Menu
Suomi

Iisalmi – Kiireneutraali matkakohde

Kaupallinen yhteistyö: Iisalmi ja tienoot

Iisalmi on itselleni tärkeä kaupunkikohde jo siitä syystä, että vietin siellä lapsuus- ja nuoruusvuoteni. Viimeisien vuosien aikana olen käynyt Iisalmessa enää harmillisen vähän sen jälkeen kun vanhempani muuttivat sieltä pois, joten olikin ihana nyt suunnata takaisin Iisalmeen viettämään kiireetöntä viikonloppua. Fiilis oli kieltämättä nostalginen, kun pitkästä aikaa pääsin vierailemaan vanhoille tutuille kulmille ja muistelemaan kaikkia hauskoja tarinoita nuoruudestani. 

Heti Iisalmeen palatessa muistin taas omat juureni, ja sen mikä iisalmelaisuudessa on auttanut minua niin elämässä kuin maailmalla reissatessa. Se on oma savolainen tapa suhtautua asioihin hötkyilemättä. Mitä tahansa tulee vastaan, on aina hyvä ottaa omaa aikaa tuumailuun. Välillä joutilaisuuteenkin. Ja Iisalmi on juuri oivallinen paikka sen joutilaisuuden kokemiseen. Se on läsnä koko kaupungissa – torimyyjien kiirettömissä jutuissa, kaupungilla kulkijoiden verkkaisessa askelluksessa, vastaantulijoiden kanssa jutustelussa, savonmurteella puhuvissa paikallisissa. Ei ole hetkeä, etteikö savolainen ehtisi kuulumisia vaihtamaan tai rupattelemaan tuntemattomienkin kanssa.

Savolaista sydämellisyyttä, suoruutta ja kiireneutraaliutta on jotenkin hankala kuvailla – se pitää kokea itse.

Iisalmi – pysähdy nauttimaan kiireettömyydestä Pohjois-Savoon

Iisalmi sijaitsee Pohjois-Savossa, oikeastaan aikalailla keskellä Suomea. Helsinkiin on matkaa 473 kilometriä ja Rovaniemelle 421 kilometriä. Iisalmi sijaitsee valtatien 5 varrella, jonka lisäksi kaupunkiin pääsee matkustamaan kätevästi myös junalla. Keskeisen sijaintinsa vuoksi Iisalmi kannattaa laittaa omalle kartalle kiinnostavaksi pysähdyskohteeksi ja taukopaikaksi pidempää ajo- tai junareissua katkaisemaan, mutta toki Iisalmi toimii myös itsessään oikein mukavana matkakohteena.

Iisalmessa ja sen ympäristössä savolainen puhdas luonto järvineen ja metsineen on läsnä kaikkialla. Iisalmen alueella on peräti 111 järveä, joten täällä jos missä on keskellä Suomen idyllisiä järvimaisemia. Rantareittien lisäksi metsäisillä maastopoluilla pääsee takuulla ulkoilemaan omaan rauhaan, jos sellaista kaipaa. Iisalmen lähitienoilta löytyy myös perinteistä maaseutumaisemaa ja lupsakoita maaseudun pikkukyliä, jotka heräävät eloon varsinkin kesäkaudella.

Kiinnostavia majoitusvaihtoehtoja kannattaa katsoa Iisalmi ja tienoot -sivustolta, jonne on koottu kattavasti hotelli-, mökki- ja leirintäaluemajoituksen kohteita. Halusipa sitten yöpyä keskeisellä sijainnilla kaupungin sydämessä tai uniikissa elämysmajoituspaikassa omassa rauhassa, löytyy sivustolta takuulla mieleinen vaihtoehto. Oma valintani oli tällä kertaa Iisalmen paraatipaikalla sijaitseva vasta uusittu Original Sokos Hotel Koljonvirta, jonka seesteiset luontoteemaisesti sisustetut huoneet sekä pohjoismaista spa-tunnelmaa henkivät saunatilat kutsuivat rentoutumaan.

Mitä tehdä

Iisalmesta löytyy tekemistä ja kokemista niin lyhyelle kuin pidemmällekin visiitille. Onpa reissussa sitten omatoimisesti, pariskuntana, kaverin tai perheen kanssa, kannattaa jo etukäteen kurkata omaan lomaan sopivia kohteita, aktiviteettejä ja elämyksiä Iisalmi ja tienoot -sivustolta.

Sivuston Näe ja koe -osioon on koottu elämyksiä ja tekemistä ympäri vuoden lähitienoilla, Tapahtumat ja näyttelyt -osioon taas monipuolisia tapahtumia ja ajankohtaisia menovinkkejä. Iisalmeen suuntaavan kannattaa ehdottomasti myös kurkata Syö ja juo -osion vinkit lähialueen ruokapaikoista ja maalaismaisista makuelämyksistä. Unohtamatta tietenkään paikallisia palveluita ja tunnelmallisia tuotteita Ostokset ja palvelut -osion alta.

Laajan harrastustarjonnan sekä erilaisten ohjelmapalveluiden ansioista Iisalmen alueelta löytyy jokaiselle lomalaiselle mieluisaa tekemistä ympäri vuoden. Alla on listattu muutamia omia Iisalmi-suosikkejani, joissa myös vierailin tällä reissulla.

Paloisvuori

Paloisvuoren ulkoilualue sijaitsee Iisalmen keskustan eteläpuolella. Alueella on kattava ulkoilureittien verkosto, jotka sopivat kesäisin niin lenkkeilyyn kuin maastopyöräilyyn. Reittejä löytyy useita erilaisia ja eri pituisia, ja ne kulkevat rauhoittavissa metsämaisemissa. Lisäksi Paloisvuoren huipulta avautuvat kauniit maisemat Iisalmen ylle. Maisema tarjoaa palan Pohjois-Savoa parhaimmillaan! Alueelta löytyy myös kuntoportaat ja metsäluontopolku. Talvikaudella Paloisvuoren laskettelurinteet ovat avoinna ja maastoreiteille kunnostetaan hiihtolatuja.

Alueella toimii tiettyinä aikoina kahvila, ja ympäri vuoden avoinna on makkaranpaistoon sekä eväiden syöntiin tarkoitetut kaksi kotaa. Ulkoilureittien varrella on myös joitakin taukopaikkoja pöytineen ja tuoleineen. Lisäksi metsäpolkujen varrelta voi syyskaudella löytää herkullisia marjoja ja sieniä poimittavaksi.

Autolla pääsee Uotilannimentie 33 sijaitsevalle parkkipaikalle, josta löytyy ulkoilureittien lähtöpiste karttoineen. Tarkemmat ulkoilureittien kartat löytyvät esimerkiksi täältä. Myös koirat ovat tervetulleita ulkoilemaan kytkettyinä.

Hanhenlento kotieläinpiha

Hanhenlennon elämyksellisestä maatilamiljööstä löytyy perinteisten maaseutu- ja järvimaisemien rinnalta mm. kotimuseo, mökki- ja elämysmajoitusta ja erilaisia kotieläimiä. Hanhenlento sijaitsee Niemisellä, noin 15 kilometriä Iisalmen keskustasta.

Hanhenlennosta voi vuokrata majoituskäyttöön uniikin Piisaminpesä-mökin, jonka isoista ikkunoista ja omalta terassilta avautuvat upeat järvimaisemat. Majoituskäyttöön tarjolla on myös Hanhenpesä niminen isompi mökki sekä vuokrattavissa on erillinen sauna ja palju. Hanhenlennon maalaismiljöössä keskiössä ovat myös Riihipirtti ja Tarinaliiteri, jotka henkivät vanhanajan tunnelmaa pitkine pöytineen ja esineineen. Tilan voi myös vuokrata juhlakäyttöön kesäkaudella. Lapsille paikalta löytyy on Retro-leikkiaitta, jonka 70-luvun lelut odottavat leikkijöitään. Pihapiirissä on myös perinteiseen tyyliin rakennettu kota Tuiskuntupa, jossa voi paistaa makkaraa, nauttia omia eväitä tai ostaa eväspaketin.

Hanhenlennon omistajien Päivin ja Sepon johdolla pääsee eläinten kanssa tekemään lähempää tuttuvuutta ja rakkaudella kasvatetut ja hoidetut kotieläimet tulevat mielellään rapsuteltaviksi makupalapalkalla. Täältä löytyy niin kiltti Tuisku-poro, sisukas minipossu Nököstiina, persoonallinen laamapariskunta Elsa ja Arska, hauskat alpakkakaverukset Pessi ja Pepe, lempeät ja pehmoiset maisemanhoitajalampaat ja-vuohet, äitiaasi varsoineen sekä myös iloisia siivekkäitä ja touhukkaita jättikokoisia kaneja. Hanhenlennosta voi myös etukäteen bookata erilaisia elämyspalveluita kuten elämyksellisen eläinkävelyn lähimaastoon.

Aukioloajat, varaukset ja muut tiedustelut voi tehdä Hanhenlennon nettisivuilta.

Hyvinvoinnin tupa

Iisalmen keskustasta, Savonkatu 12:sta, löytyvä Hyvinvoinnin tupa tarjoaa nimensä mukaisesti erilaisia hyvinvointipalveluita. Vanhassa yli 100 vuotiaassa puutalossa sijaitsevaa Hyvinvoinnin tupa henkii rauhoittavaa ilmapiiriä, ja paikan vetäjä Johanna Sörli ottaa sydämellisesti vieraat vastaan rentoutumaan tuvalle. Tupa on sisustettu kauniisti, ja minne tahansa katsookaan, löytyy tilasta kiinnostavia yksityiskohtia lepuuttaa silmiään – kuten jo koko tilan päätyseinää koristavat vanhat hirsiseinät, joilla on varmasti tuhansia tarinoita kuiskittavinaan vierailijoille.

Hyvinvoinnin tuvan tarjonnasta löytyy erilaisia rentoutushoitoja, joita ovat esimerkiksi energiahoito, kasvohieronta, intialainen päähieronta, sointukylpy, kosketus- ja äänihoito sekä rumpuhoito. Hoitoihin voi tulla yksin, yhdessä ystävän tai kumppanin kanssa tai vaikka varata kokonaisen oman rentoutushetken työ- tai polttariporukalle. Lisäksi Hyvinvoinnin tuvalla on saatavilla kampaamopalvelut, ja tuvassa järjestetään erilaisia workshopeja ja joogatunteja.

Oma valintani oli tällä kertaa sointukylpyrentoutus, jossa harmoniset äänet hellivät kehoa ja mieltä auttaen rentoutumaan. Johanna yhdistää hoidoissaan kauniisti eri soittimia ja ääniä, jotka vievät mielen rentoutumismatkalle eri paikkoihin. Tai ainakin itselleni niiden soinnut toivat mieleen eri paikkoja ja muistoja aina pohjoisilta tuntureilta Etelä-Amerikan inkakyliin ja Himalajan vuoristoista Tyynen valtameren rannoille – jollekin toiselle soinnut voivat viedä mukanaan aivan muihin ajatuksiin. Hoidon jälkeen olo on takuulla kuin kauniista unesta aivan uudella energialla heräänneenä. Mielen rentoutunut fiilis voi kestää vielä pitkään hoidon jälkeen.

Lue lisää Hyvinvoinnin tuvan palveluista täältä.

Panimomuseo

Iisalmessa käydessä yksi ehdoton vierailukohde on Luuniemellä (Luuniemenkatu 4) sijaitseva panimomuseo, sillä Iisalmessa on valmistettu olutta melkein 145 vuotta! Luuniemellä sijaitsevat Olvi Oyj:n pääkonttori ja panimo, jonka vaiherikkaaseen historiaan ja oluen valmistukseen Iisalmessa pääsee tutustumaan museossa. Panimomuseossa on esillä myös yli 100 vuoden takainen olutesineistö.

Panimomuseoon voi tutustua omatoimisesti ma-pe klo 7.00-14.00 ilman pääsymaksua. Museovierailusta saa kuitenkin enemmän irti oppaan johdolla, sillä hänellä on kiinnostava tarina jos toinenkin kerrottavana Iisalmesta ja oluthistoriasta. Maksuttoman museo-opastuksen voi tilata vähintaan 4 henkilön ryhmille.

Museokierroksen jälkeen voi nauttia runsaan buffetlounaan Olvi-oluthallin ravintolassa. Oluthallilla järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja juhlia. 

Lisätietoja museosta ja toiminnasta voit lukea Olvi-säätiön sivuilta.

Kaupunkikohteet

Iisalmessa vieraillessa ei kannata unohtaa sen leppoisaa keskustaa erilaisine kohteineen!

Kaupungin keskiössä on Iisalmen tori, josta löytyy lähes joka päivä ainakin muutama torimyyjä paikallisine herkkuineen. Lisäksi torin laidalla sijaitsee iisalmelaisen kaupunkielämän yksi tärkeimpiä kohteita, Kauppahalli. Alunperin se rakennettiin vuonna 1926, jolloin se sisälsi 24 myymäläkojua, neljä isompaa myymälätilaa, kahvilatilat sekä lihan- ja maidontarkastamot. Vielä tänäkin päivänä kauppahallista voi ostaa paikallisia käsitöitä ja savolaisia ruokaherkkuja sekä poiketa lounaalle tai kahville maistelemaan Iisalmen ja lähitienoon makuja.

Vanhaa puu-Iisalmea ei ole kovin paljon jäljellä, mutta kaupungissa on onneksi pystytty säilyttämään ja kunnostamaan useita kauniita puurakennuksia. Näkemisen arvoisia historiallisia kohteita ovat esimerkiksi Kustaa Adolfin kirkko eli Iisalmen vanha kirkko, Raatihuone, Taikatalo, Naisten talo, Työväentalo, Nuorisotalo ja rautatieasema.

Iisalmen keskustassa kirkkopuistossa sijaitseva kulttuurikeskus kätkee sisäänsä monipuolista tarjontaa. Lisäksi Iisalmen keskustassa kulkeva Taidereitti tarjoaa mukavan kaupunkikävelykierroksen, jonka varrella on mielenkiintoisia taideteoksia patsaista ja veistoksista muistomerkkeihin ja vaikuttaviin muraaleihin.

Katso lisävinkkejä Iisalmeen Iisalmi ja tienoot -sivuston kattavasta valikoimasta!

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

1 Comment

  • Tämä olikin hieman erilainen sun viime kohteisiin verrattuna! 🙂

    Eipä ole Iisalmessa kyllä itse tullut käytyä, vaikka Savosta ja savolaisuudesta yleisesti pidänkin, ja aika paljon siellä on tullut vietettyä aikaa. Kivanoloisia kohteita kuitenkin, joten ehkäpä Iisalmeenkin tulee tulevaisuudessa jokin kiva viikonloppureissu tehtyä.

    Reply

Leave a Reply