Menu
Islanti

Islanti – Romanttinen getaway-kohde

Juhannusaattona oli aika jättää taakse Reykjavik ja työjutut sekä suunnata juhannuksen viettoon keskelle ei mitään. Tai eipä sillä, että varsinainen suomalainen juhannus olisi minulle mikään pakkojuhla, varsinkaan ulkomailla ollessa, mutta kieltämättä tietyt elementit juhannuksesta taisi täyttyä myös Islannissa. Ajatuksena oli löytää jokin rentouttava ja romanttinen getaway-paikka suhteellisen läheltä Reykjavikiä – paikka, jossa saisi olla luonnonhelmassa ihailemassa Islannin ihmeitä, mutta silti varsin mukavissa puitteissa.

Olin nimittäin löytänyt yhden intensiivisen googlausillan päätteeksi täydelliseltä vaikuttavan tukikohdan tähän (taisin käydä läpi kaikki Islannista löytyvät majapaikat), ja kun automme kaartoi pienen harjanteen laelta majapaikan pihaan, en joutunut pettymään. Majapaikka näytti yhtä upealta kuin kuvissa, ellei jopa vieläkin paremmalta kun paikan päällä ollessa pääsi näkemään ympärillä avautuvat maagiset maisemat. Karuille oranssinruskeille kumpuileville mäenrinteille kontrastia toivat kauniit siniset kukkamatot, joiden horsmat huojuivat kainosti tuulessa. Rinteiden välissä kiemurteli jääkylmältä vaikuttava pieni joki ja sen ympäriltä sieltä täältä ilmaan kohosi mystisiä höyrypilviä.

Mutta jos maisemat vakuuttivat jo ensisilmäyksellä, sen teki myös majapaikkalöytöni putiikkihotelli Frost & Fire. Hotelli sijaitsee vain reilun 30 minuutin ajomatkan päässä Reykjavikistä pienen Hveragerði-kylän laidalla varsin geotermisesti aktiivisella alueella. Päärakennuksesta löytyi hurmaava seinän korkuisilla ikkunoilla varustettu pieni ravintola, jossa saattoi ihastella ympäristön maisemia yöttömän yön auringossa maistellen hotellin Varmá-ravintolan islantilaisia herkkuja. Osa ruuista valmistettiin hotellin pihalla olevan kuuman lähteen avulla – siellä kypsyi niin illallisen lammaspaistit kuin seuraavan päivän aamiaisella tarjoiltu ruisleipä. Ja toki geotermistä energiaa hyödynnettiin myös hotellin ulkouima-altaan ja kahden mitä upeimmilla maisemilla varustetun kuumavesialtaan veden lämmittämiseen.

Ja entäs ne huoneet sitten. Pieni mökkimäinen huone oli sisustettu varsin skandinaavisen yksinkertaisesti, mutta ei huone paljoa koristeluja tarvinnut – siitä piti huolen isojen ikkunoiden takaa avautuvat maisemat, jotka toimivat kuin tauluna huoneen sisustuksessa. Lisäksi oma terassi joentörmän päällä oli täydellinen paikka kippistellä tälle yhteiselle lomalle ja terassituoleilla istuessa vain ihastella Islannin erikoisia maisemia joen rauhoittavaa virtausta kuunnellen. Tosin illan myötä jouduin vetämään päälle enemmän ja enemmän vaatetta kuin Suomessa kesällä mökkeillessä konsanaan.

Sekä minä että matkaseuralaiseni kaivattiin hektisen arjen vastapainoksi parin päivän totaalista rentoutumista ja nollaamista, joten päivät näissä maisemissa eivät sisältäneet osaltamme paljoa aktiviteettejä. Hotellin ympäriltä olisi lähtenyt lukuisia patikointipolkuja ja ratsastusreittejä, ja vaikka hieman houkutteli lähteä vaellukselle näkemään lähistöltä löytyvä kuumavesijoki, päädyimme lopulta vain pienelle maisemien ihastelukierrokselle hotellin läheisten kukkuloiden laelle. Tosin ahkerasti patikoimme molempina päivinä lounaalle Hveragerði-kylän suloisiin ravintoloihin, joista suosikkini oli ehdottomasti tunnelmallinen Skyrgerðin Café & Bistro. Toinen piipahtamisen arvoinen paikka oli myös Ölverk Pizza & Brewery, jossa tarjolla oli pizzojen lisäksi paikallisen panimon beer tasting.

Juhannuksen vietto sujui siis varsin rauhallisissa ja tunnelmallisissa merkeissä, ja noiden päivien aikana alkoi tuntumaan siltä, etten saisi tarpeekseni matkaseuralaisen lisäksi Islannin upeudesta. Vain parin askeleen päästä hotellihuoneesta sijaitsevassa kuumavesialtaassa olisi voinut viettää vaikka kuinka monta tuntia vain jutellen elämästä ja huokaillen ympärillä oleville karun kauniille maisemille. Altaassa istuessa huomasin pohtivani, että kuinka hassua onkaan, miten me kaksi eri maista ja taustoista tulevaa kohtasimme Islannissa maaliskuussa, täällä tulen ja jään maassa, ja nyt matkamme oli kulkenut tänne takaisin yhdessä. Jos yhteinen matkamme tästä jatkuu, Islannilla tulee varmasti aina olemaan erityinen merkitys tässä tarinassa.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

4 Comments

 • Anna / Muuttolintu
  29.6.2019 at 11:48

  No nyt näyttää hyvältä! Jos rehellisiä ollaan, niin Islanti ei ole ihan hirveesti innostanut tai kiinnostanut, mutta tämmöisissä puitteissa rentoutuminen kiinnostaisi kyllä. Aika ikimuistoinen juhannus teillä ollut!

  Reply
 • Laura
  29.6.2019 at 16:52

  Islanti on yksi mun lemppari paikoista?. Kahtena kesänä ollut viikon siellä. Ekana kesänä ajettiin saari ympäri ja toisena vuonna otettiin neliveto alle ja hurauteltiin saaren läpi. Yöt vietettiin teltassa aivan ihanissa paikoissa ? ja päivisin katseltiin karttaa että mihin tänään haluisi mennä ja mitä nähdä.
  Tänä kesänä oli tarkoitus suunnata länsivuonoille mutta perheeseen päätti vihdoin tulla uusi reissaaja meidän kahden lisäksi ❤ kuhan hän hieman kasvaa, pakataan autoon taas kamat ja lähdetään retkeilee islantiin ❤

  Reply
 • Marja
  29.6.2019 at 18:37

  Me ollaan oltu samassa hotellissa! Ainakin allas näyttää kyllä uudelta ja samoin sisustus. Hotellin ihana kissanpentu piti meille seuraa.
  Islannista löytyy kyllä paljon kivoja romanttisia get away hotelleja.

  Reply
 • Niko
  24.8.2019 at 19:28

  Islannissa lähinnä kiinnostaisiko vuokrata auto viikoksi ja ajaa saari ympäri ja nähdä aitoa luontoa. Majoitus vaan taitaa maksaa siellä aika paljon

  Reply

Leave a Reply