Ensimmäiselle matkalle yksin lähtiessä päässä pyörii varmasti sata ja yksi asiaa mitä täytyy ottaa huomioon, jotta matka olisi onnistunut. Samoin ajatuksiin kumpuaa niitä ei niin mukavia asioita siitä, että mitä jos kaikki meneekin pieleen. Tiedän, olen ollut samassa tilanteessa, samojen ajatuksien kanssa. Ja nyt vielä vuosienkin päästä, kun lähden matkalle yksin, kertailen mielessäni tiettyjä asioita, mitkä kannattaa pitää mielessä yksin varsinkin naisena maailmalla reissatessa. Kohteella ei ole niin väliä, sillä tietyt perusasiat pätevät mielestäni lähes kaikkialla matkaillessa. Päätinkin koota tähän muutamia virheitä, joita kannattaa välttää yksin matkaillessa – Näillä pikkujutuilla teet soolomatkastasi onnistuneemman!
Et ota selvää paikallisesta kulttuurista
Yksi kaikista yleisin virhe, jonka monet matkailijat tekevät, ovatpa he sitten reissussa yksin tai yhdessä, on perehtymättömyys kohdemaahan ja erityisesti sen kulttuuriin. Liian usein olen nähnyt temppeleillä tai muilla pyhillä paikoilla naisia pikkushortseissaan ja topeissaan, vaikka jo pienellä etukäteisperehtymisellä olisi voinut saada selville, miten pukeutua kunnioittavasti paikallista kulttuuria kohtaan. Mielestäni tämä on vain laiskuutta ja jonkinlaista välinpitämättömyyttä – on turha sitten itkeä huonoa kohtelua, jos et ole ottanut etukäteen selvää paikallisesta etiketistä. Ja muista, se voi yltää pukeutumisesta myös erilaisiin käyttäytymissääntöihin.
Et ole tarkka laukustasi
Oi voi, kuinkahan monta kertaa olen matkoilla nähnyt naisten kantavan mukanaan ei olan yli menevää käsilaukkua, joka saattaa viellä olla avonainen. Ja entäs sitten ne kerrat, kun joku jättää laukun vaikkapa tanssilattian nurkkaan kuin oltaisiin jossakin kotikylän pikkubaarissa. Niin, toki hyvää tuuriakin voi matkassa olla, mutta huolimattomuus käsilaukun suhteen saattaa hyvinkin todennäköisesti houkutella taskuvarkaat paikalle. Erityisesti isoissa kaupungeissa näpistykset tapahtuvat missä ja milloin tahansa ja jopa sillä tavoin, ettet sitä edes huomaa.
Et ole jättänyt arvotavaroita kotiin
Matkalle ei kannata lähteä luikkareiden logot vilkkuen, timanttisormukset kimaltaen ja uusimmat iPhonet kaulalla kiikkuen, varsinkin mitä köyhempiin oloihin matkustat. Mitä varakkaammalta näytät ulospäin paikallisten silmin, sitä enemmän erotut pitkäkyntisille muusta turistimassasta. Eikä tämä päde pelkästään kaupungin kaduilla kulkiessa vaan aivan hyvin hotellin aitojen sisäpuolella joku henkilökunnasta saattaa tuntea houkutusta siellä täällä lojuviin arvotavaroihin, olipa ne sitten kalliit aurinkolasit tai vaikka elektroniikkalaite. Jos mukana on jotakin arvokasta, kannattaa ne lukita majapaikassa tallelokeroon tai vaikka matkalaukun sisään. Ja kannattaa muuten myös muistaa pitää majapaikan ovi lukossa yötä päivää, just in case. Majapaikan ulkopuolella kulkiessa arvotavarat, kuten vaikka kännykkä, on hyvä sujauttaa käsilaukkuun kun sitä ei tarvitse.
Et ole valmistautunut pahimpaan
Välillä ikäviäkin juttuja matkalla voi sattua, mutta vieläkin ikävämmäksi tilanteen tekee se, jos et ole siihen etukäteen varautunut. Kun rahapussi luottokortteineen katoaa, täytyy jostakin pystyä kaivamaan numero, jonne soittaa kortit sulkeakseen. Tai jos passi häviää, on hyvä tietää, missä on lähin konsulaatti, joka auttaa. Tai entä jos vaikka vain kaadut ja loukkaat itsesi, tiedätkö paikallisen hätänumeron.
Et ole hankkinut vakuutusta
Materia on aina vain materiaa, mutta niiden katoamisen lisäksi matkavakuutus korvaa myös monia muita matkalla eteen tulevia vastoinkäymisiä. Kuten vaikkapa peruuntuneiden lentojen vuoksi luottokortilta veloitetun majoituksen tai äkillisen sairastumisen vuoksi tehdyn lääkärivisiitin hoitoineen ja lääkkeineen, joka voi ilman vakuutusta helposti kääntää matkabudjetin ylösalaisin. Kun tositilanne on päällä, lieventää huolta se, että vakuutus on olemassa. Muistathan myös tallettaa matkalle mukaan vakuutusyhtiön puhelinnumeron ja vakuutusnumerosi? Lisäksi kannattaa ottaa mukaan printattu lappu, jossa selviää mitä kaikkea vakuutus korvaa.
Et jaa matkasuunnitelmiasi
Yksinmatkaillessa saatamme ajatella olevamme villejä ja vapaita, kun olemme vastuussa vain itsellemme. Mutta siitäkin huolimatta kannattaa yrittää muistaa jakaa omat matkasuunnitelmat jollekin. On se sitten matkaohjelman jakaminen Suomeen jääville läheisille tai vaikka majapaikan respaan huikatut terveiset suunnittelemastasi päiväretkestä, voi ikävän paikan tullen tämä jaettu tieto auttaa sinua merkittävästi, kun joku tietää suunnitelmasi ja mistä sinua voi mahdollisesti etsiä.
Et ole itsevarma saadessasi ei toivottua huomiota
Eri kulttuureissa yksinmatkailevat naiset voivat saada ei-toivottua huomioita erityisesti paikallisilta miehiltä. Jos et osaa kohdata näitä tilanteita oikein ja paljastat epävarmuutesi, saattaa tilanne vain pahentua. Olen huomannut, että parhaiten tilanteessa kuin tilanteessa toimii tietynlainen ystävällisyys, mutta myös itsevarmasti esitetty pyyntö jättää minut rauhaan. Jos panikoit tai alat raivoamaan, saatat saada vain enemmän ihailijoita perääsi. Kannattaa myös muistaa maan kulttuurisäännöt, mutta myös oikeutemme sanoa ei.
Et ole pakannut mukaan ystävällistä hymyä
Sanotaan, että niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Jos suhtaudut naama nyrpeänä uusiin kokemuksiin ja tuttavuuksiin, voit olla lähes varma, että saat kyllä samalla mitalla takaisin. Missä tahansa matkailenkaan, olen huomannut yhden tärkeimmistä matkatavaroista mukana matkalla olevan ystävällisyyden ja ennen kaikkea hymyn. Sillä pääsee jo aika pitkälle.
Et luota paikallisiin
Yksi surullisimmista virheistä yksinmatkailijana on olla luottamatta paikallisiin. Vaikka toki terveeseen maalaisjärkeen ja omaan vaistoon tilanteita tulkitessa on hyvä pääsääntöisesti luottaa, ei kuitenkaan kannata ajatella, että kaikki paikalliset haluaisivat huijata tai ryöstää sinut. Voitkin saada matkasta paljon enemmän irti, kun suhtaudut kiinnostuneesti myös paikallisiin, ja annat heille mahdollisuuden kertoa tai näyttää maastaan enemmän.
Et uskalla voittaa pelkojasi
Yksin matkalle lähteminen ensimmäistä kertaa on todellinen ponnistus omien pelkojen ja epävarmuuksien voittamiseksi. Mutta se ei valitettavasti vielä siihen lopu. Matkalla ollessa tulee aina uusia ja uusia tilanteita, jolloin joudut astumaan epämukavuusalueellesi. Sen sijaan, että stressaisit ja murehtisit näitä liikaa, yritä ajatella niitä mahdollisuutena kasvaa ja voittaa omia pelkojasi. On se sitten torakan vastaan käveleminen majapaikan kylpyhuoneessa tai vaikkapa yksin illalliselle suuntaaminen, omia pelkoja kannattaa haastaa hyvällä tavalla erityisesti yksinmatkaillessa. Kotiin tullessa saatatkin huomata tehneesi pienen kasvutarinan matkasi ansiosta ja tulet rohkeampana takaisin!
20 Comments
Niko / Finnoy Travel
17.12.2017 at 11:53Hyviä vinkkejä. Tosin mielestäni nämä sopivat kaikkiin matkoihin.
Pahimpaan varautuminen yksin matkustaessa on tärkeää. Jos on matkaseuraa, joku voi aina hoitaa asioita, kun itse ei pysty
Paikallisiin luottaminen on hankala asia. Heidän vieraanvaraisuutta kannattaa hyödyntää, mutta on tiettyjä maita, jossa erityinen varovaisuus saattaa olla tarpeen.
Anna-Katri
30.12.2017 at 12:53Tuo on kyllä niin totta, minkä olen itsekin toisen kanssa reissussa huomannut, että on enemmän sillä hällä väliä -asenteella kun voi helposti turvautua myös toisen apuun. Välillä se on tosin ihan kivaa vaihtelua pitkään yksin reissussa olleelle ja kaikista asioista itse huolehtineelle. 🙂
Stacy Siivonen
17.12.2017 at 17:40Huomasin tekeväni noista useita ja nimenomasesti sitä, ettei luota sitten kehenkään, kun on ottanut valmiiksi sen asenteen, että sinut nähdään kävelevänä rahamassina. Samoin se, että ei ole valmistautunut pahimpaan, niin sitä kaikkein pahinta ei kunnolla pysty edes kuvittelemaan.
Anna-Katri
30.12.2017 at 12:52Varmasti meillä jokaisella on omat selviytymistaktiikat reissuille, eikä näitä kannatakaan koko aikaa reissussa ollessa mielessä pyöritellä että mitä jos jotain pahaa käy. Lähinnä se, että on jotenkin varautunut, auttaa jo eri tilanteissa.
Emma
17.12.2017 at 21:15Loistava lista, näitä pointteja ei voi tarpeeksi painottaa! Ja kaikki pätevät paitsi yksin (naisena) matkustamiseen, niin myös porukassa. Olen vasta viime aikoina esimerkiksi tullut ajatelleeksi sitä, että minä olen yleensä se joka järjestää ja suunnittelee ja hoitaa suuren osan asioista reissussa ja mitäs sitten jos minulle sattuisi jotain eikä matkakaveri olisi varautunut mitenkään etukäteen yllättäviin tilanteisiin.
Anna-Katri
30.12.2017 at 12:49Totta, samat asiat pätee kyllä myös porukalla reissatessa, mutta yksinmatkaillessa varmasti niiden tärkeys korostuu vielä enemmän.
Stacy Siivonen
19.12.2017 at 12:14Syyllistyn itse noihin, pitäisi tietää paremmin. Etenkin tulee oltua usein liian kuumottunut ja silloin epäilee ihan paikallisistakin heti pahaa. Toisaalta sitten ei ole oikeissa tilanteissa kuumottunut. Reppureissaaja ei kyllä ole usein houkutteleva kohde niille, joilla on pahat mielessä, sen takia kuvittelee helposti olevansa immuuni. Toisaalta, kun kadut lainehtivat raffimpaa väkeä, helposti unohtuu, että on itsekin гопница, блять!
Anna-Katri
30.12.2017 at 12:48Hankalaa onkin tasapainoilla sen kanssa, että luottaako vai eikö luota, pieni itsesuojeluvaisto on kuitenkin aina paikallaan.
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
19.12.2017 at 13:50Hyviä juttuja listattuna 🙂 viimeisimmällä reissulla jaoin vasta ekaa kertaa suomeen jäävälle ystävälleni melko tarkan matkasuunnitelman ihan vain varmuuden vuoksi 😀 vaikka en siis ollutkaan yksin matkalla, oltiin vaan niin eristäytyneillä saarilla, että se tuntui järkevältä 😀
Anna-Katri
30.12.2017 at 12:47Joo tuo kyllä helposti unohtuu, mutta mitä erikoisempi paikka kyseessä, sen tärkeämpää se kuitenkin on kaiken varalta. 🙂
Mira
19.12.2017 at 15:10Hyvä muistuttaa näistä! Pätevät muihinkin kuin soolomatkailuun. Luottaminen ja hymy ovat tärkeitä ☺
Anna-Katri
30.12.2017 at 12:47Tuo on kyllä niin totta! Hymy auttaa lähes missä vain!
Anne / Matkahetket
20.12.2017 at 15:41Hyvä lista! Kaikenlaisia tilanteita olet varmasti kokenut yksin matkaillessasi. Aivan ihana tuo ratsastuskuva, mistä se on? <3
Anna-Katri
30.12.2017 at 12:23Ratsastuskuva on Uudesta-Seelannista, Queenstownin läheltä. 🙂 https://adalminasadventures.com/queenstown-ratsastusretki-jylhissa-maisemissa/
Rosa
21.12.2017 at 23:56Ensimmäinen oli mielestäni yksi tärkeimmistä. Lähdin aivan liian vähällä kultturituntemuksella Intiaan. Jostain syystä en ollut paneutunut pukeutumisohjeisiin, vaikka olin vain kuukautta aikaisemmin ollut Länsirannalla ja siellä miettinyt paljonkin pukeutumista. Joskus sitä kokenutkin matkaaja tekee virhearvioita ja kuvittelee tietävänsä.
Anna-Katri
28.12.2017 at 14:39Näin sitä voi käydä tosiaankin kokeneemmallekin matkailijalle, ja toisaalta ihan kaikkea ei vain mitenkään pysty etukäteen selvittämään. Onneksi pukeutumisen suhteen sentään paikan päältä voi usein hankkia sopivan vaatekerran.
Anna | Muuttolintu.com
22.12.2017 at 11:24Hyvät vinkit! Se tasapaino järjen äänen ja paikallisiin luottamisen kanssa on joskus vaikea juttu. Monta kertaa oon löytänyt itseni tilanteesta, missä järki on sanonut, että tämä voi olla vaarallista, tai matkatavarat tuosta häviävät jos annan ne tuntemattomalle vahdittavaksi tms, mutta olen vain päättänyt luottaa ihmisiin. Välillä on pakko. Täytyy vaan kuunnella omia vaistoja. Selkeästi suurin osa ihmisistä on hyviä tyyppejä. Sama tasapainoiluongelma liittyy siihen, että missä vaiheessa ystävällisyys saatetaan ymmärtää toisen osapuolen puolesta flirttinä. Omien vaistojen mukaan vaan, ja liikoja ei kannata pelätä!
Anna-Katri
28.12.2017 at 14:12Näinhän se on, että luottamuksen rakentaminen tuntemattomiin ihmisiin vieraassa maassa ja kulttuurissa voi olla aluksi hankalaa. Ja toisaalta välillä omaan vaistoon ja maalaisjärkeen täytyy myös uskaltaa luottaa, jos tilanne tuntuu jostakin syystä epämukavalta tai oudolta. Samaa mieltä myös tuon flirttailun tulkitsemisen kanssa, olen tosin itse sellainen jääkuningatar että kylmään aika nopeasti flirttiä edes harkitsevat muukalaiset 😀
Rosita - Matkaopas Vapauteen
23.12.2017 at 02:13Jes, tärkeitä pointteja, joiden kanssa on tullut oltua kyllä välillä liiankin huoleton. Olen edelleenkin huono varmistelemaan asioita ja suurpiirteisyys voi joskus vielä kostautua. Joskus tein sen päätöksen, että mielummin luotan ja heittäydyn kuin pelkään ja epäilen jokaista. Sitä myöten on varmasti tullut koettua enemmän. Vain kerran luottamus ja tyhmä virhearvio on johtanut ryöstö- ja ahdistelutilanteeseen. Tuossa suunnitelmien ja tekemisten ilmoittelussa, jollekin voisi kyllä skarpata. Paljon on tuurilla seilattu, ehkä nyt vasta vähän vanhemmiten on tullut pikkasen varovaisuutta mukaan ja hyvä niin 🙂
Anna-Katri
28.12.2017 at 14:10Nämä ovat varmasti sellaisia, että jokainen menee omalla tavallaan – toiselle suunnitelmallisuus on luontevampaa kuin toiselle. Mutta totta on tosiaan, että tietyillä pikkuhuomioilla ikäviinkin asioihin voi paremmin varautua.