Menu
Matkainspiraatio

10 upeinta matkakohdetta (Lonely Planetin mukaan)

Kun tämän vuoden reissurintamalla on ollut sattuneesta syvin kovin hiljaista, on mieli varsinkin nyt syksyn tullen siirtynyt muistelemaan vanhoja reissuja ja haaveilemaan uusista. Vähän aikaa sitten käsiini sattui uutinen, että matkakirjojen pioneeri Lonely Planet oli julkaissut uutukaisen teoksen “Ultimate Travel List” listaten kirjaan peräti 500 upeaa matkakohdetta. Pitihän kirja tietenkin laittaa tilaukseen, sillä pieni reissuinspiraatio ja haavetuokio kirjan muodossa tulee nyt enemmän kuin tarpeeseen. Samalla kun pääsee tutustumaan uusiin erikoisiin matkakohteisiin, voi samalla palata mielessä niihin listalle päätyneisiin kohteisiin, joissa on jo päässyt reissaamaan. Mitä kaikki upeita muistoja niihin liittyykään!

Kirjaa en ole vielä saanut käsiini, mutta onneksi kirjan top 10 kohteet on julkaistu Lonely Planetin sivuilla. Heti tietty piti laskea kuinka monessa näistä olen käynyt, ja pistesaldo näyttäisi olevan 7/10. Kuinka monessa näissä kohteessa sinä olet päässyt käymään? Tai löytyykö näistä listalla olevista kohteista jokin, jonne haluaisit tulevaisuudessa matkustaa?

Lue myös oma listaukseni 10 upeimmasta matkakohteesta täältä.

1. Petra, Jordania

Petran kadotettu kalliokaupunki Jordanian erämaassa hehkuu aamuauringossa roosanpunaisissa sävyissä ja näkymä pitkän kalliosolan keskeltä kaupunkin Al-Khazneh hautakammion mahtipontiseen julkisivuun on mykistävä. Vuosituhansia vanha rauniokaupunki oli entisaikaan varakas kaupunkikeskittymä, jonka loiston voi hyvin kuvitella raunioista löytyviä vesikanavia ja hautakammioita ihmetellessä. 

Lue lisää: Petra – Matka Jordanian kalliokaupunkiin

2. Galapagossaaret, Ecuador

Ecuadorille kuuluva piskuinen saarialue Galapagos kätkee sisäänsä vailla vertaansa olevan endeemisen eläimistön, josta jopa Darwin aikanaan teki tutkimuksensa. Eri saarilla elävät eri jättiläiskilpikonnalajit hurmaavat, mutta niiden lisäksi ihmisiä pelkäämättömiä erikoisia eläimiä ja lintuja voi kohdata missä vain. Eläimistön lisäksi Galapagos tarjoaa myös hengityksen salpaavia maisemia, sillä eri saarten vulkaaninen ympäristö on kaikessa kontrastisuudessaan kuin toiselta planeetalta.

Lue lisää Galapagossaarista näistä postauksista.

3. Uluru, Australia

Australian keskiosan Uluru-Kata Tjuta -kansallispuisto on yksi koko maan suosituimpia nähtävyyksiä eristyksellisestä sijainnistaan huolimatta. Auringonlaskun aikaan mystisen punaisena hehkuva Ulurun kivimuodostelma on pyhä paikka australian alkuperäiskansalle aboriginaaleille.

Ulurussa en ole vielä päässyt käymään, mutta Australia-aiheiset postaukset löytyvät täältä.

4. Okavango Delta, Botswana

Afrikan eteläosista löytyvä Okavangon suistoalue on yksi Afrikan hienoimpia ja laajimpia erämaita, joka tarjoaa elinympäristön lukuisille Afrikan eläimille. Erityisen otollinen suistoinen maaperä on elefanteille, joiden kymmenpäisien laumojen suuruutta pääsee parhaiten ihailemaan yläilmoista käsin pienkoneella. Alueen runsaslukuista eläimistöä pystyy kuitenkin bongailemaan myös mukavasti veneessä tai pienessä kanootissa “Mokorosta” käsin istuen.

Lue lisää: Botswana – lento Okavango Deltan yllä // Botswana – kanoottisafari Okavango Deltalla

5. Yellowstone, Yhdysvallat

Yhdysvalloissa sijaitseva Yellowstonen kansallispuisto on maailman ensimmäinen kansallispuisto. Yellostone tunnetaan erityisesti geysireistä ja kuumista lähteistään, mutta myös villieläinten bongailu biisoneista karhuihin onnistuu alueella. Wyomingin alueella pääsee myös kokemaan villin lännen menoa Buffalo Billin jalanjäljissä ja tutustumaan intiaanikulttuuriin.

6. Bled-järvi, Slovenia

Sloveniassa lumihuippuisten vuorien juurella nököttää pieni turkoosi Bled-järvi, jonka idyllisten maisemien äärellä ei tiedä mihin suuntaan katsoa – niin kauniilta maisemat näyttävät. Keskiössä järvellä on pienellä saarella sijaitseva 1600-luvulta peräisin oleva barokkikirkko, mutta sen huomiosta kilpailee lumihuippuisten Alppivuorien edustalla korkealla kallionkielekkeellä oleva mahtipontinen Bledin linna. Siellä täällä järven reunamilla on myös sympaattisen näköisiä pieniä kyläkeskittymiä kirkontorneineen ja alppimaisine rakennuksineen, joiden takaa alkoivat kumpuilevat vehreät metsämaisemat ja rosoreunaiset vuortenrinteet.

Lue lisää: Slovenia – Bled-järven taikaa etsimässä

7. Iguazun vesiputoukset

Argentiinan ja Brasilian rajalla sijaitsevat Iguazun vesiputoukset tarjoavat henkeäsalpaavan luontonäytelmän koko komeudessaan. Keskellä villiä sademetsää avautuu useiden vesiputouksien muodostelma, jotka syöksevät valtavalla pauhulla vettä alas putouksistaan peittäen pauhullaan alleen kaskaiden huumaavan sirityksen. Ilmaan nousseet vesipisarat muodostavat yhdessä auringonsäteiden kanssa lukuisia pieniä sateenkaaria putouksien ylle, eikä putouksien reunalla voi olla ihmettelemättä luonnon kauneutta.

Lue lisää: Brasilia – Iguazun vesiputouksilla

8. Angkorin temppelit, Kambodza

Kambodzan pohjoisosissa sademetsän keskellä sijaitseva mystinen Angkorin temppelialue on kokonaisuudessaan todellinen maailmanihme: 400 neliökilometrin alueelta voi löytää yli tuhat entisaikojen temppeleiden raunioita. Kuuluisin niistä on kuitenkin Angkor Wat, jonka sanotaan olevan suurin ihmisen koskaan rakentama uskonnollinen monumentti. 

Lue lisää: Kambodza – Angkorin temppelit ja niiden lumo

9. Salar de Uyuni, Bolivia

Bolivian vuoristossa yli 3,6 kilometrin korkeudessa sijaitseva Salar de Uyunin suola-aavikko on lähes utopistisen näköinen valkoisilla silmän kantamattomiin jatkuvilla maisemillaan. Valkoisena kimmeltävät pienen pienet suolakiteet heijastavat auringonsäteitä eri suuntiin ja koko suola-aavikko näyttää kuin palalta taivasta – tasaisen valkoinen suolakenttä jatkuu loputtomiin yhdistyen jossakin kaukaisuudessa taivaan väreihin. Vielä upeamman maisemasta tekee sadekausi, jolloin suolakentän päälle kasaantuneet vesilammikot toimivat peileinä taivaalle.

Lue lisää: Bolivia – aavikkosafari epätodellisissa maisemissa

10. Annapurna, Nepali

Vaelluksen Annapurnan reittiä pitkin Nepalissa sanotaan olevan yksi parhaimpia niin maisemiltaan kuin kokemukseltaan. Eikä ihme, sillä Himalajan vuoristossa on aivan omanlaista taikaa – Vuoristomaisemissa on omanlaista mystisyyttä, sellaista luonnon karuutta ja kauneutta, piilevää voimaa, jonka voi aistia näiden mahtipontisten vuorten juurella seisoessaan.

Annapurnan reittiä en ole vaeltanut, mutta Intian puoleisista Himalajan vuorista voit lukea lisää mm. täältä.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

1 Comment

  • Tuo 7/10 on kyllä varsin hyvin! 🙂 Meillä luku on 5/10 ja kaikki noista samoja kuin sinulla, mutta Petra ja Angkor puuttuu. Kesällä meillä oli tarkoitus tehdä vähän pidempi reissu Pohjois-Amerikkaan ja Yellowstone olisi ollut yksi kohteista. Mutta se nyt tietysti peruuntui. Nuo muut neljä, joissa ei olla käyty, ovat kyllä sellaisia, että ne eivät ole oman listamme kärkipäässä. Joten vaikka pandemia saataisi hallintaan, noissa neljässä tuskin ihan lähiaikoina tulisi käytyä.

    Reply

Leave a Reply