Itselläni tuli tänä syksynä täyteen 10 vuotta bloggaajana, joista viimeiset vuodet olen pitänyt tätä matkablogiani aiemman lifestyle-blogin sijaan. Itselläni käänteentekevää blogiurallani olikin uskaltaa seurata omaa intohimoani ja jättää rohkeasti rahaa tahkova lifestyle-blogi taakse ja keskittyä bloggaamaan itseäni enemmän inspiroivista aiheista, eli seikkailuista maailmalla ja erityisesti soolomatkailun voimaannuttavasta vaikutuksesta maailman näkemisen rinnalla. Viimeisen vuoden aikana matkablogini on kuitenkin muodostunut rakkaasta harrastuksesta ihan uudenlaiseksi uraksi erilaisine työmahdollisuuksineen. Nähtäväksi jää, mitä tulevaisuus tällä saralla vielä tuokaan tullessaan!
Oman bloggaamiskokemukseni pohjalta päätin listailla tähän 5 parasta vinkkiäni matkabloggaamiseen niille, jotka sitä harkitsevat tai jotka ovat oman matkabloginsa kanssa vielä alkuvaiheessa:
1. Kirjoita siitä, mitä rakastat
Älä perusta matkablogia vain siitä syystä, että se on jotenkin trendikästä tai kuvittelet sen poikivan heti ilmaisia matkoja. Sellaista käsitettä ei ole olemassakaan kuin ilmainen matka, vaan jokaikisen yhteistyön takana on rutkasti työtunteja.
Sen sijaan luo blogisi ja rakenna blogisi aihealue sen ympärille, mitä kohtaan koet järjetöntä intohimoa ja paloa. Tämä on todennäköisesti se, mistä vaahtoat tämän tästä ystävillesi tai mistä haaveilet yksin ollessasi. Matkablogin alkuvaiheessa sinun ei tarvitse valita mitään genreä mihin blogisi istuisi täydellisesti, kuten budjetti- tai luksusmatkat, seikkailu- tai pakettimatkat ja niin edelleen – päinvastoin, kirjoita juuri siitä millainen itse olet matkailijana ja mitkä matkakohteet sinua kiehtoo ja inspiroi. Ajan kanssa alat varmasti löytää bloggaamiseen sen punaisen langan, kun huomaat, mistä aiheista jutut syntyvät kuin itsestään ja myös mistä aiheista blogisi lukijat ovat kiinnostuneita. Parhaimmillaan bloggaaminen on mielestäni sitä, että voit omalla esimerkilläsi inspiroida muita, on kyseessä sitten matkat tai elämä ylipäätään.
Vinkki: Mieti, mikä aihealue on sinulle kaikista merkityksellisin, aihe josta voisit puhua tuntitolkulla? Entä mitä blogisi lukijat parhaimmillaan saavat postauksistasi?
2. Panosta blogin ulkoasuun ja käytettävyyteen
Mikään ei karkoita ihmisiä pois blogistasi tehokkaammin kuin blogin nukkavieru olemus ja sivuston toimimattomuus. Jo alkumetreiltä saakka kannattaakin rakentaa blogipohja kuntoon juuri ulkoasun ja käytettävyyden kannalta.
WordPress on bloggaajan paras alusta sen monipuolisuuden ja toimivuuden vuoksi, mutta blogi kannattaa kuitenkin rakentaa omalle palvelimelle, ei esim. jäykkään wordpress.org ilmaisversioon, jos haluaa juuri itsensä näköiset sivut. Oman WordPress-sivun ulkoasun räätälöintiin voi ostaa erilaisia heti käyttövalmiita theme-pohjia (tsekkaa esim. Etsy, Theme Forest, Enveto Market). Näitä voi pienellä koodauksella ja editoinnilla muokata omaan tyyliin vieläkin sopivammiksi. Muistathan myös tsekata, että blogisi theme on responsiivinen, eli se mukautuu automaattisesti myös puhelimen tai iPadin näytölle sopivaan kokoon?
Blogin ulkoasussa mielestäni kaikista tärkeintä on yksinkertaisuus ja jonkinlainen ilmavuus, ja matkablogeissa erityisesti laadukkaat kuvat ovat tärkeässä roolissa, joten niille kannattaa antaa tilaa. Lisäksi kannattaa panostaa selkeään navigointiin eli sivulta toiselle liikkumiseen ja siihen, että vanhemmatkin postaukset löytyvät helposti.
Ulkoasun lisäksi kannattaa tsekata, että kommenttien jättäminen blogipostauksiisi on mahdollisemman helppoa ja suoraviivaista. Unohda turhat varmenteet kommentoijille ja aseta sen sijaan blogiisi roskapostisuodatin.
Vinkki: Selaa läpi useampia blogeja ja mieti mikä niiden ulkonäössä miellyttää sinua, entä miltä sivuilta klikkaudut usein nopeasti pois?
3. Ole oma itsesi
Jos yrität blogissasi esittää jotakin muuta kuin olet, se paistaa nopeasti lukijoille rivien välistä läpi. Sen sijaan jo blogin alkumetreiltä lähtien kannattaa olla aidosti ja rehellisesti oma itsensä sekä tuoda blogissa rohkeasti oma persoona esiin ja ääni kuuluviin. Blogimaailma kaipaa sielua, ei kasvottomia matkakohde-esittelyjä, joita voi lukea matkaoppaistakin. Blogia pitäessä kannattaakin heittää romukoppaan kliseet ja muiden kopiointi, sen sijaan ennemminkin muistaa joka hetki postausta kirjoittaessa kuka olet henkilönä ja puhua sillä äänellä myös blogissasi. Ole läsnä ja tuo myös lukijoillesi esiin omat ajatuksesi tai oma persoonallinen tapasi matkustaa. Kaikkea henkilökohtaisesta elämästä ei tietenkään tarvitse blogissa jakaa, sinä olet se, joka määrittää yksityiselämän rajat.
Blogikommentteihin kannattaa myös vastata aina aidosti ja rehellisesti. Jos kommentti sai sinut iloiseksi, miksi et mainitsisi sitä kommentoijalle ja laittaisi hyvän kiertämään. Jos taas kommentti pahoitti mielesi, voit senkin sanoa suoraan omassa blogissasi aivan kuin sanoisit sen myös kasvotusten tälle henkilölle. Provosoitua ei kuitenkaan kannata, eikä varsinkaan provosoida ketään.
Vinkki: Postausta kirjoittaessa tai kommentteihin vastatessasi mieti, että kirjoittaisit sitä kaverillesi.
4. Verkostoidu
Bloggaaminen voi pidemmän päälle tuntua yksinäiseltä puuhalta, jos vain istuu kotona naama kiinni läppärissä ja odottelee blogiinsa jonkun eksyvän kommentoimaan. Ole siis itse aktiivinen ja vieraile toisten samanhenkisissä matkablogeissa jättämässä kommentteja, takuulla ainakin pidemmän päälle he kiinnostuvat sinusta ja käyvät vastavuoroisesti kurkkaamassa myös blogiisi ja jättämässä omat kommenttinsa. Ehkä se on alku virtuaaliystävyydelle, sillä matkailu jos mikä on yhdistävä tekijä taustoista tai elämäntilanteesta huolimatta. Lisäksi kannattaa liittyä mukaan Facebookista löytyviin erilaisiin matkailuun ja matkabloggaamiseen liittyviin ryhmiin (esim. Suomalaiset matkabloggaajat, Reissupostauksia, Suomalaiset reissaajat, Soolomatkailijat, Seikkailijattaret jne.), joissa voi osallistua keskusteluihin itseä kiinnostavista aiheista ja kysyä muilta vaikka vinkkejä matkakohteen valintaan. Ryhmiin ei kuitenkaan kannata tuutata mitä tahansa blogisisältöä vaan aina arvioida oman postauksen sopivuus kyseiseen ryhmään tai keskusteluun.
Eikä kannata väheksyä erilaisten tapahtuminen verkostoitumismahdollisuuksia, sillä niiden kautta kasvotusten ihmisiä tavattaessa luo aivan erilaisen suhteen uusiin tuttavuuksiin kuin nettimaailmassa. Lähde siis rohkeasti mukaan erilaisiin matkailualan tapahtumiin kuten Matka-messuille tai matkailualan seminaareihin sekä tutustu kohtaamiisi ihmisiin aidosti. Matkabloggaajat järjestävät myös silloin tällöin erilaisia iltamia, joten niihinkin kannattaa hypätä mukaan vaikka aloittelija bloggaamisessa olisikin, sillä kanssabloggaajista voi uusien kaverisuhteiden ja inspiraation lisäksi saada tukea omiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Lisäksi pidemmän päälle esimerkiksi blogiyhteistyöt voivat alkaa juurikin luomasi verkoston kautta.
Vinkki: Onpa kyse sitten nettimaailmasta tai kasvokkain tapaamisesta, kohtaa ihmiset aina ihmisinä, äläkä missään nimessä mene vain hyötynäkökulma edellä oli kyseessä sitten yrityksen edustaja tai bloggaajakolleega.
5. Älä unohda some-kanavia
Vaikka blogi olisikin sinulle se pääkanava, ei tänä päivänä voi missään nimessä unohtaa muiden some-kanavien merkitystä. Parhaimmillaan ne ovatkin kuin blogisi jatke ja tukevat toinen toisiaan. Valitse itsellesi edes yksi tai kaksi muuta sosiaalisen median kanavaa, ja blogin lisäksi ala panostaa niihin. Matkabloggaajille erinomaisesti soveltuvia some-kanavia ovat esimerkiksi Instagram-tili inspiroivien matkakuvien jakamiseen sekä oma Facebook-sivu niin blogipostausten jakamiseen kuin muunkin sisällön tuottamiseen. Muista samat periaatteet kuin blogissasikin – eli oma intohimo, laadukas sisältö, persoona ja vuorovaikutus.
Vinkki: Luo itsellesi sopiva rutiini siihen, että blogin lisäksi tsekkaat päivittäin blogisi somekanavat.
Psst. jos haluat kuulla lisää matkabloggaamisesta, sen ihanuudesta ja kamaluudesta, kannattaa kuunnella Jetlagissa-podcastin uusin jakso! Skumppahuuruja ja ilmaisia matkoja -jaksossa puhumme Veera Biancan kanssa matkabloggaamisesta ja paljastamme onko bloggaaminen pelkkää skumpan juontia. Mitä matkabloggaajan työhön kuuluu ja paljonko sillä voi tienata? Mitä mieltä olemme ilmaisista matkoista? Entä tuoko sosiaalinen media ulkonäköpaineita bloggaajille?
27 Comments
Tuuli
1.11.2018 at 21:29Jippii, uusi podcast? Kesti vähän aikaa, ennenkuin ryhdyin niitä kuuntelemaan, mutta tätä kolmatta jo odotin. Ovat tosi hauskaa kuunneltavaa!
Anna-Katri
7.11.2018 at 18:06Hei jee, mahtavaa kuulla! <3 ps. siellä on muuten jo neljä jaksoa!
Anna / Muuttolintu.com
3.11.2018 at 14:10Tosi hyviä vinkkejä näin kokeneellekin matkabloggaajalle. Tuntuu, että aina olisi parantamisen ja hiomisen varaa, ja liian vähän aikaa. Oma vinkki onkin se, että kannattaa muistaa, miten aikaa vievää bloggaaminen on… Vaikka kyllähän sen huomaa äkkiä viimeistään sitten kun sen aloittaa. Siinä joutuu tekemään kompromisseja ja luopumaan muista asioista mihin sitä aikaansa haluaisi käyttää, ainakin jos siihen kunnolla panostaa. Itseä harmittaa vähän se, kun en ikinä ole Suomessa niin pääsen tosi vähän tapaamaan muita bloggaajia face 2 face. Oonkin miettinyt, pitäiskö alkaa bloggaamaan englanniksi, mutta sitten taas en usko että runosuoni sykkisi englanniksi kovin hyvin vaikka kielioppi olisikin hallussa.. Oon kuunnellut myös teidän podcasteja, vaikka en yleensä niitä kuuntele, tykkään! 🙂
Anna-Katri
7.11.2018 at 18:05Ainahan sitä voisi kaikessa olla parempi, mutta pitää välillä myös hyväksyä oma rajallisuus varsinkin tuon ajankäytön suhteen. Tai sitten olla valmis urhaamaan ajastaan ja paljon blogille. Ja hei mahtista, että oot löytänyt meidän podcastin pariin ja tykkäät siitä! <3
Jaakko/ lomalla viimeinkin
4.11.2018 at 15:11Hyviä vinkkejä, monia näistä mietin ja lueskelin jo vinkkejä kun perustin blogia, mutta hyvä aina välillä myös palata näihin. Itsellä nuo matkamessut jää yleensä väliin, kun tykkään juuri siihen aikaan vuodesta lähteä lämpimään kaukokohteeseen, mutta totta varmasti on että siellä verkostuu erilailla. Itsekin olen päätynyt että täytyy miettiä mitä itse haluaa bloggaamisella saavuttaa ja tuoda rohkeasti itseään esille. Itseä kiinnostaa myös se että tekstien kuvituksessa on myös blogin kirjoittajasta kuvia matkakohteissa ja persoona tulee esiin.
Anna-Katri
7.11.2018 at 17:59Kiva kuulla, jos vinkit toivat hieman kertausta jo lukemaasi. Ja tuo on kyllä niin totta että juuri tuo vuodenvaihde ja tammi-helmikuu on sitä aikaa kun mielellään olisi jossakin muualla kuin Suomessa. 🙂
Sari /matkalla lähelle tai kauas
4.11.2018 at 18:15Kiitti vinkeistä!
Visualistina ulkoasu ja sivun kuvat on se mut mutta jos alkaa olemaan vaan oman nassun kuvia jokaisessa alkaa sekin ahdistaa. Ehkä matkustaminen avaa sitä omaa matkatyyliäkin. Ainakin itse huomaan, että tietyt asiat alkaa kiinnostamaan enemmän.
Anna-Katri
7.11.2018 at 17:58Jokaisella meillä on varmasti ne eri syyt miksi tiettyjä blogeja seurailemme ja miksi joistakin klikkautuu sitten muualle. Parasta onkin vain tehdä blogia omasta intohimosta, ja just niin kuin hyvältä tuntuu, laittoi kuviin sitten kaikkiin oman nassun tai ei. 🙂
Sateenmuru
4.11.2018 at 18:32Mielenkiintoista, että olet blogannut jo kymmenen vuotta! Kiitokset siis konkarin vinkeistä, ne sattuivat tulemaan hyvään aikaan, sillä aloin juuri itse palailla blogini ääreen ja miettiä uusia tuulia. En asu pysyvästi oikein missään, joten verkostoituminen on vaikeaa, joskin Instagram on osoittautunut tässä aika hyväksi välineeksi. Pitää käydä kuuntelemassa teidän Podcast!
Anna-Katri
7.11.2018 at 17:57Kieltämättä itsestäkin tuntuu hieman absurdilta että takana on jo näin monta vuotta! Pitäisi vissiin useamminkin laittaa näitä vinkkejä jakoon, mitä näiltä vuosilta on oppinutkaan. Iloa ja intoa sinulle blogisi pariin! 🙂
Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta
4.11.2018 at 19:49Hyviä vinkkejä – tosin luulen, että ne avautuvat vasta, kun on jonkun aikaa blogannut. Bloggaamisen aloittaminen on helppoa, mutta sen jatkamiseen ja lukijoiden saamiseen tarvitaan juuri noita listaamiasi asioita! Itse en alkanut bloggaamaan mistään varsinaisesta intohimosta ja huomaan, että sen vuoksi koko homma välillä kyllästyttää ja blogiin tulee taukoja. Olen kuitenkin lakannut pyytelemästä tätä anteeksi, koska blogi on minulle lähinnä kiva harrastus, eikä minulle makseta siitä penniäkään: en ole valmis panostamaan blogiin niin paljon aikaa, kun sillä ansaitseminen vaatisi. Eli siis teen juuri omannäköistä blogia, vastoin kaikkia ohjeita 🙂
Kuuntelin juuri teidän podcastin jakson ja olipa ne hauskoja ja hyviä! Olen aika vaativa podcastien suhteen, joten ottakaa isona kohteliaisuutena 😉
Anna-Katri
7.11.2018 at 17:56Joo ei näistä kannata liikaa stressata, pääasia on että löytää sen oman tapansa – sillä se mikä sopii toiselle, ei sovikaan toiselle. Eli just niin kuin sanoit, tekee vain sitä omannäköistä juttuaan! Ja kiitos, ihana kuulla että podcast miellytti! <3
Emilia / Merkintöjä maailmasta
4.11.2018 at 20:13Kiitos paljon tästä postauksesta ja onnittelut bloggaamisen pyöreistä vuosista! 🙂 Mulla on aika uusi blogi ja tässä oli hyödyllisiä vinkkejä siihen. Pitääpä etsiä nuo mainitsemasi ryhmät.
Oon vähän aika sitten alkanut seuraan sun blogia, sun kirjoitustyyli uppoaa ja kuvat on upeita (erityisesti kuvaamisessa harjoiteltavaa itsellä). Bloggaamisen iloa sinne! 🙂
Ja alan ehdottomasti seuraamaan teidän podcastia, vastaavaa onkin kaivattu!
Anna-Katri
7.11.2018 at 17:54Kiitos paljon kommentista ja onnitteluista! Samoin sinne iloa ja intoa bloggaamiseen! 🙂
Eksyjä
5.11.2018 at 11:21Kiitos vinkeistä! Eipä olisi parempaan hetkeen voinut sattua. Aloitin itse juuri bloggaamisen, tosin tarkoituksena on lähinnä pitää ystävät ja sukulaiset perillä kuulumisistamme, kun kierämme sähköautolla pitkin Eurooppaa. Mutta vaikka oma bloggaamiseni ei olekaan ammattimaista, olivat erityisesti käytettävyyteen liittyvät vinkit hyviä. Ryhdynkin heti tutkimaan, kuinka voin parantaa navigointia!
Anna-Katri
7.11.2018 at 17:51Onnea uuteen blogiin! Ja tuo on kyllä mahtava tapa päästä bloggaamisessa alkuun, kun kirjoittelet maailmalta kuulumisia läheisille. Jonkin ajan päästä alat varmasti huomaamaan mikä oma tyylisi blogin pitoon onkaan. Eikä kannata alkuvaiheessa ottaa muusta stressiä, uskon että ajan kanssa palaset loksahtelevat paikoilleen ja jos intoa on voi blogia kehittää vaikka mihin suuntaan.
Aila
5.11.2018 at 16:44Kiitos vinkeistä! Voi olla, että en ikinä opi tarpeeksi asioita, jotka liittyvät tekniseen osaamiseen, kuten navigointiin, mutta erityisesti ykkös- ja kolmoskohtia olen makustellut koko päivän. Kirjoitan omana itsenäni niistä asioista, joista tykkään. Ja miksi kirjoittaisin mitään muuta. Olen harrastusmielellä liikkeellä, lukijamäärän kasvattaminen sinänsä on aivan toissijaista, on kiva vain kirjoitella siitä, mitä koen kivaksi ja tärkeäksi.
Anna-Katri
7.11.2018 at 17:49Tuo tekninen puoli on kyllä välillä kinkkinen, ja joskus ehkä voi olla parempi konsultoida jotain ulkopuolista joka on asioista enemmän perillä jos itsellä menee sormi suuhun. Ja tuo on hienoa, että tiedostat sen että bloggaamisesta saa itsekin enemmän irti kun kirjoittaa aidosti omana itsenään ja just niistä asioista joista tykkää. Kaikki muu on sitten vain plussaa siihen päälle. 🙂
Päivi
6.11.2018 at 21:57Hei! Hyviä vinkkejä aloittelevalle bloggaajalle. Itsellä sama tilanne kuin edellisellä kommentoijalla, tekniset kysymykset bloggaamisessa ovat haastavia. Mutta postaus kerrallaan eteenpäin, toivon, että joku ehkä saa inspiraatioita ja vinkkejä reissuja suunnitellessaan.
Anna-Katri
7.11.2018 at 17:45Eikä kannata ottaa turhaa stressiä näistä, ajanmittaan alkaa hahmottamaan itsekin paremmin mikä toimii ja mikä ei. Ja olen ihan varma, että joka ikinen matkajuttu on julkaisemisen arvoinen, koskaan ei voi tietää kuka sen lukee ja siitä inspiroituu! 🙂
Pirkko / Meriharakka
9.11.2018 at 10:09Tuosta genren valinnasta. Toki bloggamisen voi aloittaa hyvin laajastikin matkailua ajatellen, mutta itse olen matkablogien lukijana huomannut, että ne blogit, jotka “tunnistan” tietyn tyyppisinä päätyvät helpoiten lukulistalleni.
Verkostoituminen on tosiaan tärkeää, edes siten, että seuraa ja kommentoi muidenkin blogeja. Itselleni oli tosi merkittävä juttu nyt jo vuosia sitten kun taisi olla aikanaan Destination Unknown -blogia kirjoittanut Satu pyysi minua mukaan Matkabloggaajat -ryhmään.
Nyttemmin olen itse yrittänyt auttaa nykyisiä “uusia” esimerkiksi kun huomaan Blogit.fi -sivuston Top 20 -listalla minulle uusia blogeja, niin lähetän heille mailin, jossa kerron näistä verkostoistamme.
VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa
9.11.2018 at 14:55Hyviä vinkkejä jälleen kerran Anna-Katri! “Sellaista käsitettä ei ole olemassakaan kuin ilmainen matka, vaan jokaikisen yhteistyön takana on rutkasti työtunteja.” – tästä tuli ihan mieleen veljeni hokema lause “ei ole olemassa ilmaisia lounaita”. :’D
Oon niin samaa mieltä tuon blogin ulkoasun – visuaalinen puoli on itselleni hyvin tärkeä ja harmittavan vähän jaksan käydä sellaisilla sivuilla, jonka ulkoasu on nuhjuinen tai hankalasti luettava. Yleensä painan suoraan ruksilla sivun pois. Eli tähän todellakin kannattaa panostaa.
Periaatteen Nainen
10.11.2018 at 10:59Mulle Pirkon meili oli paras tapa (toistaiseksi, ulkomailta käsin) verkostoitua 🙂 Arvostin sitä paljon!
Hyviä neuvoja, nyt tunnen kauheaa morkkista kun en jaksa tekniseen puoleen koskaan panostaa – laiska mikä laiska…
Anita / My Tiny Travel Journal
10.11.2018 at 11:38Tunnustan: vähän yli vuosi sitten kun perustin oman blogini, kävin usein vierailemassa sinun blogissasi, koska se on niin raikas ja innostava! Tärkeää blogeissa minulle on visuaalisuus, hyvät valokuvat, selkeys ja helppo kommentointimahdollisuus.
Omaa blogia aloin kirjoittaa ajatuksella, että saan muistot ja kuvat omista reissuistani samaan paikkaan – ja jos voisin samalla antaa muillekin vinkkejä kivoista matkakohteista, niin se on plussaa. Olisi mahtavaa, jos pystyisin panostamaan matkablogiin, sometileihin, reissaamiseen ja verkostoitumiseen 100%, mutta tässä elämäntilanteessa (perheellinen yksinyrittäjä/copy/toimittaja) mulla menee vielä arkielämä ja asiakastyöt edelle, ja blogi on enemmänkin harrastus. 🙂
Elsa/Hakunamalife
10.11.2018 at 11:49Kiitös vinkeistä ? tulevat tarpeeseen näin uutena bloggaajana. Oman blogin pyöritys on lähtenyt yllättävän luonnollisesti käyntiin, eniten harmaita hiuksia aiheuttavat juurikin säätö ulkoasun ja navigoitavuuden kanssa. Ehkä niistäkin kuitenkin ajan kanssa ja kokeilemalla oppii ymmärtämään enemmän. Välillä tuntuu, että kannattaisi käydä jossain kurssilla kertaamassa ihan perus tietotekniikkataidotkin, koodaamisista ja muista sitten puhumattakaan??
Anna K. - Kaukaa haettua
10.11.2018 at 23:43Hyviä pointteja kaikki! Mun mielestä yksi tärkeä asia, joka monelta unohtuu, on oikeakielisyys. Voi kirjoittaa myös murteella tai puhekiekellä jos se on oma tyyli, mutta jos yhdyssanat on jatkuvasti väärin, eikä pilkuista tietoakaan, niin en jaksa lukea. Kielen pitää olla lisäksi vaihtelevaa ja jollain tavalla kiehtovaa.
Viivi
16.11.2018 at 07:25Löysin sivuillesi ensimmäistä kertaa – jee! Näyttää todella hyvältä ja inspiroivalta 🙂 Aloittelevana reppureissublogin kirjoittajana nämä vinkit tulee todellakin tarpeen, joten iso kiitos. <3 Tajusin, että meiän pitää pikimmiten yrittää ruksata kommenttikenttää helpommin käytettäväksi. Nyt se vaatii liikaa työtä lukijalta. Mahtavaa, kun joka päivä oppii jotain uutta!