Menu
Matkainspiraatio

5+1 erilaista kesälomakohdetta

Kesäloma lähenee tai on jo alkanut, mutta kesäloman matkasuunnitelmat eivät ole vielä valmiina? Siltikin mieli tekisi jossakin piipahtaa, olipa kyseessä sitten lyhyempi tai pidempi lomapätkä. Tuttuja ajatuksia varmasti itse kenellekin tällä hetkellä! Omasta mielestäni kesäkuukausien parhaat lomakohteet löytyvät yllättävän läheltä Euroopasta, mutta niihin aivan tutuimpiin ja suosituimpiin ei välttämättä kannata sesonkina rynnätä – varsinkaan elokuussa, kun koko Keski-Eurooppa lomailee. Mistä siis voisi löytää hieman erilaisen lomakohteen, jos turistitungoksessa ei halua talsia? Tässä omakohtaiset suosikkini kesälomakohteiksi tälle kesälle:

1. Roadtrip Alpeilla

Kun suurinosa eurooppalaisista pakkautuu kesällä Välimeren rannoille, omaa rauhaa haluavalle ja luontoa rakastavalle Alpit ovat erinomainen kohde. Auto vain alle ja baanalle kiertelemään mahtipontisen kauniilla maisemilla varustettuja serpentiiniteitä lumihuippuisten vuorten solissa. Siellä täällä vastaan tulee pieniä uneliaita Alppi-kyliä, jotka tarjoavat bed&breakfast -tyylistä majoitusta sekä sympaattisia pikkuravintoloita. Talvella laskettelukeskuksina toimineet paikat avaavat ovensa patikoijille, jos autossa istuminen alkaa puuduttaa. Alppien roadtripin olen tehnyt kaksi kertaa, ja edelleenkin haaveilen sinne takaisin pääsystä!

Vinkki: Ota lennot Muncheniin, Zurichiin tai Insbruckiin ja vuokraa sieltä auto alle. Halvimmat vuokra-autot löytyvät Saksasta. Ajaessasi älä posota pelkästään isoja moottoriteitä vaan valitse aina kuin mahdollista maisemareitti! Upeimmat maisemat on mielestäni Italian puoleisilla Alpeilla eli Dolomiiteillä ja reitti Grossglocknerilla on myös kokemisen arvoinen. Viikossakin ehtii jo nähdä palan Alppeja, mutta suosittelen ainakin 10-14 päivän lomaa pidemmälle reitille.

Lue myös: Autolla Euroopassa

2. Ranskan viinialueet

Jos mielessäsi välkkyy romanttiset maalaismaisemat, unohtumaton kesälomakohde voi löytyä ranskalaista pienistä viinikylistä. Ranskassa on peräti 12 pääviinialuetta, kuten Champagne, Alsace, Burgundy ja Loiren laakso, ja näiden alueiden sisältä löytyy lukuisia isompia ja pienempiä maaseutukyliä. Päivät voi kuluttaa kiertelemällä maalaismaisemissa ja piipahtaa tutustumaan viinintuotantoon paikallisten tiloilla. Iltaisin voikin sitten nauttia kylien leppoisasta tunnelmasta ja ravintoloiden ransakalaisista herkuista.

Vinkki: Ota lennot Pariisiin ja hyppää sieltä junaan, jos auton vuokraus ei kiinnosta. Lähimmät Champagnen ja Loiren laakson alueet ovat valloitettavissa myös näin kätevästi jopa pidennetyllä viikonloppulomalla. Tosin jos mielit pidemmälle reissulle ja yhä pienempiin kyliin, tuo auton vuokraus joustavuutta reittisuunnitelmiin. Suosikkipaikkani on ollut Champagnessa idyllinen Hauntvillersin pikkukylä.

Lue myös nämä: Champagnen alueen postaukset ja Täydellinen majapaikka Loiren laaksossa

3. Pohjois-Kreikka

Kreikka mielessä, mutta täyteen ahdetut saaret eivät kiinnosta? Suuntaa silloin katseesi Pohjois-Kreikkaan, sillä siellä jos missä on turisteille tarvetta! Tuntematon Pohjois-Kreikka onkin omatoimimatkailijalle kelpo kesäkohde ja sieltä voi löytää oman rauhan lisäksi kauniita paikkoja ja aitoa kreikkalaista elämää. Plus saatat olla kesän ainoa turisti, joka pikkukylän majataloon eksyy – silloin pöydät notkuvat kreikkalaisia herkkuja, joilla voisi elää koko kesän!

Vinkki: Ota lennot Tessalonikiin ja vuokraa sieltä auto alle, ja lähde seikkailuun! Omat suosikkikohteeni ovat olleet lintubongareiden unelmakohde Kerkinin pikkukylä sekä kaunis Kastoria. Parin viikon reissulla voi jo piipahtaa myös naapurimaissa Balkanilla.

Lue myös: Kastoria – Pala kreikkalaista idylliä ja Kreikka – lintubongarina Kerkini-järvellä.  

4. Junalla Itä-Euroopan halki

Jos Interrail on vielä tekemättä, nyt jos koskaan kannattaa hypätä junaan ja suunnata lännen junareittien sijaan Itä-Euroopan nouseviin kohteisiin. Euroopan junaverkko on kattava, ja jo lyhyemmälläkin lomalla ehtii sukkuloida useammassa kohteessa, kun reitin suunnittelee junaverkon ympärille. Esimerkiksi Itä-Euroopan reitille osuu monia kiehtovia kaupunkeja, kuten Praha, Brno, Wien, Bratislava ja Budapest, joiden väliset matkat ovat lyhyitä ja näin aikaa jää hyvin myös kohteiden kokemiseen. Budapestistä matkaa voi jatkaa aina edemmäs vaikka Serbiaan tai Romaniaan.

Vinkki: Osta Interrail-lippu jo ennen matkaa, jolloin paikan päällä sinun tulee vain tehdä istumapaikkavaraukset juniin. Katso kuitenkin lippupaketista tarkasti kuinka monta stoppia voit interrailillä tehdä. Jos kesällä on lomaa enemmän, voi junalla sukkuloida helposti ympäri Eurooppaa!

Lue myös: Interrail Itä-Euroopassa – Junassa on tunnelmaa ja Interrailille kolmekymppisenä

5. Riika ja Vilna

Latvia ja Liettua ovat mukavan lähellä, ja niiden pääkaupungit vanhoine kaupunkeineen ja mukulakivikujineen tarjoavat kiinnostavat puitteet kesälomamatkalle. Jo lyhyempikin viikonloppumatka riittää näiden kaupunkien tutkimiseen, mutta jos aikaa on enemmän, voi kaupunkien välin hurauttaa kätevästi bussilla ja näin yhdistää samaan reissuun molemmat kohteet. Itse suuntasin tänne taannoin suomalaista mökkijuhannusta pakoon, ja molemmissa kaupungeissa vallitsi ihanan rauhallinen tunnelma.

Vinkki: Ota lentolipulle menolento Riikaan ja paluulento Vilnasta, ja kulje näiden välinen matka bussilla. LuxExpressillä pääsee myös Tallinnaan. Yövy vanhankaupungin keskustassa.

Lue myös: Latvia – Viikonloppu Riikassa ja Liettua – Vastakohtien Vilna.

+ Suomimatkakohde: Kainuu

Ja kesällä varsinkaan ei sovi unohtaa Suomea matkakohteena! Jos samalla reissulle haluaa yhdistää luontoa ja kultuuria, ottaisin suunnan kohti Kainuuta. Kesäkaudella Kuhmossa pääsee kokemaan huikean luontoelämyksen Kainuun korvissa villejä karhuja ja susia bongaillen, minkä lisäksi Kuhmon Kamarimusiikki festivaaleilla riittää kulttuuria ja kesäillan tunnelmaa.

Lue myös: Kuhmo – Karhuja ja kamarimusiikkia

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

11 Comments

 • Nicola
  13.6.2018 at 15:22

  Todella ihania kohteita ja hyviä vinkkejä. Kaikki itsellä kokematta. Tosin kotimaassa ollaan kohtalaisesti jo sukkuloitu ja tullaan vielä sukkuloimaan. 🙂

  Reply
 • EA
  15.6.2018 at 16:15

  Tervehdys Baijerista! Sinulla on mukava blogi ja hyvin asiallinen. Nyt tuli vähän ns. herne nenään sanavalinnastasi lintubongari. Tuo mitä sinä olet siellä järvellä tehnyt ja mitä me mieheni kanssa tehdään luonnossa liikkuessa ei ole lintubongausta vaan lintujen tarkkailua. Lintubongauksessa lähdetään katsomaan jonkun muun jo havaitsemaa harvinaista litulajia. Bongauksessa oleellista on etukäteen saatu tieto linnusta, joten spontaanisti tehdyt havainnot eivät ole bongausta. Bongaus on vain yksi lintuharrastuksen osa-alue, eivätkä kaikki lintuharrastajat ole bongareita. Voipa olla hiusten halkomista, mutta oikeat hard core lintuharrastajat ovat hyvin tarkkoja tästä. Olen mm. itse saanut kipakan huomautuksen asiasta.
  Tuohon plus kohteeseesi Kainuuseen vie seuraava lomamatkamme. Hyvä valinta siis.

  Reply
 • xod
  16.6.2018 at 11:13

  Olisikin kiva kuulla enemmän myös suomalaisista matkakohteista! 🙂

  Reply
 • Stacy Siivonen
  17.6.2018 at 21:34

  Kainuun kerkisin jo kokemaan ja siellä oli kylmää ja märkää ja sitten sääprofeetta julisitkin jo helteiden olevan ohi. Sikäli hyvä Kainuussa on käydä kesällä, ettei talvellakaan sinne hirvitä mennä.
  Olen myös noudattanut kehotusta matkustaa väli Riika-Vilna LuxExpressillä. Siinä välillä on kuolettavan tylsä Panevezys. Olen myös yöpynyt Vilnan vanhassakaupungissa. Vilna on hieno kohde.
  Tarkemmin ajatellen, olen kulkenut myös lyhyen matkaa junassa Itä-Euroopassa ja kursorisesti käynyt Dolomiiteilla.
  Kvaakkujen ruokkimen on hieno juttu.

  Reply
 • Voi kyllä ihan kaikille!! Etenkin Ranskan viinialueille…Ahh. Se olisi nyt tarpeen haha Toisaalta Pohjois-Kreikka olisi varmasti sekin mukavan “off the beaten path”, olematta tuhannen kaukana kuitenkaan. Ja tietenkin Kainuulle iso plussa, siellä tuli vuoden verran asuttua ja onhan siellä nättiä kesäaikaan 🙂

  Reply
 • Liisa - Studying the World
  17.6.2018 at 23:23

  Ihania kohteita kaikki, mutta näin ulkosuomalaisena kaikkein kiinnostavimmalta taitaa kuitenkin vaikuttaa metsäretki Kainuussa tai muualla Suomessa. Ei sillä, että pistäisin pahakseni myöskään skootteritrippailua pitkin Pohjois-Kreikkaa tai Ranskan viiniseutuja! 🙂

  Reply
 • Kivoja vaihtoehtoja kesälomakohteeksi, oma suosikkini noista oli junalla Itä-Europan halki. Kelpaisi. Romaniaan onneksi pääsenkin tänä vuonna, sitä odotellessa voin haaveilla!

  Reply
 • Sandra
  21.6.2018 at 08:45

  Tosi hyviä vinkkejä! Täytyykin lukea tuo postaus kolmekymppisen interreilistä, on meinaan suunnitteilla. Liputan ehdottomasti Baltian kulkemista LuxExpressillä. Mukavat penkit, edulliset hinnat (5 € oli halvimmillaan Tallinna-Riika), ilmaista kahvia ja yhdessä bussissa oli myös oma viihdekeskus, jossa uusimpia elokuvia, kuten lentokoneessa. Aivan huippu tapa matkustaa 🙂

  Reply
 • matkalla
  21.6.2018 at 20:09

  Tosi hyviä vinkkejä reissuille, joilla välttää seongin ja massaturismin. Vinkkinä voisi lisätä, että Comojärvelläkään ei mitään ruuhkaa ollut. Eli Pohjois-Italialle peukku. Ainoastaan heinäkuussa esim Wienissä voi olla sen verran tukalaa, että en tiedä olisiko mielekästä talsia niitä katuja. Meilä jo suunnitteilla interrail keski-Euroopassa. Olisikohan aika siihen ensi vuonna?

  Reply
 • Eeva / Eevagamunda-blogi
  22.6.2018 at 18:26

  Aah, upeat kuvasi houkuttavat kyllä kaikkiin kohteisiin. ? Todellisuudessa taidan päästä vain Kainuuseen. Suurimmaksi osaksi tämä kesä menee asuinmaassani Espanjassa matkaillessa. Ymmärrettävästi Andalusia tai muut Espanjan kohteet eivät löydy “erilaiset kesäkohteet” -listalta. Nämä paikat pursuavat porukkaa heinä-elokuussa☀

  Reply
 • Kainuu toteutuu jo hetken päästä, koska olen sielä kotoisin, joten se on aina kesällä mummolareissujen kohde. Tuo Riikan ja Vilnan yhdistäminen bussilla oli hyvä idea ja menee harkintaan. Tälle kesälle olen muutoin varannut jo matkan Tallinnaan teinin kanssa ja toisen reissun Dubrovnikin lähelle Cavtatiin ystävän kanssa.

  Reply

Leave a Reply