Menu
Kaikki maailman maat

Kuinka monta maata on maailmassa

Yksi yleisimmistä kysymyksistä matkailun ja maantieteen parissa on: kuinka monta maata maailmassa on? Vaikka vastaus saattaa vaikuttaa yksinkertaiselta, se riippuu siitä, miten ”maa” määritellään ja kuka sen määrittelyn tekee. Erityisesti niille, jotka haaveilevat matkustavansa kaikkiin maailman maihin, kannattaa maiden määrittelyssä ja laskennassa kannattaa olla tarkkana.

Tämän postauksen lopusta voit ladata itsellesi ilmaisen Excel-listan kaikista maailman maista. Listan avulla voit laskea vierailemasi maat maanosittain.

Kartta

YK:n jäsenvaltiot

”Kuinka monta maata on maailmassa” kysymykseen yhtenä suorana vastauksena voidaan pitää seuraavaa. Maiden virallisena lukumääränä pidetään tyypillisesti Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) jäsenmaiden listaa. YK tunnustaa virallisesti 193 jäsenvaltiota. Näiden jäsenmaiden lukumäärä jakautuu maanosittain seuraavasti:

  • Eurooppa: 46 maata
  • Aasia: 44 maata
  • Afrikka: 54 maata
  • Etelä-Amerikka: 12 maata
  • Pohjois-Amerikka: 23 maata
  • Australia ja Oseania: 14 maata

Maanosiahan on yhteensä 7, eli yllä mainittujen lisäksi seitsemäntenä maanosana on Etelämanner, joka ei kuulu millekään maalle.

Osittain tunnustetut valtiot

YK:n listalla on kuitenkin mukana myös kaksi tarkkailijavaltiota, joita ovat Vatikaani ja Palestiina. Näillä mailla ei ole täyttä kansainvälistä tunnustusta YK:n jäsenlistalla. Vatikaanin on tunnustanut 180 maata, ja Palestiinan 137 maata. Näiden mukaan laskeminen YK:n listalle tekee yhteensä 195 maata. Tämä lukumäärä kaikista maailman maista on hyväksytty monessa yhteydessä kansainvälisellä tasolla.

Kuitenkin YK:n listalla on lisäksi kaksi osittain tunnustettua maata, Taiwan ja Kosovo. Taiwanin on tunnustanut 14+1 maata ja Kosovon 96 maata. YK:n viralliseksi maaksi päästäkseen, tulee tunnustus olla kaikilta YK:n jäsenmailta. Jos YK:n listalle otetaan mukaan Taiwan ja Kosovo, tekee tämä yhteensä 197 maata. Erityisesti monet maailmanmatkailijat käyttävät tätä lukumäärää listatessaan käymiään maita.

Kiistanalaiset ja itsehallinnolliset alueet

”Kuinka monta maata on maailmassa” -kysymykseen maalistaa voidaan kuitenkin jatkaa edellä mainituista, jos huomioon otetaan kiistanalaiset ja itsehallinnolliset alueet.

Edellä mainittujen maiden lisäksi maailmasta löytyy kiistanalaisia alueita, joiden itsenäisyyttä ei ole laajalti tunnustettu tai niiden asema kansainvälisessä yhteisössä on epäselvä. Tälläisia ovat esimerkiksi Länsi-Sahara ja Itä-Ossetia.

Oman sotkunsa itsenäisten maiden listalle tuovat itsehallinnolliset alueet. Itsehallinnollinen alue määritellään maan alueeksi, jolla on autonomia tai vapaus ulkoisesta hallinnosta. Näiden itsehallinnollinen asema määräytyy maan sisäisen tai kansainvälisen sopimuksen mukaan. Tällaisia ovat esimerkiksi Ahvenanmaa, joka on Suomen maakunnista ainoa itsehallinnollinen alue. Toinen esimerkikki on vaikkapa Karibialla sijaitseva Guadeloupe, joka on Ranskan merentakainen departementti ja hallintoalue.

Maailmanmatkailijoiden aluelistat

Eri matkailujärjestöt listaavat omien kriteereidensä perusteella eri alueita. Alla on kuvattu näistä yleisimmät:

  • UN+ -lista: Nomadmania-sivuston kokoama lista sisältää YK:n 193 jäsenvaltion lisäksi 74 jollakin tavoin itsenäisen aseman saanutta aluetta. Yhteensä alueita tällä UN+ -listalla on 267.
  • TCC-lista: Travelers’ Century Clubin lista on jatkettu edellä mainitusta UN+ listasta. Listalle päätyneet alueet on määritelty 7 eri kriteerin perusteella. Yhteensä listalla on alueita 330 kappaletta.
  • MTP-lista: Most Traveled People -sivusto jakaa maailman peräti 1013 eri alueeseen. Tässä isot valtiot on jaettu osavaltioihin tai muuten pienempiin alueisiin.
  • Nomadmania-lista: Sivusto jakaa maapallon peräti 1301 alueeseen ja listalle tulee välillä uusia tarkemmin määritettyjä alueita.

Eri järjestöjen laskutavat

Eri järjestöt ja tahot voivat laskea maiden määrän eri tavoin. Alla muutamia esimerkkejä:

  • Olympiakomitea (IOC) tunnustaa 206 kansallista olympiakomiteaa.
  • FIFA (Kansainvälinen jalkapalloliitto) tunnustaa 211 jäsentä.
  • ISO 3166 -standardi listaa 249 aluetta, mukaan lukien maat, alueet ja erikoishallintoalueet.

Mikä lasketaan maassa vierailuksi?

Maalistauksia ylläpitävät kansainvälisesti tunnetut Nomadmania ja Most Traveled People -sivustot. Näistä Nomadmanialla on tarkat kriteerit sille, mikä lasketaan maassa vierailuksi. Näitä kriteerejä ovat erityisesti seuraavat:

  • Raja tulee ylittää virallisesti maan passintarkastuksen kautta – ei siis laittomasti tai epävirallisesti esim. ilman viisumia valvomattomalla raja-alueella.
  • Maassa tulee oikeasti vierailla sekä nähdä ja kokea siellä jotakin maalle tyypillistä eikä vain poiketa nopeasti lentokentällä tai raja-aseman pihamaalla tai ajaa maan halki ilman pysähtymisiä.

Nomadmania myös verifioi listallaan olevia henkilöitä, jotka ovat käyneet kaikissa maailman maissa. Nomadmanian listauksessa on eritelty henkilöt, jotka väittävät käyneensä kaikissa maailman maissa, mutta vierailun kriteerit eivät täyty. Tällaisia ovat erityisesti yhdysvaltalaiset maailmanmatkaajat, sillä he eivät ole viime vuosina päässeet virallisesti Pohjois-Koreaan, mutta monet ovat laskeneet vierailuksi Etelä- ja Pohjois-Korean rajalla olevan DMZ-vyöhykkeen. Lisäksi osa ennätysten tavoittelijoista on saattanut vain piipahtaa maassa pari askelta lentokentän ulkopuolella ja jatkaa saman tien matkaa seuraavaan kohteeseen.

Nyrkkisääntönä voisikin pitää, että jos sinulla on mahdollisuus matkustaa johonkin maahan, pidä huoli siitä, että hyödynnät tuon tilaisuuden ja koet ja näet maasta jotakin!

Unelmien toteuttaminen

Lataa maalista itsellesi!

Lataa alla olevan linkin kauta itsellesi Kaikki maat -laskuri, jonka avulla pystyt kätevästi selvittämään käymiesi YK:n jäsenmaiden lukumäärän.

Lue myös: Kuinka minusta tuli ensimmäinen suomalainen nainen, joka on käynyt kaikissa maailman maissa.

About Author

Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Seikkailija, soolomatkailija, tiedostavan matkailun puolestapuhuja ja palkittu matkailuvaikuttaja. Kirja Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja nyt ulkona!

No Comments

    Leave a Reply