Menu
Panama

Panama – surffi- ja joogaleirillä

Ensimmäinen viikko Panamassa kului kuin siivillä, sillä vietin sen surffi- ja joogaleirillä Santa Catalinassa. Päivät olivat aamusta iltaan aikataulutettuja, mutta sellaiseen sopivaan letkeään tahtiin, joten kaikkien aktivititeettien välillä oli aina aikaa riippukeinussa oleskeluun tai uima-altaalla rentoutumiseen. Tässä hieman yhteenvetoa viikosta:

Paikka

Panamasta löytyy monia erilaisia jooga- tai surffilomia tai niiden yhdistelmäretriittejä tarjoavia toimijoita. Googlailujen jälkeen päädyin valitsemaan Panaman länsirannikolla sijaitsevan Santa Catalina Retreats -nimisen paikan, sillä paikka näytti superviihtyisältä ja Santa Catalinan lähirannan sanottiin olevan täydellinen aloitteleville surffareille. Ja paikka kyllä lunasti lupauksensa monin verroin, se oli upeampi mitä olin kuvitellutkaan. Sisällöltään ja kestoltaan erilaisia surffi- ja joogaretriittejä pyörittävä Hotel Santa Catalina Panama kätkee sisäänsä useampia eri kokoisia huoneita ja kaikille niille ominaista on oma pikkupiha riippumattoineen. Päänäyttämönä paikan päällä on kuitenkin merinäköalalla varustettu Pescao-ravintola, josta löytyy myös lukuisia riippumattoja ja sohvaryhmiä oleskeluun. Toki Panaman auringosta pääsee nauttimaan myös infinity-pool altaalle ja vaikka nautiskella siellä kylmiä juomia auringonlaskua meren taa katsellen.

Santa Catalina on muuten hiljainen panamalainen pikkukylä, jonka kylänraitilla on majapaikkojen lisäksi vain muutama hassu ravintola ja minimarket. Kadulla saattaa kävellä vastaan yhtä hyvin niin surffilautaa avojaloin kantava surffari tai paikallinen cowboy hevosellaan. Santa Catalinan tummahiekkaiset rannat turkoosina lyövine aaltoineen sekä vehreät sademetsät trooppisine sirkutuksineen tekevät paikasta kertaheitolla yhden suosikeistani ympäri maailman.

IMAGINE A RETREAT IN A TRANQUIL, OFF-GRID AND AUTHENTIC SURF TOWN. WHERE NATURE MEETS THE LOCAL CULTURE.  A PLACE WHERE YOU CAN REALLY TAP OUT FROM CITY LIFE AND COMPLETELY DECOMPRESS.

Surffi

Itselleni retriittiä valitessa tärkeintä oli, että pääsen kehittämään surffaustaitojani, ja Santa Catalinan kilometrejä pitkä rantaviiva tasaisella syötöllä tulevine pehmeine beach break -aaltoineen on kuin tehty täydellisten aloittelija-aaltojen metsästäjille. Siinä missä esimerkiksi Balin parhaat spotit ovat täynnä lautojen kanssa heiluvia aloittelijoita, ei täällä rannalle ole tungosta vaan jokaiselle löytyy varmasti tyhjä surffispotti sopivan kokoisilla aalloilla varustettuna.

Surffi- ja joogaleirini kokonaishintaan kuului joka päivä yksi parin tunnin surffisetti. Ensimmäisenä päivänä meidät jaettiin tasomme perusteella kolmen hengen ryhmiin, ja sama opettaja oli kanssamme joka päivä. Näin hän pääsi seuraamaan surffiopintojamme alusta loppuun ja pystyi paremmin antamaan täsmävinkkejä sekä korjaamaan virheitä. Ja siinä missä ryhmässäni olevien kanssa räpiköimme ensimmäisenä päivänä aaltojen pyörteissä, kehityimme leirin loppua kohti kaikki yhtäaikaa vihreitä aaltoja itsenäisesti nappaavaksi tripletiksi. Parasta olikin osaavan surffiopen lisäksi jakaa surffihetket saman porukan kanssa ja kannustaa toinen toisiamme onnistumisissa.

Santa Catalinasta löytyy myös kehittyneemmille surffareille kunnon aaltoja, ja niille itseasiassa pääsee suoraan Hotel Santa Catalinan porteilta, mutta melomista merelle on aika pitkälti eli kunto (ja taidot) kannattaa olla kohdillaan näille aalloille.

Jooga

Santa Catalina Retreatsissä on oma erillinen avoimin seinin varustettu joogashala, jossa retriitin aikana joogatunteja järjestetään kahdesti päivässä, aamulla ja illalla. Joogaopettaja ja hänen vetämänsä tunnit vaihtelevat retriittien mukaan, mutta ainakin oman viikkoni kohdalle osunut espanjalaiset Eva ja Alejandro olivat mitä parhain pariskunta joogaopettajiksi. He olivan suunnitelleen viikon niin, että jokainen joogatunti tuki joko siihen hetkeen tarvittavaa palautumista, vetreytymistä, rentoutumista tai lihaksien herättelyä. Naurujoogaa ja yhteislauluja tähtitaivaan alla unohtamatta. Jotkut enemmän jooganneet ryhmäläiset olisivat kaivanneet rankempaa ja dynaamisempaa joogaa, mutta ainakin itselleni tunnit olivat juuri sitä mitä joogalta surffin vastapainoksi kaipasin.

Joogashala oli tuntien ulkopuolella aina auki vieraille omatoimiseen joogailuun tai muihin rentoutumishetkiin, lisäksi Eva ja Alejandro toteuttivat päivän aikana erilaisia hierontoja lisämaksua vastaan.

Muut aktiviteetit

Itse Santa Catalinassa ei tosiaan ole surffin ja rantaelämän lisäksi paljoa muuta ajanvietettä, mutta lähisaarille pääsee tekemään päivän mittaisia retkiä. Noin 1,5 tunnin venematkan päästä löytyvältä Unescon suojelemalta Coiban saarelta sanotaan löytyvän Panaman parhaat sukellus- ja snorklausspotit, jossa uintiretkellä merikilpikonnia voi päästä näkemään aivan lähietäisyydeltä. Lisäksi muille lähempänä sijaitseville saarille voi venekyytien lisäksi siirtyä omatoimisesti vaikkapa kanootilla tai sup-laudalla.

Muuta kokeilemisen arvoista Santa Catalinassa on ehdottomasti hevosratsastusretki kilometreittäin jatkuvalla hiekkarannalla auringon laskiessa. Hevospelien lisäksi läheisessä maastossa kulkee patikointireittejä ja alueella voi bongailla eri lintulajeja. Ja jos aikaa ja innostusta on, kannattaa retriitin alkuun tai loppuun napata vaikkapa espanjan alkeiden opettelua.

Ruokailu

Jooga- ja surffileiriin kuului 3 ruokailua per päivä, aamiainen, lounas ja illallinen. Muuten nämä kaikki herkut kannettiin pöytään hotellin Pescao-ravintolassa, mutta muutamana iltana meille oli järjestetty dinneri kylän ravintoloissa, mikä toi kivaa vaihtelua päiväohjelmaan. Ruoka-annokset olivat aina hyvin kasvispainotteisia terveellisiä komboja, valmistettu mahdollisuuksien mukaan paikallisista raaka-aineista, jonka vuoksi kalaa ja mereneläviä oli pöydässä useasti. Erikoisruokavaliot oli myös huomioitu kattavasti, ja esimerkiksi itselleni kalan ja merenelävien sijaan pöytään tuotiin aina jokin korvaava vaihtoehto.

Pakettihintaan kuului koko päivän ajan tarjolla olevan kahvin ja teen lisäksi lasi viiniä tai pullo olutta jokaisen dinnerin yhteyteen, lisäksi ravintolasta saattoi ostaa edullisesti mitä vain juomia. Olut kustansi kaksi dollaria ja viinilasillinen neljä, lisäksi pihistelijät pääsivät halvemmalla joka päivä käynnistyvän happy hourin aikaan. Niin ja Panamassa hanavesi on lähes joka paikassa juomakelpoista, joten turhia muovipulloja täällä ei tarvitse ostaa vaan oman kestopullon pystyy täyttämään suoraan hanasta.

Leiriläiset

Retriitissä osallistujia oli yhteensä vajaa 20 henkeä. Lähes kaikki olivat yhdysvalloista, muualta tulijoita oli lisäkseni yksi tyttö Kanadasta ja yksi mies Englannista. Osallistujat olivat kaikki päälle kolmekymppisiä, lapsettomia ja työssäkäyviä aikuisia. Mukana oli kolme pariskuntaa, loput olivat sooloilevia matkailijoita, joista suurin osa toki naisia, mutta joukkoon mahtui myös kaksi miesmatkailijaakin. Koko leirin alusta loppuun porukassamme vallitsi hyvä ja hauska yhteishenki, siitä piti huolen yhteiset aktiviteetit mutta myös pitkän pöydän ääreen joka päivä katetut ateriat, joten kenenkään ei tarvinnut vaikkapa illallistaa yksin. Lisäksi retriitissä oli soolomatkailijoille optiona mahdollisuus jakaa huone toisen sooloilijan kanssa, tosin tähän mahdollisuuteen oli lisäkseni tarttunut vain kanadalainen tyttö, joka siis oli huonekaverini ja tätä kautta tutustuimme nopeasti toisiimme.

Kuljetukset

Santa Catalina sijaitsee noin 5 tunnin ajomatkan päässä Panama Citystä. Santa Catalina Retreats järjesti kaikille ilmaisen yhteiskuljetuksen Panama Cityn Casco Viejossa sijaitsevasta Hotel Centralista leirin ekan päivän aamuna ja samoin kuljetuksen takaisin samaan paikkaan viimeisenä päivänä. Paikan päälle kannattaa Suomesta tulevan saapua jo edellisenä päivänä ja fiilistellä näin ainakin yhden päivän ajan Panama Cityn menoa. Panamassa sukkuloi kaupunkien välillä paikallisbussien lisäksi turisteille suunnattuna minivanejä, joilla pääsee kätevästi eri paikkoihin melkeinpä ovelta ovelle n. 30-40 dollarin hinnalla. Kun muut leiriläiset palasivat Panama Cityyn, minä jatkoin matkaa minivanin kyydissä Panaman keskiosien Boqueteen ja sieltä aina edelleen itärannikolle Bocas del Toroon saakka (näistä lisää erillisessä postauksessa).

Suosittelenko?

Aluksi mietin, että kuuden yön surffi- ja joogaleirin vajaan 1500 dollarin hinta on aika yläkanttiin reissubudjetissani, mutta sitten totesin, että kiireisen syksyn jälkeen haluaisin aloittaa lomani paikassa, jossa pääsen totaalisesti rentoutumaan ja lomamoodiin, ja säätämisen sijaan kaikki päiväohjelmasta alkaen on järjestetty puolestani valmiiksi. Sen jälkeen olisinkin sitten valmis jatkamaan sooloseikkailujani ympäri maata.

Retriitti ylitti odotukseni, ja hyvästejä paikan omistajille heittäessäni sanoin toivovani, että pääsen vielä jossakin vaiheessa palaamaan tänne takaisin. Tässä vaiheessa en todellakaan enää miettinyt, että olisin maksanut kokemuksesta liikaa, päinvastoin olisin voinut hyvin jatkaa paikan päällä vielä muutaman päivän ekstraa ja samaa sanoivat muutkin leiriläiset. Eli voin todellakin suositella paikkaa kaikille niille, jotka kaipaavat jooga- ja surffilomaa rauhallisessa paratiisissä – jo kuusi päivää riitti itselläni täydellisesti pääsemään lomamoodiin.

Huom. Postaus ei ole maksettu mainos, vaan kustansin retriitin täysin omasta pussistani. 🙂

About Author

Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Seikkailumatkailija, palkittu matkailuvaikuttaja ja naisten soolomatkailun puolestapuhuja. Kirja Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja nyt ulkona!

No Comments

    Leave a Reply