Menu
Bloggaaminen / Matkavinkit

Lentopelko – ja kuinka siitä voi päästä yli

Kaupallinen yhteistyö: Finnair

Muistan elävästi ensimmäisen lentomatkani. Se oli vajaan tunnin lento Kuopiosta Helsinkiin pienellä Finnairin koneella. Minua jännitti valtavasti, ei siksi, että olisin pelännyt jotakin, vaan siksi, etten oikein tiennyt mitä edessä olisikaan. Miten minun pitäisi toimia kentällä, entä koneessa. Entä jos muut matkustajat näkevät lävitseni, että olen ensimmäistä kertaa lentokoneessa. Ehkä he nauravat minulle tai tönäisevät kiireisempinä minut kumoon lentokoneen portailla. Mutta kun kone nytkähti käyntiin ja kohosi korkeuksiin, jännityksen tilalle sisälleni tuli jokin käsittämätön riemu. Olin uskaltanut tehdä jotakin tällaista ensimmäistä kertaa, itselleni sillä hetkellä jotakin niin suurta ja uutta. Ja ironista kyllä – tietysti tein tuon ensimmäisen lentomatkani myös soolona, ilman kenenkään kokeneemman tukea.

Siitä lähtien matkani ovat vieneet minua ympäri maailmaa mitä erikoisempiin kohteisiin ja mitä erikoisemmilla lentoyhtiöillä. On ollut pienen pieniä alkeellisia potkurikoneita, on ollut jättimäisiä ylellisiä airbuseja. Mutta yksi asia on lennoillani ollut sama – en ole oikeastaan koskaan pelännyt. En vaikka turbulenssi on välillä höykkyyttänyt tai lentoreittiä on jouduttu muuttamaan. Olen vain kiltisti istunut paikoillani, tai oikeastaan varmaankin vain nukkunut, sillä lentäminen jos mikä saa minut vaipumaan uneen kuin pienen lapsen.

Mutta tiedän, ettei näin hyvä tuuri ole kaikkien kohdalla. Jotkut nimittäin kärsivät eri asteisesta lentopelosta. Toiset uskaltautuvat sentään koneeseen, mutta eivät välttämättä pysty rentoutumaan koko lennon aikana, ja toiset voivat pelätä niin paljon, että se estää heiltä lentämisen kokonaan vaikka he kuinka haluaisivat nähdä maailmaa. Yllättävää olikin kuulla, että jopa 30 % väestöstä kärsii jonkin asteisesta lentopelosta, vaikka lentäminen on tilastollisesti ehdottomasti se kaikista turvallisin matkustusmuoto. Lentäminen on kuitenkin jollakin tavalla meidän perusvaistojemme vastaista, että se tilastoista huolimatta voi pelottaa.

Tiedän, ettei minun ole helppo asettua lentopelkoisen asemaan, mutta on ollut jollakin tavalla silmiä avaavaa kuulla toisten tarinoita omasta lentopelostaan, ja vielä enemmän siitä, kuinka lentopelosta voi ihan oikeasti päästä myös yli. Uusimmassa Jetlagissa podcastin jaksossa “Lentopelon selättämistä ja turbulenssitoiveita” keskustelemme aiheesta Finnairin lentäjän Riika Kaipaisen kanssa. Jaksossa muun muuassa vastataan siihen, mistä lentopelko syntyy ja miten siitä voi päästä yli? Veera paljastaa oman tarinansa lentopelosta, minä taas turbulenssitoiveeni. Entä mitä täsmävinkkejä kokeneella lentäjällä on lentopelkoiselle?Ps. Suplan lisäksi lentopelko-jakson voi kuunnella myös Finnairin kaukolennoilla!

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

6 Comments

 • Karri
  2.11.2019 at 21:39

  Me oomme Anna-Katri samiksia lentämisen suhteen. Meille lento on vapautta. ✈️
  Itsekin oon vain kerran jännittänyt lentoo. Tiedättekö mistä se johtui?
  No kun tätä jännityslentoa ennen olin lentänyt edellisen kerran perheen kesken skidinä Lappiin 1993.
  Sitten seuraavan kerran lensin frendin kans Berliiniin vasta 2010. Mutta eikö se oo melko luonnollista noin pitkän välin jälkeen? Paluulento Berliinistä ei jänskättänyt enää paljoa. Siitä seur lennot Turkkiin & takas ei enää jänskättänyt.
  & 2013 lensin 1.kertaa yksin kotimaan lennon Rovaniemelle vapautuneissa fiiliksissä. Näin ollen Berliiniin lähdön lennon jälkeiset lennot ovat menneet vapautuneissa fiiliksissä.
  Mutta rukoillaan silti lentopelkoisillekin vapaita fiilixiä lennoille. ? Mehän ei haluta lentopelkoisille mitään matkojen menetyksiä lentopelon takia. Se on meistä surullista. ?
  Lentorauhaa kaikille sydämestäni ❤️

  Reply
 • Pitääkin kuunnella tuo podcast jakso jossain vaiheessa. 🙂 Tunnen aika ajoin lentopelkoa, vaikka lennänkin paljon. Varsinkin kova turbulenssi saa sydämeni tamppaamaan kahtasataa, vaikka tiedän sen olevan normaalia. 🙂 Ei sille oikein voi mitään. 😀

  Reply
 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  9.11.2019 at 10:59

  Lentäminen on mulle sellainen välttämätön paha. En siitä juurikaan pidä, mutta en erityisen pelkääkään. Yksi pelko mulla tosin liittyy lentämiseen. Pelkään ihan simona ukkosta ja olen aina miettinyt, että miten kestän, jos joudun lentokoneessa keskelle ukkosrintamaa. Voi olla, että siinä kohtaa iskee paniikki. Onneksi ei vielä ole tarvinnut tuota paniikkia kokea 🙂

  Reply
 • Täällä tunnustautuu yksi, jolla on lentämisellä turrutettu lentopelko ? vieläkin kädet hikoaa turbulenssin aikana, mut eipä se oo estänyt lentelemästä vaikka millä pikkukoneilla. Ps. Hyvä ja tärkeä aihe ?

  Reply
 • Anna | Muuttolintu.com
  10.11.2019 at 04:44

  Siis oon niin kateellinen ihmisille, jotka pystyy nukkumaan koneessa. Aina pitkillä yölennoilla valojen sammuessa kaikki ympärillä vetelee tirsoja, ja itse kärvistelen hereillä. Lentopelko tulee heti kiusaksi jos on vähänkään turbulenssia, ja muutenkin olen tosi vainoharhainen. Kuntelen aina esimerkiksi kapteenin äänensävyä tarkkaan, ei kai se ole itsetuhoinen? 😀 Mutta lentopelkoakin inhottavampi kiusa on lentopahoinvointi… Tai matkapahoinvointi yleensäkin. Pari kertaa olen pyörtynyt ja laatannut koneessa, se EI ole hauskaa.

  Reply
 • Outi / Maa Quzuu-matkablogi
  10.11.2019 at 18:59

  Täytyy kyllä sanoa että minua kyllä välillä jännittää koneessa, mutta huomaan sen olevan paljon kiinni lentoa edeltävästä mielentilasta, yöunista jne. Joskus turbulenssi ei saa aikaan minkäänlaisia tuntemuksia ja välillä pelkään niin että kädet hikoavat. Yritän kuitenkin muistutella aina näinä hetkillä että riskit ovat minimaalisia..

  Reply

Leave a Reply