todellisen Afrikan auringonlaskun, ja sen jälkeen olen janonnut nähdä noita yhä enemmän. Eikä ihme, sillä päiväsafarilta leirintäalueelle suunnatessa savanni sai ylleen häkellyttävän upean auringonlaskun. Taivas oli utuisen pilviverhon peittämä, mutta Afrikan voimakas aurinko puski pinkin oransseja sävyjään päättäväisesti sen läpi. Laskun loppumatkan aurinko oli visusti pilvien takana, mikä sai sen näyttämään lähes pinkiltä kuulta siellä möllöttäessään – auringonlaskuksi sen kuitenkin tunnisti pallon jälkeensä jättämän väriloiston perusteella.


6. Filippiinit, Donsol Bay

Olimme ystäväni kanssa ensimmäistä iltaa Filippiinien Donsol Bayssä, ja suuntasimme auringonlaskun aikaan rannalle kaljat kädessä. Kamerat oltiin toki jätetty huoneeseemme, sillä emme ajatelleet auringonlaskun olevan sen ihmeellisempi kuin missään muuallakaan. Mutta vielä mitä – kun aurinko hävisi näkyvistä, se värjäsi koko taivaankannen pinkin ja violetin sävyillä, ja koko ranta muuttui kuin joksikin satumaaksi, sillä veden pinnasta taivaan värit heijastuivat takaisin ja koko tienoo hohkui puuterisia sävyjä. Olimme molemmat mykistyneitä tämän näyn edessä. Kuvan nappaisin hätäisesti kännykkäkameralla, ja tuumimme, että seuraavina iltoina kyllä otamme kunnon kamerankin mukaan, mutta vastaavaa emme päässeet enää koko matkan aikana näkemään.

7. Sri Lanka, Mirissa

Sri Lankan Mirissassa siirryin rantapäivän päätteeksi odottamaan illallisaikaa majapaikkani läheiseen rantabaariin ja samalla vilkuilin vähän väliä laskevaa aurinkoa. Jos Sri Lankassa rantahietikko on muihin maihin verrattuna oranssinpunertavaa, olivat sitä myös auringonlaskut. Tuo kyseinen auringonlasku ei ehkä ollut taivaan sävyiltään niitä upeimpia, mutta oman erikoisen leimansa siihen antoi auringon muodostama valosilta veden pintaan – rannalla istuessa tuntui siltä kuin joku olisi heijastanut minua oranssilla lampulla. Maisemasta täydellisen tekivät taustalla huijuvat palmupuut ja rantaveteen iltasurffiltaan palaavat surffarit.


8. Fiji, Nadi

Saavuin Fijin Nadiin illansuussa, ja matkustamisesta hieman väsyneenä raahauduin hotellin rantaravintolaan illalliselle. Illallista nauttiessani huomasin yhtäkkiä olevani aitiopaikalla auringonlaskua ihailemassa. Auringonlasku vaikutti samettisen pehmeältä puuterisissa vaaleanpunaisissa sävyissään, ja oman leimansa näkymään antoivat yläpuolellani roikkuvat jättikokoiset palmunlehdet. Kameraa ei tietenkään tuolloin sattunut mukaan, mutta kännykällä napsaisin kuvan auringonlaskusta juuri ennen sen katoamista horisontista. Muina iltoina Fidzillä en enää päässytkään vastaavaa todistamaan!

9. Gambia

Gambiassa hieman jännitin iltaisin rannalle menoa, mutta en onneksi antanut jännitykseni estää auringonlaskuista nauttimista. Yhtenä iltana menin tapani mukaan iltakävelylle rannalle ja yhtäkkiä selkäni takaa alkoi heijastumaan pinkkejä sävyjä meren pintaan. Kun käännyin ympäri, en voinut uskoa näkymää todeksi: Illan tullen nousuvesi oli täyttänyt rannan pienet, lähes kuivuneet lampareet, joiden matalikosta laskeva aurinko heijasteli sävyjään takaisin ylöspäin muodostaen näin lähes epätodellisen näyn. Koko tienoo oli kuin vangittuna epätodelliseen värinäytelmään. Onneksi en jäänyt hotellille tuona iltana!

10. Ranskan Polynesia, Moorea

Ranskan Polynesiaan kuuluvalla Moorean saarella olin viettänyt leppoisia rantapäiviä ja kuin tilauksesta, viimeisenä iltana minua hemmoteltiin mitä kauneimmalla auringonlaskulla. Istuin rannalla palmun alla yksin pitkään ja hartaasti vain horisonttiin tuijotellen. Kiitin itseäni siitä, että olin uskaltanut lähteä maailmanympärimatkalle ja tavoittelemaan unelmiani. Tuo hetki rannalla oli ehkä se ensimmäinen kerta koko matkan alkutaipaleella kun ymmärsin kuinka onnekas olenkaan ollessani täällä maailman toisella puolella katselemassa meren taa laskevaa aurinkoa. Ja jos Afrikassa auringonlaskut olivat intensiivisiä ja täynnä energisiä värejä, tarjoilivat Oseanian saaret pehmeämpiä pastellisia violetin-vaaleanpunaisia sävyjä.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

26 Comments

 • Vera
  11.11.2017 at 11:16

  Upeita auringonlaskuja! Uskon niiden olleen vielä upeampia livenä. Itse en ainakaan ikinä saa kameran asetuksia vastaaviksi, mitä silmäni auringonlaskuissa näkevät. Olisiko sinulla vinkkejä niihin?

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 20:50

   Auringonlaskujen koko loistoa on kyllä mahdotonta taltioida kuviin, parhaimmillaan ne ovatkin juuri siinä hetkessä nautittuina. 🙂 Ainakin vinkkinä sanoisin, että kuvaa ei kannata tarkentaa suoraan aurinkoon, vaan johonkin muualle kuvassa, niin valot ja värit tulevat paremmin esille. Toinen vinkki on myös säätää valotusta aavistuksen alaspäin, jotta aurinko ei palaisi puhki taivaalla.

   Reply
 • Venla / Breezes from my Atlas
  11.11.2017 at 19:25

  Vitsi miten harmi, ettei meidän helmikuinen Sri Lankan reissu ollut oikein auringonlaskuille suotuisa, sillä valtaosan illoista aurinko oli aikalailla pilvessä. Yhtenä iltana Kalutarassa tosin nähtiin hieno auringonlasku, mutta ei se mitenkään mykistävän upea ollut, vaan tavallisen kaunis. 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 20:48

   No minullakin sattui siellä monen monta pilvistä iltaa, mutta onneksi muutamat kauniit auringonlaskut pääsin todistamaan. Sri Lanka on kyllä ihana kohde! ♥

   Reply
 • Nyt on upeaa! Rakastan katsella auringonlaskuja, niissä on jotain ihanan rauhoittavaa tunnelmaa. Voin vaan kuvitella, miten upeita nää auringonlaskut on olleet livenä. Vautsi!

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 20:46

   Auringonlaskuissa on kyllä omaa erilaista taikaa, olipa sitten millainen auringonlasku tahansa kyseessä. 🙂

   Reply
 • Susanna
  12.11.2017 at 21:11

  Upeita auringonlaskuja olet päässyt näkemään! kiva kooste
  olen nähnyt punertavan auringonlaskun Sardiniassa, yhden erittäin kauniin auringonnousun Riminillä, Sisiliassa useanlaisia myös pastellinsävyisiä. Luin jostain tiedeuutisesta joskus että tulivuoret vaikuttaisivat auringonlaskujen punaisuuteen

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 20:46

   Italiassa kyllä varmasti myös tarjoillaan kauniita auringonlaskuja! ♥

   Reply
 • Travelloverin Annika
  12.11.2017 at 21:38

  Ihania! Oma suosikkini on tuo, missä on norsu. Koska norsut <3 Tuo Gambian violetti väri on kyllä myös aivan ainutlaatuinen. En muista missään itse nähneeni taivasta tuon värisenä. Olen itse vasta ihan viime vuosina innostunut auringonlaskuista. En oikein tiedä, miksi ne olivat sitä ennen minulle ihan yhdentekeviä.

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 20:46

   No ehdottomasti koska Norsu! ♥ Ja joo, tuo Gambian auringonlasku oli huikea, onneksi tajusin tallentaa sen videollekin niin väriloisto pääsee vieläkin aidommin esiin!

   Reply
 • Martina
  13.11.2017 at 19:01

  Täällä toinen auringonlaskufani! Jos mitenkään mahdollista haluan aina reissuillani ihailla auringonlaskua paikasta riippumatta. Sen lisäksi että auringonlaskut ovat uskomattoman kauniita, uskon että niiden viehätys piilee myös siinä, että auringonlaskun ajaksi on pakko rauhoittua paikalleen yleensä touhua täynnä olleen päivän päätteeksi. Tulee väkisinkin rentouduttua.
  Karibian auringonlaskut ovat jääneet mieleen upeimpina, samoin Toscanan maadeudun illat. Näistä sinun kuvistasi olin jokaisen kohdalla sitä mieltä, että tämä on nyt upein, mutta sitten tuli vieläkin hienompi kuva. Kenia erottui kuitenkin joukosta ehkä eniten.

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 20:43

   Auringonlaskut ovat kyllä yksi parhaimmista ilmaisista huveista mitä matkalla voi tehdä. 🙂 Ja oi, Toscanan maaseutumaisemat auringonlaskiessa ovat kyllä varmasti kokemisen arvoiset! Ihan täytyi itse miettiä, että näinkö Toscanassa ollessa millaisia auringonlaskuja ja kyllähän sieltä yksi ilta nousi mieleen. 🙂

   Reply
 • Sari | Sarikoo.fi
  13.11.2017 at 19:02

  Oih, mitä värien ilotulitusta! Jos yksi pitäisi valita, niin tuo baobab puiden taakse laskeva aurinko on oma suosikkini. Nuo puut ovat niin upeita!

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 20:42

   Baobab-puissa oli ihan omanlaista taikaa, varsinkin näin auringonlaskiessa ne näytti niin mahtipontisilta!

   Reply
 • jonnahah /Allergic to Kiwi
  13.11.2017 at 21:42

  Madagaskarin puut vie kyllä voiton kuvien perusteella, tarjoavat huikean kehyksen <3

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 20:42

   Nuo baobab-puut oli kyllä järisyttävän upeita!

   Reply
 • Anna | Muuttolintu.com
  13.11.2017 at 23:57

  Ihan mielettömiä auringonlaskuja! Etenkin tuo Madagaskarin kuva on ihan huikee. Tulispa kotonakin lähdettyä katsomaan auringonlaskua yhtä usein kuin reissussa. Melbournessakin on tosi upeita, mutta ollaan usein liian laiskoja illalla lähtemään mihinkään. Omat suosikkiauringonlaskut oon tähän asti nähnyt Intian Keralassa ja tietysti Ausseissa, Darwinissa <3

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 20:41

   Niinhän se taitaa olla, että kotona kaikki, jopa auringonlaskut tuntuu liian arkisilta. Ja Intian auringonlaskuissa on kyllä omaa taikaansa!

   Reply
 • Sofia
  14.11.2017 at 12:36

  Upeita auringonlaskuja olet päässyt todistamaan ja muutenkin kadehdittavissa kohteissa olet reissannut 🙂 Ja ihanasti olet saanut ikuistettua fiiliksen kuviin! Erityisesti nuo Madagaskarin ja Namibian auringonlasku-kuvat ovat ihan mielettömän upeita!

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 20:40

   Kiitos, olen kyllä ollut onnekas että olen päässyt näihin paikkoihin ja vieläpä näkemään näin kauniita auringonlaskuja. ♥

   Reply
 • Ne Tammelat
  14.11.2017 at 20:04

  Upeita kuvia kertakaikkiaan! Täällä toinen auringonlaskufani, joka varaa aikaa reissuilla aina auringonlaskujen ympärille ja myös kotona katsoo iltaisin aina ikkunasta ulos, miltä auringonlasku näyttää kyseisenä iltana.

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 20:39

   Sama juttu – auringonlaskuista ei vaan voi saada tarpeeekseen! Onneksi niitä pääsee Suomessakin joskus ihastelemaan. 🙂

   Reply
 • sari / matkallalahelletaikauas
  14.11.2017 at 22:36

  Kyllä olet kerrassaan hienoja auringonlaskuja kohdannut. Tuo Madagaskar on ihan ykkönen. Muistankin lukeneeni juttusi Madagaskarista ja toiveena on, että sinne joakin päivänä tulisi eksyttyä.

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 20:38

   Madagaskar oli kyllä upea, ja tuo auringonlasku baobab-puiden taa piirtynyt mieleeni varmasti loppuelämäksi. ♥

   Reply
 • Paula - Viinilaakson viemää
  19.11.2017 at 05:55

  Vau mitä kuvia! Varsinkin tuo ensimmäinen on upea, samoin kuin elefantti-kuva. Meillä täällä Kaliforniassa on myös tosi upeita auringonlaskuja. Myös Japanissa näin upean mutta valitettavasti oltiin juuri junassa niin en saanut siitä kuvaa.

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 20:29

   Voin vain kuvitella mitä ihania auringonlaskuja pääsetkään siellä Kaliforniassa aina ihailemaan! Täällä Helsingin kodissani olen muutamina aamuina päässyt sentään todistamaan kauniita auringonnousuja jos ei muuta. 🙂

   Reply

Leave a Reply