Menu
Bali / Matkainspiraatio

Lukijan kysymyksiä – Bali ja Borneo

Bloggaamisessa ehdottomasti parasta on vuorovaikutus muiden matkailuun hurahtaneiden ja matkoista haaveilevien kanssa. Postauksen kommenttikentässä sana on aina vapaa, ja ilahduttavan paljon keskustelua eri juttujen ympäriltä on ollutkin viimeaikoina. Lisäksi saan aika-ajoin kysymyksiä, osa yleisempiä matkailuun tai elämään ylipäänsä liittyviä, ja osa täsmällisempiä kysymyksiä esimerkiksi tietystä matkakohteesta. Olenkin vastaillut kysymyksiin aina suurella innolla, sillä koen, että jos postaukseni on saanut aikaan edes yhden ihmisen kiinnostuksen kyseistä matkakohdetta kohtaan, haluan mielelläni auttaa matkalle lähtemisessä, sillä kokemuksesta tiedän, miten stressaavaa matkan suunnittelu tuntemattomaan kohteeseen saattaa joskus olla.

Sen lisäksi, että olen vastaillut kysymyksiin täällä blogissani, olen myös käynyt sähköpostinvaihtoa monen teistä kanssa, ja lisäksi joskus jopa vastannut puhelimitse akuutteihin kysymyksiin. Yksi ratkaisu matkavinkkien jakamiseen oli myös lukijaillan järjestäminen, mutta sen lisäksi ajattelin aloittaa blogissani uuden postaussarjan – Lukijan kysymyksiä. Nostan postauksiin mukaan sellaisia laajempia kysymyksiä, joihin vastaamisesta olisi mielestäni hyötyä myös muillekin kyseiseen kohteeseen matkaa suunnitteleville. Joten pidemmittä puheitta, ensimmäisenä vuorossa erään lukijan kysymyksiä Baliin ja Borneoon liittyen:

Mitä kohteita suosittelet Balilla? Tarkoitus on pääasiassa chillailla, toistaiseksi en vielä surffaa enkä sukella…

Balilla suosittelen ehdottomasti Canggun hipster-surffielämää, Ubudin joogapaikkoja sekä Gilin saaria. Ja jos aikaa on, Lombok voisi olla myös kokemisen arvoinen (itse en sinne sitten lopulta matkannutkaan).

Mitä majoituspaikkoja suosittelet Balilla/Lombokilla? Toiveena olisi homestay-majoitus ja budjetti ois ihan max. 30e/yö (matkustan yksin).

Suosittelen katsomaan esim. Booking.comista, itse löysin sieltä tosi kivat majapaikat! Ubudissa majoituin Cantik Homestayssä ja Canggussa D’Canggu Homestayssä.

Kirjoitit Duaran järjestämästä kotimajoituksesta… Kannattaako? Vinkkejä siihen?

– Kannattaa ehdottomasti, jos haluat autenttisemman kokemuksen! Pääset turistialueen ulkopuolelle näkemään sitä oikeaa Balia, ja jos valitsen tuon saman paikan missä itse olin, on siellä upeat riisipeltomaisemat ja ihana homestay-perhe:

https://adalminasadventures.com/koe-bali-uudella-tavalla-majoitu-paikallisen-perheen-luona/

Onko majoitukset hyvä varata etukäteen vai vasta paikanpäällä? Marraskuussa olen menossa eli ei taida olla enää sesonkiaikaa.

Pystyy hyvin varaamaan vasta paikan päällä, monet tekee niin, mutta itse tykkäsin varailla ainakin paria päivää aiemmin. 

Mikä on helpoin/turvallisin/edullisin tapa liikkua saarella naisena/yksin?

Käytin itse paljon skootteritaksia, se on helpoin ja edullisin tapa, ja paikalliset skootteritaksikuskit osaa ajaa tosi hyvin. Sillä reissasin esim. Canggu – Ubud – Canggu väliä, sekä Canggusta Kutalle jne. Autotaksit veloittavat paljon kalliimpia hintoja, plus ruuhkissa ne ei pääse etenemään ollenkaan. Canggussa pystyy myös hyvin ajelemaan omalla skootterilla, koska liikenne ei ole siellä niin kaaottista, mutta pimeän tullen kannattaa skootteri jättää parkkiin, sillä liikenteessä on valitettavasti jonkin verran känniääliöitä ja onnettomuuksia sattuu.

Mitä ehdottomasti kannattaisi nähdä ja tehdä ko. saarilla?

Surffata, ehdottomasti! Itse tykkäsin todella paljon surffin aloittamisesta surffi-joogaleirillä:

https://adalminasadventures.com/bali-canggun-surffi-ja-joogapaikat/

Lisäksi eri temppeleillä kannattaa vierailla (esim. päiväretki), samoin kuin viipyä Ubudissa ja käydä sieltä käsin Unescon perintökohteessa Tegelalangin riisiterasseilla. Gilin saarilla nähtävää ovat lähinnä ne rannat. Jotkut tykkää siellä myös snorklauksesta/sukelluksesta, mutta olen kuullut, ettei merenalainen maailma ei ole enää parhaimmassa loistossaan. Lombokilla taas voi sitten vain rentoutua riippukeinussa, siellä ei nimittäin ole paljoa tekemistä jos surffia ei lasketa. 🙂

Onko Borneo vierailun arvoinen? Riittääkö kaksi viikkoa?

Borneo on ehdottomasti vierailun arvoinen! Kaksi viikkoa kuulostaa kyllä hyvältä ajalta, kun jakaa sen sademetsän ja saarten välillä. Itse olin Sabahin alueella ensin orankien kuntoutuskeskuksen lähellä ja sitten Kinabatanganjoella, sekä tein yön yli visiitin Turtle Islandille, joka oli upea.

https://adalminasadventures.com/borneo-sademetsan-katkoissa/

https://adalminasadventures.com/borneo-paratiisi-kilpikonnien-saarella/

Miten Borneolla kannattaa liikkua? Olitko valmiilla retkillä ja sooloilitko itse?

Sooloilin, mutta olin bookannut majapaikan kautta esim. kuljetuksen lentokentältä. Eli jos epäröit, niin varaa ensin majapaikka ja järkkää kuljetus sitä kautta. Paikan päällä ollessa pystyt sitten säätämään ja kyselemään enemmän. Suosittelisin siis privaattikuljetusta, eivät ole edes kovin kalliita.

Mites majoitus Borneolla?

Tsekkaa Tripadvisor, sieltä löytyy makeita paikkoja. 🙂

Oliko sulla malarialääkitys? Extra-rokotteita?

Mulla on kaikki maailman rokotteet lähes aina voimassa, mutta kannattaa tsekata omasta terveyskeskuksesta ja rokote.fi sivuilta mitä tarvitsee. Balilla ei tarvitse malarialääkitystä (silti kannattaa suojautua hyttysiltä varsinkin pimeällä), mutta Borneolla itselläni oli malarialääkkeet käytössä (malarialääkkeistä suosin Malaronea).


Lukijan kysymyksiä -postaussarjassa esiin nostetaan mieltä askarruttavia matkailuaiheisia ja ajankohtaisia kysymyksiä blogin aihealueisiin liittyen. Olipa kyseessä sitten täsmävinkit matkakohteeseen, matkalle valmistautuminen tai vaikka matkakohteen valintapohdinnat, yli 100 maassa reissannut Anna-Katri vastaa kysymyksiin omasta kokemuksestaan. Kysymyksiä voi jättää blogin kommenttiboksiin tai lähettää sähköpostitse adalminassecret@gmail.com.
About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

8 Comments

 • Satu
  14.10.2017 at 11:59

  Moikka! Kiitos ihanasta blogista, me olemme lähdössä reissuun ensi syksynä ja pohdimme parhaillaan, menemmekö vuoden maailmanympärysmatkan vai 2-3v Aasiassa. Budjetti mahdollistaa molemmat, mutta ei 2vuotta maailmanympärysmatkalla (eli kalliimmissa kohteissa). Olemme kolmekymmpinen pariskunta 6v ja vastasyntyneen lapsen kanssa. Mitä suosittelet?

  Reply
 • Annakaisa
  15.10.2017 at 06:58

  Loistavia, mielenkiintoisia kysymyksiä ja vastauksia, Anna-Katri!
  Pitääpä ottaa testaukseen ainakin tuo Canggun majoituspaikka jossakin vaiheessa.
  Terkkuja vaan täältä surffarihipsterijoogiparatiisista Canggun riisipeltojen laidalta!

  Reply
  • Anna-Katri
   19.10.2017 at 08:58

   Kiva kuulla sinusta Annakaisa! Ja olen kyllä hieman kateellinen että siellä sinä vain hengailet Canggussa ja minä vuorostaan nyt kärvistelen Suomessa. 😀 Mutta nauti täysillä kaikesta, ihanaa matkan jatkoa! ❤

   Reply
 • A
  15.10.2017 at 08:43

  Lähden mieheni kanssa joulukuussa reissuun ja tarkoitus on viettää 2 viikkoa Balilla Canggussa ja Ubudissa. Harmi että aikaa on rajattu määrä sillä Borneo kiinnostaisi myö kovasti? Mutta ei kuitenkaan viitsi ahnehtia liikaa kohteita, että voi nauttia lomastakin. Ehdottomasti blogistasi saa parasta matka inspiraatiota sekä uusia mahtavia ideoita reissuihin. Uskaltauduin matkustamaan keväällä yksin ensimmäistä kertaa ja kävin pikavisiitillä Roomassa. Kiitos tuhannesti että pidät blogia ja jaat meille lukijoille ihania tarinoita. ?

  Reply
  • Anna-Katri
   19.10.2017 at 08:57

   Kaksi viikkoa menee kyllä hujauksessa Balilla, joten ehkäpä seuraavalla kerralla sitten ehditte matkaamaan myös Borneoon. 🙂 Ja kiitos paljon Anni kommentistasi, aivan mahtavaa kuulla, että olen antanut inspiraatiota ja rohkeutta lähteä uusiin paikkoihin ja vieläpä matkalle yksin. Ihanaa tulevaa Balin matkaa teille, siitä tulee varmasti ikimuistoinen matka! ❤

   Reply
 • Aidan
  11.1.2018 at 19:01

  Moikka,
  haluaisin kysyä tuosta Balista! Niin moni sitä hehkuttaa, ja siitä huolimatta mä oon vuosia ajatellut, et se ei varmasti ole mun paikka, enhän mä surffaa ja oon liian vanhakin niiden aussiteinien joukkoon ym., Jotenkin nyt kuitenkin viime kuukausien aikana mulla on herännyt sellainen ihmeellinen kutina, että pitäiskö se Balikin kuitenkin testata. Sun surffileirikokemus myös herätti mun kiinnostuksen surffaamiseen! Musta reissaamisen parasta antia on muihin matkaajiin tutustuminen, joten ensimmäinen ja oleellisin kysymys nyt onkin, että löytyykö sieltä Balilta kolmekymppiselle suunnilleen samanikäistä seuraa? 😀 Entä miten iso paikka (siis millaiset välimatkat) esim. tuo Canggu on, pärjääkö siellä ilman skobaa iltaisin? Lisäksi haluaisin kysyä sun mielipidettä rannoista, jos tykkää ihan vaan maata ja ottaa aurinkoa ja lillua meressä. Pitääkö sitä varten lähteä pienemmille saarille? Ovatko rannat Balilla todella kovin roskaisia?

  Reply
 • Tea
  24.1.2018 at 15:19

  Heippa!
  Ollaan menossa Balille nyt lauantaina ja haluaisin kysyä millä kannattaa maksaa paikan päällä?
  Onko turvallista käyttää luottokorttia Balilla ja jos halua vaihtaa rahaa niin missä kannattaa vaihtaa?
  Aivan ihanaa lukea sinun sivuja!

  Reply
  • Anna-Katri
   24.1.2018 at 21:43

   Moikka Tea! Suosittelen nostamaan paikan päältä luottokortilla rahaa pankkiautomaatista. Paikallisista rahanvaihtopisteistä olen kuullut joitakin huijaustarinoita, enkä niitä käyttänyt itse Balilla ollenkaan. ATM-automaateja löytyy lähes kaikkialta, mutta käteisnostoa varten kannattaa valita ne tarkasti, esim. sellainen joka on pankin kyljessä tai selvästi vartioidulla paikalla, kuten lentokentällä, sillä joissakin pienissä paikoissa kortteja on kopioitu.
   Yleisesti kaikkialla käteismaksu on käytössä, ja pienemmissä paikoissa esim. ravintoloissa ja muissa kojuissa ei edes kortti käy. Toki nykyisin myös monissa majapaikoissa kelpaa luottokorttimaksu, mutta se kannattaa vielä varmistaa kun on paikan päällä.
   Ihanaa matkaa teille! Itsekin tässä haaveilen Balille pääsystä! 🙂

   Reply

Leave a Reply