Menu
Matkainspiraatio

Euroopan parhaat kaupunkikohteet keväällä

Maaliskuisen auringon pilkahdus antaa toivoa lähestyvästä keväästä, mutta kun seuraavana päivänä harmaa utuverho lumisateineen ottaa ylivallan Helsingistä, alkaa katseeni kummasti kääntymään Euroopan muihin kaupunkikohteisiin kevättä metsästämään. Myönnän, haaveilen jo keväisistä kaduista, lämmittävistä auringonsäteistä, siitä kun istahtaa terassin aurinkoon päiväkahveille ja voi aurinkolasien takaa tarkkailla katuvilinää. Ja siitä kun puistossa kulkiessa näkee ympärillään tuhansittain pieniä kukkanuppuja, ja ei malttaisi millään odottaa, mikä kaunotar nupusta paljastuukaan. Ei siis varmaan ihme, että näiden keväisten kaupunkihaaveiden lopputuloksena olen haahuillut lentovaraussivustoilla bongailemassa sopivaa viikonloppulomaa jossakin Euroopan keväisistä kaupungeista.  Omat ehdottomat suosikkini kokea kevät Euroopassa ovat nämä kaupunkikohteet:

Pariisi

Pariisin sanotaan olevan täynnä romantiikka ja rakkautta, mutta kliseiset ennakko-odotukset kannattaa unohtaa ja antaa Pariisin hurmata suurkaupungin sykkeellään, upeilla nähtävyyksillään ja boheemien katujensa tunnelmallaan. Pariisi on yksi ehdottomia Euroopan suosikkikaupunkini ja mielestäni parhaimmillaan juuri keväällä. Jo maaliskuussa puistot alkavat vihertämään ja niin magnoliat kuin kirsikkapuun kukatkin availemaan nuppujaan. Niin kaunista! Lämpötilat ovat jo nyt yli 10 asteen ja varsinkin aurinkoisina päivinä kevään lämmön saattaa jo tuntea kahvilan terassilla croisanttia mutustellessa.

Ote matkatarinoistani: Ehkä eniten Pariisissa rakastan sen tunnelmaa – kauneuden ja melankolian tasapainoilua, vanhojen arvotalojen tarinoita, kiireettömiä hetkiä kadunkulmissa. Parasta Pariisiin tutustumisessa onkin vain ottaa jalat alleen, ja kävellä päämäärättömästi sen pieniä katuja ristiin rastiin vaikka koko päivä. Välillä voi pysähtyä pitkälle lounaalle brasserien terassille tarkkailemaan kadunvilinää tai istahtaa tunnelmalliseen kahvilaan maistelemaan suloisia leivoksia Marie Antoinette -tyyliin. Kävelykierroksen päätteeksi patisseriestä voi napata patongin tai picnic-eväät mukaan ja suunnata viettämään iltaa Seine-joen rannalle auringonlaskua ihastelemaan. Ja jos vain vatsaan vielä mahtuu, voi pimeän tultua siirtyä nauttimaan illallista pitkän kaavan kautta Pariisin lukuisiin ravintoloihin. 

Lue lisää Pariisi-vinkkejäni täältä. 


Rooma

Rooma on sekoitus antiikin historiaa, trendikästä muotia, kaunista arkkitehtuuria, maailmankuuluja nähtävyyksiä ja herkullista ruokaa. Unohtamatta tietenkään kaikkialla aistittavaa italialaista elämäntyyliä ja tunnelmaa. Vietin helmikuun alussa pidennetyn viikonlopun Roomassa, ja kaupunki helli tuolloin matkailijaa ihanilla kevätpäivillä (ennen kuin takatalvi yllätti seuraavalla viikolla kaupungin). Maalis-huhtikuussa Roomassa alkaa olla päivisin jo lähemmäs parikymmentä astetta lämmintä, joten ravintoloiden terassit punaruutuisine pöytäliinoineen houkuttelevat takuuvarmasti istahtamaan nähtävyyksien kiertelyn lomassa vaikkapa punaviinille ja pizzalle.

Ote matkatarinoistani: Ehkä voisin viipyillä pidempään rauhallisilla sivukujilla pysähdellen ihastelemaan vanhojen rakennusten julkisivuja ja poiketen toinen toistaan tunnelmallisemmissa ravintoloissa ja kahviloissa. Ehkä vuokraisin huoneen italialaisen mamman parhaat päivänsä nähneestä periroomalaisesta kodista, toivoen joka ilta hänen kutsuvan minut herkkupatojensa ääreen. Tai ehkä eläisin pizzalla ja punaviinillä, nauttien roomalaisten tavoin huolettomasta elämästä toitottaen, että kerran täällä vain eletään. Ehkä viilettäisin pitkin Rooman kiireisiä katuja trendikkään mekkoni helmat hulmuten samalla toivoen, että komea roomalainen olisi kulman takana skootterinsa kanssa minua odottamassa kyydittäen illalliselle. Tai ehkä sittenkin vetäisin punaisen kypärän kiharoideni suojaksi ja hurauttaisin itse vespallani minne haluankaan.

Lue lisää Rooma-vinkkejäni täältä. 

Barcelona

Barcelona on erikoislaatuinen kaupunkikohde, sillä se on sekoitus eläväistä espanjalaista kaupunkia ja rentoa rantaelämää. Värikästä Gaudi-taidetta ja myöhään yöhön auki olevia tapas-ravintoloita löytyy sieltä täältä, mutta kiihkeän kaupunkielämän vastapainoksi pääsee nauttimaan välimerellisestä tunnelmasta palmupuineen ja hiekkarantoineen. Omalla kohdallani Barcelonan parin yön piipahdukselle sattui harmillisesti hieman sateiset päivät, normaalisti kun jo tähänkin aikaan vuodesta Barcelona paistattelee auringossa. Mutta siitäkin huolimatta kaupunki hurmasi.

Ote matkatarinoistani: Käveltyämme hotellin katua vain muutaman korttelin päähän, pilkisti isomman Passeig de Gracia -kadun kulmalta tuttu näky: Gaudin hassunkurinen, mutta silti niin kaunis Casa Batlló -rakennus. Kauempaa katsottuna rakennus oli kuin jostakin vesivärimaalauksesta, niin hempeät sävyt rakennuksen julkisivuun oli värikkäin mosaiikein saatu aikaan – mitkä vain korostuivat utuista taivasta ja viereisiä yksinkertaisemman värisiä rakennuksia vasten. Vasta pienen hetken jälkeen taloa ulkopuolelta tarkastellessa huomasi sen päättömyyden. Eriskummalliset parvekkeet näyttivät kuin jättikokoisen kalan kylkiluilta ja kauempaa katsottuna vaikutti siltä kuin rakennuksen katolla väijyisi lohikäärme piikikkäine harjoineen. Haltioituneena yritinkin saada kiinni taiteilijan ajatuksen juoksusta rakennusta eri kulmista tuijotellessani, mutta lopulta oli pakko kylmyyden edessä luovuttaa ja suunnata sisätiloihin lämmittelemään. Jos sää olisi ollut edes hieman parempi, olisi ollut mahtavaa lähteä tutustumaan Gaudin muihinkin luomuksiin, joista erityisesti futuristinen puisto Parc Güell vaikutti sangen kiinnostavalta värikkäine yksityiskohtineen ja näköalapaikkoineen. 

Lue lisää Barcelonan matkastani täältä. 


Bukarest

Buckarest on sekoitus hienosto-Pariisia ja boheemia Itä-Eurooppaa, ja varsinkin vanhassa kaupungissa nämä kaupungin kaksi eri puolta ovat kietoutuneet yhteen kiinnostavalla tavalla. Ravintola- ja baarikulttuuri kukoistaa, mutta silti vanhan kaupungin kujilla on verkkainen tunnelma. Vierailin Buckarestissä syksyllä, jolloin sää oli kuin kesällä konsanaan, ja aloinkin haaveilemaan matkasta takaisin myös keväällä, sillä jo maalis-huhtikuussa päivälämpötila saattaa kivuta 15 asteen paremmalle puolelle.

Ote matkatarinoistani: Jo ensimmäisenä iltana vanhassa kaupungissa kävellessäni kiinnitin huomiota kauniisiin pariisilaista vanhan maailman tyyliä henkiviin rakennuksiin ja hulppeisiin palatseihin, joiden seinämiä koristivat lukuisia yksityiskohtia sisältävät kiehkuraiset ornamentit, arvokkaat pylväät ja entisaikojen loistosta kertovat patsaat. Vanhat rakennukset kuiskivat salaperäisiä tarinoita ja koristeelliset puuovet huokuttelivat astumaan sisään tutkimusmatkalle. Leveää mukulakivikatua kävellessäni näin joka puolella mustilla valurautakaiteilla koristeltuja parvekkeita, ja olisin voinut vaikka vannoa itselleni olevani Pariisissa, en Bukarestissä. Laskeva aurinko maalasi kaupunkisilhuettiä pehmeillä pastellin sävyillä, lasikatot välkehtivät ja korkeiden kupoleiden takaa lehahti lentoon lähes satapäinen kyyhkysparvi. 

Lue lisää vinkkejäni Bukarestiin täältä. 


Lissabon

Portugalin värikäs pääkaupunki Lissabon on tunnelmallinen kaupunkikohde, jonka omaleimaisen rosoisuuden vastapainoksi kaupunki pullistelee näyttävää arkkitehtuuria. Lissabonin sydän on kuitenkin sen pienet kapeat kujat, jotka kutsuvat lissabonilaisten tyyliin elämään hetkessä. Vierailin Lissabonissa kesäkaudella, mutta tukahduttavaa kuumuutta parempi ajankohta matkustaa kaupunkiin on ehdottomasti kevätkausi, sillä Lissabon paistattelee silloinkin auringossa.

Ote matkatarinoistani: Oi Lissabon. Siitä on aivan liian pitkä aika, kun kohtasimme ensimmäisen kerran. Rakastuin syvästi, ja kohtaamisemme jälkeen olen haaveillut takaisin paluusta. Nuo helteiset päivät ja kiihkeät yöt jäivät mieleeni. Ne kapeat kadut, joiden värikkäiden rakennusten varjoon juoksin hellettä karkuun. Kolisevat ratikkavaunut, joissa istuessa odotin niiden kiihdyttävän vauhtia ilmavirran toivossa. Pienet kahvilat, jaloissa kehräävät kissat ja kulman takaa kantautuva kitarasoolo, joka sai mieleni kaihoisaksi tietämättäni miksi. Kattoterassilla auringon laskiessa huurtuva puolityhjä sangriakannu ja kauempana siintävä meri, jonka hellästi puhaltama tuulenvire sai ihollani kylmät väreet aikaan. Pimenevän illan eläväiset kujat, ohi kuljetut täyteen ahdetut jalkapallobaarit, vastaan tulleen ruskeasilmäisen pojan hymy ja aamuun saakka tanssittu yö. Ei ollut mitään, mitä olisin kaivannut. Oli vain tämä hetki. Minä ja Lissabon.

Lue lisää vinkkejä Lissaboniin täältä. 

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

22 Comments

 • Vitsit kun oon huono näiden suosittujen kaupunkien valloittamisessa – niin Pariisi, Rooma kuin Barcelonakin on käymättä. Lissabonin kohdalla tulee onneksi pian muutos, sillä kuukauden päästä pääsen viettämään puolitoista vuorokautta siellä! 🙂 Bukarestia itsekin liputan, kävin siellä joitain vuosia sitten helmi-tammikuun vaihteessa ja pääsin nauttimaan yllättävän lämpimistä säistä ja vehreistä puistoista sillon.

  Reply
 • Tuuli
  11.3.2018 at 21:42

  Euroopan kaupungit on kyllä parhaimmillaan juuri keväällä. Siitä huolimatta bookkailin juuri kesäreissua Lissaboniin. Olen käynyt siellä pari kertaa pikaisesti aiemmin, autolla Algarvesta päiväseltään perheen kanssa (ei maailman fiksuin idea) ja työreissulla. Nyt ollaan viikko, luotan siihen, että kaupunki tällä kertaa näyttää parhaat puolensa. Sintraan haluaisin tehdä päiväretken, mutta vähän epäilyttää, jos se on ihan tupaten täynnä.

  Reply
 • Merja
  12.3.2018 at 08:15

  Olen Anna-Katrin kanssa samoilla linjoilla ihanimpien kaupunkikohteiden suhteen, ovat myös lemppareita. Tosin syksy on myös mukavaa aikaa ja tosi lämmintä näissä kaikissa kohteissa. Itse suuntaan huhti-toukokuussa Prahaan ja Amsterdamiin, jossa jälkimmäisessä en ole koskaan käynyt. Odotan myös keväistä kukkaloistoa reissuiltani.

  Reply
 • Jonna / Lempipaikkojani
  12.3.2018 at 11:32

  Mä sanoisin, että varmaan mikä vaan Keski- ja Etelä-Euroopan kohde toimii keväällä. Itselläni ei ole kokemusta kuin Saksan keväästä ja se oli hurmaavaa aikaa. Mantelit, kirsikat, magnoliat, omenat kukassa niin kauniina ja ilmasto mukavan lämmin. Joinakin vuosina krookukset puhkesivat kukkaan Kölnin liepeillä jo tammikuun lopulla! Jos saisin vapaasti valita ajankohdan milloin matkustaa Keski-Eurooppaan, niin se olisi huhtikuussa. Silloin Suomessa on niin ruskeaa, kylmää ja ankeaa, mutta keskellä Eurooppaa kukkii kauniisti ja tarkenee jo T-paidassa.

  Reply
 • Christa
  12.3.2018 at 11:43

  Kevät on kyllä ihan parasta aikaa vierailla Euroopan kaupungeissa. Bukarestissa en ole käynyt, mutta nämä kaikki muut ovat kyllä omia suosikkejani Euroopassa. Barcelonassa vierailin yhtenä keväänä neljä kertaa, kun ystävä oli siellä vaihdossa, enkä kyllästynyt syömään aamiaista auringonpaisteessa veneen kannella.
  Muita ihania kevätkohteita ovat olleet Madeira ja Catania. Tänä keväänä pääsen tutustumaan Ateenaan ja heti sen jälkeen tuttuun Roomaan.

  Reply
 • Nicola
  12.3.2018 at 16:23

  Aah aina yhtä ihana Barcelona. Kerran käynnyt ja ihastuin kaupunkiin. 🙂
  Muista Euroopan kaupungeista Lissabon, ja Lontoo olisi tarkoitus joskus käydä valloittamassa. Toki tietenkin monessa muussakin. 🙂

  Reply
 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  12.3.2018 at 22:09

  Kevät (tosin myös myöhäissyksy) on mullekin mieluisinta matkustusaikaa. Kelit usein myös Euroopassa kohdallaan ja turisteja sesonkeja huomattavasti vähemmän. Toi Bukarest jäi mietityttämään. Vieras, mutta kiinnostava.

  Reply
 • Eeva / Eevamunda-blogi
  12.3.2018 at 23:35

  Oi miten ihania kevätmatkafiiliksiä! Ja parasta on, että itselläni on taskussa lentoliput tälle keväälle sekä Barcelonaan että Roomaan. Jälkimmäisessä en ole koskaan käynyt, joten kiva lukea tuoreet vinkkisi sinne?

  Reply
 • Eeva / Eevagamunda-blogi
  12.3.2018 at 23:37

  Oi miten ihania kevätmatkafiiliksiä! Ja parasta on, että itselläni on taskussa lentoliput tälle keväälle sekä Barcelonaan että Roomaan. Jälkimmäisessä en ole koskaan käynyt, joten kiva lukea tuoreet vinkkisi sinne?

  Reply
 • Janika / Matkamuistoja
  13.3.2018 at 09:56

  Olen kyllä täysin samoilla linjoilla näistä parhaista kevätkohteista, tosin Bukarestista en tiedä juuri mitään ja Lissabonissa en ole vielä päässyt käymään vaikka se kovin houkuttaisi 🙂 Lisäisin vielä tähän joukkoon kauniin ja edullisen Budapestin sekä kestosuosikkini Lontoon!

  Reply
 • Janina
  13.3.2018 at 12:05

  Joku olikin ylempänä kommentoinut olevansa huono näiden “kuuluisien ja suosittujen” kohteiden valloittamisessa. Itse olen ollut näistä kaupungeista vain Roomassa! Suunnitelmissani onkin roadtrip ympäri Euroopan, jotta voisin yhdellä iskulla ottaa haltuun lukuisat paikat – olen huomannut olevani selkeästi enemmän pidempien reissujen kuin viikonloppumatkojen “puolella” jos niin voi sanoa, mutta tavoitteissani on tehdä myös enenemissä määrin myös pitkiä viikonloppuja. 🙂

  Reply
 • Anni | Rajatapaukset
  13.3.2018 at 12:46

  Barcelona on näistä ehdoton suosikkini, rakastan sen kaupungin omalaatuista arkkitehtuuria! Lissaboniin piti ottaa suunta tänä keväänä, mutta sopivia tai sopivan hintaisia lentoja ei meinannut löytyä, joten kohde vaihtuikin Ateenaan. Toivottavasti se osottautuu kivaksi kevätkaupungiksi! 🙂

  Reply
 • Susanna
  14.3.2018 at 01:14

  Kiva kooste. Barcelonassa on kesällä todella kuuma helle, joten kevät on kyllä parasta aikaa matkailla useissakin eri kohteissa. Useissa kohteissa voi jo uida huhti/toukokuussa esim. etelä-Italian saarilla ja ilmeisesti Kreikassakin

  Reply
 • Travelloverin Annika
  16.3.2018 at 11:42

  Juuri nyt minulla polttelee, että pitäisi helatorstaiviikonlopulle varata kaupunkiloma johonkin. Toukokuussa alkaa olla melkein kesä jo eteläisimmässä Euroopassa, ja pohjoisempanakin on kuitenkin jo oikeasti kevät. Näistä ehdoton suosikkini on Lissabon, mutta koska juuri tulin Portosta, en ehkä nyt Portugaliin. Barcelonalle en ole lämmennyt kahdella kerralla. Luulen, etten anna sille enää mahdollisuutta. Bukarestissa olin edellisen kerran yli kymmenen vuotta sitten. Hmm. Tällä hetkellä eniten polttelevat Krakova ja Minsk. Haluaisin nähdä, miten se on muuttunut. Olen lukenut sinne tulleen paljon uutta kaupunkikulttuuria, jota ekalla kerralla ei vielä ollut. Ihania kohteita on Euroopassakin NIIN paljon!

  Reply
 • Kivoja paikkoja, vitsit en malta oottaa omaa Rooman reissua jonne vajaan kuukauden päästä! Lissabon ja Bukarest kiehtoisi kanssa. Ja Pariisi. Itse asiassa koko maailma. 😀

  Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  16.3.2018 at 18:06

  Hienoja kaupunkeja kaikki, mutta sen jälkeen kun helmikuussa (!) koimme turistiruuhkat Prahassa, niin olen alkanut tosissani miettiä, että ehkä kannattaisi useammin valita ns. kakkos- tai kolmoskaupunkeja kuin näitä, jonne kaikki suuntaavat.
  Tosin Bukarest sentään tällä listalla taitaa vielä olla vähän vähemmän suosittu, mutta hyvinkin suositeltava kohti silti – tai ehkä juuri siksi!

  Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  16.3.2018 at 22:49

  Bukarest on näistä näkemättä. Pariisi on yksi suosikeistani, kun puhutaan Euroopan kaupunkikohteista. Onneksi pääsen sinne toukokuussa pienen tauon jälkeen. Barcelonasta tykkään myös, mutta nostaisin esiin myös Madridin, josta tykkäsin vielä pikkiriikkisen enemmän. Mutta ihanaa anyway, että kevät tulee 🙂

  Reply
 • Sofia / Project Forever
  17.3.2018 at 04:57

  Bukarest ja Lissabon on itselläni vielä näkemättä, mutta ne ovat ihan ehdottomasti seuraavista Euroopan matkakohteista kärkikymmenikössä. Pariisiinkin olisi ihana palata juurikin näin keväällä, ja Rooma taas on oma ikisuosikkini. Toisaalta haluaisin nähdä Dolomiitit ja Slovenian. Valintoja valintoja… Hyviä vaihtoehtoja kun on Euroopassakin niin monia!

  Reply
 • Elina Marjaana Travel Blog
  17.3.2018 at 08:46

  Ihana kuulla, että Lissabon on loistava kevätkohde! Olen suunnitellut sinne soolomatkaa tulevalle keväälle, joten tämän perusteella valinta olisi erittäin hyvin itselleni sopiva. Kevät on siitä ihanaa aikaa, että se on kuitenkin niin paljon pidemmällä Etelä-Euroopassa, että tavallaan sinne matkustaminen keväällä (ja syksyllä) tuo vähän pidennystä omaan kesään, jos sen muuten viettää täällä Suomessa. Bukarest alkoi houkutella myös!

  Reply
 • Sandra
  17.3.2018 at 09:18

  KAIKKI VIELÄ KÄYMÄTTÄ! Onneksi sentään Pariisin loma on varattu toukokuun alulle! Muut kohteet seuraavat varmasti pian perässä. Myös Roomaan piti lähteä, kun olisin saanut maaliskuun lopulla lennot 80 euroa edestakaisin, mutta rahan säästäminen vei voiton tällä kertaa.

  Reply
 • Sannahof / Unelmamaja
  18.3.2018 at 12:41

  Istuskelen juuri Amsterdamin lentokentällä odottamassa paluulentoa. Lähdin haistelemaan kevättä yhteen lempparikaupungeistani ja olihan se ihanaa, kun kenkien alla rapisi kuiva asfaltti ja aurinko helli poskipäitä.
  Näistä sun listaamista kaupungeista voin allekirjoittaa Pariisin, Rooman ja Lissabonin. Muut vielä käymättä. Ehdoton ykkönen näistä kolmesta on Lissabon rennolla ilmapiirillään 🙂

  Reply
 • Emilia/Matkan varrella
  18.3.2018 at 19:29

  Ah, kyllä kelpaisi kevätreissu min ne tahansa näistä kaupungeista nyt! Näistä mun suosikki on ehdottomasti Lissabon. Bukarestissa ei ole vielä tullut käytyä mutta aika mukavalta vaikuttaa sekin!

  Reply

Leave a Reply