Menu
Slovenia

Ljubljana – Vinkit onnistuneeseen kaupunkilomaan

Matka yhteistyössä: Slovenia Tourist Board & Luxury Slovenia Team

Ljubljana on yksi Euroopan pienimmistä pääkaupungeista, mutta sitäkin hurmaavampi. Vanhan kaupungin keskiaikaiset kujat huokuvat menneen ajan tunnelmaa ja kaupunkia halkova Ljubljanica-joki antaa oman leimansa kaupunkimaisemaan. Unohtamatta tietenkään katujen päästä siintäviä lumihuippuisia Alppeja ja kaupungin yläpuolella kallioilla kohoavaa Ljubljanan linnaa. Kaupungin kompakti koko takaa, ettei Ljubljanassa tarvitse kiirehtiä nähtävyydeltä toiselle vaan päinvastoin jo lyhyelläkin viikonloppulomalla ehtii taatusti kokemaan kaupungin parhaat palat. Tässä täsmävinkin onnistuneeseen kaupunkilomaan Ljubljanassa:

Tutustu vanhaan kaupunkiin

Ljubljanan sydän on sen vanhakaupunki, joka kätkee sisäänsä kauniita ja kiinnostavia rakennuksia menneiltä vuosisadoilta. Vaikka kaupunkia on jouduttu jälleenrakentamaan moneen kertaan, löytyy vanhasta kaupungista silti rosoreunaisia vanhoja rakennuksia sulassa sovussa pastellisävyjen ja barokkiaikaisten talokaunottarien rinnalla. Suurinosa nähtävyyksistä löytyy Ljubljanica-joen rantojen molemmin puolin. Kaiken keskiössä on Presernov trg -aukio, jonka laidalla kohoaa pinkinpunainen fransiskaanikirkko ja josta alkaa joen ylittävä Kolmoissilta. Joen toisella puolella taas kohoavaa Pyhän Nikolauksen katedraalin kupolit ja kaiken yläpuolella Ljubljanan linna.

Nauti jokinäkymistä

Ljubljanan sydän on ehdottomasti sitä halkoja Ljubljanica-joki. Sen molemmin puolin on levittynyt ravintoloiden ja kahviloiden rypäs, ja terasseilta jokimaisemista pääsee nauttimaan kätevästi herkuttelun  tai kippistelyn lomassa. Kauniina kesäpäivänä voi myös hypätä pienen veneen kyytiin ja lähteä ihailemaan joenvarren maisemia veneretkelle. Parhaimmat jokimaisemat taitavat kuitenkin silti aueta Ljubljanan silloilta, joista erityisesti Lohikäärmesilta on näkemisen arvoinen kaupungin symboleiden lohikäärmeiden vartioidessa sillan kaiteita.

Maista slovenialaisia herkkuja

Slovenia on täynnä pieniä ja viehättäviä slovenialaista perinneruokia tarjoilevia ravintoloita. Joenvarrella liikkuessa varsinkin lounasaikaan kannattaa tarkistaa ravintoloiden päivän annokset, joiden kautta slovenialaiseen keittiöön pääsee tutustumaan mutkattomasti ja edullisesti. Kannattaa myös kysyä vinkkejä tarjoilijoilta, ja eteesi saatetaan kantaa slovenialainen herkkulautanen täynnä maan suosituimpia pieniä suupaloja. Slovenia on myös tunnettu viinialueistaan, joten ei kannata myöskään unohtaa viinimaistiaisia.

Ihaile näkymiä Ljubljanan linnalta

Ljubljanan linnaa ei voi olla huomaamatta kaupungissa liikkuessa, sillä se kohoaa mahtipontisesti kaupungin yläpuolella. Linnalle pääsee näppärästi näköalahissillä muutamassa minuutissa, joten linnaa ei kannata jättää välistä. Linnalla järjestetään erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia sekä sen ravintolassa pääsee nauttimaan annoksia linnan upeissa puitteissa. Mutta parasta linnassa taitaa olla sen muureilta aukeavat näkymät Ljubljanan yli – aina taustalla siintäviin lumihuippuisiin Alppivuoriin asti.

Piipahda ruokamarkkinoilla

Joka perjantai maaliskuusta lokakuuhun Pogačarjev trg -aukiolla järjestetään sään salliessa Odprta kuhna eli paikalliset ruokamarkkinat. Aukio on täynnä pieniä herkkukojuja, joista löytyy niin slovenialaisia annoksia kuin maailman makuja. Uusimmat roukatrendit ja hipstereimmät annokset löytyvät takuulla täältä. Ruokamarkkinoille kannattaa suunnata vaikkapa lounasaikaan ja herkutella kaikessa rauhassa aukion laidoilla löytyvillä terassi- ja istuma-alueilla hengaillen.

Shoppaile pienissä design-putiikeissa

Pienestä koostaan huolimatta Slovenia kätkee sisäänsä ihastuttavan shoppailutarjonnan. Kansainvälisten ketjuliikkeiden sijaan kannattaa suunnata pieniin paikallisiin design-putiikkeihin, jotka pursuilevat toinen toistaan kiinnostavempaa tarjontaa. Paras paikka shoppailulle on  Stari tri -katu, jonka varrella on lukuisia trendikauppoja niin sisustuksesta lifestyleen kuin muodista ruokaan – jopa koirille löytyi oma artesaaniherkkukauppa tältä kadulta! Kurkista ainakin näihin putikkeihin: Babushka, Gud Shop, Smile Consept Store, Ikona, Hana Karim, Crno Zrno, Kubus, Moderna Cafe, Ravnikar Gallery Space ja Dobravaga.

Yövy kaupungin ytimessä

Ljubljanasta löytyy monia kiinnostavia hotelleja eri tasoisina, mutta koska hinnat eivät vielä ole poskettomia parhaimmissakaan hotelleissa, kannattaa Ljubljanassa satsata laatuun. Ikoninen majapaikka on aivan Presernov trg -aukion viereisestä arvorakennuksesta löytyvä Grand Hotel Union*, jonka yläkerran huoneiden terasseilta voi kaupunkimaisemia ihailla omassa rauhassaan. Muita viehättäviä majapaikkoja ovat esimerkiksi luksushotelli Vander Urbani Resort* kattoterassin uima-altaineen sekä persoonallisesti sisustettu Hotel Galleria*.

Poikkea trendikahviloissa ja -ravintoloissa

Ljubljanasta on kuoriutunut viime vuosien aikana aikamoinen hipster-paikka, jossa partamiehet pyyhältävät kaduilla pyörillään ja skeittilaudoillaan. Trendi on meidän turistien onneksi yltänyt myös kahvila- ja ravintolatarjontaan, joten Ljubljanaan suunnatessa kannattaa ehdottomasti tsekata mitä uutuuspaikkoja kaupunkiin on avattukaan. Yksi käymisen arvoinen kahvila on ehdottomasti Todz, jossa cappuccinoa pääsee siemailemaan vaaleanpunaisista kupeista seinillä roikkuvia pyöriä ja skeittilautoja ihaillen. Kurkkaa myös nämä kahvilat ja ravintolat: Črno Zrno Specialty Coffee, Organic Garden, Taman Organic, Lolita, Pritličje ja Barbarella Juice Bar.

Tee päiväretki Bled-järvelle

Slovenian tai ehkäpä koko Euroopan kauneimmat maisemat löytyvät Alppien juurella sijaitsevalta pieneltä Bled-järveltä. Siellä pystyy hyvin piipahtamaan Ljubljanasta päiväretken turvin, sillä autolla välimatkaa on vain vajaa tunti. Hyppää siis järjestetylle päiväretkelle tai vuokraa auto alle, ja piipahda ihailemaan turkoosina kimmeltävää järvimaisemaa sekä haukkaamaan raitista vuoristoilmaa.

* Sisältää mainoslinkkejä.

About Author

Soolomatkailija, matkabloggaaja ja yrittäjä Helsingistä. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Tähän mennessä käytynä yli 180 maata ja kaikki maanosat. Blogissa reissataan upeiden matkakohteiden rinnalla tuntemattomissa paikoissa haastaen ennakkoluuloja liittyi ne sitten eri maihin tai naisten soolomatkailuun.

5 Comments

 • Sonja | FIFTYFIFTY
  1.5.2018 at 13:12

  Ljubljana ja ylipäänsä Slovenia kiinnostaa kyllä todella paljon. Bled näyttää niin satumaiselta! <3 Oliskohan kesäkuu tai toukokuu upeinta aikaa siellä, olisi vihreää eikä vielä kenties pahimpia helteitä… 🙂

  Reply
 • Tiia/ReiseReise
  1.5.2018 at 13:35

  Ihana pääkaupunki! Totta on, että jo lyhyellä vierailulla näkee kaupungista todella paljon. Jos jotakuta kiinnostaa graffitit ja taidejutut, suosittelen vierailemaan metelkova-kaupunginosassa.

  Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  3.5.2018 at 16:12

  Jos Lasselta kysyttäisiin, niin hyvä vinkki olisi lähteä tuonne vappuna – me nimittäin aikoinaan teimme sen ja taisimme tulla sinne vapunaattona. Silloin ajattelin, että eipä nyt poiketa yhteenkään kauppaan, kun on meillä aikaa sitten vielä 2.5. – mutta niin vaan kävi, että vapunpäivänä kaikki oli kiinni vapun takia ja sitten maassa oli joku muu pyhä 2.5. joten yhteenkään kauppaan emme päätyneet – ja sekös miehelle kelpasi 🙂
  Tuonne linnalle kannattaa kyllä ehdottomasti nousta ja jokirannalla syödä ainakin vohveleita.
  Myös erilaisia kauniita ja ovelia graffiteja oli muistaakseni kaupungissa vähän kaikkialla.

  Reply
 • Travelloverin Annika
  3.5.2018 at 23:49

  Ljubljana on ihana. Paljon olet lyhyessä ajassa ehtinyt. Samoja juttuja olisin suositellut muutaman visiitin perusteella. Joki on mainio myös veneestä käsin. Parin tunnin jokiristeilyt ovat halpoja. Siinä voi lipua pitkin jokea ja nauttia lasin viiniä. Slovenialaiset viinit ovat varsin hyviä. Kaupungin hinta-laatusuhde on kaikkineen minusta vertaansa vailla.

  Reply
 • Kohteena maailma /Rami
  5.5.2018 at 16:42

  Postonja Caves on erinomainen päiväretkikohde Ljubljanasta Bled-järven kanssa. Kaupunki itsessään on tosi kiva ja Lasko olut maistuu terassilla.
  Nim. Yhdet vielä ja sitten Lasko

  Reply

Leave a Reply