Matkailijan tärkein matkavaruste on kunnollinen matkalaukku. Parhaita ominaisuuksia matkalaukulta ovat ehdottomasti kestävyys, keveys ja ajaton ulkonäkö – tai ainakin itse haluan matkalaukun kestävän niin aikaa kuin katseitakin. Koska matkalaukkua ei voi heittää yhtä huolettomasti selkään kuin rinkkaa, tulee matkalaukun olla rakenteeltaan kevyt jalaadukkaiden pyörien ansiosta helposti eteenpäin rullaava – kukapa nyt haluaisi painavaa matkalaukkua puhisten eteenpäin kiskoa, jos mahdollisuus on matkustaa yhdessä lähes itsestään rullaavan matkalaukun kanssa. Yksi tärkeä seikka on myös laukun oikea koko. On matkalaukku sitten tarkoitettu ruumaan meneväksi tai cabin bagiksi matkustamoon, tulee laukun sisään saada helposti organisoitua kaikki tärkeät tavarat.
Useiden epäonnisten matkalaukkukokeilujen jälkeen testasin ensimmäisen kerran Rimowan matkalaukkuja vuonna 2008 ja sillä tiellä olen edelleen. Saksalaisvalmisteiset Rimowan polykarbonaatista valmistetut matkalaukut ovat osoittautuneet vuosien mittaan matkoilla äärettömän käytännöllisiksi ja kestäviksi. Tämän lisäksi olen hurmaantunut niiden sulavalinjaiseen ulkonäöstä sekä tyylikkäistä väreistä. Matkoillani mukana kulkevat Salsa Multiwheel -matkalaukku (74 cm) sekä Salsa cabin trolley.
Isompi Proseccon värinen yksilö kätkee sisäänsä sujuvasti kaikki mahdolliset matkatavarat. Sen neljä 360° kääntyvää pyörää ja säädettävä vetokahva tekevät laukun kuljettamisesta kevyttä ja vaivatonta, vaikka laukun sisältö uhmaisikin painorajoituksia (viimeaikoina olen kyllä onnistunut pakkausoperaatiossa niin hyvin, ettei tästä ole onneksi ollut pelkoa). Tämän laukun otan usein mukaan pidemmille matkoille, joilla en rinkka selässä seikkaile. Pienempi tumma laukkuhurmuri on ihanteellinen kooltaan käsimatkatavaroita varten ja standardien mukaiset mitat takaavat laukun pääsyn matkustamoon mukaan. Cabin bag -laukku kätkee kuitenkin sisäänsä hämmästyttävän paljon tavaraa ja se onkin ollut mukanani ainoana matkalaukkuna niin työmatkoilla kuin viikonloppumatkoillakin. Näiden kahden koon lisäksi olen alkanut haaveilemaan välikoon mallista, jonka voisi ottaa mukaan edessä siintäville viikon parin reissuille. Ainoa mikä tuo haasteita valintaan, on väritys…
6 Comments
Pirkko / Meriharakka
5.12.2015 at 21:31Ovathan nuo Rimowat lähes legendaarisia, mutta kuten monesta muustakin aikanaan huippumerkistä välillä tuntuu, että aika ajaa ohi. Tsekkasin huvikseni, että mainitsemasi mallit painavat luokkaa 6 ja 4 kiloa, siinä missä vastaavat Samsoniten Cosmolite -sarjat ultrakevyet laukut painavat alle kolme ja alle 2 kiloa. Erityisesti lentolaukussa melkein 4 kilon uhraaminen pelkälle laukulle vie aika ison osan käsimatkatavaran sallitusta painosta 🙂 Tosin sellainen huono puoli näissä ultrakevyissä on, että jos niissä on liian vähän tavaraa, niin ne saattavat ottaa lommon itseensä, mutta toistaiseksi laukun on saanut aina sisältä työntämällä takaisin kuosiinsa. Mutta niinhän Sinäkin tuossa sanoit, että laukun olisi hyvä olla oikeankokoinen, eli ei liian vähän tavaraa matkaan nähden liian isoon laukkuun!
Anna-Katri
7.12.2015 at 20:53Taisit katsoa pelkästään alumiinisten laukkujen painoa? Vastaavat mallit kuin tuo minun isompi laukku painavat Rimowan sivujen mukaan 3,2-4,5 kg, ja tuo cabin bag koko 1,9-2,8 kg. Eli mielestäni laukkujen painot ovat kyllä markkinoiden kevyemmästä päästä.
Susanna
6.12.2015 at 01:11Hyvä aihe. Olen huomannut saman asian ettei edullinen matkalukku välttämättä kestä. Onneksi on usein 1-3 vuoden takuu kun ostaa hieman kalliimman matkalaukun. On ollut aikaisemmin matkalaukku josta hajosi vetoketju ja matkalaukku jossa oli pyörät jotka ei kulkeneet ja niin kova vedin että se hankasi käsistä nahkaa irti. Nuo uudet kaksipyöräiset pyörät on kyllä paljon paremmat kuin ne vanhan malliset yksipyöräiset pyörät, jotka ajan kuluessa kuluun niin että matkalaukkua joutuu lähes työntämään
Ode
7.12.2015 at 16:33Tuo Pirkon mainitsema paino on juurikin se syy, miksi minulla ei ole Rimowan alumiinilaukkua. Kun laukun paino alkaa olemaan sen kuutisen kiloa, niin se hieman laittaa harkitsemaan hankinnan järkevyyttä. Ja jos ei alumiinista laukkua saa, niin sitten voikin suunnata katseensa Rimowaa hieman edullisimpiin merkkeihin, joilta kuitenkin löytyy kevyitä ja nättejä materiaaleja, toimivia sisäpuolia ja kestävä ulkokuori. Oman Samsoniten laukkuni kanssa olen lentänyt ahkerasti viimeiset viisi vuotta ja en vielä ole valittamista löytänyt.
Anna-Katri
7.12.2015 at 20:56Tuohon ylle kommentoinkin, että Rimowan polykarbonaattiset mallit ovat kyllä markkinoiden kevyemmästä päästä, ja yhdistettynä toimivuuteensa, on laukku kyllä suosikkini ylitse Samsoniten (sitäkin tullut testattua, eikä pyörät olleet yhtä hyvät kuin Rimowalla). Mutta jokaisella on tietysti omat mieltymyksensä sen suhteen, mitkä ominaisuudet matkalaukussa ovat niitä tärkeimpiä. 🙂
wenni
8.1.2016 at 18:26Yksi mielipide matkalaukkuvertailuun lisää eli itse olen haaveillut Rimowan laukuista jo pitkään vanhojen (joskin edelleen ehjien) Samsoniten laukkujen tilalle ja päädyin Rimowaan vain ja ainoastaan ulkonäöllisistä syistä 😉 Liikkeen myyjä kyllä kovasti suositteli Samsoniten uusimpia malleja, joissa materiaali on kevyempää ja myös kestävämpää kuin Rimowassa, mutta se laukkujen ulkonäkö..Kammottava 😀 Ja sillähän on suuri merkitys 😉 Tykkään Rimowassa myös laukun mallista. Täydellinen suorakulmainen laukku on helppo pakata tehokkaasti!