Menu
Maailmanympärimatka / Mosambik

Mosambik – sateisen päivän ajatuksia pääkaupungissa

img_3545_mozambik img_3583_mozambikimg_3557_mozambikimg_3561_mozambikimg_3554_mozambikimg_3604_mozambikimg_3595_mozambik

Terveiset Maputosta, Mozambikin pääkaupungista! Saavuin tänne eilen yli 10 tunnin bussimatkan jälkeen Johannesburgista, ja vaikka etukäteen hieman jännitin juuri tätä matkaosuutta, sujui matka erinomaisesti, eikä mitään ongelmia ollut. Intercapen bussi oli Afrikan mittapuulla melkein luksusluokan kulkuneuvo, jossa 10 tuntinen ei tuntunut yhtään niin pahalta kuin Madagaskarin paikallisbussissa. Lisäksi majapaikkani kuski oli minua kyltin kanssa Maputon bussipysäkillä odottamassa, niinpä vältyin selkkauksilta paikallisten taksikuskien kanssa.

Tänään olenkin viettänyt koko päivän majapaikassani Guesthouse 1109:ssä, sillä harmaan sateinen päivä ei ole houkutellut kaupunkikierrokselle. Onneksi tässä majapaikassa viihtyy paremmin kuin hyvin, sillä  vain muutaman huoneen hotellissa on leppoisa kodinomainen tunnelma – ja jossa viihtymisestä pitävät huolen samassa rakennuksessa asuva portugalilainen omistajapari. Sekä heidän kaksi koiraa. Kattoterassilta avautuu näkymät sinisenä kukkivien jacaranda-puiden yli Maputon rantakadulle, ja jos tarkasti katsoo, voi rakennusten takaa nähdä meren pilkottavan. Suurkaupungista huolimatta ympäristö on hyvin rauhallinen ja vehreä – uima-altaalle on pystytetty ruokintapaikka pikkulinnuille, joten olen pystynyt aitiopaikalta seuraamaan värikkäiden visertäjien lehahtelua sinne tänne siemenet suussaan. Lintujen bongailun lisäksi olen istunut nenä kiinni tietokoneella ja hoitanut niin matkasuunnitteluun, laskujen maksuun kuin blogin ylläpitoonkin liittyviä asioita.

Parhaillaankin istun tässä kattotarassin baarin muhkealla sohvalla, jonka ikkunaa vasten sade tämän tästä ropistelee pisaroitaan. Samalla olen hajamielisesti hieman fiilistellyt tätä matkalla olon joutilaista tunnelmaa. Vielä muutama viikko sittenhän olin vielä täysin kiireisessä Suomi-arjessa kiinni ja nyt vietän matkailijan vapaata elämää. Päiviäni ei enää rytmitä herätyskellon piipitys, vaan nouseva ja laskeva aurinko, joiden rytmiin kroppani on nopeasti tottunut. Illalla uni tulee jo yhdeksän-kymmenen maissa ja aamulla herään virkeänä jo kuudelta. Kotikokkailut ja muka-terveelliset-suomi-ateriat ovat vaihtuneet  eri maiden taatusti lähellä tuotettuihin ravintola-annoksiin ja pitkiin illallisiin, ja c-vitamiinia ei tarvitse enää tankata purkista vaan ne tipahtavat hedelmien muodossa suoraan puusta eteeni. Voi nam, näitä tuorepuristettuja hedelmämehuja, voisin varmaan elää pelkästään niillä! Kroppa on selvästi alkanut työntämään stressihormooneja pikkuhiljaa ulos, ja vaikka vielä en varmastikaan ole monen vuoden univelasta ja ylikierroksista palautunut, olen varma, että päivä päivältä kehon tila alkaa normalisoitumaan. Vaikka tokihan matkallakin ollessa omat stressin aiheet löytyy, on elämä kuitenkin jollakin tavalla leppoisampaa. Ja ehkä, kun jatkuva kiire ei vie veroja, pystyy omaan kehoon kiinnittämään enemmän huomiota – kuunnella omaa oloa, ja tehdä juuri sitä, mikä tuntuu juuri siihen hetkeen parhaimmalta. Joten näitä leppoisia välipäiviä tulee varmasti matkan aikana olemaan jatkossakin, sillä vaikka kaiken uuden näkeminen ja kokeminen kiehtoo, on välillä ihana vain olla ja fiilistellä. On se sitten vaikka sateisena päivänä Maputossa!

Kohta olisi kuitenkin tarkoitus suunnata aikaiselle illalliselle, sillä myöhään nautitun hotelliaamiaisen jälkeen lounas unohtui kokonaan syödä. Taidan valita illallispaikaksi saman ravintolan kuin eilen – parin korttelin päässä sijaitsevan portugalilaista ruokaa tarjoilevan pikkupaikan Boa Maren, jonka listalta olisi löytynyt vaikka mitä herkkuja, jos vain olisin ymmärtänyt edes puolet portugalinkieliseltä listalta. Eilen tosin ravintolaan suuntaaminen pimeällä yksin hieman arvelutti, sillä hotellin omistaja opasti jättämään käsilaukun hotellihuoneeseen ja ottamaan mukaan vain rahat ja passin vaatteisiin piilotettuna. Ryöstely ei kuitenkaan ole se isoin ongelma ainakaan näillä kulmilla, mutta koko Maputossa, kuten myös Mosambikissä, poliisit ovat turisteille se isoin vaiva. He saattavat pyytää passia nähtäville milloin tahansa ja jos sitä ei mukana ole, joutuu tietämätön turisti maksamaan isot sakot – jotka sujahtavat tyytyväisen poliisin taskuun (eikä suinkaan valtiolle). Pitkästä aikaa siis vaatteiden alle kiinnitettävälle turistikukkarolle tuli käyttöä kun harpoin Maputon pimeitä katuja eteenpäin ravintolaa etsien. Ravintola löytyi ja ruoka maittoi, eikä kukaan tuntunut kiinnittävän minuun kaduilla tai ravintolassakaan sen enempää huomiota. Tosin olisin kyllä mielelläni ottanut majapaikan jättikokoisen saksanpaimenkoira Jesuksen mukaani kävelylle, lähinnä henkiseksi tueksi. 🙂

Illallisen jälkeen yritän vielä tänään tehdä valintoja seuraavien matkapäivien suhteen: olen yrittänyt kuumeisesti paikallistaa päiväretkeä Swazimaahan, mutta yksin matkaajalle hinnat tuntuvat aika kovilta. Swazimaan vierailun lisäksi haluaisin tutustua hieman tarkemmin Maputoon nähden ainakin itse ranskalaisen arkkitehti Eiffelin suunnittelemat keskustan historialliset rakennukset sekä piipahtaa 1800-luvulla perustetussa kasvitieteellisessä puutarhassa. Niin ja jos aurinko vähän pilkistelisi sadeverhojen takaa, olisi Maputon rantakadut kuulema myös näkemisen arvoisia!

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

6 Comments

 • Johanna Hulda
  22.10.2016 at 03:43

  Näyttääpä Maputo viihtyisältä, tai ainakin tuo alue jossa majoitut! Enpä olisi uskonut. Asuin viime kesän Sambian pääkaupungissa Lusakassa, ja siellä oli kyllä hieman eri näköistä. 😀 Ehkä se on tuo rannikkosijainti. Mosambikiin täytyy lähteä kyllä joku kerta, nyt kun alkaa olla portugalin kielikin hallussa. Eli mielenkiinnolla odottelen lisäpostauksia sieltä! Mitä kohteita sulla on muuten tiedossa Sambiassa? Itse kävin Kafuen, Mosi-oa-Tunyan ja South Luangwan kansallispuistoissa Victorian putousten, Lake Kariban ja muiden lisäksi. Blogissani on postaukset (vasta) kahdesta ekasta ja putouksista vinkkeineen, jos kiinnostaa hieman fiilistellä etukäteen! 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   22.10.2016 at 22:18

   Tuo alue Maputossa kyllä yllätti itsenikin positiivisesti – vaikka aluksi jännittikin liikkua suurkaupungissa, oli nämä hoodit varsin turvallisen tuntuiset! Harmittaa, ettei minulla ollut Mosambikissa enemmän päiviä, alunperin olin suunnitellut matkaavani myös Tofoon, mutta koska pääsin lähtemään matkalle vasta kuukautta suunniteltua myöhemmin, täytyi esim. Mosambikistä karsia kohteiden suhteen. Höh, toiseen kertaan sitten!
   Ja kiitos vinkistä, täytyykin käydä kurkkaamassa suosituksia blogistasi! Ja samaan hengenvetoon pakko myöntää, etten tällä hetkellä edes muista mitä ohteita Sambiassa matkareitillä olikaan – palaan asiaan myöhemmin! 😀

   Reply
 • Henna
  1.11.2016 at 21:42

  Heips, sunnittelen kavereideni kanssa reissua Swasimaahan ja Mosambikiin. Olemme talla hetkella KapKaupungissa ja pohdimme miten viisumin hankinta tulisi hoitaa, oliko sinulla Mosambikiin mennessa viisumi vai hankitko sen rajalta? Olemme saaneet kahdenlaista informaatiota asiasta, ja onko sinulla Swasimaahan viisumi hommattu valmiiksi? Missa kohteissa aiot kayda Mosambikissa?

  Reply
  • Anna-Katri
   30.1.2017 at 02:51

   Pahoittelut, että reissustani johtuen en päässyt ajoissa vastaamaan kommenttiisi! Rajalta ei tosiaan enää saa viisumia ollenkaan, vaan se pitää hankkia etukäteen. Mosambikin viisumin kävin hakemassa Tukholmasta, mutta ehkä sen voi saada myös heidän Etelä-Afrikan lähetystöstään? Jos asia on vielä ajankohtainen, laita vain sähköpostia vaikka heidän Tukholman lähetystöön niin osaavat sieltä auttaa! Vastailivat ainakin minulle yllättävän nopeasti sieltä.
   Swazimaahan taas ei tarvinnut viisumia, ainakaan lyhyemmälle reissulle!

   Reply
 • Henna
  1.11.2016 at 22:10

  Lisa kysymyksena viela, osaatko sanoa hyvia ja turvallisia bussilinjoja Mosambikissa tai Mosambikista Swasimaahan? Ajateltiin menna rannikkoa Maputosta hieman ylospain ja vierailla Swasimaassa.

  Reply
  • Anna-Katri
   30.1.2017 at 02:48

   Mosambikista Swazimaahan en löytänyt bussireittejä netistä, mutta majapaikastani kertoivat sellaisiakin kai olevan, mutta ovat enemmän paikallisia minubusseja, joihin on lastattu kaikkea mahdollista matkailijoiden lisäksi. Sen sijaan Etelä-Afrikan Nelspruitista taisi muutama parempikin bussilinja olla jos oikein muistan…

   Reply

Leave a Reply