Menu
Matkainspiraatio

Maailman upeimmat nähtävyydet

Maailmasta löytyy toinen toistaan hienompia paikkoja ja upeampia nähtävyyksiä, ja googlaillessa törmää listaan jos toiseenkin maailman 7 ihmeestä ja ihmetyksestä. Maailmaa jonkun verran reissanneena olen huomannut innostuvani kerta toisensa jälkeen yhä enemmän upeista luontomaisemista kuin ihmisen kädenjäljen muovaamista paikoista. Mutta poikkeuksia tähän toki on, sillä myös jotkin nähtävyydet saattavat saada sydämen lyömään pari ekstratahtia, kun niiden olemassa oloa pääsee paikan päältä todistamaan ihan omin silmin. Tässä listattuna 10 omakohtaista suosikkiani maailman upeimmista nähtävyyksistä:


1. Machu Picchu, Peru

Keskellä trooppisten puiden valloittamia Perun puoleisia Andien vuortenrinteitä, yli 2 400 metrin korkeudessa lymyilee yksi maailman suurimmista ihmeistä – Machu Picchu, tuo muinainen inkakaupunki. Se rakennettiin vuonna 1440, mutta noin sata vuotta siitä eteenpäin, kaupunki hylättiin, ja tätä syytä ei vielä tänäkään päivänä olla saatu selville. Macchu Picchu ehti olla viidakon valtaamana vuosisatoja, ennen kuin vasta vuonna 1911 se löydettiin. Ja voin sanoa, että kun sumuisten pilviverhojen takaa näki ensimmäisen kerran vilauksen Machu Picchusta, henki kirjaimellisesti salpautui hetkeksi. Kun muinaisen inkakylään lisätään vielä mystiset maisemat jyrkkine vuorenrinteineen, ei kukaan varmasti voi kieltää Machu Picchun upeutta.

Lue lisää matkastani Machu Picchuun täältä. Lisää seikkailuja Perusta löytyy täältä.

2. Gizan pyramidit, Egypti

Gizan pyramidit kohoavat saharan aavikon laidalla kätkien sisäänsä tarinoita muinaisesta Egyptistä ja saaden maailman kilpaa pohtimaan miten pyramidit alunperin rakennettiinkaan 2600-luvulla eaa. Näistä faaraoiden haudoiksi rakennetuista järkäleistä suurin on Kheopsin pyramidi ja erikoisin Sfinksi, ihmiskasvoista leijonaa esittävä veistos. Matkasin joitakin vuosia sitten Egyptiin ennen kaikkea siitä syystä, että halusin ehdottomasti nähdä pyramidit. Ja mikä upea ilmestys ne olikaan – varsinkin alueen laidalta niitä tuijotellessa mielikuvitus lähti lentämään kuin huomaamatta entisaikojen faaraotarinoihin.

Lue lisää vierailustani Egyptissä ja Gizan pyramideillä täältä.

3. Pääsiäissaari, Chile

Keskellä Tyyntä valtamerta, noin 3700 kilometrin päässä Chilen rannikosta kohoaa piskuinen Pääsiäissaari. Muista Polynesian saarista poiketen saaresta erikoisen tekee saaren joka puolelta löytyvät mystiset Moia-patsaat. Nuo ihmisten kasvoja muistuttavat suuret kivipäät nököttävät paikoillaan vakava ilmeisinä, kätkien sisäänsä monta tarinaa. Ne on tehty vulkaanisista kivistä vuosien 1100-1650 välisenä aikana. Patsaiden alkuperä on edelleenkin selvittämätön mysteeri, mutta vahvimpien käsitysten mukaan niiden kerrotaan esittävän historiallisia päälliköitä, joilla uskottiin olevan yliluonnollisia voimia ja niiden periytyneen suoraan jumalilta. Ja tuon maagisen voiman pystyi todentotta aistimaan erityisesti Ahu Tongarikin 15 patsaan rivistön edessä, kun tummanpuhuva taivas repeili välillä sadepisaroiksi ja välillä auringonsäteiksi.

Lue lisää matkastani Pääsiäissaarelle täältä.


4. Taj Mahal, Intia

Yksi kauneimpia rakennuksia päällä maan on ehdottomasti Intian Agrassa sijaitseva Taj Mahal. Mughalin imperiumin keisari Shah Jahan rakennutti tämän monumentin valkoisesta marmorista muistoksi ja hautapaikaksi kuolleelle lempivaimolleen. Vielä tänäkin päivänä, yli 400 vuoden jälkeen, Taj Mahal huokuu kauneudellaan ikuisen rakkauden symboliikkaa varsinkin vaaleanpunaisen aamuauringon värjätessä marmoripinnat hennon pinkillä sävyllä. Omalla reissullani Intiaan en missään nimessä halunnut jättää käyntiä Taj Mahalilla väliin, vaikka minua varoiteltiinkin tuhatpäisistä turistilaumoista. Ja vieläkin kylmät väreet kulkevat ihoani pitkin kun muistelen sitä näkyä, kun kurkistin ensimmäisen kerran Taj Mahalin porteista sisään.

 Lue lisää vierailustani Taj Mahalissa täältä sekä reissustani Intiassa täältä.


5. Petra, Jordania

Jordaniassa Wadi Rumin aavikkoisista kalliomaisemista löytyy yksi maailman lumoavimmista paikoista: Petran kalliokaupunki. Petran kaupunki on rakennettu jo vuonna 312 eKr kovertaen se kauniin punaisiin kallioseiniin ja sen paraatipaikalla kohoaa valtava hautamonumentti Al-Khazneh koristeineen. Tämä rauniokaupunki oli ennen varakas kaupunkikeskittymä, joka hylättiin n. 600-luvulla kaupankäynnin hiipumisen ja luonnonkatastrofien vuoksi. Petra on kuitenkin säilynyt hämmentävän hyvin näihin päiviin saakka, ja sen entisaikojen loiston voi hyvin uskoa valtavankokoisella alueella kierrellessä ja sen raunioista löytyviä vesikanavia ja hautakammioita ihmetellessä. Puhumattakaan karun kauniista roosanpunaisista kalliomaisemista.

Lue lisää matkasta Petraan täältä.

6. Kristus-patsas, Brasilia

Brasilian suurkaupunki Rio de Janeiron korkeimmalta kukkulalta, Cordovarovuoren huipulta löytyy jättimäinen Jeesusta esittävä patsas. Tämä vuonna 1931 avatun, 38 metriä korkean valkoisen patsaan kädet ovat levittyneet sivuille ja sen sanotaan suojelevan alla avautuvaa suurkaupunkia. Ja melkeinpä missä vain Rio de Janeirossa kulkiessa patsaan pystyy näkemään, jopa öisin se hohkaa kaiken pimeyden keskeltä valaistuna. Patsas itsessään on mielestäni suhteellisen tavallinen, mutta erikoisen siitä tekee sen sijainti ja ympäröivät maisemat.

Lue lisää Rio de Janeirosta täältä ja seikkailustani Brasiliassa täältä.


7. Angkorin temppelit, Kambodza

Kambodzan pohjoisosien sademetsien siimeksessä, Siam Reapin alueella kohoavat mystiset Angkorin temppelit. Angkor oli Khmer-valtakunnan pääkaupunki aina 800-luvulta 1400-luvulle saakka, mutta kaupunki hylättiin 1500-luvulla. Nykyisin alueelta löytyy tuon valtakauden kukoistuksesta pelkkiä raunioita, mutta onneksi osa temppelialueista on hyvin säilyneitä. Alueen suurin ja kuuluisin on Angkor Watin temppeli, mutta alueelta löytyy sen lisäksi nähtävää useammallekin päivälle viidakoiden siimeksessä piileviin entisajan ihmeisiin tutustuessa.

Lue lisää Angkorin valloituksestani täältä sekä Siam Reapistä täältä.


8. Muinainen Rooma, Italia

Rooma, jos mikä paikka maailmassa, on pullollaan toinen toistaan mykistävämpää nähtävää. Muinaisesta Roomasta erityisen tekee myös se seikka, että sen raunioihin on nykyisin sekoittunut nyky-Rooman arkielämää. Muinaisen Rooman mahtavin taidonnäyte on Colosseum, tuo kansanhuvien areenaksi rakennettu amfiteatteri, joka valmistui vuonna 80. Colosseumin vieressä kohoava Forum Romanum ei myöskään jätä kylmäksi, sillä aikoinaan se oli muinaisen Rooman ydinalue, jonka ympärille koko Rooman kaupunki ajan myötä kehittyi. Vieraillessani näillä nähtävyyksillä saattoi todellakin nähdä palan roomalaisen rakennustaiteen mahtipontisuutta, mutta myös aistia antiikin Rooman valtakauden kukoistuksen sen yksityiskohdista.

Lue lisää viikonloppulomasta Roomassa täältä.

9. Tikal, Guatemala

Guatemalan tiheiden sademetsien kätköissä piileskelee maya-kulttuurin suurin muinainen kaupunki Tikal. Alueelta löytyy myös maya-ajan korkein pyramidi, jonka sanotaan olleen entisaikojen asukkaille hengellinen keskus Tikalissa. Tikal oli kukoistuksessaan noin vuosina 200-850, kunnes se hylättiin 900-luvun lopulla. Kaupunki säilyi 1800-luvulle saakka vain paikallisten tiedossa syrjäisen sijaintinsa ja kaupungin ympärille verkostoituneen vaikeakulkuisen viidakon vuoksi. Muutamilta näköalapaikoilta pääseekin ihastelemaan temppelialueen ympäristön maisemaa, jonka sademetsäpuuston latvojen läpi maisemasta erottuu sieltä täältä kohovia temppelihuippujen kärkiä.

Lue lisää vierailustani Tikalissa täältä sekä seikkailustani Guatemalassa täältä.

10. New Yorkin pilvenpiirtäjät, Yhdysvallat

Maailmasta löytyy monia suurkaupunkeja, mutta niistä yksi ehkä ikonisimpia on New York. Tuon maailman kuuluisimman suurkaupungin pilvenpiirtäjien silhuetti on varmasti piirtynyt monien verkkokalvoille elokuvien ja tv-sarjojen ansioista, mutta vielä upeampi näky tämä kaupunki rakennuksineen on paikan päällä todistettuna.


Mikä näistä nähtävyyksistä onkaan sinun suosikkisi? Entä minkä haluaisit ehdottomasti päästä näkemään?

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

23 Comments

 • Anna | Muuttolintu.com
  6.5.2018 at 10:27

  En oo nähnyt näistä kuin muutaman, vielä.. ? Isoin kuume olisi päästä näkemään pyramidit, Pääsiäissaari ja tietysti Machu Picchu. Mutta niitä ennen on vielä muita matkaunelmia toteutettavana… 🙂

  Reply
 • Marja
  6.5.2018 at 12:22

  Taj Mahal on kaunis kuvissa, mutta vielä kauniimpi paikan päällä! Meille se oli yksi 25 v hääpäivämatkan kohokohtia.
  Petra oli myös vaikuttava, haluaisin sinne uudelleen.
  Angkorin temppelit toivoisin joskus näkeväni.

  Reply
 • Nicola
  6.5.2018 at 13:45

  Kyllä niin mieluusti jokaisessa paikassa kävin. Aloittaisin itse New Yorkista, joka on aina omalla tavallansa vetänyt puoleensa.

  Reply
 • Frida Ingrid - Ikimatkalla
  6.5.2018 at 14:41

  Whii, kaikki niin inspiroivia nähtävyyksiä! Itselläni tältä listalta koettuna about puolet, ja loput wanted- listalla! 🙂 Machu Pichusta olen saanut suoranaisen pakkomielteen. Katsotaan, milloin matka käy sinne. 🙂
  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

  Reply
 • Petteri
  6.5.2018 at 15:19

  Hyvä listaus!
  8/10 käytynä. Omalla listallani Gizan pyramidit eivät ehkä pääsisi top10:iin. Jotenkin jäi vaisu fiilis niistä ja en tykännyt kuinka asfalttitie oli rakennettu aivan pyramidien viereen. Punainen pyramidi Dashurissa kolahti itseeni paljon enemmän. Taj Mahal on toinen mistä monet sanovat, että ei vastaa odotuksia, mutta itse kyllä pidin siitä ja saattaisi päästä myös omaan top10 listaan.
  Omalla listallani olisi sen sijaan ehdottomasti Baganin temppelit Myanmarissa, Tiger´s Nest Bhutanissa ja Gergeti Trinity Church Georgiassa

  Reply
 • Aino
  6.5.2018 at 15:26

  Hyvä postausidea! Machu Picchu on ollut listalla jo vuosia, Roomassa tosin on tullutkin jo käytyä 🙂 Ensi syksynä olisi tarkoitus vetää yksi nimi listalta yli ja päästä Angkorin temppeleitä tutkimaan!
  Sun blogista on saanut kyllä hyvin vinkkejä tuleviin reissuihin 🙂

  Reply
 • Katariina
  6.5.2018 at 21:47

  Hienoja nähtävyyksiä listallasi! Preferoin itse yleensä aina luontokohteita, joten ihmisen rakentamia nähtävyyksiä olisi omalla listalla hankala keksiä. Ehkä Ateenan Akropolis ainakin ja Pietarista löytyisi kanssa potentiaalisia vaihtoehtoja.

  Reply
  • Katja/jumalainenseikkailu
   7.5.2018 at 13:06

   Täysin samaa mieltä! Akropoliksen ja jonkin Pietarin kohteen rinnalle ( en osaa valita…) kelpuuttaisin Taj Mahalin. Nämä olen itse myös nähnyt ja muita kohteita katselen netin välityksellä 🙂 Paitsi Machu Picchu täytyy ehkä mennä paikan päälle katsomaan…

   Reply
 • Susanna
  6.5.2018 at 22:46

  Minua taitaisi kiinnostaa näistä eniten pyramiidit, Sphinx ja Brasilia. Myös Rooman nähtävyydet oli kiva nähdä

  Reply
 • Susanna
  6.5.2018 at 22:48

  oliko Sphinx vielä “ehjä”naamainen? kun joissain kuvissa näyttää hajonneelta ja joissain ehjältä

  Reply
 • Maria
  7.5.2018 at 03:40

  Näistä Machu Picchu, Rooma, NY, Pääsiäissaari ja Rio de Janeiro on nähty. Itsekin pidän enemmän luontokohteista, ja Machu Picchussa ja Pääsiäissaarilla kulttuuri ja luonto kohtaavat upeasti.
  Nähtävyyslistalleni päätyisi myös Sydney Harbour ja vaikkapa Taormina Sisiliassa Etna taustanaan.

  Reply
 • Martina
  7.5.2018 at 12:28

  Upeita nähtävyyksiä! Pyramidit oli minullekin tärkein syy matkustaa Egyptiin joitakin vuosia sitten ja onnekseni pääsin myös vierailemaan keskimmäisen pyramidin sisällä, vaikka ahtaanpaikankammoiselle se olikin melkoinen koettelemus. Myös nuinainen Rooma on kaltaiselleni Italia-fanille lähellä sydäntä. Colosseumin näkeminen sykähdyttää aina.

  Reply
 • Kohteena maailma /Rami
  7.5.2018 at 14:20

  Tässähän oli mun bucket-listani, mutta onhan sentään näistä jotain nähty 🙂 Rooma toimii tosiaan aina, mutta en osaa oikein yksittäistä kohdetta muiden edelle nostaa. Chicagon pilvenpiirtäjien arkkitehtuuri on edellä jopa New Yorkia, mutta tosiaan “nuo televisiosta tutut” rakennukset ovat yhtä upeita kerta toisensa jälkeen. Listasi ykkönen on kyllä todella korkealla omalla listallani, mitkä haluan ehdottomasti nähdä. Eli listan ykkösenä ollut jo jonkin aikaa 🙂

  Reply
 • Carolyn
  7.5.2018 at 16:46

  Tää oli ihana ja inspiroiva postaus???! Mua himottaa Intia matka, mitä mieltä oot soolomatkailusta Intiassa? Entäs oletko käynyt Kiinassa/ Osatko suositella sieltä jotakin paikkoja? Tarkoitus olisi lähteä 4-6vk:ksi sinne seikkailemaan??

  Reply
 • Mira
  10.5.2018 at 13:58

  Mahtavia paikkoja! Monessa olen ollut itsekin. Ehkä kaikista vaikuttavin noista on ollut Pääsiäissaari – sen ajatteleminen saa vieläkin ihon kananlihalle – hyvällä tavalla. Erityinen tunnelma. ?

  Reply
 • Wau, todella upeita kuvia upeista paikoista! Pitää lukea postaus uudemmankin kerran tietokoneella, jotta näen kuvat isompina. ? Kiitos hienosta listauksesta!

  Reply
 • Sandra
  12.5.2018 at 08:45

  Upea lista, ihan mielettömissä paikoissa olet päässyt käymään. Itselle Pääsiäissaari olisi varmaan se kaikista unohtumattomin, jonne haluaisin kovimmin päästä. Kuitenkin ehkä helpommin saavutettava Rooma tai New York ovat seuraavana listalla.

  Reply
 • Eeva / Eevagamunda-blogi
  12.5.2018 at 13:00

  Aika täydellinen lista maailman huikeimmista nähtävyyksistä. Vain muutamaa olen päässyt omin silmin ihastelemaan. Tällä hetkellä bucket-listallani korkeimmalla ovat Pääsiäissaari ja Machu Picchu. Etelä-Amerikan matka onkin suunnitteilla ensi vuodella eli ehkä unelmat toteutuvat piankin. 🙂

  Reply
 • Sini
  12.5.2018 at 14:29

  Noista koettu Rooma ja Kambodža. Muista paikoista eniten kiinnostaisi Peru.

  Reply
 • Aikamoisia klassikoita tuli! Monta sellaista, joista olen haaveillut niin kauan kuin muistan. Mulle itselleni tärkeitä ja ikimuistoisia nähtävyyksiä on ollut Halong Bay, Angkor Wat ja muinainen Rooma. Ai että, onneksi Roomaan pääsee pian uudestaan. <3

  Reply
 • Sanna I Seven Seas
  13.5.2018 at 20:18

  Totta! Maailma on täynnä huikeita paikkoja <3
  En ole näistä kohteista nähnyt kuin Siem Riepin, mutta mieleni tekisi reissata seuraavaksi Petraan. Kristus-patsaan olen halunnut nähdä jo pitkään, mutta en tiedä milloin tuolle suunnalle eksyn 🙂 Eli tältäkin listalta riittää nähtävää, kunhan malttaisi aina toisinaan reissata uusiinkiin kohteisiin, niiden tuttujen rakkaiden paikkojen sijaan.

  Reply
 • Tesu
  15.5.2018 at 07:45

  Niin ihana ja mielenkiintoinen blogi sinulla. Onneksi löysin sen! ?
  Ajattelinkin kysyä vinkkiä, minne kannattaisi matkustaa historiaa rakastavan miehen ja 2-vuotiaan lapsen kanssa näistä vaihtoehdoista? Oikeastaan lapsen kanssa rajoittava tekijä on se että rattailla pitäisi päästä kulkemaan suhteellisen helposti.
  Kiitos! Ja ihania uusia reissuja sinulle ?

  Reply
 • Nina
  30.6.2018 at 21:48

  Näihin voisi lisätä vielä esim. Versaillesin palatsi; uskomattoman kaunis paikka + puutarha, Gaudin Barcelona: ainutlaatuisia rakennuksia, Fushimi Inari; japalilaista kauneutta ja tunnelmaa, Potalan palatsin; tunnelma ja historia

  Reply

Leave a Reply