Menu
Matkainspiraatio

Maailman upeimmat luonnonihmeet

Viimeksi kirjoittelin maailman upeimmista nähtävyyksistä, joissa olen vieraillut matkoillani maailmalla. Jokainen noista listalle päätyneestä nähtävyydestä oli ihmisen muovaama, sillä tietoisesti ajattelin kirjoitella aiheesta vielä uuden postauksen – tällä kertaa painotuksena ne maailman upeimmat luonnonihmeet. Omalla kohdallani nimittäin hyvin usein nämä luonnon omat taideteokset häkellyttävän kauniine maisemineen tai erikoisine ilmestyksineen ovat niitä, jotka kiehtovat itseäni matkoilla kaikista eniten. Tässä siis tulee 10 upeinta luonnonihmettä matkoiltani – mikä näistä onkaan sinun suosikkisi? Listalle olisin tosin helposti voinut valita vielä toiset kymmenen upeaa kohdetta, mutta aloitetaan nyt näillä. 🙂

1. Tsingyn luonnonpuisto, Madagaskar

Madagaskarin länsiosassa sijaitseva UNESCOn maailmanperintölistalta löytyvä Tsingy de Bemarahan luonnonsuojelualue kätkee sisäänsä häkellyttävän epätodellisen maiseman. Tummanpuhuvista, teräväreunaisista, lähes piikkimäisistä kalkkivilohkareista muodustuneet kallioharjanteet kohoavat jopa 50 metrin korkeuteen ja niiden välissä on syviä rotkolaaksoja. Näky on kuin toiselta planeetalta. Vaikeakulkuisessa maastossa liikutaan kalliokiipeilemällä, joten aivan joka vaeltajalle nämä luonnonpuiston rotkojen reunamat eivät ole. Lisäksi puisto on auki vain kuivan kauden aikaan, sillä sadekaudella Tsingyyn johtava hiekkatie on käyttökelvoton. Silti maisema on kaiken sen vaivan arvoinen ja ehdottomasti yksi upeimmista, mitä olen koskaan nähnyt.

Lue kalliokiipeilystäni Tsingyssä täältä. 

2. Papua-Uusi-Guinean sademetsät

Papua-Uuden-Guinean vehreät sademetsät ja joet ovat biodiversiteetiltään maailman rikkaimpien joukossa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana niistä on löydetty yli 1000 uutta lajia, joten Papua-Uuden-Guinean sademetsissä piilee elämää, josta vain paikalliset heimot saattavat olla tietoisia. Vaikeakulkuisessa sademetsämaastossa liikkuminen on haastavaa vaikka viidakkoveitset olisivat apuna, mutta sentään sademetsiä halkovat joet toimivat kulkuväylinä metsien syvempiin sisäosiin. Ehkä juuri tästä syystä Papua-Uusi-Guinean sademetsät ovat säilyttäneet salaperäisyytensä.

Lue seikkailustani Papua-Uudessa-Guineassa täältä.

3. Galapagos-saaret, Ecuador

Tyynessä valtameressä, 1000 kilometriä Ecuadorin rannikolta sijaitsee yksi maailman eristyneimpiä paikkoja – Galapagossaaret. Galapagos onkin tullut tunnetuksiksi evoluution näyttämönä, sillä sen eläimet ja linnut ovat aikojen saatossa muuntautuneet erilaisiksi mantereen esi-isistään, ja kaiken lisäksi jopa Galapagoksen saarien välillä lajit ovat muovautuneet omanlaisikseen. Galapagoksella pääsee bongaamaan lähes kesyjä villieläimiä, mutta eläinten lisäksi Galapagoksen vulkaaniset saaret maisemineen hurmaavat. Osa saarista laavakenttineen näyttää olevan kuin toiselta planeetalta. Ja veden pinnan alla piilee oma erityinen maailmansa.

Lue Galapagossaarten parhaista paloista lisää täältä. 

4. Andien vuoristo

Bolivian ja Chilen väliseltä altiplano-vuoristoylängöltä löytyy järisyttävän upeita maisemia. Jopa 4000 metrissä sijaitseville ylängöille on muodostunut vuoristojärviä, jotka houkuttelevat paikalle tuhansia vaaleanpunaisia flamingoja. Ylänköjen taustalta kohoavat vieläkin korkeammalle nousevat Andien vuoriston vuorenhuiput ja sieltä täältä maan alta saattaa pulputa pintaan vulkaanisen maanperän aikaansaannoksina höyrypilviä. Yhdellä järvellä ei kuitenkaan ole elämää – smaragdinvihreänä kemmeltävä Green Lagoonin väri johtuu nimittäin tulivuorten syöksemästä myrkyllisestä kuparin ja arsenikin aikaansaannoksesta.

Lue lisää matkastani Andien vuoristoylängöllä täältä.

5. Ngorongoro, Tansania

Unescon maailmanperintökohdelistalla oleva Ngorongoron kansallispuisto on kiistatta yksi Afrikan kauneimmista luontokohteista. Ngorongoro on syntynyt tulivuorikraatterin pohjalle ja se on maailman suurin ehjä kaldera. Kraatterin pohjalla on valtava ruohotasanko, jossa asustaa tuhansia villieläimiä. Missään muualla ei taida päästä ihailemaan eläimiä niin lähietäisyydeltä kuin täällä. Tasankoa ympäröivät tulivuorenkraatterin seinämät kohoavat yli 600 metriin luoden upean kontrastin maan ja taivaan väliin. 

Lue lisää safareista Ngorongossa ja Tansaniassa täältä ja lähde mukaani elämysmatkalle Tansanian upeimpiin luontokohteisiin

6. Namibian aavikko

Namibian Sossuvlein aavikko on lumoava. Sen oranssinpunertava hiekka muodostaa useita korkeuksiin kohoavia hiekkadyynejä ja niiden väliin jääviä laaksoja. Yksi erikoisemmista on kuitenkin Deadvlei, nimensä mukaisesti kuollut laakso. Sen eriskummallisen maiseman muodostavat valkopintainen savitasanko ja siitä aavemaisesti törröttävät pystyyn kuolleet kirahviakaasiat. Niiden elämä päättyi noin 700 vuotta sitten, mutta ne ovat edelleen paikoillaan. Namibian aavikon paahtavassa kuumuudessa Deadvlein reunalle vaeltaminen tuntuu pidemmältä kuin mitä matka oikeasti onkaan.

Lue lisää aavikkovaelluksesta täältä ja seikkailusta Namibiassa täältä.

7. Iguazun putoukset, Brasilia & Argentiina

Brasilian ja Argentiinan rajalla, sademetsäluonnon keskellä, pauhaa yksi maailman suurimmista vesiputouksista, Iguazun putoukset. Iguaçujoesta vetensä saava alue koostuu peräti 275 vesiputouksesta ja ne sijaitsevat 2,7 kilometrin alueella. Vesiputousrykelmä syöksee vettä valtavalla paineella hevosenkenkämäisen putouskaaren keskelle, jonka huimaa näkymää täydentää ilmassa väreilevään vesihöyryyn muodostuvat lukuisat sateenkaaret.

Lue lisää Iguazzusta täältä. 

8.  Etelämantereen jäätiköt

Etelämantereen maisemat ovat lähes epätodelliset. Silmänkantamattomiin jatkuvaa koskematonta valkoista erämaata, jonka maisemaa hallitsevat paikallallaan nököttävät jäävuoret ja tummansinisessä meressä kelluvat jäälautat. Kun katsoo tarkemmin alkaa maisemasta erottua myös elämää: vedessä pomppivia jättikokoisia valaita, satapäisiä pingviiniyhdyskuntia ja jäälautoilla lekottelevia hylkeitä. Vaikutuksen Etelämantereella tekee myös luonnonvoimat. Sääolot saattavat muuttua hetkessä porottavasta auringonpaisteesta ja tyynestä merenpinnasta hyiseen lumisadesumuun ja laivaa vasten vaativasti iskeviin jättikokoisiin aaltoihin. Erämaan hiljaisuutta rikkoo ainoastaan jäävuoresta irtoava suuri jäälohkare, joka murtuessaan ja veteen vajotessaan muodostaa pauhaavan voimakkaan ääneen.

Lue lisää Etelämantereen seikkailustani täältä. 

9. Baobab Avenue, Madagaskar

Madagaskarin varmasti valokuvatuin kohde on sen länsirannalla sijaitseva baobab- eli apinanleipäpuiden muodostama kuja. UNESCOn maailmanperintökohteiden listalle päässeen hiekkatien molemmin puolin kasvaa useita satoja vuosia vanhoja baobab-puita. Erityisesti auringonlaskun aikaan baobab-puiden mustat ääriviivat näyttivät kuin joiltakin mystisten satujen hahmoilta, jotka dramaattisesti kurkottelivat käsiltä näyttäviä latvaoksiaan kohti korkeuksien väriloistoa.

Lue lisää Baobab-avenuesta täältä ja matkasta Madagaskarissa täältä.

10. Salar de Uyunin suola-aavikko, Bolivia

Bolivian Andien ylängöiltä, yli 3000 metristä löytyvä Salar de Uyusnin aavikko on maailman suurin suolatasanko. Salar de Uyunin suola-aavikko on aikanaan ollut esihistoriallisen Minchinjärven syvin kohta. Kymmeniä tuhansia vuosia sitten veden haihtuessa haihtumistaan muodostui suolan ja eri mineraalien sekoittuessa paksu, valkoinen kerrostuma entisen järven pohjalle. Valkoista maisemaa jatkuu silmänkantamattomiin, mutta tasangolta löytyy jopa 32 ainutlaatuisen ekosysteemin omaavia kalliosaareketta, joista kuuluisin on  keskellä autiomaata sijaitseva jättiläiskaktusten valtaama Incahuasi.

Lue lisää safarista Bolivian suola-aavikolla täältä. 

About Author

Soolomatkailija, matkabloggaaja ja yrittäjä Helsingistä. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Tähän mennessä käytynä yli 180 maata ja kaikki maanosat. Blogissa reissataan upeiden matkakohteiden rinnalla tuntemattomissa paikoissa haastaen ennakkoluuloja liittyi ne sitten eri maihin tai naisten soolomatkailuun.

25 Comments

 • Nina
  3.6.2018 at 20:56

  Pieni tarkennus tuohon Tsingyyn. Siellä ei liikuta kalliokiipeilemällä vaan ferratoimalla, liikutaan siis klipattuina teräskaapeliin (via ferrataan). Vaatii toki “head for heights”, eikä tuohon kaapeliin ole mukava tippua, mutta ferratointi on silti kalliokiipeilyä huomattavasti helpompaa. Kaapelista ja sen kiinnityskohdista kun saa itsestäänkin tukea, ja niistä voi myös vetää itseään ylös- ja eteenpäin, toisin kuin tavallisessa yläköysi- tai lead-kiipeilyssä.

  Reply
  • Anna-Katri
   10.6.2018 at 09:44

   Jep, ei ole minulla ihan nämä kiipeilytermit hallussa. 🙂 Haastavaa ja hieman pelottavaahan tuo homma tosiaankin oli, ei olisi kyllä halunnut jäädä vaijereiden varaan roikkumaan.

   Reply
 • Stacy
  4.6.2018 at 00:15

  1, Amazonasin sademetsä
  2, Yosemiten rotkolaakso
  3. Salton Sean puolen miljoonan uikun parvi ja muut lintujen jättiesiintymiset
  4. Andien endeemiset kolibrit ja tangarat
  5. Atacaman aavikko
  6. Kuurin kynnäs
  7. Lofootit
  8. Laatokka ja Yhdysvaltain/Kanadan suuret järvet ja ylipäätään suuret makean veden altaat kaikkialla
  9. Irlannin vuoret ja rannat
  10. Napa-alueet revontulineen.

  Reply
  • Anna-Katri
   10.6.2018 at 09:45

   Hienoja ja erilaisia kohteita sekä näkemisen arvoisia juttuja listallasi!

   Reply
 • Frida Ingrid - Ikimatkalla
  5.6.2018 at 18:21

  Aaaaahhh, ihan mielettömiä paikkoja kaikki ja jokaiseen voisin lähteä! En tosin tiedä, saisiko minua ylittämään tuota Madagaskarin rotkoa. 😀 Tarkoitus olisi lähiaikoina päästä näkemään tältä listalta ainakin Namibian aavikko!
  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid

  Reply
  • Anna-Katri
   10.6.2018 at 09:45

   Namibian aavikko ja muutkin paikat tuossa maassa on niin kiehtovia, että suosittelen ehdottomasti reissua sinne! Sen jälkeen sitten Madagaskariin? 😉

   Reply
 • Sofia / Project Forever
  6.6.2018 at 12:12

  Upeita ja eksoottisia kohteita! Yhtäkään näistä en valitettavasti ole vielä päässyt näkemään, mutta etenkin tuo Salar de Uyuni kiinnostelisi lähivuosina! Omat top-luontokokemukset on varmaankin Islannin vesiputoukset ja Jökulsarlonin jäätikköallas, Krkan kansallispuisto Kroatiassa, Haleakalan tulivuori Mauilla ja muutenkin Havaijin trooppiset metsät ja vesiputoukset.

  Reply
  • Anna-Katri
   10.6.2018 at 09:47

   Siis tuo Salar de Uyuni on ollut koko reissuhistoriani kohokohtia, niin upea paikka ja pääsin vielä viettämään synttäreitä siellä. 🙂 Ja kylläpä sinunkin listalla on upeita paikkoja – ne ovat itseltäni vielä kokematta, mutta Islantiin ja miksei myös Havaijillekin olisi päästävä!

   Reply
 • Karri
  6.6.2018 at 17:32

  Kaikki vaikuttavat hienoilta kohteilta.
  Mut puoleensa vetävimpiä ovat Tansanian Ngorongoron kansallispuisto & Namibian aavikko. Mainitsemissani on vielä jotain erityisempää & näkemisen arvoista. Nämä kaksi paikkaa varsinkin tahtois vielä nähdä laiffin aikana. Rakastan kiireettömyyttä & aitoa laiffii. ?

  Reply
  • Anna-Katri
   10.6.2018 at 09:47

   Karri nyt vain lähdet meidän reissulle mukaan Tansaniaan niin pääset näkemään tuon upean Ngorongoron. 🙂

   Reply
 • Anna | Muuttolintu.com
  8.6.2018 at 03:53

  Kaikki ihan hullun hienoja paikkoja! Eniten himottaa tällä hetkellä päästä näkemään Galapagos. Ei kyllä taida onnistua edes parin vuoden sisään näillä näkymin, mutta jos nyt kolmen edes! Liikaa nähtävää tässä maailmassa, onneksi ei ole mikään kiire…

  Reply
  • Anna-Katri
   10.6.2018 at 09:48

   Galapagos on kyllä sellainen kerran elämässä kohde, joten jos jossakin vaiheessa sinne pääsette niin uskon ettette tule pettymään, että teitte reissun. Harmi vain kun maailmassa on niin paljon upeita kohteita, ja aikaa ja rahaa aina liian niukasti kaiken kokemiseen 😀

   Reply
 • Maisemaonnellinen Johanna
  8.6.2018 at 15:36

  Voi upeisiin luontokohteisiin seikkailusi ovatkaan sinua vieneet! Aivan häkellyttävän kauniisiin maisemiin! Viime syksynä harkitsin vakavasti lähtöä Etelämantereelle, mutta se sai sitten väistyä, jotta vähäiset lomapäivät riittäisivät edes vähän paremmin tulevaan Uuden-Seelannin reissuun.
  Noista Madagaskarin kuvistasi tuli sellainen fiilis, että tuonne on pakko päästä. Ei kuitenkaan ehkä ihan noille Via Ferratoille, mutta tuo Baobab Avenue näyttää kutsuvalta.

  Reply
  • Anna-Katri
   10.6.2018 at 09:50

   No tällaiset luontomaisemat on kyllä kertaheitolla sykähdyttävämpiä kuin ihmisten tekemät nähtävyydet. <3 Ja oih, suosittelen ehdottomasti jossakin vaiheessa suuntaamaan Etelämantereelle kun lomapäiväit antavat myöten! Mutta Uudesta Seelannista löytyy kyllä niin paljon upeita luontomaisemia, että sinnekin kannattaa varata aikaa kaiken kiertelyyn. 🙂

   Reply
 • Travelloverin Annika
  9.6.2018 at 18:12

  Todella upeita kohteita kaikki! En ole missään noissa ollut, mutta kyllä kaikkiin voisin hyvinkin mennä. Kohteet ovat kaikki kovin eksoottisia ja kaukana. Niiden viehätys on paljolti myös siinä. Erilaisuus viehättää, vaikka toisaalta älyttömän kaunista voi olla paljon lähempänäkin, mutta jotenkin ihmisen mieli halajaa kamalan kauas. 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   10.6.2018 at 09:51

   Niin, osa näistä paikoistahan on todella uniikkeja, eikä vastaavia maisemia muualta löydy, joten siksikin täytyy matkustaa vähän kauemmas jotta näkee nämä luonnon ihmeet. 🙂 Mutta toki lähempääkin varmasti upeita kohteita löytyy, kauneushan on lopulta aina katsojan silmässä. 🙂

   Reply
 • Marja
  9.6.2018 at 19:37

  No jopas on satumaisia paikkoja ja kuvia, aivan upeita jokainen! Erityisesti olen tuosta Namibiasta haaveillut:)

  Reply
  • Anna-Katri
   10.6.2018 at 09:51

   Namibia on kyllä upea kohde juuri näiden karunkauniiden maisemiensa puolesta! <3

   Reply
 • Sandra
  9.6.2018 at 20:54

  Vau, vau ja vielä kerran vau! Uskomattoman upeita paikkoja ja sellaisia, joissa harva suomalainen on päässyt käymään. Odottelinkin jo, että koska julkaiset tämän postauksen! Minnes on suunta seuraavaksi?

  Reply
  • Anna-Katri
   10.6.2018 at 09:52

   No hieman oli haastavaa listaa koota, kun tuli kokoajan mieleen upeita paikkoja, mutta oli pakko hieman karsiakin. Ehkäpä tässä aiheessa on varaa vielä toiseenkin postaukseen jossakin vaiheessa. 🙂 Seuraavaksi kutsuu Kaukasus, eli Georgia, Armenia ja Azerbaijan!

   Reply
 • Outi / Maa Quzuu
  9.6.2018 at 22:55

  Aivan unenomaisia kohteita. Luontokohteet ovat itselleni matkailun helmi. Ne pysäyttävät kerta kerran jälkeen Upeita kuvia olet saanut napattua. Todella tunnelmallisia.

  Reply
  • Anna-Katri
   10.6.2018 at 09:53

   No sama juttu, luontokohteissa on vain sitä omalaatuista taikaa! Ja kiitos paljon, kyllä näistä kohteista kelpasi kuvia nappailla. 🙂

   Reply
 • Nämä on kyllä upeita paikkoja. Varsinkin tuo Galapagos on itselläni sellainen, että ihan pakko päästä pian! Myös täällä USA:ssa on hyvin paljon mahtavia luonnonihmeitä. Itselleni on kolahtanut etenkin Utah jossa on erilaisia kivimuodostelmia ja dinosaurusten jälkiä. Ja upeat jättiläispunapuut tietenkin.

  Reply
  • Anna-Katri
   10.6.2018 at 09:54

   Kieltämättä USA on pullollaan myös upeita kohteita, siellä olen reissannut jonkin verran mutta ne suurimmat upeudet taisivat silti tuolloin vaihtariaikoina jäädä näkemättä. Ehkä siis vielä joskus tieni vie sinne takaisin. 🙂 Ja Galapagosta suosittelen kyllä ehdottomasti, se on ollut yksi lemppareitani kautta aikojen. <3

   Reply
 • matkalla
  10.6.2018 at 15:39

  Voi kun pääsisi edes puoliin noista kohteista joissa olet käynyt. Näitä ovat ainakin Galapgossaaaret, Madagaskarin ihmeet, safari ja suola-aavikko. No etelänapa tai edes Gröölanti olisi todella hienoa nähdä. Ja mitkä kuvat. Näiden jälkeen minulle kiitos kaikki nuo kohteet!

  Reply

Leave a Reply