Menu
Yksinmatkailu

Yksinmatkailu – plussat ja miinukset

Lähtee matkalle sitten yksin, kaksin, kolmisin tai isommalla porukalla, liittyy matkaan aina niin hyviä kuin huonojakin puolia – seurasta riippumatta. Olen kokeillut varmasti kaikenlaisia matkustusmuotoja, mutta viimeisten vuosien aikana olen yhä useammin lähtenyt matkalle yksin. Näiden kokemusteni pohjalta listasin tähän yksin matkustamiseen liittyvät hyvät ja huonot puolet:

Bratislava A-K

Plussat

1. Voit matkustaa minne haluat. Pääset matkustamaan juuri niihin kohteisiin mitkä haluat nähdä eikä sinun tarvitse tehdä komppromissejä matkakohteiden suhteen. Jos olet aina halunnut vaeltaa Macchu Pichulle, mutta matkakaveria ei ole löytynyt – miksi et tekisi sitä yksin?

2. Voit tehdä mitä haluat. Sama koskee myös päiväohjelmaa, retkiä, hotelleja, ravintoloita ja muutakin matkakohteeseen liittyvää tekemistä – saat päättää itse mitä ja milloin teet. Ja jos ei huvita tehdä mitään, voit jäädä lepäilemään hotellihuoneeseen ilman huonoa omatuntoa.

3. Tutustut itseesi. Yksin matkustaessasi opit paljon itsestäsi, sillä matkalla ollessa kukaan ei hoida asioita puolestasi vaan sinun täytyy itse opetella huolehtimaan itsestäsi ja tekemään päätöksiä. Lisäksi esimerkiksi siirtyessä paikasta toiseen sinulla on yksin ollessasi aikaa miettiä syntyjä syviä, ja usein matkalla ollessa omaa elämää kotona alkaa näkemään eri tavalla kun asioille saa uutta perspektiiviä.

4. Matkailu avartaa. Yksin matkaillessa olet avoimempi kaikelle uudelle ja ulkopuoliselle. Havannoit enemmän ympäristöäsi, huomaat paremmin kauniita asioita ja opit nauttimaan
pienistä hetkistä, kun et ole kokoaikaa touhottamassa matkaystävän kanssa.

5. Saat uusia ystäviä. Olet helpommin lähestyttävämpi kun liikut yksin ja voitkin saada matkoiltasi uusia ystäviä muista matkailijoista sekä tutustumaan paikallisiin. Samalla pääset kuulemaan mitä hienoimpia tarinoita ja saamaan vinkkejä, joita ei matkaoppaaseen ole kirjoitettu.

Miinukset

1. Olet itse vastuussa kaikesta. Joudut ottamaan vastuun kaikista matkasuunnitelmistasi, ja varsinkin vastoinkäymisten hetkellä voisi joskus olla kiva turvautua matkakaverin apuun.

2. Et voi jakaa matkakuluja. Valitettavan usein yksin matkaileva maksaa enemmän kuin kahdestaan matkailevat. Hotellihuoneesta joudut maksamaan eksramaksun ja autoa vuokratessa ei hintaan vaikuta, kuinka monta ihmistä auton sisään sulloutuu. Sama koskee myös laivan hyttejä, safariretkiä ym.

3. Valokuvien otto itsestäsi on hankalaa. Matkakaverin puuttuessa joudut keksimään luovia ratkaisuja valokuvien ottoon, jos haluat itse vilahtaa edes muutamassa kuvassa. Toki voit antaa kamerasi ulkopuoliselle, mutta useimmiten kuvista tulee tärähtäneitä turistiräpsyjä.

4. Et pääse jakamaan matkakokemuksia. Silloin, kun olet kokenut jotain merkityksellistä tai nähnyt jotain ihmeellistä, olisi hienoa päästä puhumaan tästä ihmisen kanssa, joka on kokenut juuri saman. Matkakaverin puuttuessa tallennat toki muistot pysyvästi mieleesi, mutta joskus huikealla hetkellä saatat kaivata toista ihmistä jakamaan tämän kokemuksen.

5. Syöt illallista yksin. Yksinmatkailun alkumetreillä ensimmäiset illalliset yksin voivat tuntua epämukavilta, varsinkin jos tarjoilijat kohottelevat kulmakarvojaan ja muut illallistajat luovat sääliviä katseita, vaikka itse nauttisitkin omasta rauhastasi illallisherkkujen äärellä.

Useiden yksin tehtyjen matkojen jälkeen huomaan kuitenkin plussien vievän kirkkaasti voiton miinuksista, ja mitä enemmän matkailet yksin, sitä parempia ratkaisuja osaat kehittää miinuspuolien parantamiseen.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

2 Comments

 • KatiC
  18.6.2015 at 16:13

  Turvallisuus? Ehkä se on sellainen kysymysmerkki – joissakin maissa on täysin turvallista matkailla yksin. Toisissa kukaan ei kaipaa sinua jos taksikuski päättääkin ryöstää. Jos hukkaat lompakkosi, olet puilla paljailla kun taas jonkun kanssa on helpompi saada visat katkaistua ja passi uusittua.

  Reply
  • Anna-Katri
   18.6.2015 at 22:41

   Totta on, että jotkut maat ovat turvallisempia matkustaa kuin toiset, ja toiset maat ehkä turvallisuusmielessä parempia yksinmatkaileville kuin toiset. Silti kuitenkin taidan olla sitä mieltä, että turvallisuus on ennen kaikkea käsite meidän korvien välissä – joku toinen kokee saman asian aivan normaaliksi ja turvalliseksi, ja joku toinen turvattomaksi. Yksin matkaillessa (varsinkin naisena) toki joutuu kiinnittämään turvallisuusaspektiin hieman enemmän huomiota, ja siihen kannattaakin panostaa jo ennen erikoisempiin maihin matkustamista selvittämällä mm. tiettyjä käytännön juttuja. Toisaalta missä tahansa kohteessa yksin matkustaessa joutuu aivan samalla tavalla huolehtimaan itsestään eri tilanteissa – on kyseessä sitten sairastuminen, pankkikortin toimimattomuus tai joku pahempikin juttu, mutta toisaalta samat asiat voi sattua matkailetpa sitten yksin tai jonkun kanssa. Sanoisinkin, että mitä enemmän yksin matkailee, sitä paremmin eri tilanteista oppii selviytymään. 🙂

   Reply

Leave a Reply