Menu
Champagne / Ranska

Champagne – kylässä Nicolas Feuillattella

Kaupallinen yhteistyö: Nicolas Feuillatte

champagnechampagne champagnechampagneRauhallisen illan ja hyvin nukutun yön jälkeen olikin ensimmäisen päiväohjelman vuoro Champagnessa. Eikä aloitus samppanjan maailmaan tutustumisessa olisi voinut alkaa paremmin, sillä minut oli kutsuttu vierailulle yhdelle alueen isoimmista samppanjantuottajista. Nicolas Feuillatten samppanjatila sijaitsee pienen ajomatkan päässä Epernaysta pienessä Choillyn grand cru -kylässä, eikä tilan ohi voi vahingossakaan ajaa, sillä sen verran kauaksi tielle samppanjatilan rakennukset näkyivät kumpareisten viiniköynnöspeltojen keskeltä. Tilalla oltiin jo täyttä päätä valmistautumassa sadonkorjuuseen, joka on alueen viljelijöille ja samppanjatiloille vuoden kiireisintä aikaa.

champagne champagne champagne champagne Näe missä samppanja kasvaa

Poikkeuksena muihin samppanjatiloihin, Nicolas Feuillattella pääsee seuraamaan koko samppanjan tuotantoketjua lähes alusta loppuun saakka huipputeknologialla varustetussa tuotantolaitoksessa. Pulloja vilistää ristiin rastiin liukuhihnalla, kun ne ovat menossa milloin sakkojen jäädytykseen, uudelleen korkitukseen tai etiketöitäväksi. Tarkkaa hommaa samppanjan valmistus on aina ollut, mutta nykyisin käytössä oleva teknologia mahdollistaa laadun tarkkailun ja varmistuksen aivan tuotantoketjun loppuun saakka. Pakkaamisesta huolehtii 3 robottia, joten pullotusvauhtia seuratessa ei voinut kuin ihmetellä, kuinka paljon samppanjalle onkaan maailmalla kysyntää. Yksistään Nicolas Feuillatte nimittäin tuotttaa vuosittain huimat 22 miljoonaa pulloa samppanjaa. Tuotantomääriä Nicolas Feuillatte voi vielä huoletta kasvattaa, sillä raaka-aineen saatavuus on ainakin taattua viljelijäosuuskunnan ansiosta. Samppanjamerkin nimittäin omistaa Champagnen suurin viljelijöiden yhteenliittymä, osuuskunta, jossa on mukana noin 5 200 viljelijää ja jotka omistavat yhteensä huikeat 2 100 hehtaaria peltoa alueelta. Eipä samppanjatilaa perustanut herra Nicolas Feuillatte varmastikaan osannut aavistaa mihin mittoihin hänen luotsaamansa tila vielä nousisikaan.

champagnechampagne champagne a-kchampagne  Seurapiirimies samppanjan takana

Nicolas Feuillatte oli vielä 70-luvulla huikenteleva pariisilainen bisnesmies, joka loi uraa kahvimarkkinoilla New Yorkissa ja samalla vietti kosmopoliittia elämää tapaillen Kennedyjen ja muiden seurapiirikaunottarien kanssa. Vuonna 1972 Feuillatte peri 12 hehtaarin kokoisen viinitilan Champagnesta ja hän alkoikin yhä enemmän keskittyä samppanjan tuotantoon. Perusteellisten parannusten jälkeen tila alkoi 1987 tuottaa Réserve Particulière -samppanjaa, joka nimensä “erityinen ja yksityinen” mukaan oli aluksi vain herran kuuluisan ystäväpiirin käytössä. Kuuluisan ystäväpiirin avustuksella Feuillatten samppanjan kysyntä alkoi kasvaa 1980-luvulla etenkin Yhdysvaltojen ja Australian markkinoilla. Tässä vaiheessa tilalta uhkasi kuitenkin kapasiteetti loppua, joten suunnitelmallinen bisnesmies alkoi kehittää aivan uudenlaista toimintamallia. Feuillatte liittyi vuonna 1986 yhteen viininviljelijäryhmän perustaman osuuskunnan kanssa taatakseen samppanjan laadun ja jatkuvuuden.

Niistä päivistä saakka Nicolas Feuillatte on vuosi vuodelta pystynyt lisäämään tuotantoaan maltillisesti, ja nykyisin samppanjatalo on maailman kolmanneksi suurin samppanjanmyyjä noin 9 miljoonan pullon vuosittaisella myynnillä. Ranskan markkinoilla Nicolas Feuillatte on suurin samppanjamyyjä ja Ranskan lisäksi yhä useammat muutkin maat haluavat valikoimiinsa tämän nuorekkaan ja dynaamisen samppanjamerkin tuotteita. Nicolas Feuillatten valikoimasta löytyykin samppanjoita lähes kaikkeen makuun ja tilaisuuteen – perinteistä brut:ia eri muodoissa juhlahetkiin, erikoisempia vintage-sampanjoita nautiskeluun, ruuan yhteyteen erinomaisesti soveltuvia vintage-klassikoita sekä tietysti myös erityinen luksussamppanja Palmes D’or.

champagnechampagnechampagnechampagneSamppanjatilavierailu

Samppanjatilavierailun yhteydessä pääsinkin maistelemaan samppanja-tastingiin heidän valikoimistaan yhteensä yhdeksää eri samppanjaa, joissa oli mukana muutamia jo ennestään tuttuja makuja mutta myös aivan uusia, ihastuttavia, tuttavuuksia. Asiantunteva oppaamme Marie kertoili tastingin yhteydessä kiinnostavia tarinoita itse herra Feuillattesta, mutta myös maistelemieni samppanjoiden eroista ja siitä mitkä tekijät vaikuttavat samppanjan tyyliin. Vaikka aiemminkin olen samppanjatastingeissä istunut ja muutamalla kurssillakin jopa käynyt, oli tämä tasting-kerta kyllä aivan vertaansa vailla jo valikoimankin puolesta. Tasting-huoneen ikkunoista avautui maisemat tilaa ympäröiville viinipelloille, ja Marien kuvaillessa samppanjoiden tuoksuja ja makuja, pystyin vain toteamaan samppanjan valmistuksen vaativan paljon tietoa ja taitoa, jotta pellolta poimitusta rypäleestä saa pullotettua näin erinomaisia ja erityylisiä kuplajuomia.

Nicolas Feullatten samppanjatila
Plumecoq
CD 40A
51530 Chouilly

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

No Comments

    Leave a Reply