Menu
Hollanti

Hollanti – Joulu tai uusi vuosi Edamissa

Mielestäni joulun ja uuden vuoden pyhät välipäivineen ovat mitä parhainta aikaa karata maailmalle, jos Suomi-perinteet alkavat tökkimään. Itselläni katse on usein suuntautunut maailman kaukaisimpiin kolkkiin juuri tähän vuoden aikaan, mutta toisaalta merta edemmäksi ei aina välttämättä tarvitse lähteä, sillä Euroopasta löytyy mitä ihastuttavampia kohteita jo pienen kaupunkiloman viettoon. Ja mitä muuta rauhallisen joulun tai uuden vuoden juhlaan tarvitsisikaan kuin pienen suloisen eurooppalaisen kylän, jossa ei tarvitse ruuhkia vältellä ja kylästä löytyvän ylellisen hotellin, jonka kauniit sisustusratkaisut ja juhlakauden yksityiskohdat antavat paikalle ihan omanlaisen tunnelman? Siihen päälle vain ennakkoon tehty pöytävaraus kaupungin parhaimmasta ravintolasta ja juhlat voivat alkaa!

Vuosia sitten vietin vuoden vaihteessa pari yötä Hollannissa Edamissa (kyllä, Edam-juusto on juurikin täältä). Edamiin pääsee näppärästi Amsterdamin keskustasta bussilla noin puolessa tunnissa, joten Edamissa voi toki vierailla myös päiväretkellä Amsterdamista käsin. Mutta silti suosittelen ainakin yhden yön piipahdusta tähän suloiseen keskiaikaiseen kylään, joka ei koollaan komeile, mutta sitäkin tunnelmallisemmilla pikkukaduillaan. Varsinkin joulun aikaan, kun kylän piparkakkumaiset talot sekä pääkadun hotellien, ravintoloiden ja pikkuputiikkien julkisivut ovat saaneet ylleen joulukoristeet, näyttää paikka kuin joltakin vanhan joulusadun idylliltä. Ja onneksi koristeita ei pureta vielä heti joulun jälkeen, vaan uuden vuodenkin juhlijat saavat nauttia tästä Edamin tunnelmasta juhla-asussa.

Edamissa yövyin ihastuttavassa pienessä putiikkihotellissa nimeltä  L’auberge Damhotel*, jonka kaikki 11 huonetta oli sisustettu eri tavoin ja yksityiskohdat myös julkisissa tiloissa oli mietitty viimeisen päälle. Koko paikka huokui rauhallisen romanttista tunnelmaa, ja kirpsakkaa pakkassäätä oli ihana paeta pienen kävelylenkin jälkeen takaisin hotellin lämpöön – varsinkin hotellin kaunis ravintola kutsui heti sisään tullessa istahtamaan takkatulen ääreen ja viipyilemään pöydässä viiniä ja juustoja nautiskellen. Ja olisiko paikka voinut osua paremmin nappiin uuden vuoden juhliin, sillä ullakkohuoneeni kattoikkunasta näki suoraan kylän ilotulitusnäytöksen! Muhkean viltin alla kuplajuomalasi kädessä vuosi vaihtuikin ilotulitteiden räiskeen takaa kumisevaan kylän kirkon kellon ääneen, joka rauhallisesti siunasi vuoden vaihtumisen kahdellatoista kellonlyönnillään. 

Psst. Kaksi kuvaa minusta on napattu samaisella matkalla Amsterdamissa, ja en malta odottaa, että jo viikon päästä olen noissa maisemissa uudelleen!

* Sisältää mainoslinkin.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

5 Comments

 • Ne Tammelat
  10.12.2017 at 21:06

  Kivalta paikalta näyttää! Heti pisti silmään, että missä kaikki fillarit ja ihmiset? 🙂 Ihan outoa nähdä sillankaiteita ilman kymmeniä pyöriä. Hauskaa reissua Amsterdamiin, se oli kyllä viihtyisä kaupunki.

  Reply
  • Anna-Katri
   30.12.2017 at 13:00

   Kuvat on napattu uuden vuoden ensimmäisenä päivänä, joten ehkäpä juhlivat amsterdamilaiset olivat vielä nukkumassa edellisen illan hulinoita. 😀 Amsterdam on kyllä kiinnostava paikka, olisi ihana päästä sinne näiden talvikauden matkojen sijaan esimerkiksi keväällä.

   Reply
 • Lollipop
  14.12.2017 at 21:39

  Oletko ajatellut sitä, että sivuillesi voi eksyä joku kuvankäsittelijä ammattilainenkin?

  Reply
  • Anna-Katri
   15.12.2017 at 08:11

   Tervetuloa vain, ei ole sivusto rajattu ammattilaisten ulkopuolelle missään vaiheessa 😀

   Reply
 • Katariina
  17.12.2017 at 08:12

  Ihanan näköinen pikkukylä 🙂 Ja olisihan se kiva käydä joskus Edamissa, ihan vaan hauskan nimen takia. Itse en ole käynyt Hollannissa Amsterdamin lisäksi kuin Utrecthtissä ja Haagissa. Molemmat reissut ovat olleet työmatkoja, joten aikaa turistihommiin ei ole pahemmin jäänyt, mutta Utrechtin vanhasta keskustasta jäi kuitenkin sellainen fiilis, että sinne voisi hyvin joskus palata, mutta Haag puolestaan ei herättänyt ainakaan pikavisiitillä suurempia positiivisiä tuntemuksia.

  Reply

Leave a Reply