Menu
Bolivia

Bolivia – infopaketti Andien maisemiin

Vuosi sitten näihin aikoihin lensin Afrikasta Euroopan kautta Etälä-Amerikkaan, jossa ensimmäisenä matkakohteena oli Bolivia. Etukäteen minulla ei ollut Bolivian osalta mitään erityisiä odotuksia, sillä se valikoitui matkakohteekseni maailmanympärimatkalle oikeastaan vain siitä syystä, että olin nähnyt Bolovian Salar de Uyunista eli suola-aavikosta upeita kuvia, ja paikan näkeminen alkoi kiinnostaa. Muuten mielsin Bolivian vähän turvattomaksi ja hieman ankeaksi Etelä-Amerikan maaksi, jossa ei turistille olisi paljon tekemistä tai nähtävää. Mutta kuinka väärässä olinkaan! Bolivia pääsi toden totta yllättämään minut positiivisesti! Jälkikäteen maailmanympärimatkastani puhuessa olen nostanut Bolivian monta kertaa esiin, enkä vähiten siitä syystä, että tuosta maasta löytyy maailman kauneimpia luontomaisemia, kiehtovia kaupunkeja unohtamatta!

Bolivia on seikkailumatkailijan todellinen superkohde, eikä ihme: Tästä edullisesta Etelä-Amerikan maasta löytyy niin upeita vuoristomaisemia, eläväistä intiaanikulttuuria, värikkäitä kaupunkeja kuin villiä sademetsäluontoa.

Bolivian kierrokseni aloitin La Pazista, jossa parin päivän ajan totuttelin korkeaan ilmanalaan yli 3500 metrissä. Mikä olikin hyvä startti matkalle, sillä G-Adventuresin parin viikon kiertomatkalla korkeudet nousivat välillä vieläkin suuremmiksi ja vuoristotaudin riski tuli pitää kokoajan mielessä. La Pazissa hyppäsin siis G-Adventuresin yolo-kiertomatkan mukaan ja ensimmäisenä suuntasimme yöbussilla Sucren kauniiseen kaupunkiin, jossa kaupunkimaisemien ihastelun lisäksi osallistuin muun muassa kokkauskurssille. Sucren jälkeen reitti kulki ylöspäin vuorille Potosin kaupunkiin, peräti  4100 metrin korkeuteen. Potosista matka jatkui ensin Uyunin aavekaupunkiin ja sieltä eteenpäin koko matkan eniten odottamaani kohteeseen, Salar de Uyunin suola-aavikolle! Mutta suola-aavikon jälkeen Bolivia tarjosi vieläkin upeampia maisemia, kun nousimme Andien vuoristoon ja matka kulki karunkauniissa maisemissa aina Chilen puolelle saakka.

Lennot ja liikkuminen

Helpoin tapa matkata Boliviaan on lentäen, mutta kannattaa varautua useampaan stoppiin. Euroopasta lentoja kulkee ainakin Madrista Perun Limaan ja sieltä eteenpäin Bolivian pääkaupunkiin La Paziin.

Etelä-Amerikassa lentojen hinnat ovat Eurooppaan verrattuna korkeita, joten jos Etelä-Amerikkaan matkustaa, kannattaa samaan reissuun yhdistää mahdollisuuksien mukaan pari muutakin kohdetta. Esimerkiksi Bolivian matkaan voi helposti yhdistää Perun, jonka luonnonihmeet ovat vertaansa vailla ja kaiken lisäksi Perun Lake Titicacan kautta pääsee myös maitse Bolivian puolelle. Myös Chilen voi yhdistää helposti reissuun, sillä sen San Pedro De Atacaman kaupungin kautta voi Bolivian vuoristossa ja suola-aavikolla piipahtaa lyhyemmälläkin retkellä. Boliviassa on myös sisäisiä lentoja, joista ainakin reitti La Pazista Amazonin sademetsäkaupunkiin Rurrenabaquen säästää sinut 24 tunnin bussimatkalta.

Etelä-Amerikassa niin kuin myös Boliviassakin on varsin toimiva bussiverkosto, ja varsinkin suurempien kaupunkien välillä busseja sukkuloi tiheään. Busseja löytyy eri tasoisia aina luksusmaisista yöbusseista paikallisten käyttämiin pikkubusseihin. Googlaamalla löytää eri bussifirmoja, mutta varsinkin vuoristoisilla teillä kannattaa mieluummin panostaa maineikkaampiin yhtiöihin kuten Trans Copacabana MEM, El Dorado ja Bolivar. Bussiliput kannattaa varata vasta paikan päällä ja paras taktiikka tähän on kysellä majapaikasta bussifirmoja ja reittejä, ja  kaiken lisäksi samalla saat helposti ohjeistuksen milloin ja mistä bussi lähtee sekä mitä muuta ottaa huomioon (kuten hankkia omat eväät matkalle). Yleisesti taksit kannattaa aina mieluummin tilata majapaikan kautta kuin suoraan kadulta huijausten välttämiseksi.

Jos espanjankieli ei ole hallussa, kannattaa tehdä kuten minä tein ja hypätä mukaan seikkailumatkalle, jossa kaikki huimimmat paikat pääsee kokemaan helposti ja turvallisesti samanhenkisessä reissuseurassa. G-Adventuresin lisäksi esim. Intrepid järjestää Boliviassa kiertomatkoja, ja lisäksi kannattaa Tripadvisorin tai googlen kautta tsekkailla myös paikallisia matkatoimistoja, joilta järjestetyn kiertomatkan voi napata varsin edullisestikin.

Majoitus

Suurimmista kaupungeista löytyy erilaisia hotelleja ja hostelleja, ja hinnat ovat kauttaaltaan varsin huokeita. Hostellista sänkypaikka saattaa irrota alle 5 €, Bed&Breakfast-majapaikka n. 10-15 € ja tasokkaampi hotellihuonekin alle 40 €. Omalla reissullani yövyin matkakavereiden kanssa hotelleissa jakaen huoneen miamilaisen naisen kanssa, ja ainoastaan Salar de Uyunissa jaoimme isommalla porukalla huoneen suolahotellissa. Joten jos hostellit eivät ole sinun juttusi, löytyy Boliviasta varmasti majoitusvaihtoehtoja eri reissubudjetille! Kannattaa kuitenkin huomioida, että hotellit eivät välttämättä vastaan laadultaan eurooppalaisia tähtistandardeja.

Ruoka ja juoma

Perusateria Boliviassa koostuu usein riisistä, perunoista tai quinoasta esimerkiksi kanan ja papujen kera. Yksi ehdoton kokeilemisen arvoinen paikallisherkku ja helppo eväs on jokaisessa katukojussakin myytävät pasteijamaiset Saltenas, joiden sisällä on erilaisia täytteitä kuten kasvis- tai kanatäyte.  Kokkauskurssilla pääsin valmistamaan Papas Rellenas “täytettyjä perunoita”, jotka maistuivat mielettömän hyviltä itsetehdyn chilikastikkeen kanssa! Suosittelenkin ehdottomasti osallistumaan kokkauskurssille ja sitä kautta maistelemaan aitoja Bolivian makuja. Suuremmista kaupungeista löytyy myös erilaisia ravintoloita ja erityisesti kahvilakulttuuri kukoistaa. Eikä korkeassa ilmanalassa kannata unohtaa paikallista superfoodia, eli kokapensaan lehdistä valmistettua vihreää teetä, joka auttaa mm. hengitysvaikeuksiin.

Jokaisesta kaupungista löytyy joko joka päivä tai tiettyinä viikonpäivinä pidettävät markkinat, joissa paikalliset mummukat ovat myymässä sen kauden antimia. En ole muuten missään muualla syönyt niin herkullisia ja isoja avocadoja kuin La Pazin sunnuntaimarkkinoilta ostamani!

Aktiviteetit, nähtävyydet ja retket

Jos etukäteen luulin Bolivian ainoan nähtävyyden olevan suola-aavikko, kuinka väärässä olinkaan. Boliviasta löytyy upeiden luontokohteiden lisäksi myös kiinnostavaa kulttuuria ja viihtyisiä kaupunkeja. Tässä muutamia vaihtoehtoja:

 • Yövy La Pazissa sen historiallisessa keskustassa ja tutustuen sen markkinakatuihin noitamarkkinoita unohtamatta
 • Tee aavikkosafari Salar de Uyuinin suola-aavikoille ja yövy siellä suolahotellissa. Esim. läheisestä Tupizan kaupungista aavikolle voi tehdä päiväretkiä tai bookata pidemmän kiertomatkan.
 • Reissaa Andien vuoristoylängöille Altiplanoon ja näe maisemat, jotka ovat kuin toiselta planeetalta. Älä unohda ainakaan turkoosin vihreää Laguna Verde vuoristojärveä!
 • Nauti siirtomaa-aikaa henkivästä Sucren kaupungista osallistuen kokkauskurssille ja viipyillen sen lukuisissa kahviloissa ja baareissa
 • Tutustu Unescon suojelukohteeseen kaivoskaupunki-Potosiin ja yritä kiivetä korkeaa ilmanalaa uhmaten sen San Fransiscon kirkon huipulle
 • Piipahda Bolivian puoleisessa Amazonin sademetsässä esimerkiksi Rurrenabaquen kaupungista käsin, vietä yöt viidakon keskellä eco lodgessa ja tee päivittäin eläinbongausretkiä joella.
 • Aja maastopyörällä alas Death Roadia ja koe adrenaliiniryöppy huimissa maisemissa.
 • Vieraile junien hautausmaalla Uyunin kaupungin liepeillä
 • Ihmettele isoa Titicaca-järveä ja sen veden päälle kyhätyissä lautoissa asuvien elämää Copacabanan kaupungista käsin.
 • Tee vaellus Cordillera Realin huimissa vuoristomaisemissa La Cumbresta
 • Vieraile Maraguan tulivuorikraaterilla Sucren lähellä
 • Ihmettele dinosauruksen jalanjälkiä ToroToron kansallispuistossa
 • Kiipeä Huoyna Potosi vuoren huipuille 6 000 metriin kuin todelliset vuorikiipeilijät konsanaan 2-3 päivän huimalla retkellä
 • Osallistu viinimaisteluretkelle Tarijan kaupungin lähellä (mutta vältä alkoholia muuten korkeassa ilmanalassa)
 • Vieraile entisajoilta säilyneillä Tiwanakun raunioilla La Pazista käsin
 • Kylve Altiplanon vuoristossa keskellä erämaata kuumissa lähteissä (Aguas termales).

Ajankohta ja matkan pituus

Vuodenaikojen sijaan Boliviassa säähän vaikuttaa enemmän paikan korkeus. Korkealla vuoristossa on ympäri vuoden viilempää, kun taas luonnollisesti Amazonin sademetsissä on aina kuuman kostea trooppinen sää. Sanotaan, että paras aika maahan matkustamiselle on kuiva kausi, eli paikallinen talvi, joka kestää toukokuusta lokakuuhun. Itse kuitenkin reissasin Boliviassa joulukuussa, ja pääsin nauttimaan aurinkoisista päivistä lähes jokaisena päivänä. Sateita en tuolloinkaan kohdannut, mutta paikalliset sanoivatkin kyseessä olevan pienoisen luonnonoikun juuri tuona vuonna. Salar de Uyunin suola-aavikot ovat vieläkin upeampi ilmestys sadekaudella, kun suola-aavikon pintaan kerääntyneestä vedestä taivaan pilvet ja aurinko heijastuvat peilimäisenä kuvana.

Boliviassa saa helposti kulumaan viikon jos toisenkin, joten suosittelen sinne ainakin 1-2 viikon reissua. Toki lyhyemmänkin visiitin esim. suola-aavikoille voi tehdä kätevästi naapurimaa Chilen San Pedro de Atacaman kaupungista, mutta pidemmällä parin viikon reissulla jää aikaa myös korkeaan ilmanalaan totutteluun ja kaupungeissa (kuten Sucressa) voi helposti haluta viettää useammankin päivän.

Pakkaaminen

Kaikialle muualle paitsi Amazonille mukaan kannattaa pakata perusulkoiluun sopivia lämpimiä vaatteita. Itse suosin kerrospukeutumista ja päivän asu koostui lähes jokaisena päivänä trikoolegginsseistä, villapuserosta, kevytuntuvatakista ja vaelluskengistä. Varsinkin jos Boliviassa aikoo harrastaa vähänkään mitään aktiviteettejä, kannattaa siihen soveltuvat varusteet pakata mukaan jo Suomesta. Paikan päältä esim. La Pazista voi ostaa retkivarusteita, mutta hinnat ovat suhteellisen korkeita. Sen sijaan Boliviasta voi ja kannattaakin ostaa ihastuttavia ja ennen kaikkea lämpimiä alpakan villasta tehtyjä villapaitoja, hattuja ja kaulaliinoja lämmikkeeksi.

Yksin vai yhdessä – turvallisuus

Omasta kokemuksesta sanoisin, että jos espanjankieli ei ole hallussa, ja Boliviaan haluaisi silti matkustaa, kannattaa varata ryhmämatka. Silloin vaikka reissussa olisikin yksin, on ryhmässä aina yhdessä muiden reissaajien kanssa ja paikallisopas on apuna tarvittaessa milloin missäkin tilanteessa (kuten itselläni vaikkapa apteekkivisiitillä). Jos taas espanja luonnistuu perusteita paremmin, voi Boliviassa kokeneempi matkailija reissata hyvin yksinkin, sillä se on varsinkin reppureissaajien keskuudessa suosittu kohde edullisella hintatasollaan. Näin ollen hostelleissa tapaa varmasti muita reissaajia, joiden kanssa voi yhdessä napata esim. bussimatkan, päiväretken tai vaikka suunnata illalliselle yhdessä. Bussiasemat ovat varsin kaaottisia, joten niissä on mukavampi asioida ryhmässä kuin yksin. Paras vinkki paikalliselta bussimatkoihin oli, ettei paremmissakaan busseissa kannata laittaa käsimatkatavoitaan ylähyllylle – pitkäkyntiset kun voivat iskeä huomaamatta sinnekin.

Etelä-Amerikan mittakaavassa Bolivia näyttäytyi itselleni varsin turvallisena maana, jopa iltaisin kaupungilla kulkiessa. Toki kannattaa suosia kaupunkien turvallisimpia aluieita ja silti varautua taskuvarkaisiin siinä missä muuallakin maailmassa, mutta yleisesti Boliviassa ei tarvitse pelätä sydän kurkussa. Suurin vaara turisteille taitaakin olla kiemuraiset vuoristotiet liikenneonnettomuuksineen, joten niiden osalta reissatessa kannattaa suosia luotettavia bussifirmoja, joilla on nykyaikainen bussikalusto. Siltikin vuoristoreiteillä kannattaa varautua kaahaaviin kuskeihin ja pienoiseen matkapahoinvointiin rotkojen jyrkänteiden reunamilla ilman kaiteita varustetuilla tieosuuksilla kulkiessa.

Lisäksi Boliviassa kannattaa jo ennen matkaa ottaa huomioon, että tietyt paikat sijaitsevat todella korkealla vuoristossa (3500 – 4000 metriä merenpinnasta) ja näissä korkeuksissa on aina riski saada vuoristotauti, joka ei ole leikin asia. Paikan päällä myydään vuoristotautia ehkäisemään tarkoitettuja lääkkeitä ja oloa auttaa myös kokalehdista valmistetut tuotteet, mutta silti ennen matkaa kannattaa ottaa selvää, mitä vuoristotauti tarkoittaa, kuinka sitä voi ehkäistä ja kuinka toimia oireet saatuaan.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

10 Comments

 • Heidi / Maailman äärellä
  4.12.2017 at 11:17

  Vietin viime joulun Chilessä ja erityisesti rakastuin Patagoniaan. Nyt olenkin uudestaan ruvennut haaveilemaan Etelä-Amerikasta. Olen miettinyt erityisesti Perua mutta siihenhän saisikin yhdistettyä myös Bolivian. Täytyypä ottaa harkintaan. Kiitos kattavasta postauksesta ja lukuisista vinkeistä. Ja ihastuttavan värikkäistä kuvista!
  Juttelin muuten juuri viime viikolla yhden reissaavan lääkärin kanssa, ja hän suositteli että jos peruunkin lähtee, kannattaa jo Suomesta ottaa lääkkeet mukaan vuoristotautia ehkäisemään. Hän sanoi kahden lääkkeen nimetkin, mutta olen ne tietysti jo unohtanut.

  Reply
  • Anna-Katri
   5.12.2017 at 08:09

   Ehdottomasti jos Etelä-Amerikkaan menet, kannattaa Peru ja Bolivia yhdistää yhteen kun ihan maitsekin pääsee maasta toiseen. 🙂 Ja joo, noita lääkkeitä saa kyllä myös Suomesta (mulla oli Peruun etukäteen hankittu), mutta maailmanympärimatkalle en ottanut kovin suurta lääkearsenaliinia mukaan, kun tiesin että näitä saa tosi helposti myös paikan päältä ja ovat toimivia. 🙂

   Reply
 • Sofia
  5.12.2017 at 12:00

  Kiitos tästä kattavasta postauksesta! Seikkailunhalu ja muutenkin kiinnostus Etelä-Amerikkaa kohtaan kasvoi kyllä kohisten tätä lukiessa! Ja ennen sun reissua Boliviaan mulla ei ollut mitään käsitystä koko maasta, ja nyt se vaikuttaa ihan älyttömän siistiltä kohteelta!

  Reply
  • Anna-Katri
   10.12.2017 at 13:35

   Hahha, itsellänikään ei ollut Boliviasta etukäteen mitään erityisiä käsityksiä – mitä nyt tiesin sieltä löytyvän suola-aavikoiden ja muuten mielsin maan vain pahamaineiseksi huumemaaksi. Ja totuus olikin sitten toinen! Joten hienoa kuulla, että voin omilla postauksillani tarjoilla uudenlaisia paikkoja haavelistalle. 🙂

   Reply
 • Olipas hyvä tietoisku, Bolivia tulevaisuuden haaveissa osana meidän Etelä-Amerikan valloitusta. Mun kirjanmerkit vaan kasvaa ja kasvaa, tämäkin tallentui tulevaisuutta ajatellen talteen. Mikä on sun suosikki Etelä-Amerikassa?
  Siis taas mä jäin vain tuijottaa noita sun kuvia, oot Anna-Katri ihan mun valokuva-idoli. <3

  Reply
  • Anna-Katri
   10.12.2017 at 13:25

   Etelä-Amerikan osalta on tosi hankala valita yhtä suosikkia, kun siellä on niin paljon upeita paikkoja! Mutta Brasilia pääsi kyllä hurmaamaan, samoin tietysti Ecuadorin Galapagos oli vertaansa vailla. Buenos Aires oli yksi suosikkikaupunkejani, ja Peru ja Bolivia olivat kyllä huikeita niillä vuoristomaisemillaan! Ja entäs sitten Patagonian maisemat – sinne haluaisin vielä joskus uudelleen! 🙂 Ja kiitos ihanasta kehusta, tässähän ihan häkeltyy! ♥

   Reply
 • Anne / FinnsAway
  10.12.2017 at 12:23

  Bolivia on kyllä upea! Noin viikon verran ehdittiin pyörähtää siellä jokunen vuosi sitten Peru-Bolivia-Chile -kierroksella, ja tämä postaus kuvineen kyllä toi elävästi matkamuistot mieleen 🙂 Meillä jäi paljon vielä näkemättä, kuten tuo Salar de Uyuni, joka tosiaan on melko monelle Bolivian-reissaajalle se ykköskohde… Suunnitelmassa se oli meilläkin, mutta aika loppui kesken. Isla del Sol Titicaca-järvessä ihan Perun rajalla oli hieno kohde muun muassa patikointiin, mikä on noin 4 000 metrissä melkoisen hengästyttävää touhua. Mitään vuoristotautilääkkeitä meillä ei ollut, eikä onneksi sellaisia tarvittu vaikka melko korkealla tuli tuon reissun aikana käytyä.

  Reply
  • Anna-Katri
   10.12.2017 at 13:12

   Joo Etelä-Amerikassa saa kyllä aikaa kulumaan kun löytyy niin monia upeita paikkoja noista maista! Suola-aavikko oli kyllä yksi upeimmista paikoista koko maailmanympärimatkalla, joten suosittelen vielä joskus palaamaan Boliviaan ja sen näkemään omin silmin. 🙂 Ja huh, voin vain kuvitella mitä patikointi noissa korkeuksissa onkaan ollut, itselläni jo perus ylämäkinousu kaupungissa sai kropan haukkomaan happea ja sydämen pamppailemaan.

   Reply
 • Aleksi
  6.10.2018 at 13:39

  Jos lentää Suomesta Boliviaan ja sieltä sitten vaikka Perun kautta Brasiliaan niin täytyykö olla paluulippu tai jatkolippu toiseen maahan jo valmiina hankittuna kun saapuu maahan? Muutenhan olisi huomattavasti halvempaa tod.näk mennä bussilla maasta toiseen. Saiko sen 90 päivää suoraan maahan saavuttaessa vai pitikö se erikseen anoa? Kukaan ei tunnu oikein tietävän kun olen yrittänyt kysellä…ajattelin lähteä joulukkuussa sinnepäin ja ilmeisesti siellä voi iettää aikaansa myös talvikuukausina vaikka vähän sataisikin..?

  Reply
  • Anna-Katri
   9.10.2018 at 21:46

   Mielestäni ei kyllä La Pazin lentokentällä kysytty mitään jatkolentolippuja, sillä reissasin itse bussilla Boliaviasta Chileen, enkä kyllä tuolloin esittänyt mitään bussilippujakaan eteenpäin. En nyt tarkalleen muista, mitä maahantulopaperissa kysyttiin, mutta monet reissaa juurikin Perun ja Bolivian välillä, joten voisin olettaa että asia täysin ok. Ja Boliviaan tosiaan pitäisi suomalaisilla olla tuo 90 päivän viisumivapaus, eli kentällä isketään vain leima passiin.
   Olin itse siellä juuri joulukuussa, ja paras aika ainakin Uyunin Salt Flatseillä vierailuun on juuri sadekaudella ainakin kuvien puolesta, sillä silloin vesi muodostaa peilimäisen pinnan suola-aavikon päälle ja kuvista tulee upeita. Vuonna 2016 oli tosin ekstrakuivaa, eikä sateita joulukuussa tullut ollenkaan.

   Reply

Leave a Reply