Menu
Venäjä

Pikajuna Pietariin

Matka toteutettu yhteistyössä: VR

Piipahdin tänä syksynä Pietarissa ja kieltämättä oli jo aikakin, sillä edellinen ja myös ensimmäinen käyntikertani tässä naapurimaamme kauniissa kaupungissa oli peräti 10 vuotta sitten. Silloin jouduin lähtemään aamuyöllä useita tunteja kestävälle bussimatkalle, nyt pystyin hyppäämään Helsingin päärautatieasemalta VR:n uudistettuun Allegro-junaan ja hurauttamaan kätevästi alle 3,5 tunnissa Pietariin. Junamatkalla business-luokassa tarjoiltuja annoksia maistellessani vilkaisin jossakin vaiheessa kauhulla kelloa – olisimme jo kohta perillä enkä ollut edes ehtinyt avata tietokonetta! Edes rajanylitys ei pysäyttänyt matkantekoa vaan rajavirkailijat hyppäsivät junaan passintarkastusta tekemään. Kätevää!

Vaikka viivyin Pietarissa vain kahden puolikkaan päivän ja yhden yön verran, ehdin vakuuttua siitä, että tässä maailman pohjoisemmassa miljoonakaupungissa riittäisi todellakin nähtävää vaikka useammallekin viikonloppumatkalle. Lyhyen välimatkan vuoksi se on mitä täydellisin viikonlopun matkakohde, jossa jo parissa päivässä ehtii päästä kiinni suurkaupungin tunnelmaan ja tarjontaan – sekä toki saamaan irtioton kertaheitolla omasta arjesta.

Pietari on täynnä kulttuuria, kauneutta, mahtipontisuutta, ylellisyyttä, rosoisuutta, rakkautta. Omalla reissullani ehdin kävelyretkilläni ihastelemaan erityisesti Pietarista löytyviä lukuisia kauniilla yksityiskohdilla koristeltuja rakennuksia, palatseja ja kirkkoja, hämmästelemään neuvostoajan suuruudenhulluja aukioita,  fiilistelemään kaupungin alueelta löytyvistä peräti 340 sillasta muutamia kuin myös lämmittelemään borch-keiton äärellä tunnelmallisissa ravintoloissa. Edellisellä matkallani kävin veneretkellä kaupunkia halkovia jokia ja kanaaleita pitkin kuin Venetsiassa tai Amsterdamissa konsanaan, ja muistan tuon olleen itselleni yksi reissun kohokohtia, kun veneestä käsin pääsi kätevästi näkemään kaikki kauniit nähtävyydet sekä kaupungin lukuisat sillat. Edellisen kerran kiipesin myös Iisakin kirkon katolle ihastelemaan Pietarin yli avautuvia maisemia, nyt yritin sen sijaan paikallistaa itselleni maisemien ihailuun keskustan alueelta sopivaa näköalaravintolaa tai -baaria. Mutta kuten edellisellä kerralla, niin tälläkin kertaa aika kaupungissa loppui kesken, enkä vieläkään päässyt tutustumaan Talvipalatsin loistoon tai Eremitaasin aarteisiin, puhumattakaan haaveilemastani maailmanluokan balettiesityksen näkemisestä.

Jos aikaa Pietarissa on vain yhden viikonlopun verran, suosittelen listalle ainakin seuraavia:

1. Ihastele kaupungin upeaa arkkitehtuuria

Jo muutaman tunnin kävelykierroksella saa läpileikkauksen Pietarin rakennusten kauneuteen, kun käy katsomassa ainakin Verikirkon kupoleineen sekä Palatsiaukion mahtipontiset rakennukset Eremitaaseineen ja Talvipalatseineen. Metrolla huristelu Pietarissa on myös jo nähtävyys itsessään, sillä eri asemat ovat upeita, jopa kullalla koristeltuja asemia löytyy.

2. Lähde kanavaristeilylle

Pietariin on helpointa tutustua erilaisilla opastetuilla kierroksilla. Tässä Pohjolan Venetsiaksikin kutsutussa kaupungissa kannattaa ehdottomasti tehdä tunnelmallinen kanavaristeily, joita järjestetään kesäisin myös öisin! Lähes jokaisesta majapaikasta voi bookata suoraan opastetun risteilyn.

3. Tutustu ostoskadun vilinään

Pietarin valtakatu Nevski prospekt on peräti 4,5 kilometrin pituinen, jonka varrelta kannattaa bongata ainakin tavaratalo Gostinyi dvor ja Jelisejevin herkkupuoti sekä käydä myös ihastelemassa Anitshkovin siltaa. Matkamuistoksi kannattaa ostaa esimerkiksi laadukasta venäläistä teetä tai vaikka käsityönä maalattu pieni maatuska-nukke.

4. Yövy hulppeasti ja syö hyvin

Pietarista löytyy toki ökykalliita viiden tähden hotelleja, mutta onneksi myös lukuisia tyylikkäitä majoitusvaihtoehtoja varsin kohtuulliseen hintaan. Oma valintani seuraavalla reissulla olisi varmasti täydellisellä paikalla sijaitseva kaunis putiikkihotelli Pushka Inn, jonka lisäksi Akyan St.Petersburg vaikutti lupaavalta hintansa ja puitteidensa puolesta. Pietarin ravintolat ovat kautta linjan Suomea edullisempia hintatasoltaan, joten niissä kelpaa maistella venäläisiä herkkuja – kuten kaviaaria ja samppanjaa. Lisäksi esimerkiksi Bel’v’yu Brasseri ja Mansarda -ravintolat ovat varustettu kauniilla kaupungin ylle avautuvilla näkymillä.

5. Nauti maailmanluokan taiteesta ja kulttuurista

Palatsiaukiolla sijaitseva Eremitaasi on yksi maailman upeimmista taidemuseoista, jossa saisi helposti kulumaan vaikka kokonaisen päivän. Kulttuuria rakastavan kannattaa taas ehdottomasti kokea elämys Marinski-teatterissa, joka on yksi maailman kuuluisimmista ooppera- ja balettitaloista esityksineen. Liput näytöksiin kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen.

Tämän kertaisella lyhyellä Pietarin piipahduksella aloinkin pohtimaan, että tässä kaupungissa kannattaisi kyllä ehdottomasti käydä useamminkin stressittömän junamatkan turvin. Nimittäin lentokenttäjonottelujen sijaan junaan voi hypätä viimeminuuteilla Suomen eri juna-asemilta ja hurauttaa kätevästi aivan Pietarin keskustaan. Ainoastaan ennen matkaa joutuu vähän näkemään vaivaa, sillä junalippujen hankkimisen lisäksi suomalaiset tarvitsevat viisumin Pietariin matkatessaan. Viisumin hankinnan voi hoitaa suomalaisen matkatoimiston kautta tai hankkia suoraan Venäjän viisumikeskuksesta. Lisätietoja viisumin hakemisesta voi lukea esimerkiksi VR:n sivuilta ja viisumin voi hakea esimerkiksi Lähialuematkojen kautta.

Ehkäpä seuraavan kerran suuntaan Pietariin keväällä – Silloin näiden kuvien syksyn harmauden tilalla olisi toivottavasti aurinkoa ja Pietarin lukuisien puistojen kukkaloistoa. 🙂

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

22 Comments

 • Tinat
  5.12.2018 at 19:34

  Moi!
  Kuinka paljon viisumi maksaa ja kauanko sen hankkiminen kestää? Eli kuinka mutkatonta matkaaminen oikeasti on?
  Pietari kyllä kiinnostaisi.

  Reply
  • Marco Wessman
   6.12.2018 at 11:27

   Noin 80 € maksaa ja sen saa viikossa. Valokuva pitää myös olla.

   Reply
  • Anna-Katri
   6.12.2018 at 11:58

   Lisäsin postaukseen linkit VR:n ja Lähialuematkojen sivuille, jossa lisätietoja viisumin hakemisesta. 🙂

   Reply
 • Vivi
  5.12.2018 at 21:44

  Aivan ihania kuvia ja tosi kivasti kirjoitettu postaus! Pietari on pitkään ollut toiveiden matkakohteiden listalla ja vähän jäänyt unohduksiin, mutta kyllä tämän postauksen myötä täytyy taas yrittää järjestää! 🙂

  Reply
 • Susanna
  5.12.2018 at 22:44

  Talvipalatsi voisi ollakin aika mielenkiintoinen nähtävyys. Ja parempi varmaan keväällä tai kesällä, kun on lämmin ja luonto vihreä.

  Reply
 • Tiina /Ihana Ahvenanmaani
  5.12.2018 at 23:05

  Nyt tuli ihan kaipuu Pietariin, viime kerrasta on niin kauan aikaa.
  Kesäpuisto keväällä on aika must.
  Ihanaa joulukuun jatkoa!

  Reply
 • Hilkka
  8.12.2018 at 11:17

  Itse olen tehnyt myös matkan aamujunalla ja tullut iltajunalla pois. Ihana arkkitehtuuri ja helppo mennä junalla. Itse ostin vuoden viisumin. Maksaa noin 120€ mutta voi käydä monta kertaa. Ostan aina matkan asemalta ja bongaan edullisia lippuja. Ainoa miinus on kun en osaa kieltä, mutta aina olen selvinnyt vaikka elekielellä.

  Reply
 • Jenni
  9.12.2018 at 14:22

  Enpä olekaan koskaan käynyt Venäjällä, mutta ehkä tätä voisi harkita joku kerta. Ehkä vähän höömö kysymys, mutta miten hyvin turisti pärjää englanniksi?

  Reply
  • Anna-Katri
   9.12.2018 at 14:42

   10 vuoden takaiseen visiittini verrattuna pärjää nykyisin englannilla kyllä ihan hyvin peruspaikoissa, joissa turisteja liikkuu. 🙂 Toki esim. taksikuskit ei välttämättä puhu englantia, mutta onneksi Uber toimii. Eli kielen vuoksi ei kannata jättää väliin. 🙂

   Reply
 • Jaakko / lomalla viimeinkin
  9.12.2018 at 18:28

  Kivoja vinkkejä ja vaikka Allegron näkee päivittäin menevän päärataa pitkin ei Pietari houkuttele itseä, mutta ehkä joskus sekin innostus tulee ?

  Reply
 • Tarja Tuurinmaa
  9.12.2018 at 20:54

  Olen käynyt kaksi kertaa Neuvostoliittoon kuuluneessa Leningradissa ja kerran Venäjän Pietarissa, mutta siitäkin on jo 16 vuotta aikaa.
  Junalla Helsingistä Pietariin on hyvä idea!

  Reply
 • Mirka/ Reason for Season
  10.12.2018 at 11:52

  Pietari on vuosikaudet ollut mun listalla, en tiedä, miksi en ole edelleenkään sinne päässyt. Olen käynyt kaupungissa vain kerran, siitäkin on 14 vuotta. En tiedä, miksi edes opiskelin aikanaan venäjää, kun en ole sitä missään käyttänyt :D. Olisi hauska tehdä reissu, niin pääsisi testaamaan, onko kouluaikojen venäjän tunneilta jäänyt mitään päähän, viisi vuotta tuli kuitenkin kieltä luettua. Toivoisin, että tähän viisumiasiaan tulisi helpotus niin, että Pietariin voisi helpommin junailla ilman mitään etukäteissäätöä. Olisi helpompi tehdä spontaaneja reissuja. Nyt ne tulee aina suunnattua Viroon.

  Reply
 • Eiiih, taas yksi Pietari-postaus – en kestä, mun matkakuume Pietariin alkaa olla jo niin kova ettei järkeä. Oon varmaan tyyliin huomenna viisumi kädessä ja veturin nokka kohti Pietaria menossa. :’D Tuo Eremitaasi saa kyllä joka kerta huokailemaan, on se vain niin kaunis rakennus ja kokonaisuus.

  Reply
 • Heli / Heli voyage
  10.12.2018 at 21:01

  Pietari on todella kaunis kaupunki ja siellä olisi niin paljon nähtävää. Juna Helsingistä olisi tosiaan kätevä, minä piipahdin Pietariin taannoin autolla Lappeenrannasta.

  Reply
 • Heidi Säynätkari
  11.12.2018 at 10:05

  Pietarissa käyty myös 10 vuotta sitten. Suunnitelmissa olisi keväällä uudestaan lähteä! Juna on kyllä ihan paras keino matkustaa, niin Pietariin kuin muuallekin, eipähän jälleen tuhoa ympäristöä lentämällä. Omaa matkaa ajatellen toivoisin joskus näkeväni Pietarista muitakin postauksia kuin näitä samoja kirkko-taide-yövykalliisti -juttuja. Onhan nuo rakennukset hienoja ja kauniita, mutta itse toivoisin matkaltani tutustumista lähemmin todelliseen kaupunkiin. Edellisellä reissulla asuimme paikallisten kimppakämpässä, ja se oli mahtava tapa päästä vähän kurkistamaan aitouteen. Toivottavasti sitä saisi lisää seuraavallakin keralla <3 Vuosiviisumia voisin myös suositella, jos käy kaksikin kertaa vuoden sisällä Venäjällä, niin tulee paljon halvemmaksi! Varsinkin Moskova on oma suosikkikaupunki 🙂

  Reply
 • Anna / Muuttolintu.com
  13.12.2018 at 10:51

  On oikeastaan pyhäinhäväistys, että olen Lappeenrannasta enkä koskaan käynyt Pietarissa. Olen kyllä kavereita yrittänyt sinne houkutella, mutta vaikka se on vain parin tunnin päässä, kaikki lähtisivät mieluummin jonnekin muualle. Liekö sillä jotain vaikutusta asiaan, että Lappeenrannastakin löytyy hiukan sitä venäläistä tunnelmaa 🙂 Täytyy varmaan linkata niille tämä postaus, jos se into siitä alkaisi heräillä…

  Reply
 • Jenna / Citylights & sunsets
  14.12.2018 at 16:38

  Me ollaan kaavailtu junamatkaa Pietariin ensi kesäksi, toivottavasti se tulee toteutumaan 🙂 Meillä tosin matkasuunnitelmat elää niin paljon, että saatetaan kyllä keksiä siihen kaikkea muutakin.. Nähtäväksi jää! Mutta Pietarissa on kyllä vaan pakko käydä lähitulevaisuudessa.

  Reply
 • Martta / Martan matkassa
  15.12.2018 at 14:05

  Pietari on ollut myös minun listalla pitkään ja olisi ihan huikeata päästä käymään siellä. Hyvä postaus ja upeat kuvat, kiitos vinkeistä, tässähän melkein ehtisi vielä välipäiviksi saada viisumin, tytär kun on kerran tulossa Suomeen….

  Reply
 • Sandra
  16.12.2018 at 06:53

  Edellisestä Pietarin-reissusta on itsellänikin jo 15 vuotta, joten olisi korkea aika mennä verestämään muistoja. Olen tässä välissä oppinut vähän venäjääkin, joten matka olisi ehkä aavistuksen verran helpompi. Tuo viisumin hankkimisen hankaluus ja kalleus lyhyellä reissulla on se syy, miksen ole saanut aikaiseksi. Venäläinen ruoka on kyllä niiiiin hyvää, että sen puolesta voisin jo yksistään lähteä 😛

  Reply
 • Virpi/Hätälasku matkablogi
  16.12.2018 at 10:41

  Pietari on kyllä ehdottomasti must see-listalla aika korkealla! Niin paljon ihania kuvia olen nähnyt tuosta kauniista kaupungista. Ja varsin vaivattomastihan tuo kaupunki on saavutettavissa!

  Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  16.12.2018 at 20:15

  Pietari on kyllä kiva paikka, ainoa miinus on viisumi. Silti mieluummin sinne viisumin kera Allegrolla kuin viisumivapaasti St. Peter Linella. Juna on kätevä, tulee paperityöt hoidettua jo matkan aikana. Perillä odottaa toimiva ja upea metroverkosto, joka on kaupungin yksiä kohokohtia.

  Reply

Leave a Reply