Menu
Kaikki maailman maat

Nomadmania – voitto maailmanmatkailijoiden Oscareissa

Nomadmania on maailmanmatkaajien kattojärjestö, joka ylläpitää listaa maailman kaikista maista ja eri kriteerein luokitelluista alueista. Maailman eri kolkista kiinnostuneille matkailijoille suunnatuille sivuille päivittyy myös ajantasainen lista maailman kaikissa maissa käyneistä henkilöistä. Näistä halukkaat Nomadmania myös verifioi – näin ollen käynti kaikissa maailman maissa täyttää Nomadmanian kriteerit siitä, mikä lasketaan maassa vierailuksi.

Nomadmania ja kattavat listaukset

Olen itse ollut rekisteröityneenä Nomadmanian sivustolle useamman vuoden ajan. Tosin alunperin pidin listaa käymistäni maista The Most Traveled People -sivustolla ennen kuin suomalaisten maailmanmatkaajien ryhmä toivoi jäseniensä rekisteröivän maakäyntinsä Nomadmanian sivustolle. Tällöin siirsin listaukseni maiden osalta Nomadmanian sivuille. Omassa profiilissani ei tosin ole kaikki käymäni sekalaiset alueet tai paikat eksaktisti ylhäällä, olen nimittäin keskittynyt listaamaan ainoastaan maat. Ehkä vielä jossakin vaiheessa paneudun ajan kanssa Nomadmanian eri listauksiin ja yritän päivittää omat tietoni. Kuten esimerkiksi kaikista UNESCOn kohteista tai eri maiden pääkaupungeista, museoista, rannoista, saarista tai raja-asemista, joissa olen vieraillut. Voipa sivustolla myös ruksia koetuksi erilaisia elämyksiä ja monia muita juttuja.

Sen jälkeen, kun sain vierailtua kaikissa maailman maissa, ei itseäni erilaiset muut aluelistat ja niiden saavuttaminen tai erikoisilla paikoissa käymisellä kilpailu niinkään ole kiinnostanut. Sen sijaan haluan mieluummin nähdä maailmaa pala kerrallaan omaan tahtiin ja vierailla myös niissä tutuissa, itselleni tärkeissä paikoissa uudelleen maailman jokaisen kulman koluamisen tavoittelun sijaan. Tosin kuka tietää, ehkä kärpänen tähän iskee sitten myöhemmällä iällä, niin kuin monella muulla maailmanmatkaajalla.

Travel is not just about moving from one place to another; it’s about the stories we collect, the boundaries we push, and the connections we forge.

Nomadmania Awards 2023

Nomadmania – Ehdokkuus pääkategoriassa

Lokakuussa 2023 pidettiin Ukrainassa Nomadmanian vuosittainen Travel Awards, jota leikkimielisesti kutsutaan myös maailmanmatkaajien Oscar-gaalaksi. Alunperin minun oli tarkoitus osallistua gaalaan paikan päällä ja osoittaa osallistumisellani tukeni ukrainalaisille järjestäjille, ettei maata pidä unohtaa. Nomadmania myös järjesti kiertomatkan ympäri Ukrainaa näkemään, miten maassa eletään sodan keskellä sekä mitä sota on vaatinut ja vaatii edelleen sen asukkailta. En kuitenkaan lopulta päässyt sairastumiseni vuoksi syksyllä paljoa matkustamaan, joten olin hengessä mukana etäyhteydellä.

Gaalassa palkittiin matkailijoita yhteensä 10 eri kategoriassa. Vuonna 2023 eri kategorioihin ehdolle sai asettaa ketä vain matkailijaa, mutta short-listatuista ehdokkaista voittajia sai äänestää ainoastaan Nomadmanian sivustolle rekisteröityneet henkilöt. Kun ehdokkaat julkaistiin, olin hämmentynyt siitä, että olin ehdolla en suinkaan vuoden matkailuvaikuttajan kategoriassa vaan gaalan pääkategoriassa “The biggest traveller 2023”.

Kartta

Nomadmania Biggest Traveller 2023

Vielä sanattomampi olin live-lähetyksessä sillä hetkellä, kun minut kuulutettiin suurin matkailija -kategoria voittajaksi. “Mitä ihmettä?!” ajattelin, kun yritin säätää video- ja ääniyhteyttä päälle ja pitää jonkinlaisen valmistelemattoman kiitospuheen. Olin todellakin olettanut, etteivät omat saavutukseni herättäisi äänestäjissä huomiota. Varsinkin, kun kategoriassa mukana oli miehiä, jotka olivat käyneet kaikissa maailman maissa jopa 2 kertaa tai muuten kolunneet intensiivisesti maailman eri kolkkia! Mutta niin vain pääsi käymään, että voitto napsahti tässä kategoriassa Suomeen ja naismatkailijalle. Kategoriaa, jonka voitin, kuvailtiin seuraavaasti:

The one and only, whose travels in the past year, in terms of both quantity (days on the road and number of trips) AND quality (difficulty and variety of destinations), render them a truly big traveller even by the standards of the NomadMania Community.

Nomadmania, Biggest Traveller Award

Oli todellakin suuri kunnia saada tällainen tunnustus. Olen edelleenkin aivan äärettömän otettu tästä palkinnosta sekä todella kiitollinen kaikille Nomadmanian jäsenille, jotka antoivat äänensä minulle ja toivat tällä tavoin naismatkailijoiden saavutuksia näkyville matkailulistoja, -uutisia ja -palkintoja dominoivien miesten rinnalla. Nimittäin edelleenkin naiset ovat seikkailumatkailijoissa hyvin pieni vähemmistö vain noin 10 % osuudella. Mutta onneksi luvut ovat kasvamaan päin ja yhä useampi on pystynyt todistamaan ja näyttämään esimerkkiä, että myös meistä naisista on siihen samaan missä miehistäkin. Maailman näkemisen ei missään nimessä pitäisi olla sukupuoleen rajoittunut mahdollisuus.

Rajoituksia matkailuun tuo toki muiden tekijöiden rinnalla meidän jokaisen eri kansalaisuus. Ja erityisesti se, kuinka moneen maahan pystymme passimme turvin matkustamaan. Siinä missä me suomalaiset olemme maailman rankingissä vuosi vuoden perään top 10 -listalla passimme perusteella, on monen muun maan kansalaisella matkailu jo lähtökohtaisesti paljon hankalampaa. Nomadmania onneksi huomioi myös eriarvoisten passien perusteella maailmanmatkaajia. “Biggest LPI (Low Passport Index) Traveller” -kategoriassa palkitaan Henley Passport Index Ranking -listan häntäpään maiden ansioituneita matkailijoita.

Nomadmania Travel Awards kuvaus minusta:

Anna-Katri Räihä is a solo female traveller from Finland. In 2023 she became the first Finnish woman and the youngest Nordic woman to visit all UN193 countries. She lives for adventure and wants to go beyond the ordinary to explore the world in a deeper, more meaningful way. On her social media, she brings unconventional destinations to the limelight but also shatters the stereotype that only men can experience adventure travel escapades. She has been living out of a suitcase for years spending more time on the road than at home. After finishing all the countries this year, she has been forced to stay at home for several months, but she is already planning new adventures.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

8 Comments

 • Isosti onnea, ihan mahtava tunnustus – ja hyvästä syystä! Ja mainio myös tuo kuvaus sinusta. Pitkään on ollut ajatuksena rekisteröityä Nomadmania-sivustolle, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi.

  Reply
  • Anna-Katri
   19.2.2024 at 16:07

   Kiitos paljon onnitteluista! Tuo Nomadmanian listaus on kyllä tosi hyvä, sitä kautta voi myös löytyä uusia kiinnostavia kohteita tuleville reissuille.

   Reply
 • Eveliina / Reissukuume
  19.2.2024 at 10:29

  Onnea! Todella upea (ja ansaittu!!) tunnustus 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   19.2.2024 at 16:07

   Kiitos paljon, ihana kuulla!

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  19.2.2024 at 17:50

  Paljon onnea! Mahtava tunnustus! 🤩

  Reply
  • Anna-Katri
   19.2.2024 at 20:34

   Kiitos tuhannesti! Kyllähän tämä tunnustus mahtavalta tuntuu tuon kaikki maailman maat urakan jälkeen! <3

   Reply
 • Jari (The Planetskier) Arkko
  25.2.2024 at 20:17

  Onneksi olkoon!!!

  Reply
  • Anna-Katri
   4.3.2024 at 08:45

   Kiitos paljon!

   Reply

Leave a Reply