Maailmanympärimatkan aikana yksi ehdottomasti eniten saamiani kysymyksiä täällä blogin ja somekanavien puolella on ollut: Millä otat kaikki valokuvat? Päätinkin siis päästää teidät nyt kurkistamaan kameralaukkuuni. Tässä postauksessa en pelkästään esittele kameraani vaan myös kaikki muut matkalla mukana olleet valokuvaukseen liittyvät välineet.
Järjestelmäkamera
Pari vuotta sitten päivitin kamerakalustoni ja hankin täyskennoisen Canonin EOS 6D -järjestelmäkameran. Sillä on tullut opeteltua valokuvausta siitä saakka, ja olen kyllä pirun tyytyväinen vempeleeseen. Tosin osansa asiaan antaa matkakuviin erinomaisesti soveltuvaan 24-70mm f/2.8 L II USM -objektiivi, jossa pidän valovoimaisuuden lisäksi pienestä zoomausvarasta. Näin kamera taipuu niin maisemakuviin kuin henkilöiden ja pienempien yksityiskohtien kuvamiseen. Ainoa miinuspuoli kamerassa on sen koko ja paino yhdessä objektiivin kanssa, ja matkalla ollessa tuskailin välillä ison kameran kanssa enkä jaksanut raahata sitä ihan joka paikkaan mukana.
Kameralle ja objektiiville hankin ennen matkaani nahkaisen suojakotelon, joka itseasiassa löytyi sattumalta Nikonin valikoimista. Käytin suojakotelon vain suutarilla, jossa Nikonin näkyvä logo otettiin pois, heh. Suojakotelo ympärillä kamera kulkikin mukana yleensä päivärepussani – tai kaupunkikohteissa pienessä käsilaukussani ilman suojakoteloa. Suojakotelon lisäksi herkkää objektiivilasia suojaa HOYA HD Protector.
Action-kamera lisävarusteilla
Koska isoa ja kallista kameraa ei tosiaan halua kantaa ihan joka paikassa mukana, päätin hankkia matkalle minikokoisen action-kameran. Päädyin vertailujen jälkeen GoPron Hero 4 -kameraan lähinnä siitä syystä, että muihin malleihin verrattuna tässä kamerassa on pieni näyttö, jolloin valokuvaaminen on rutkasti helpompaa, kun näkee ruudulta kuvattavan kohteen. GoPro on myös erinomainen videoiden kuvaamiseen, jos siis niitä olisin jaksanut matkalla enemmän ottaa.
Pelkkä GoPron kamera ei kuitenkaan sellaisenaan sovellu action-lajeihin, vaan kameran mukana tuli myös vesitiivis ja kolhujen kestävä suojakotelo. Lisäksi hankin minikokoisen kelluvan selfiekepin, sillä näin vedessä polskiessa kamera ei ainakaan koskaan päätyisi meren pohjaan. Mukana matkalla oli myös pieni kaulahihna, joka toimitti asiansa esim. ratsastusretkillä, jolloin kaulassa roikkuvan kameran survoin vielä takin/puseron alle, kun en sitä käyttänyt.
Yksinmatkailijan luottotuotteet
Valokuvaus yksinmatkaillessa -postauksessa kerroinkin niksini omakuvien ottamiseen matkoilla. Järkkärikamerassani on sisäänrakennettu wifi-ominaisuus ja näin pystyn käyttämään iPhoneani itselaukaisimena. Tätä tarkoitusta varten hankin maailmanympärimatkalle mukaan pienikokoisen ja kevyen gorillapod-kolmijalan, joka on ollut äärettömän käytännöllinen, sillä sen voi kiinnittää lähes minne vain – jopa puun oksalle tai sillan kaiteeseen. Tietenkään gorillapod ei ole niin tukeva kuin kunnolliset kolmijalat, mutta pitkällä reissulla sen koko oli kyllä ykkösasia mitä arvostin. Gorillapadin pystyi sujauttamaan mukaan pienempäänkin laukkuun. Omani on Joby-merkin Gorillapod SLR Zoom (GP3), joka on suunniteltu järjestelmäkameroille.
Kuvat talteen
Pitkällä matkalla ollessa kaiken a ja o on ehdottomasti valokuvien tallentaminen, sillä vaikka kamera varastettaisiin, on tärkeää, että kuvat säilyvät. Hankinkin matkalle mukaan kourallisen muistikortteja, mutta en suinkaan deletoinut kuvia korteilta matkalla ollessa pois, vaikka siirsinkin ne tietokoneelleni talteen. Lisäksi mukana kulki ulkoinen kovalevy, jonne vähän väliä otin varmuuskopiot tietokoneeni kuvakansioista. Ulkoinen kovalevy on SP Armor -merkkinen, jonka pitäisi kestää, kosteutta, tärinää ja kovempiakin iskuja erinomaisesti. Näin minulla oli matkalla kokoajan kuvat tallessa jopa kolmessa eri paikassa: muistikorteilla, tietokoneella ja ulkoisella kovalevyllä. Kun lähetin tavaroitani Chilestä ja Singaporesta Suomeen, laitoin lähetyksen mukana myös täyteen tulleet muistikortit. Lisäksi latasin aina kaikki valmiit kuvani blogini mediakirjastoon, joten palvelimella kuvien pitäisi ainakin säilyä turvassa, jos kaikki muut varmennukseni olisivat hajonneet.
Tietokone matkalla mukana
Valokuvauksen kannalta on mielestäni käytännöllistä kuljettaa tietokonetta mukana matkoilla, sillä kuvien tallentamisen lisäksi tietokoneen näytöltä pystyy parhaiten käymään läpi otoksiaan. Maailmanympärimatkallani mukanani kulki MacBook Pro 13 tuuman retinanäytöllä, joka on osoittautunut loistavaksi matkakumppaniksi, sillä tehokkuuden lisäksi tietokone painaa vain 1,37 kg. Toki Maciltä löytyy kevyempiäkin matkaversioita, mutta omassa koneessani kapasiteettiä on sen verran, että kone jaksaa moitteettomasti pyörittää sekä Photoshopin että Lightroomin vaikka yhtäaikaa ja lisäksi tallennustilaa riittää tuhansille isoille raw-kuville. Vasta matkan loppupuoliskolla tietokone täyttyi niin paljon, että jouduin osan kuvista tallentamaan vain ulkoiselle kovalevylle.
Muut tarvittavat tavarat
Sekä Canonin että GoPron kameroille minulla oli matkalla mukana 2 akkua. Näin toisen ollessa käytössä pystyin jättämään toisen vara-akun tarvittaessa lataukseen. Mukana kulki myös Rocketek -muistikortin lukija, sillä vaikka tietokoneeni lukee suoraan peruskokoiset SDHC-muistikortit, tarvitsevat GoPron pienemmän Micro SDHC-kortit kortinlukijan. Lisäksi kameravarusteisiini kuuluivat objektiivin linssinpuhdistusliina sekä kennon puhdistukseen minikokoinen kumipuhallin, jota tuli tosin matkalla käytettyä vain kerran. Kaikki johdot ja muu irtain kulki matkallani pienessä pussukassa, jolloin ne olivat aina tallessa eivätkä pyörineet siellä sun täällä rinkan pohjalla.
Sisältää mainoslinkkejä.
16 Comments
Laura / Kaiken Maailman Matkoja
21.9.2017 at 20:48Tämäpä oli mielenkiintoinen juttu ja tosi jees kuulla enemmän tuosta varustuksesta jolla blogin kuvat on otettu, olen meinaan useampaan kertaan ihaillut ottamiasi kuvia! Kirjoittelin hiljattain itsekin aiheesta blogiini ja tästä kyllä tuli runsaasti lisää ideoita, ainakin tuommoinen gorillapod ja jonkunnäköinen kelluva systeemi vesikuvaukseen taitaa mennä hankintalistalle! Tämmöiset pakkaus- ja reissutarvikepostaukset on kyllä muutenkin aina kiinnostavia, kiva tietää, millaisella varustuksella kukin lähtee reissuun.
Mun postauksen reissujen kameravarustuksesta voi halutessaan lukea täältä: http://kaikenmaailmanmatkoja.pallontallaajat.net/2017/09/04/reissussa-kameran-kanssa/
Anna-Katri
1.10.2017 at 19:50Kiva kuulla että postaus oli mieleinen ja mahtavaa, että olet myös paljastanut kameralaukkusi sisällön!
Katariina
25.9.2017 at 21:44Kiitos tämä oli mielenkiintoinen postaus! Tuleeko sinulle koskaan oloa, että kaipaisit laajakulmaisempaan objektiivia reissussa kuin tuo 24-70 mm-putki? Mulla on zoomiputken lisäksi mukana yleensä vain 25 mm:n objektiivi, ja tuskailen sen kanssa esim. hotellihuoneissa, kun tuntuu etten saa mitään järkeviä kuvia ja kaipaisin laajakulmaisempaa objektiivia. Tosin mä olen niin noviisi valokuvaamisessa, että ongelma saattaa johtua enemmän käyttäjästä kuin putkesta 🙂
Anna-Katri
26.9.2017 at 06:39Kiva, että postaus oli mieleen! Itselläni tämän kameran ja objektiivin yhdistelmä taipuu hyvin myös hotellihuonekuviin, sillä tuolla 24:llä on melkein laajis kamerani kennolla. Esim täällä näkyvä kotikuva ei ole edes otettu kamerani laajimalla asetuksella.
https://adalminasadventures.com/sata-maata-mita-seuraavaksi/
Mikä kamera sinulla on käytössä? Ja onko tuo 25 mm objektiivi minkä merkin? Veikkaan että tuo laajisongelmasi voisi ratketa tosiaan toisenlaisella objektiivilla.
Venla / Breezes from my Atlas
27.9.2017 at 23:47Sun kuvat on kyllä tosi kauniita, aina ihastelen niitä! Yritän koko aika kehittyä valokuvaamisessa ja etenkin reissukuvaamisessa paremmaksi, minkä takia tällasia postauksia on mielenkiintosta lukea. Pitäis kyllä ehdottomasti hankkia gorillapod ja lisäks kehitellä joku systeemi kuvien varmuuskopiointiin reissun päällä – tai edes käyttää useampaa muistikorttia, jonka vaihtaisi reissun puolivälissä, jotta muistikortin hävitessä/hajotessa edes osa kuvista jäisi talteen. Mulla kun ei tietokone kulje yleensä mukana, niin niitä ei voi edes sinne siirtää.
Anna-Katri
1.10.2017 at 19:41Kiitos paljon Venla! Olen oppinut valokuvaamaan harjoituksen kautta – yritys ja erehdys, ja lopultaa oppii. 🙂 Eli ei kun vain kamera laulamaan jo ennen matkoja, niin matkalla ei tarvise arpoa niin paljoa asetusten tai kuvakulmien kanssa. Ja tuo varmuuskopiointi on kyllä tärkeää varsinkin pidemmällä reissulla!
Emilia/Matkan varrella
28.9.2017 at 22:30Oho, näissä onkin jo kantamista! Itse luovuin Canonin järjestelmäkamerasta lähinnä sen painavuuden vuoksi ja kuvaan pelkästään Olympuksen pen litellä. Kokoisekseen se on osoittautunut todella hyväksi kameraksi, mutta välillä kaipaa tällaista järeämpää kalustoa. Pen liten perusputki on aika pliisu, mutta muotokuvaukseen ostamallani Zuikon kiinteällä 25millisellä saa upeita kuvia. 🙂
Anna-Katri
1.10.2017 at 19:35No kieltämättä tuo kamera-objektiiviyhdistelmä on aika painava reissussa raahattavaksi! 😀 Mutta en kyllä silti luopuisi tästä, tykkään niin tällä kuvaamisesta. Minulta löytyy myös Olympuksen pari eri mallia, joita olen satunnaisesti aiemmilla matkoillani käyttänyt. Ne on kyllä näppäriä juuri kokonsa puolesta!
Tiina / Makuja ja seikkailuja
30.9.2017 at 15:18Mielenkiintoinen postaus, olen haaveillut croppikennoisen kamerani tilalle laadukkaampaa täysikennoista mutta tällä hetkellä siihen ei ole varaa ja kuvaustaitoni ovat vielä sen verran hakusessa että harjoittelen nyt tuolla ensin. Objektiivilla on kyllä paljon vaikutusta kuvien laatuun! Mekin hankimme juuri Go Pron Hero 5 ja senkin käyttö on vielä harjoittelu asteella, mutta voi kyllä sen tuntuu kätevältä reissussa ja muutenkin varsin kelpo peliltä 🙂
Anna-Katri
1.10.2017 at 19:31Itsekin käytin croppikennoista monta vuotta ennen kuin hankin tämän kameran. Mutta tosiaan objektiivillä on väliä! Ja pakko myöntää, että itsellenikin GoPron käyttö on välillä pientä tuskaa, kun on tottunut käyttämään canonia, mutta harjoitus tekee mestarin. 🙂
Johanna Hasu
1.10.2017 at 22:09Hei, voiko sinun ottamiasi valokuvia käyttää vapaasti. Sinulla on valokuviin tekijänoikeus niihin tietysti.
Anna-Katri
2.10.2017 at 21:07Hei Johanna, kiitos viestistäsi! Laittaisitko minulle sähköpostia osoitteeseen adalminassecret@gmail.com niin sovitaan tarkemmin kuvien käytöstä 🙂
Johanna Hasu
1.10.2017 at 22:13Kuvasi ovat erittäin hyviä ja monikulttuurisia. Muutama kuva, jonka löysin kiinnostaisi minua (varmaakin vielä useampi, jos näkisin niitä enemmän). Käyttäisiin niistä muutamia mahdollisesti powerpoint esityksissä.
Rive
18.9.2018 at 09:18Upeita valokuvia blogissasi. Mainitsit jossain yhteydessä, että harkitset kamerakaluston päivittämistä pienempään. Mitä olet ajatellut? Peilitön Sony? Miten Canon 6D:n käyttö, oletko havainnut siinä mitään puutteita (muita kuin suurehko koko)? Itse olen myös harkinnut täyskennoiseen siirtymistä ja pohdin valintaa 6D:n ja 5D Mark III:n välillä. 6D:ssä wi-fi ja hieman pienempi koko ja halvempi hinta. 5D Mark III ilmeisesti muuten hieman laadukkaampi ja monipuolisempi. Mutta siis noin matkakuvaajan näkökulmasta, onko 6D:ssä kaikki tarvittava?
Anna-Katri
9.10.2018 at 22:11Kiitos paljon, valokuvaaminen matkoilla on kyllä itselleni yksi suurimmista intohimoista. Canon 6D on toiminut itselläni täydellisesti tuolla 24-70 objektiivilla, ja kuvanlaadussa ei ole kyllä ollut mitään moitteita, mutta sen raskas koko on ollut hieman haastavaa. Sen vuoksi vähän pienempi kalusto, silti tehokkaalla pelillä on tällä hetkellä enemmän mieleeni monikäyttöisyyden vuoksi. Noiden kahden Canonin välillä miettisin ehkä myös sitä, että haluatko kameraasi wifi-yhteyden puhelimeen, sillä silloin Canon 6D on ykkönen. Videokuvaamisen 6D on taas aika yksinkertainen, eli jos videoita haluat matkoilta tallentaa enemmän niin silloin kääntyisin toisen kameran puoleen.
Maarit - niceMatkaaja
4.6.2019 at 08:53Upeita ihania mahtavia kuvia! Kuljen itsekin maailmalla köykäisen ja helppokäyttöisen kameran kanssa, joka on juuri passeli matkakaveri kaltaiselleni amatöörikuvaajalle, joka ei jaksa innostua teknisistä ihmeellisyyksistä. Silti olen saanut lauottua kelpo otoksia monenlaisissa olosuhteissa. Ja eipähän tarvitse hirveästi pelätä tulevansa ryöstetyksi, kun kamera ei herätä suurempaa huomiota.