Menu
Australia

Australia – sademetsästä suurkaupunkiin

P1020224_Australia P1020214_Australia P1020252_AustraliaP1020274_AustraliaP1020265_AustraliaP1020268_AustraliaP1020155_AustraliaP1020207_AustraliaP1020267_AustraliaP1020149_AustraliaP1020339_Australia P1020439_AustraliaP1020365_Australia P1020361_AustraliaP1020516_Australia P1020501_AustraliaP1020570_AustraliaP1020524_Australia P1020576_Australia P1020575_Australia P1020690_AustraliaIMG_4297_AustraliaP1020731_Australia

Voiko siitä olla jo reilu kuusi vuotta, kun matkustin Australiaan? Voi, tuosta matkasta olin silloin haaveillut jo ties kuinka kauan, ja vihdoin keväällä 2010 lähdin ensimmäiselle Aasian seikkailulleni: Aasian muutamien matkakohteiden lisäksi yhtenä ekstrakohteena oli tuo silloin kaukaiselta tuntunut Australia. Ja millaisia seikkailuja Australia tarjosikaan!

Suomesta lensin Australian Gold Coastille, jonka Surfers Paradise pitkine hiekkarantoineen ja surffiaaltoineen kuulosti etukäteen varsin houkuttelevalta kohteelta. Perille päästyäni totuus oli kuitenkin toinen: kadut olivat täynnä vilkkuvia neonvaloja ja rymyäviä opiskelijaporukoita. Ei siis ihme, että jo seuraavana päivänä matka jatkuikin kohti pohjoista. Ensin aamubussilla Brisbaneen, ja sieltä ensimmäisellä mahdollisella lennolla kohti Cairnsiä. Cairnsistä vaihto minibussiin ja nokka kohti Port Douglasin satamakaupunkia. Ja jos matkustamista ei ollut vielä tarpeeksi takana, oli Port Douglasissa vielä edessä kulkuneuvon vaihto omaan vuokra-autoon. Ehkä helpommallakin olisi päässyt, mutta tuolloin tuntui, ettei mikään pidättelisi minua – halusin päästä mahdollisimman trooppiseen paikkaan pitkän ja pimeän talven jälkeen.

Trooppinen paratiisihotelli

Kun vihdoin astuin pieneen putiikkihotelliin, Mai Tai Resortiin, tuntui kaiken matkustamisen jälkeen siltä, kuin olisi tullut todelliseen paratiisiin. Balilaishenkisesti sisustettu hotelli oli kuin salainen piilopaikka korkealla kukkulalla, josta avautui hämmentävän upeat näkymät yli trooppisten metsien. Sellaista en ollut koskaan aikaisemmin nähnyt! Omalla terassilla banaanipuiden lehtien alla istuessani saatoin unohtua vain kuuntelemaan palmunlehtien rauhoittavaa kahinaa ja trooppisten lintujen ja ötököiden erikoisia ääniä. Kun trooppinen kuuma kosteus alkoi tuntumaan tukahduttavalta, oli aika pulahtaa hotellin uima-altaaseen – vaikka yöuinnille tähtitaivaan alle, jos siltä tuntui! Aamiaiselle taas sai kömpiä kaikessa rauhassa, ja aloittaa aamun nauttimalla pihalta poimittuja eksoottisia hedelmiä. Miten makealta Rambutan maistuikaan ensimmäistä kertaa! Jo hotellin puitteet tarjosivat täydellisen irtioton matkaväsymyksestä, mutta hotellin palvelu toi tähän elämykseen aivan uuden tason: hotellissa oli vain 5 huonetta, joten henkilökohtainen palvelu paikan sympaattisten omistajien Anthonyn ja Andren toimesta oli taattua. Ja he tuntuivat kohtelevan vieraitaan kuin perheenjäseniään – kyyditsivät keskustaan, hoitivat tour-varaukset suosituksineen sekä tilasivat vaikka pizzaa nälkäisille matkalaisille.

Ensimmäistä kertaa elämässä

Mutta vaikka majapaikassa olisi helposti voinut viettää koko loman, halusin kuitenkin nähdä Port Douglasin ympäristöä muutenkin. Muistan edelleenkin elävästi sen hetken, kun ensimmäisen kerran astuin Four Mile Beachille: autiota rantaviivaa jatkui silmänkantamattomiin. Olo oli epätodellinen: olinko täällä oikeasti vai näinkö vain unta tällaisesta paratiisista? Pian kuitenkin selvisi, miksi tämä upea ranta oli tyhjää täynnä: merivedessä kelluvien polttavien meduusojen lisäksi rantaa reunustavien sademetsien suojissa vaani krokotiilejä. Mutta rantaakin enemmän minuun teki vaikutuksen Daintreen suojeltu sademetsäalue, jonne tein päiväretken: vehreälle sademetsälle oman leimansa antoivat sen suojissa virtaavat kristallinkirkkaat purot, joihin saattoi pulahtaa virkistävälle uinnille. Metsien siimeksestä pääsi myös autiolle hiekkarannalle ihmettelemään luonnon monimuotoisuutta. Nimittäin Cape Tribulationin rannoilla kohtaa kaksi maailmanperintökohdetta, Daintreen sademetsä ja iso valliriutta.

Sademetsäkierroksen lisäksi tein yhtenä päivänä retken isolle valliriutalle, mikä olikin ensimmäinen kunnollinen snorklauskokemukseni ikinä. Jos matkalla riutoille sai pitää veneen penkeistä kiinni kovan merenkäynnin takia, oli ulapalla tilanne onneksi vähän tasaisempi. Silti suurimmaksi muistoksi tuolta reissulta jäi paniikinomainen räpiköintini aallokossa, ei niinkään upea merenalainen luonto, joka valitettavasti paikoitellen oli ehkä turistitoiminnan, ilmastonmuutoksen tai muiden syiden johdosta varsin väritön ja eloton. Sentään onnistuin bongaamaan Nemon, eli vuokkokalan. Merenalaisen elämän rinnalla Port Douglasissa pystyi onneksi näkemään myös ison kasan Australian eläimiä kenguruista koaloihin Wildlife Habitat Port Douglasissa. Kenguruaitauksessa käveleminen ja näiden vallattomien eläinten ruokkiminen olikin täydellinen päätös lomalle Port Douglasissa.

Paluu suurkaupunkiin

Lopulta tuli aika suunnata sademetsistä takaisin suurkaupunkiin, sillä Sydneyssä ohjelmassa oli hääjuhlat. Port Douglasista vuokratulla autolla matka kohti Cairnsiä taittui rantatietä upeissa maisemissa. Vaikka matkantekoa autolla olisi ollut mukava jatkaa pidemmällekin, täytyi tällä kertaa turvautua nopeampaan ratkaisuun ja lentää pidempi pätkä. Muistankin, että tuolloin hieman harmitti, ettei Australiaan ollut varattuna enempää matkapäiviä, sillä niin paljon näkemistä tuossa valtavan kokoisessa maassa tuntui olevan. Loppuosan Australian matkaa vietin Sydneyssä sen suurkaupunkielämää ihmetellen. Suurkaupungin statuksesta huolimatta Sydney vaikutti kuitenkin varsin helposti lähestyttävältä, jotenkin eurooppalaiselta.

Tulevan maailmanympärimatkani yksi kohde on Australia. Vielä en tarkalleen tiedä, kuinka pitkän aikaa siellä tulen viettämään ja missä haluaisinkaan käydä. Muutamia maailmalla tapaamiani matkaystäviä asuu Australiassa, joten olisikin aivan mahtavaa yhdistää matkaan myös heidän tapaaminen. Lisäksi Muuttolintu-Annan matkajuttuja lukiessa ja snäpeille hekotellessa olen vakuuttunut siitä, että hänen kanssaan haluaisin maistella lasin jos toisenkin Australian kuuluisia viinejä. 🙂

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

7 Comments

 • Anna / 270 degrees
  10.8.2016 at 20:05

  Äää, olen parhaillaan itse maailmanympärimatkalla ja lähikuukausina todennäköisesti eksymässä tuonnekin suunnalle. Ihan kaamea Australia-kuume nousee, kun näitä sunkin kuvia katsoo! En millään malttaisi odottaa 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   21.8.2016 at 19:36

   Ooo, ihanaa matkaa sinulle sinne reissun päälle! Voin sanoa, että Australiaan et varmasti tule pettymään! 🙂

   Reply
 • Susanna
  11.8.2016 at 00:10

  Australia näyttää kyllä hienolta kohteelta ja nähtävänä myös paljon erikoisia eläimiä

  Reply
 • Satu
  17.8.2016 at 07:50

  Asuin opiskeluaikana Sydneyssa jonkin aikaa ja tunnen kaupungin hyvin… Ihana paikka! Vaikka se on suuri kaupunki, on siihen loppujen lopuksi helppo tutustua ja siellä on helppo liikkua. Bondi Beach on varmaankin sellainen pakollinen kohde nähdä, mutta suosittelen myös Manlya ja ehdottomasti Avalon, Whale ja Palm Beachiin tutustumista, jotka ovat peräkkäin.
  Voisin kuvitella, että viihtyisit drinkillä tai aamupalalla Balmainin ja Mosmanin kaupunginosissa. 🙂
  Ei tarvitse matkustaa kauas päästäkseen luontoon, sillä Sydneyssä on National Parkeja. Suosittelen bushwalkingia esimerkiksi Hornsbystä. Sinne pääsee kätevästi metrolla ja metsässä ollessa ei voisi uskoa olevansa suurkaupungissa. Kävelyreittejä on eri pituisia, löytyy lyhyempiäkin parin-muutaman tunnin mittaisia reittejä. Sydneystä ei ole myöskään pitkä matka vuoristoon katsomaan Three Sisters -vuorta ja tutustumaan luoliin. Sille matkalle kannattanee vuokrata auto.
  Jos haluaa aivan autioille hiekkarannoille, Sydneystä pohjoiseen löytyy Central Coastin hiekkarantaa. Telttailin siellä viikonlopun parin paikallisen kaverin ja suomalaisen opsikelijakaverini kanssa. Emme nähneet viikonlopun aikana ketään muuta! Koko pitkä ranta oli meidän, sai uida, hyppiä aalloissa (jälkeen pain ajatellen se oli vaarallista ja hullua) ja mennä kuperkeikkoja hiekkmäkeä alas… Ja hiekasta löytää kauniita pieniä simpukoita, kun aalto karkaa takaisin mereen, jolloin kaivaa jalallaan syvälle hiekkaan ja nappaa simpukoita käteen.
  Sydneytä eurooppalaisempi kaupunki oli Melbourne, joka sekin ihana paikka. Sydneyn ja Melbournen välinen rantatie maisemineen on kaunis!

  Reply
  • Anna-Katri
   21.8.2016 at 19:38

   Sinä onnellinen, kun olet saanut asua Australiassa – se on myös ollut yksi haaveitani, mutta en tiedä tuleeko se koskaan toteutumaan. Ehdottomasti jos matkani taas Sydneyhyn kulkee, otan nämä vinkkisi talteen, kuulostavat nimittäin erinomaisilta – kiitos siis tuhannesti!
   Ja tosiaan Melbourne kiehtoisi myös kovin, kun siellä en vielä olekaan käynyt. Uskaltaisinkohan vuokrata auton ja ajaa tuon pätkän? 🙂

   Reply
 • Anna | Muuttolintu.com
  21.8.2016 at 09:41

  Jos tuut Melbourneen, niin pistän pullon kylmään… 😉 Olispa hei kivaa! 🙂 Hyviä paikkoja oot saanut edelliseen visiittiin mahdutettua, Cairns ja Port Douglas ympäristöineen on kyllä ehdottomasti yksi omista suosikeista Ausseissa. Niinkin paljon siihen alueeseen ollaan tykästytty että mentiin siellä sitten naimisiinkin autiolla palmurannalla. Varsinkin 4 Mile Beach ja Daintree on upeita paikkoja. <3

  Reply
  • Anna-Katri
   21.8.2016 at 19:41

   No niin, ei kun vain pullo(t) kylmään niin tulen kylään! 😀 Kun saan reissupäiväni Australian osalta tarkemmin selville, niin voitaisiin viestitellä tarkemmin missä päin silloin oletkaan – olisi nimittäin ihana treffata!
   Ja joo, nuo kohteet olivat kyllä ihan täydellisiä – en muista mistä niitä silloin googlasin, mutta onneksi löysin. Teillä oli kyllä niin kauniit häät, itseasiassa kuvia katsellessa mietin, että tuollaiset voisin itsekin järjestää (jos se mies siis ensin löytyisi). 🙂

   Reply

Leave a Reply