Menu
Uusi-Seelanti

Uusi-Seelanti – Infopaketti

Uusi-Seelanti on todellinen seikkailijan arreaitta. Eristyksessä muusta maailmasta olevan maan monimuotoinen luonto tarjoaa upeita maisemia, ja jo yhden päivän aikana Uudessa Seelannissa on mahdollista nähdä lumihuippuisia vuoria, valkoisia hiekkarantoja, vehreitä sademetsiä, kauniita vesiputouksia ja ihmeellisiä kuumia lähteitä. Näihin kun yhdistetään vielä lukuisat aktiviteettimahdollisuudet, adrenaliiniryöppyjä tuottavat seikkailulajit, erikoinen maori-kulttuuri, maaseutujen maaginen rauha sekä länsimainen helppous ja matkustusmukavuus, ei ole ihme, että Uusi-Seelanti on aktiivilomailijoiden ja luontoihmisten suosiossa.

Seikkailin vuosi sitten Uudessa-Seelannissa kolmen viikon ajan G-Adventuresin ryhmämatkalla, ja vaikka reissu ei ehkä ihan putkeen mennyt, olin silti vaikuttunut Uuden Seelannin monipuolisuudesta matkakohteena. Se on helppo ja turvallinen maa matkustaa, ja sieltä löytyy kaikki mahdollinen turistin tarpeiden tyydyttämiseksi. Pieni maa kätkee sisäänsä hyvin erilaisia paikkoja, joten yhden matkan aikana pääsee näkemään ja kokemaan hurjasti. Sanoisinkin, että Uusi Seelanti on unelmakohde juuri niille, jotka ovat suunnittelemassa ensimmäistä kaukomatkaansa, mutta eivät halua lähteä seikkailuun hankalampiin kohteisiin, kuten vaikkapa Etelä-Amerikkaan. Toki myös pitkään reissussa olevat rinkkamatkailijat saattavat pitää Uudesta Seelannista juuri sen kodinomaisuuden vuoksi: eri maiden ja kulttuurien kokemisen jälkeen Uudessa Seelannissa on ripaus samaa tuntua kuin Suomessa – sen luonnossa kulkiessa saa hengähtää.

Lennot ja liikkuminen

Uusi-Seelanti on Suomesta katsottuna kirjaimellisesti maapallon toisella puolella, ja lentomatkaan kuuluukin helposti yli vuorokausi. Lennot Helsingistä Uuden-Seelannin Aucklandiin ovat yhdellä tai kahdella välistopilla, joten kannattaa tsekata samalla lentoyhtiön stop-over-mahdollisuudet ja näin katkaista hieman lentomatkustusaikaa. Ja kun toiselle puolelle maapalloa lähtee, voi olla hyvä ajatus yhdistää samaan reissuun muitakin kohteita, kuten vaikkapa Australia, Fidzi tai Tonga. Itse lensin Uuteen-Seelantiin Ranskan Polynesiasta ja jatkoin Uudesta-Seelannista matkaa Fidzille. Yhdistelmälentolippuja kannattaa kysäistä esimerkiksi Kilroylta.

Maan sisällä paras tapa reissaamiseen on ehdottomasti auto. Eikä mikä tahansa kulkupeli vaan campervan eli matkapaku, jossa paikasta toiseen siirtymisen lisäksi on mahdollisuus yöpyä. Tällöin voit suunnitella reittisi ja aikataulusi oman mielen mukaan, ja pysähdellä matkan varralla eteen sattuneissa kiinnostavissa kohteissa sekä elää rentoa matkailijan elämää leirintäalueilla. Uudessa-Seelannissa ajaminen on helppoa, sillä tiet ovat hyväkuntoisia ja liikenne varsin rauhallista. Ainoa haastavuus voi alkuun olla vasemmanpuoleinen liikenne.

Toinen hyvä vaihtoehto Uuden-Seelannin reissulle on erilaiset bussipassit, joita löytyy esimerkiksi Kiwi Experienceltä ja Strayltä. Tällöin matkaat bussin kyydissä “hop-on-hop-off”-tyyliin vaikka ympäri Uuden-Seelannin pysähdellen itseä kiinnostavissa paikoissa. Varsinkin jos aikaa Uudessa-Seelannissa on ruhtinaallisesti mahdollistaa bussipassi varsin joustavan matkustuksen – voit itse valita, kuinka pitkään haluat viettää kussakin kohteessa, ennen kuin jatkat matkaa. Kolmas vaihtoehto on hypätä mukaan seikkailutourille esim. G-Adventuresin tai Intrepidin kyytiin. Heidän tarjoamat valmiit pakettimatkat aktiviteetteineen ovat käteviä varsinkin lyhyemmälle reissulle, sillä seikkailuryhmän kanssa pääsee näppärästi kokemaan Uuden-Seelannin parhaat palat ilman turhaa säätämistä.

Majoitus

Monet valitsevat reissulleen alleen campervanin, jossa on varusteet majoittumista varten. Uusi-Seelanti onkin täynnä hyvätasoisia leirintäalueita juuri pakureissaajia silmällä pitäen. Monista suosituimmista matkakohteista löytyy useita eri hostellimajoitusvaihtoehtoja, ja monet niistä ovat varsin nykyaikaisia. Hostellit eivät kuitenkaan ole välttämättä perinteisiä nuorten rinkkamatkailijoiden biletyspaikkoja, sillä monet varttuneemmatkin autolla maata ympäri reissaavat saattavat suosia hostelleista löytyviä omia huoneita niiden edullisuuden ja hostellien tarjoamien keittiömahdollisuuden vuoksi. Airbnb-tyyppiset kotimajoitukset ovat myös varsin suosittuja Uudessa-Seelannissa, ja toki myös perinteisiä hotelleja löytyy ympäri maata.

Aktiviteetit, nähtävyydet ja retket

Uuden-Seelannin matkaa suunnitellessa kannattaa reissu jakaa kahteen eri osaan: Pohjois- ja Eteläsaaren seikkailuihin. Pohjoissaarella sijaitsevat Uuden-Seelannin suurkaupungit Auckland ja Wellington, joiden lisäksi sieltä löytyy alkuperäistä maorikulttuuria, sademetsiä, kuumia lähteitä, aktiivisia tulivuoria ja upeita rantoja. Eteläsaarella puolestaan pääsee kokemaan erityisesti Uuden-Seelannin kuuluisat viinialueet, lammasfarmit, jäätiköt ja vuonot.

Upeimpia paikkoja ja kokemuksia Uudessa-Seelannissa ovat muun muassa:

Ajankohta ja matkan pituus

Uudessa-Seelannissa vuodenajat ovat päinvastaiset kuin meillä Suomessa. Vuoden lämpimin aika ajoittuu tammi-helmikuuhun ja kylmin kausi on heinäkuussa. Sään ja lämpötilan paikalliset vaihtelut ovat kuitenkin suuria Uudessa-Seelannissa. Parhaan matkustuskauden sanotaan olevan marraskuun tai helmikuun, upeaa aikaa on myös Uuden-Seelannin syksy eli maalis-toukokuu.

Uudessa-Seelannissa saisi helposti kulumaan kuukauden jos toisenkin, sillä maassa riittää nähtävää ja koettavaa. Alle 2 viikon reissulle Uuteen Seelantiin asti ei kannata lähteä, 2-4 viikon reissulla sen sijaan ehtii jo näkemään parhaat palat.

Ruoka ja juoma

Uudessa-Seelannista löytyy länsimäiset ravintolat perusannoksineen, lihavaihtoehdoista lammas on ehdottomasti ykkösvaihtoehto Uudessa-Seelannissa ollessa. Oman vivahteensa maan ruokakulttuurin antaa Britannian siirtomaa-aika iltapäiväteelajitelmineen. Erilaiset piiraat ja muffinit ovat suosittuja Uudessa-Seelannissa. Uuden-Seelannin viinitarjonta on myös kokeilemisen arvioinen, sillä maassa reissatessa ei voi olla näkemättä teiden varsilla olevia idyllisiä viinitiloja, joiden kyljestä saattaa viinituvan lisäksi löytyä myös ravintola – tai jopa majoitusmahdollisuus. Suosituin viinialue Uudessa-Seelannissa on Marlborough, joka tunnetaan maailmalla erityisesti sen omaperäisestä Sauvignon Blancistaan.

Pakkaaminen

Uuteen-Seelantiin suunnatessa mukaan kannattaa pakata ehdottomasti eri aktiviteetteihin soveltuvia urheilu- ja ulkoiluvaatteita. Sään vaihtelut kannattaa huomioida, ja pakata mukaan niin talvi- kuin kesävaatteita jäätikkövaelluksia ja aurinkoisia rantapäiviä silmällä pitäen. Kaiken kaikkiaan Uudessa-Seelannissa vaikuttaa olevan varsin rento pukeutumiskulttuuri, ja suurkaupunkien ulkopuolella sporttihenkisissä retkivaatteissa voi hyvin hengailla lähes missä vain. Itselläni eniten käytössä matkallani olivat sporttitrikoot, juoksulenkkarit sekä huppari, välillä vedenpitävällä ulkoilutakilla täydennettynä.

Yksin vai yhdessä

Jos campervan-seikkailu on mielessä, kannattaa silloin suunnata reissuun yhdessä, sillä vuokrakulut, ajovuorot ja leirintäaluekokemukset on mukavampi jakaa reissukaverin kanssa. Yksinmatkailijoille Uusi-Seelanti on kuitenkin kuin tehty, sillä se on turvallinen matkakohde ja lisäksi Uudessa-Seelannissa reissaa lukuisia sooloilijoita koko ajan. Erityisesti hop-on-hop-off -bussikyydeissä saattaa helposti tutustua muihin matkalaisiin ja jos päätepysäkki on sama, niin majoituspaikan dorm-huoneen voi helposti jakaa uusien tuttavuuksien kanssa. Soolomatkailijalle myös erilaiset seikkailumatkapaketit on kuin tehty, sillä niissä Uuteen-Seelantiin pääsee tutustumaan samanhenkisessä reissuporukassa eikä yksin tarvitse matkaa taittaa.

Kaikki Uuden-Seelannin postaukset voit lukea täältä

About Author

Soolomatkailija, matkabloggaaja ja yrittäjä Helsingistä. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Tähän mennessä käytynä yli 180 maata ja kaikki maanosat. Blogissa reissataan upeiden matkakohteiden rinnalla tuntemattomissa paikoissa haastaen ennakkoluuloja liittyi ne sitten eri maihin tai naisten soolomatkailuun.

29 Comments

 • Jaakko/Lomalla viimeinkin
  4.3.2018 at 13:41

  Hyviä vinkkejä! Bussipassi kiinnostaa kyllä tapana nähdä Uusi-Seelanti ?

  Reply
  • Anna-Katri
   4.3.2018 at 13:56

   Kiva kuulla! Bussipassi on varmasti helppo tapa tutustua maahan – itse taas haaveilen tuollaisesta campervanista jos joskus vielä Uuteen-Seelantiin suuntaan. 🙂

   Reply
 • Maisemaonnellinen Johanna
  4.3.2018 at 14:04

  Kiitos tästä erinomaisesta koostepostauksesta! Pidän tämän mielessä tulevaa omaa reissua varten.
  Ollaan perillä joulukuussa neljä viikkoa, ja vuokrataan matkailuauto. Ajateltiin että se on paras tapa päästä näkemään juuri maisemien kauneus ja luontokohteet.

  Reply
  • Anna-Katri
   4.3.2018 at 14:11

   Ihanaa Uuden-Seelannin reissun suunnittelua teille! Matkailuautolla on varmasti helppoa ja hienoa reissata siellä, ja neljä viikkoa kuulostaa täydelliseltä pituudelta lomalle! 🙂

   Reply
 • Jenni / Unelmatrippi
  4.3.2018 at 15:38

  Hyvä kooste! Uudessa-Seelannissa on parasta juuri luonnon monipuolisuus. Vaikka ei extreme-kokemusten perässä olisikaan, niin silti siellä voi kokea paljon aivan käsittämättömissä, vaihtelevissa maisemissa – itse olen enemmän maisemien ja rauhallisten juttujen, kuten patikoinnin, melomisen ja automatkailun ystävä, eikä tulisi mieleenkään esimerkiksi hypätä lentokoneesta tai tehdä benjihyppyä. Ne eivät ole minun juttujani. Autoreissaajalle maa on ihan helmi, koska siellä on niin helppoa vaihtaa maisemaa, kun välimatkat ovat niin lyhyitä. Uusi-Seelanti on ihan kärjessä omalla upeimmat kohteet, joissa olen käynyt -listallani.

  Reply
  • Anna-Katri
   11.3.2018 at 17:30

   Itse en myöskään ole mikään extreme-lajien tyyppi, mutta ennen maailmanympärimatkaa päätin, että sen aikana kokeilen mitä erikoisempia juttuja ja kohtaan pelkojani, joten laskuvarjohyppy oli pakko tehdä. 😀 Benjihyppyä, joka on ultimate-pelkoni, en tosiaankaan pystynyt tekemään. Ja Uusi-Seelanti on kyllä parhaimmillaan aktiivi- ja luontomatkailijalle, niin paljon upeita luontokohteita! ♥

   Reply
 • Nicola
  4.3.2018 at 18:13

  Juurikin Hobbitton kiinnostaa, ja tämän kautta koko maa on sellainen jossa haluaisin joskus vielä käydä. 🙂
  Ja täytyykin muistaa tekstisi, sitten kun joskus tänne pääsen. 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   11.3.2018 at 17:28

   Hobbiton oli kyllä niin suloinen paikka, olisin voinut kierrellä siellä vaikka kuinka kauan noita pikkukoteja ihastelemassa. ♥

   Reply
 • Veera Bianca
  4.3.2018 at 19:50

  TÄPLIKÄS PONI <3

  Reply
  • Anna-Katri
   11.3.2018 at 17:27

   Oon ihan ponifani <3

   Reply
 • Anni | Rajatapaukset
  5.3.2018 at 16:06

  Hyvä info-paketti Uudesta-Seelannista, onnistui kuvituksineen kyllä nostattamaan matkakuumetta taas uusiin sfääreihin!
  Suunnitteilla on working holiday Uuteen-Seelantiin vielä tänä vuonna, sormet ristissä että saan sen toteutettua. Tuo on niin upea paikka että haluan ehdottomasti viettää siellä pidemmän ajan kuin vain viikkoja!

  Reply
  • Anna-Katri
   11.3.2018 at 17:23

   Mahtavaa kuulla! 🙂 Ja tuo working holiday on kyllä mahtava tapa olla maassa pidempään, samalla pääsee hyvin kiinni paikalliseen elämään. Ja noita reissukohteita Uudessa-Seelannissa kyllä riittää vaikka koko vuodeksi. 😀

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  7.3.2018 at 14:21

  Uudessa Seelannissa (kuten Laosin Luang Prabangissa) tuli vähän mieleen, että olisihan näihin paikkoihin voinut tulla vähän aikaisemminkin, sillä vähän nuorempana olisi ehkä helpommin sulautunut joukkoon 🙂
  Mutta jo seniorimatkustajallekin Uusi-Seelanti on upea kohde. Milford Soundiin voi myös tutustua pienellä risteilyllä ja Queenstownista löytyy hienoja hotelleja järvinäköalalla. Juuri Queenstownista muistan, että Lasse ei meinannut illalla saada silmiään irti näkymästä, joka hotellimme parvekkeelta aukesi: järvet ja vuoret ja auringonlasku samassa näkymässä olivat niin …. jotain … erinomaista!

  Reply
  • Anna-Katri
   11.3.2018 at 17:18

   Uudessa Seelannissa onneksi kyllä riittää nähtävää ja tekemistä kaiken ikäisille. Ja itseasiassa kun itse olin Luang Prabangissa, ei siellä ollut tietoakaan nuorekkaasta menosta – olin itsekin joka ilta varmaan jo klo 21 nukkumassa. 😀

   Reply
 • Suunnaton
  8.3.2018 at 07:46

  Uusi-Seelanti on ollut haaveissa jo vuosikymmeniä. Kiitos tästä postauksesta, sain taas lisäpontta haaveilulleni! Voi kun Uusi-Seelanti näyttää niin monipuoliselta ja ihanalta luonto- ja seikkailukohteelta. Ihan kuin mulle tehty <3

  Reply
  • Anna-Katri
   11.3.2018 at 17:17

   Kiva kuulla, että reissuhaaveet Uuteen-Seelantiin sen kuin kasvoi. Uusi-Seelanti on kyllä mahtava matkakohde aktiivi- ja luontolomailijalle. 🙂

   Reply
 • Marja
  8.3.2018 at 17:37

  Apua, sairastuin juuri Uusi-Seelanti-kuumeeseen. Olen pitänyt sitä jotenkin liian kaukaisena, jonne ei ikinä nykyisillä lomilla ehtisi. Mutta mutta, tämä vaikuttaa jotenkin aivan must-paikalta?

  Reply
  • Anna-Katri
   11.3.2018 at 17:17

   Hahha, mahtavaa kuulla että onnistuin nostattamaan Uuden-Seelannin kuumeen! Nyt vaan seuraavalle lomalle matkaa sinne suunnittelemaan. 🙂

   Reply
 • Anna | Muuttolintu.com
  9.3.2018 at 03:09

  Me ollaan säästelty Uutta-Seelantia siihen, että aikaa on ainakin kolme kuukautta. Kaksi viikkoa tuntuisi tosi nopealta pysäkiltä, varsinkin jos Suomesta asti lähtee, ja Uuteen-Seelantiin mahtuu niiiin paljon. Me rakastetaan campervan-elämää, joten tää matka tehdään ehdottomasti pakussa. Upealta näyttää vaikka ei matka ihan putkeen mennytkään <3

  Reply
  • Anna-Katri
   11.3.2018 at 17:14

   Kolmessa kuukaudessa kyllä ehtii varmasti koluamaan läpi vähemmän tunnettujakin paikkoja. Ja joo, samaa mieltä että kaksi viikkoa on aika pintaraapaisu maahan, mitä enemmän aikaa, sitä enemmän pääsee näkemään ja kokemaan. Ja campervan-elämä on mulla haaveissa, se pitää kyllä vielä jossakin vaiheessa ehdottomasti toteuttaa. 🙂

   Reply
 • Miffas
  9.3.2018 at 05:32

  Ääks kirjaston netti petti, enkä tiedä tuliko aikaisempi kommentti läpi, mutta piti siis sanoa, että ihan loistava tällänen kunnon koostepostaus! Itse kun juuri saavuin alkuviikosta Christchurchiin ja nyt on van alla ja reilu 6 viikkoa aikaa reissata Aucklandiin. Tässä on kaverin kanssa ehitty jo tehdä pieni reissu Kaikouraan ja Castle Hilliin ja ens viikon alusta sitten tarkoitus lähteä kunnolla reissun päälle, täytyypä siis perehtyä näihin sun postaukseen tässä jonkunmoista reittisuunnitelmaa tehdessä. Tän vajaa viikon perusteella NZ vaikuttaa jo kyllä ihan mielettömältä kohteelta <3

  Reply
  • Anna-Katri
   11.3.2018 at 17:13

   Kiva kuulla, että tämä koostepostaus oli mieleinen. 🙂 Ja ihanan paljon aikaa sinulla siellä reissata, ehdit varmasti hyvin koluamaan läpi kaikki upeimmat paikat ja silti jää aikaa myös rentoutumiselle. Nauti täysillä Uudesta-Seelannista ja matkasta! <3

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  10.3.2018 at 19:43

  Uusi-Seelanti on oikea unelmakohde ja sinne olisi niin makeeta päästä. Ongelmia lähinnä tuottaa mistä esim. kolmen viikon loma keskellä talvea, jolloin NZ:ssa kesä. Minkälainen hintataso tuolla muuten on?

  Reply
  • Anna-Katri
   11.3.2018 at 17:09

   Syksy ja kevät on myös sopivaa aikaa Uudessa-Seelannissa reissaamiseen, ja en tiedä onko talvikaan niin paha jos sitä Suomeen vertaa. 🙂 Hintataso oli aika samanlaista kuin Euroopassakin, mutta asteen edullisempi kuin esim. Australia.

   Reply
 • Sandra
  10.3.2018 at 21:38

  Ihana Uusi-Seelanti inspiroivilla kuvilla varustettuna. Mulla on haaveena mennä tuonne vielä wh-viisumilla, jonka saa suomalainen 35-vuotiaaksi asti :D. Toivottavasti itsekin päädyt vierailemaan uudestaan maassa, vaikka ensimmäinen yritys ei retkellä ihan nappiin mennytkään.

  Reply
  • Anna-Katri
   11.3.2018 at 17:08

   Kiva kuulla, että tästä irtosi inspistä. 🙂 Ja enköhän vielä joskus päädy takaisin Uuteen Seelantiin – campervan-reissu on vielä kokematta. 🙂

   Reply
 • Henna / Kulkutautiset
  10.3.2018 at 23:02

  Upeita kuvia ja tuttuja maisemia, vietimme nimittäin juuri neljä viikkoa Uutta-Seelantia kierrellen 🙂 Tykästyimme kovasti maan luontoon, kukapa ei… mutta niin paljon ei kuitenkaan minunkaan sydäntä vienyt, että olisi hinku aivan heti takaisin, vaikka kaikin puolin hieno maa onkin. Näkemsen arvoinen paikka joka tapauksessa ja mahtavia vinkkejä tässä postauksessa!

  Reply
  • Anna-Katri
   11.3.2018 at 17:07

   Uusi-Seelanti on kyllä kaunis maa, varsinainen aktiivilomailijan unelma. 🙂 En varmasti ole minäkään aivan paikalla takaisin Uuteen Seelantiin menossa, tosin edellisen reissun jälkeen jäi pieni haave päästä kiertämään maata campervanilla. Ehkä sitten joskus! 🙂

   Reply

Leave a Reply