Menu
Matkainspiraatio

10 upeinta matkakohdetta

Tässä tilanteessa, kun maiden rajat ovat suljettuina ja matkailu vain kaukainen haave, taitaa paikallaan olla vanhojen reissukokemusten muistelu. Ja mikä olisikaan parempaa kuin muistella niitä upeimpia matkakohteita, joissa on saanut reissata? Tässä kymmenen suosikkiani omilta reissuiltani maailman ympäri:

Etelämanner

IMG_9101_Antarctica

En koskaan ole tykännyt kylmyydestä, lumesta tai jäästä, saati sitten talvimatkailukohteista, mutta lopulta päädyin reissamaan Etelämantereelle vanhan tutkimusaluksen kyydissä. Ja voi taivas, mikä aivan uusi ja erilainen maailma tuon matkan myötä minulle avautuikaan – koko reissu oli niin mieleenpainuva, että nostan sen kerta toisensa jälkeen upeimmaksi kohteeksi, missä olen matkaillut. Se ympärillä oleva valkoinen valtavan kokoinen valtakunta, hiljainen erämaa, sen jylhät maisemat, mahtipontiset luonnonvoimat, äärioloissa elävät eläimet ja äkkiarvaamaton sää teki vaikutuksen ja vetää hiljaiseksi vielä jälkikäteenkin reissua muistellessa.

Lue lisää matkasta Etelämantereelle näistä postauksista.

Madagaskar

Madagaskar oli tavallaan äärimmäisen karu matkakohde reissatessani sen länsiosassa kuivalla kaudella, mutta sitäkin eksoottisempi. Hattivateilta muistuttavien Baobab-puiden kavalkaadi auringonlaskua vasten on piirtynyt verkkokalvoilleni ikuisiksi ajoiksi, ja kun siihen päälle vielä lisätään Tsingyn luonnonpuiston erikoiset karstikalliot, Morondavan valkoiset kilometrejä pitkät autiot hiekkarannat sekä eksoottiset endeemiset eläimet, voin käsi sydämellä vakuuttaa Madagaskarin olleen todellakin sellainen kerran elämässä -reissukohde, joka ei unohdu.

Lue lisää Madagaskarin matkasta näistä postauksista.

Bolivia

Boliviaan suunnatessa minulla ei ollut oikeastaan mitään ennakko-odotuksia, ja ehkä juuri siitä syystä maa pääsi yllättämään. Jo ensialkuun sen muutamat siirtomaa-aikaiset kaupungit hurmasivat elämänmennollaan, mutta varsinainen yllätys odotti maan vuoristoylängöillä. Ensinnäkin Bolivian aavikko Salar de Uyuni oli henkeäsalpaavan upea valkoisine suolatasankoineen ja sen keskeltä kohoavine kaktuskeitaineen, mutta varsinainen jättiyllätys odotti korkeammalla vuoristossa, Altiplanon alueella. Tuhansien metrien korkeudesta löytyi kuin toinen planeetta, jossa korkeiden vuoristohuippujen välissä oli kristallinkirkkaita vuoristojärviä vaaleanpunaisine flamingoineen. Karut vuoristomaisemat olivat kerrassaan uskomattoman kauniita.

Lue lisää Bolivian matkasta näistä postauksista.

Papua-Uusi-Guinea

Papua-Uuden-Guinean taika on ehdottomasti sen valloittamattomissa sademetsissä, joissa harva matkailija on käynyt. Syvälle sademetsään pääsi parhaiten pienellä puunrungosta kaiverretulla kanootilla, jossa jokiuomaa eteenpäin lipuessa ei voinut kuin todeta rehevien sademetsämaisemien niiden päällä lipuvine sumupilvineen olevan mystistäkin mystisempiä. Öisin omassa viidakkobungalowissa saattoi nukahtaa kuunnellen eksoottisia sademetsän yöääniä ja tuntea todellakin olevansa keskellä luontoa. Ja kuin pisteenä i:n päälle Papua-Uusi-Guinea tarjoaa matkailijalle myös huikean vedenalaisen elämän – koskematon luonto koralliloistoineen häikäisee paatuneemmankin snorklaajan ja sukeltajan.

Lue lisää Papua-Uuden-Guinean matkasta näistä postauksista.

Namibia

Namibia on täynnä kontrasteja, elämän äärirajoja. Siitä osviittaa antaa se, että keskellä ei mitään, kuivalla aavikolla porottavan auringon alla, saattaa sittenkin kasvaa puita, ja jostakin eteen vaeltaa villieläimiä matkalla seuraavalle juomapaikalle. Mystiset kalliomaisemat, korkeat oranssit hiekkadyynit ja pystyyn palaneelta näyttävät maisemat saavat matkailijan pysähtymään sen erikoisuuden edessä. Eikä tule unohtaa Namibian villieläintarjontaa – seeprat, elefantit, kirahvit, virtahevot ja jopa leijonat voi nähdä juomapaikoilla lähietäisyydellä.

Lue lisää Namibian matkasta näistä postauksista.

Galapagossaaret

Ecuadorille kuuluva piskuinen saarialue Galapagos kätkee sisäänsä vailla vertaansa olevan endeemisen eläimistön, josta jopa Darwin aikanaan teki tutkimuksensa. Eri saarilla elävät eri jättiläiskilpikonnalajit hurmaavat, mutta niiden lisäksi ihmisiä pelkäämättömiä eläimiä voi kohdata missä vain. Snorklausretkellä pikkupingviinit ja merileijonat tulevat leikkimään ympärille, majapaikan pihamaalla Darwinin sirkut hakevat kontaktia ja rannalla aurinkoa ottaessa hurjan näköinen meri-iguaana saattaa kömpiä viereen. Mutta eläimistön lisäksi Galapagos tarjoaa myös hengityksen salpaavia maisemia, sillä eri saarten vulkaaninen ympäristö on kaikessa kontrastisuudessaan kuin toiselta planeetalta.

Lue lisää Galapagoksen matkasta näistä postauksista.

Ruanda

Afrikan sydämessä, Virunga-tulivuorten ympäristöstä Ruandasta löytyy alue, jonka maisemat saavat sydämen sykähtämään. Sieltä täältä kohoavat tulivuoret ovat peittyneet rehevän sademetsäkasvuston alle, ja niiden takaa kohoava auringonnousu värjää koko maiseman okrankeltaisella pehmeällä sävyllä osuen vuorten rinteiden ympärillä leijaileviin sumupilviin. Näiden sumuisten vuorten rinteiden läpipääsemättömät usvametsät ovat elinympäristöä harvinaisille vuorigorilloille, joita matkailija voi päästä tapaamaan tarkoin varjeltuin järjestelyin.

Lue lisää Ruandan matkasta ja gorillavaelluksesta täältä.

Ranskan Polynesia

Tyynen Valtameren keskellä sijaitsevat Ranskan Polynesiaan kuuluvat saaret ovat täydellinen yhdistelmä upeita paratiisirantoja ja eksoottisia sademetsiä. Turkoosit merenpoukamat ja valkoisten hiekkarantojen ylle kaartuvat palmupuut tarjoavat matkailijalle juuri niitä postikorttimaisemia, jotka monet lataavat tietokoneen näytönsäästäjiksi talvikuukausina. Polynesialla myös letkeä elämänmeno saa maisemien lisäksi mielen täydelliseen lomatilaan, ajankulusta saattaa muistuttaa ainoastaan riippumaton tai rantatuolin viereen puusta alas kopsahtava kookospähkinä.

Lue lisää matkasta Ranskan Polynesiasta täältä.

Intian Himalaja

Kun nouset yli 5000 metrin korkeuteen, alkaa sydän pamppailemaan jo ohuen ilmanalan vuoksi, mutta Himalajalla myös sen erityisten maisemien vuoksi. Ehkä mikään maailmassa ei saa ihmisluontoa tuntemaan itseään niin pieneksi, kuin edessä kohoavat jylhääkin jylhemmät Himalajan vuoristohuiput. Niiden ympärillä leijailevat aavemaiset pilvet, ja välillä hurja vuoristotuuli puhalluttaa lumikinoksia pyörremyrskyn lailla vuorten rinteillä. Matkailijan hiljaiseksi kuitenkin vetää täällä karuissa ääriolosuhteissa olevat kylät ja kaupungit – talven tullen asukkaat eristäytyvät omaan paikkaana, sillä vaaralliset vuoristotiet ovat talvikuukaudet kiinni.

Lue lisää Intian Himalajan matkasta täältä.

Uusi-Seelanti

Reheviä sademetsiä, surffareiden unelmarantoja, karuja tulivuorimaisemia, jylhiä jäätiköitä, kauniita viinialuita, hobittien kodilta näyttäviä lammaslaitumia, kuumien lähteiden täyttämiä kyläkaistaleita, leppoisaa elämää sykkiviä kaupunkeja ja adrenaliinin täyttämiä aktiviteetteja. Uusi-Seelanti on matkailijalle kuin pienoskoossa oleva koko maailma. ¨

Lue lisää Uuden Seelannin matkasta näistä postauksista.

Onko näistä matkakohteista jokin sinun suosikkisi? Mihin haluaisit matkustaa eniten näistä kohteista?

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

10 Comments

 • Selvästi tykätään samantyyppisistä matkoista! Mekin olemme käyneet Bolivian Salar de Uyunissa, Etelämantereella, Galapagossaarilla, Namibiassa ja Uudessa-Seelannissa. Papua-Uudessa-Guineassa, Ranskan Polynesiassa ja Ruandassa emme ole käyneet, mutta Amazonilla, Länsi-Papualla ja Raja Ampatissa sekä Ugandassa olemme, joten noidenkin osalta paljon vastaavia paikkoja.

  Sinun listaamistasi kohteista kiinnostaisi ehkäpä eniten Himalaja ja Madagaskar. Himalaja ehkä jo ihan lähitulevaisuudessa. Madagaskar sen sijaan on ajatuksissa hieman vaikea kohde, siinä mielessä, että sinne matkustaessa olisi mukava nähdä maata vähän laajemminkin. Mutta siiten siirtymiset maan sisällä lienevät jokseenkin vaikeita ja hitaita. Aikaa ja kärsivällisyyttä pitäisi siis olla reilusti ja siksi ei ehkä ihan heti ole valikoitumassa kohteeksi, vaikka noin luonnoltaan ym. on varmasti kaikkea sitä, mistä pidämme.​

  Omiin suosikkikohteisiini kuuluvat varmasti viikon telttaretki syvälle Amazonin viidakkoon, jossa etenimme päivä päivältä syvemmälle viidakkoon. Mukanamme oli kaupungista tulleet opas ja kokki sekä viidakossa asuva opas, jonka kodissa pääsimme käymään retken lopuksi. Tietysti myös Etelämantereen matka oli uskomattoman hieno. Minäkään en tykkää kylmästä, mutta varsinkaan päivisin ei ollut kylmä. Illalla kannella valaita katselemassa sen sijaan oli kyllä kylmä. Melontaretki, valaat, pingviinit ja maisemat ylipäätään jäi päällimmäisenä mieleen.

  Raja Ampatista tykkäsimme todella paljon. Olimme viikon snorklaussafarilla. Maisemat olivat koko ajan uskomattoman upeita pinnan päällä, mutta vedenalaisen maailman vuoksi tuolla olimme ja emme todellakaan pettyneet. Ei olla kyllä missään koettu vastaavaa.​

  Maisemien puolesta tuo Bolivian Salar de Uyuni oli aika ainutlaatuinen ja suola-aavikko on vain pieni osa retkeä. Se ylänkö kokonaisuudessaan on todella hienoa seutua. Myös Chilen Torres del Paine kuuluu ehdottomasti kauneimpien paikkojen listalle, koska on niin monipuolinen, vuoria, jäätiköitä ja turkooseja järviä. ​

  Safareista tykätään kovasti ja kaikki safarimatkat ovat olleet upeita. Safareista on kuitenkin vaikea nostaa yhtä yksittäistä kansallispuistoa ylitse muiden. Näiden osalta on pikemminkin ehkä mielessä enemmän tiettyjä yksittäisiä hetkiä ja eläinkohtaamisia eri puistoissa. Jos Pantanal ja Porto Jofre lasketaan safariksi, niin se saattaisi kuitenkin olla sellainen. Jaguaarien näkeminen juomassa, metsästämässä, syömässä ja uimassa oli jotain käsittämätöntä. ​

  Pääsisipä sitä pian taas matkalle.

  Reply
 • Annuliina
  3.5.2020 at 20:38

  Vau! Ootpa matkustanut mielettömiin kohteisiin. Tämä ei kyllä auttanu matkakuumeeseen yhtään ? kaikki näistä olisi hieno kokea, mutta erityisesti Uusi-Seelanti ?

  Reply
 • Sini matkakuumeessa
  3.5.2020 at 20:40

  Noista haluaisin matkustaa eniten Boliviaan ja Uuteen-Seelantiin. Kyllä kauniit matkakuvat vähän piristävät. Kyllästyttää nämä rajoitukset. Hyvästä syystähän ne on tehty, mutta silti. Sosiaalisena ihmisenä kaventunut elinpiiri ärsyttää.

  Reply
 • Asko Leppilampi
  7.5.2020 at 08:09

  Nyt kävi niin, etten ole käynyt noista missään vaikka olemme mekin reissanneet yli 70 maassa. Vuodenvaihteessa on tarkoitus lähteä Uuteen Seelantiin eli lennot ostettuna. Saas nähdä kuinka eläkeläisten käy. Täytyypä lueskella juttujasi, jos pääsemme reissuun ja saatan kysyä pari kysymystäkin 🙂

  Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  7.5.2020 at 08:44

  Mielenkiintoinen lista – vähän tulee mieleen, että paljon maailmaa kierrelleet, esimerkiksi Nomadmanian jäsenesittelyissä tai Every Passport Stampin keskusteluissa useinkin juuri listaavat eksoottisimmat kohteensa upeimmiksi – mutta niinhän se on, että ne jäävät paremmin mieleen kuin eurooppalaisittain kuitenkin melko samanlaiset korttelit Euroopan kaupungeissa.
  Näistä Papua Uusi Guineasta, Himalajasta Intiassa ja Boliviassa en vielä ole nähnyt vilaustakaan ja monen muunkin kohteen olen nähnyt ehkä hiukan eri tavalla. Papua Uusi Guinea voisi vielä oli kiva kohde joskus koronan jälkeen. Boliviassa korkeus ja Antarktiksella Draken salmi ovat tehneet minulle kohteista sellaisia, että aina valitsen mieluummin jotain muuta. Namibiaa olisi myös vielä kiva kokea laajemminkin, sillä olemme siellä kirjaimellisesti vaan pistäytyneet Chobe-joella.

  Reply
 • Katja
  7.5.2020 at 09:36

  Missään näistä kohteista en ole käynyt mutta Uusi-Seelanti on ehdottomasti bucket listilla! Sulla on kyllä upeita kohteita käytynä.

  Reply
 • Mari/Kodinvaihtaja
  8.5.2020 at 22:02

  Nyt muistan, että mun 22v tyttö vinkkasi susta tyyliin “Äiti, tää tyyppi tekee ihan käsittämättömiä reissuja”. Ja nämä kuva, mikä kamera sulla on? Ihanko vaan napsit vai miten olet aihealueeseen perehtynyt?

  Reply
 • Haluaisin matkustaa vaikka jokaiseen! 😀 Kerrot kyllä ihanan elävästi muistoista ja näistä paikoista! 🙂 Papua-Uusi Guinea olisi nyt lähellä meitä, mutta vähän kyllä jönnittäisi sinne matkustaminen. Tsekkailin alkuvuodesta UM sivuja ja se ei ollut kyllä kovinkaan kannustavaa luettavaa. 😀

  Reply
 • Sandra Nenonen
  10.5.2020 at 10:09

  Nämä sun seikkailut on mun suuria haaveita <3. Niitä on ollut ihana seurata. Oletko koskaan ajatellut, että olet kenties ikäluokassasi yksi eniten ja eksoottisimpiin paikkoihin matkustaneita suomalaisia? Sinulla riittää kerrottavaa ja muisteltavaa kiikkustuolissa ja on tietoisuus siitä, että otit elämästä niin paljon irti kuin vain mahdollista 🙂

  Reply
 • Veera Bianca
  10.5.2020 at 12:12

  Oikeesti oisit halunnut vaan listata Islanti, Macao, Lontoo ja Tukholma, hihihii <3

  Reply

Leave a Reply