Menu
Madagaskar

Madagaskar – vinkit matkalle

img_3398_madagaskarimg_3347_madagaskar img_3295_madagaskarVoi Madagaskar, millainen paikka olitkaan. Olin etukäteen haaveillut matkasta Madagaskarille juuri sen erikoisen luonnon ja eläinten vuoksi, mutta sen eristyneisyys ja jonkin asteinen kehityksen ja turismin puute oli saanut minut aina miettimään matkan järkevyyttä. Mutta onneksi lähdin rohkeasti matkaan – pettymysten sijaan matkassa suurimpana tunteena oli hämmästys. Vieläkin Madagaskarin matkassa on sulattelemista, mutta yritin koota tähän faktat päällimmäisenä mielessä olevista asioista:

Seikkailumatkailijan kontrastinen kohde

Madagaskar jos mikä herättää matkailijoissa sisäisen löytöretkeilijän. Tämä yksi maailman erityneimpiä kolkkia sisältää niin upeita monimuotoisia luontokohteita, joten jopa paatunut matkailija voi löytää maasta uutta hämmästeltävää. Madagaskarilla asuu 5 % kaikista maailman eläimistä, joista suuri osa on endeemisiä, eli vain saarelta löytyviä lajeja. Maan kontrastisuus luo myös oman leimansa todelliselle seikkailumatkalle – siinä missä Madagaskar on tunnettu rehevistä sademetsistään erikoisine lajeineen, löytyy maasta myös muitakin hämmästyttäviä luontokohteita aina kuivaakin kuivemman länsiosan laaksoista terävähuippuisiin kalliomuodostumiin ja kilometreittäin jatkuviin valkoisiin hiekkarantoihin. Unohtamatta tietenkään suurkaupunkien lähes kaaottista elämänmenoa tai maaseudun pikkukylien kuin menneille vuosisadoille taantunutta elämää.

Vaikka olen tähän mennessä matkaillut ties missä maissa ja kohteissa, pääsi Madagaskar silti yllättämään – niin positiivisesti kuin negatiivisesti. Päällimmäisenä mieleen jäikin kontrastisuus, ja jonkinlainen hämmennys maan kehittämättömyydestä. Eikä suotta, sillä Madagaskar kiikkuu edelleenkin kymmenen maailman köyhimmän maan tilastoissa, eikä maassa matkatessa voinut kuin todeta maalla olevan vielä pitkä ja kivikkoinen tie ponnistaa oloistaan ylöspäin. Onko se edes mahdollista? Tai mitä tähän tarvittaisiin?

img_3085_madagaskar img_3045_madagaskar img_3039_madagaskar

Valtavan kokoinen maa

Madagaskar on valtava. Vaikka kuinka sitä tarkastelee kartalta, selviää sen mittasuhteet vasta maassa ollessa. Valtavan koon lisäksi maassa matkailuun oman hidasteensa antaa kulkuyhteyksien alkeellisuus, tai jopa niiden puute. Toki maasta löytyy monia pieniä sisäisiä lentokenttiä, jotka mahdollistavat näppärästi kulkemisen maan eri puolelta toiselle, mutta samalla maasta jää näkemättä paljon. Suosittelenkin etukäteen valitsemaan maasta yhden osan johon tutustua, jos aikaa on rajallisesti: Pohjoisesta löytyy turistiresortteja, kauniita hiekkarantoja ja sukelluskohteita; idässä pääosassa ovat rehevät sademetsät ja monimuotoinen luonto, jotka muuttuvat etelään päin yhä kuivemmiksi; lännessä matkailijaa hämmentää lähes epätodellinen kontrastisuus – välillä tuntuu kuin olisit astunut aivan eri planeetalle.

Itse valitsin pitkien pohdintojen jälkeen kohteekseni keskimaassa sijaitsevan Antananarivon lisäksi maan länsiosat. Erityisesti minua kiehtoi Tsingyn luonnonpuisto rosokivikallioineen ja tarumaiselta vaikuttava Baobab Avenue, jotka muuten molemmat ovat yksiä Madagaskarin Unescon perintölistalta löytyviä kohteita. Näiden lisäksi olin haaveillut näkeväni Madagaskarin erikoisia eläimiä, eli lemureita, mutta myös hieman kaupunkikulttuuria. Tässä vielä listattuna kohteitani:

img_2964_madagaskar img_2970_madagaskar img_2959_madagaskar

Omatoimisesti vai järjestelylle matkalle

Omatoimimatkailijalle Madagaskar on suoraan sanottuna hankala kohde. Ensinnäkin etukäteen maasta on hankala löytää tietoa netistä, toisekseen maan liikenneyhteydet ovat niin alkeelliset, ettei omatoimimatkalla kovin pitkälle pötkitä. Ellei sitten matkalla ole mukana paljon aikaa ja rutkasti hermoja. Etukäteen selvittelemällä maasta löytyi suhteellisen helposti joitakin kansainvälisten matkatoimistojen järjestämiä retkipaketteja, mutta jos yhtään halua mieluummin suosia paikallisia toimistoja, oli tarjonta heti paljon heikompaa – jos tarjontaa löysi ollenkaan. Lisäksi kansainvälisten toimistojen tarjoamat paketit tuntuivat poskettoman kalliilta maan hintatasoon nähden, eikä epäilystäkään, että kokonaissummasta suurinosa olisi mennyt matkan järjestävään maahan Madagaskarin sijaan.

Suosittelenkin googlaamaan ja googlaamaan kohteita ja järjestäjiä uudestaan ja uudestaan. Löysin itse lopulta Tripadvisorin suositusten kautta Madagascar Tropic Voyage -tourjärjestäjän, jonka kautta pystyin räätälöimään itselleni sopivan matkapaketin kohtuulliseen hintaan. Ja mikä parasta, tourjärjestäjä on 100 % madagaskarlainen ja työllistää ainoastaan paikallisia oppaita.

Lennot maahan voi hyvin bookata itse netistä, ja esimerkiksi pääkaupunkiin Antananarivoon on lentoja suoraan Pariisista tai sitten Johannesburgin ja Nairobin kautta. Lisäksi maan pohjoisosaan Nosy Be:hen tulee myös joitakin kansainvälisiä lentoja. Maasta löytyy useita pieniä sisäisiä lentokenttiä, mutta niihin lennetään usein vain muutaman turistin kärräävillä pienkoneilla ja hinnat ovat sen mukaisia. Paikallinen lentoyhtiö on Air Madagaskar, jonka nettisivujen lisäksi kannattaa lippujen hintoja (ja bookkauksia) kysyä myös paikalliselta matkatoimistolta.

img_2932_madagaskar-2 img_2951_madagaskarimg_2937_madagaskar-2

Kuinka pitkäksi aikaa ja milloin

Magakaskarille, varsinkin sen länsiosien kohteisiin, matkaa suunnitellessa kannattaa huomioon ottaa sadekausi. Yleisesti matkustus kannattaa ajoittaa kuivalle kaudelle, joka on huhtikuusta lokakuulle. Sadekaudella esimerkiksi Tsingyn luonnonpuistoon ei ole tieyhteyksiä ollenkaan. Matkaan kannattaa varata rutkasti aikaa, jos mielii nähdä useampia kohteita. Esimerkiksi pelkästään 17 kilometrin ajomatkaan saattaa pomppuisilla lähes olemattomilla teillä kulua reilu tunti, puhumattakaan maata halkovista vain muutamista pääteistä, joiden kunto on jo parhaat päivänsä nähnyt. Varaa siis aikaa siirtymiin!

Itse vietin maassa yhteensä 11 päivää, mikä oli auttamattomasti aivan liian vähän, sillä maassa olisi riittänyt nähtävää vaikka kuinka, ja toisaalta raskaiden matkustuspäivien vastapainoksi useimmissa kohteissa olisi helposti voinut viettää ekstrapäivän akkuja lataillen. Sanoisinkin, että ainakin pari viikkoa on hyvä varata matkaan aikaa, jotta matkan aikana ehtii näkemään eri kohteita ja silti myös lepäilemään välillä.

img_2908_madagaskar img_2896_madagaskar img_2882_madagaskarKokeile ainakin näitä

Madagaskarilla ollessa et voi olla huomaamatta tien poskessa käyskenteleviä kyttyräselkäisiä zebu-lehmiä. Ne ovatkin maan erikoisuus myös ruokalistoilla, joten varsinkin sisämaassa ollessa kannattaa zebu-annoksia kokeilla. Perinteisin annos on cassawan lehdissä kypsennetty zebun liha, joka tarjoillaan riisin kera. Kastikkeissa vahvassa roolissa ovat niin tomaatti, inkivääri kuin sipuli, mutta millään tavalla mausteisia ruuat eivät ole. Rannikolla vahvassa roolissa ovat merenantimet, ja Morondavassa ollessamme ystäväni kehui kovasti calmari-annoksia eri muodoissa.

Madagaskar on tunnettu vaniljastaan, mutta kovin monessa yhteydessä en vaniljan makuja löytänyt. Poikkeus oli kuitenkin paikallinen rommi, joka vaniljalla maustettuna toimi miltei jälkiruoka-annoksena. Juomista kannattaa myös ehdottomasti testata Baobab-puiden hedelmistä tehtyä tuoremehua – siinä on jopa 6 kertaisesti enemmän c-vitamiiniä kuin tuoreessa appelsiinimehussa! Ja kun liikut yhtään pidemmälle pääkaupungista Antananarivosta, huomaat, että maito aamukahviin tulee vaniljakrememäisessä kiinteässä muodossa – tarun mukaan onnelliset zebu-lehmät lypsävät tällaista vaniljaista eliksiiriä. 😉

img_2983_madagaskar img_3171_madagaskar img_2987_madagaskar

Hintataso ja muuta huomioitavaa

Madagaskarilla ainoa toimiva maksuväline on käteinen. Unohda siis luottokortit, sillä kortit eivät toimi oikeastaan missään muualla kuin muutamista isoimmista kaupungeista löytyvissä ottopisteissä. Jos tourjärjestäjä ei osaa infota sinua ajoissa, voi lopulta käydä niin, että olet jopa viikon ajan ilman käteisen nostamismahdollisuuksia. Paikallista rahaa siis kannattaa varata mukaan vaikka sukan varteen piiloon, ja lisäksi ottaa hätävarakassaksi euroja – joissakin isommissa hotelleissa niitä voi syrjäseudullakin vaihtaa paikalliseen valuuttaan (sen sijaan maksuvälineenä eurot eivät käy). Lisäksi kannattaa myös pitää mielessä tippauskulttuuri, meidän euro on heille paikallisessa rahassa iso summa. Suomesta Madagaskarin valuuttaa ei Forexilta saa, mutta esimerkiksi Antananarivon lentokentältä löytyy automaatteja, joista saa käteistä monilla eri luottokorteilla.

Hintataso on varsin matala koko maassa, vaikkakin turistipaikoissa hinta on toki korkeampi kuin paikallisille. Siltikin illallinen saattaa kustantaa “pahimmillaan” vain muutaman euron ja paikallinen kylmä olut irtoaa noin 50 sentillä. Hienoimmista ravintoloista löytää myös madagaskarlaisen viinin lisäksi etelä-afrikkalaisia vaihtoehtoja – lasi maksaa noin 6000 paikallista, eli reilut 2 euroa. Keskitasoinen hotellihuone on noin 10-20 euroa per yö, joistakin kohteista voi löytää myös korkeampi tasoisia vaihtoehtoja, mutta luksusta tästä maasta ei kannata lähteä hakemaan.

img_2843_madagaskar img_2851_madagaskarimg_2815_madagaskar

Varaudu ainakin näihin

Madagaskarilla jos missä kannattaa varautua matkailijan yhteen ikävimmistä vihollisista – nimittäin lähes takuuvarmasti iskevään vatsatautiin. Maan bakteerikanta, hygieniatasosta puhumattakaan, on aivan eriluokkaa kuin lähes missään muussa matkakohteessa, ja vaikka kuinka olisi varovainen, saattaa tauti iskeä. Varaa siis mukaan lääkkeitä niin ennalta ehkäisyyn kuin jälkihoitoonkin, jottei koko matka mene sängyn pohjalla. Itse selvisin tästä onneksi vain yhdellä lepopäivällä.

Lisäksi kannattaa huomioida, että Madagaskarille tarvitsee tukevan rokoteohjelman, ja jopa meillä suomalaisilla eliniän voimassa oleva polio-rokote tulee maahan matkustaessa uusia nykyisten rokotesuositusten mukaan. Maanteitä pitkin kulkiessa kannattaa myös varautua siihen, ettei maassa ole perinteisiä huoltoasemia vessoineen, vaan käymälän virkaa toimittavat lähes koko maassa tien varressa kasvavat puskat. Paikalliset vessat ovat yleensä vain reikä lattiassa, ja niiden puhtaustaso lähes kammottava. Varaa siis käsidesiä ja vessapaperia matkalle mukaan!

img_3169_madagaskar img_3183_madagaskar img_3194_madagaskar

Lähtisinkö uudelleen ja suosittelisinko muille?

Kyllä, lähtisin. Jos jotakin tekisin toisin, ottaisin ainakin yhden pidemmän siirtymän sisäisenä lentoja, sillä nyt matkan aikana tuli autossa istuttua vähän turhankin paljon. Lisäksi haluaisin yhdistää matkaan ainakin itäosien sademetsiä, sillä nyt länsiosien kuumuus ja kuivuus tuntui välillä hieman puuduttavalta. Mutta näistä huolimatta Madagaskar tarjosi matkaani sen verran unohtumattomia elämyksiä ja maisemia, että uskallan suositella sitä muillekin seikkailunhaluisille. Ihan ensikertalaiselle seikkailumatkailijalle en Madagaskaria suosittele, mutta jos esimerkiksi muualla Afrikassa on jo tullut matkattua, voi Madagaskar niiden jälkeen olla varsin potentiaalinen kohde, kun vain muistaa matkaavansa suhteellisen kehittymättömään maahan.

Kysykää ihmeessä lisää, jos tulee mitä tahansa mieleen! 

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

13 Comments

 • Susanna
  20.10.2016 at 00:21

  Mielenkiintoinen ja kattava kooste!
  vatsatautia voisi yrittää välttää myös syömällä purkkiruokia. Esimerkiksi Egyptissä ja Intiassa lähes kaikki suomalaismatkailijat ovat saaneet myös vatsataudin, ainakin jos lukee kokemuksia. Astioiden pesukaan ei ole itsestäänselvyys kaikissa maissa, se on Euroopassakin tullut nähtyä. Näin kerran Saksassa aasialaisen pikaruokalan jossa valmistettiin nuudeleita pesuympärissä, jäi ostamatta. Hyvä että selvisit vain yhdellä lepopäivällä! sinulla kävi tuuri. Maitohappobakteerit on hyvä olla mukana, mutta pahimpiin vatsan väänteisiin nekään eivät tehoa tarpeeksi

  Reply
  • Anna-Katri
   20.10.2016 at 09:55

   Moikka, itse olen matkaillut Intiassa ja Egyptissä ilman vatsatautia, joten varmasti myös vähän tuuristakin kiinni. Ainoastaan olen tätä ennen vain Thaimaassa kärsinyt vastaavasta, vaikka yhdelläkään matkalla en ole maitohappobakteereita syönyt. 🙂

   Reply
 • k
  20.10.2016 at 16:06

  Vatsataudin saaminen on varmasti myös kiinni tuurista, mutta varmaan myös siitä kuinka “teräsvatsan” omistaa.
  Kyllä niitä vatsan väänteitä olen saanut ihan Kotosuomestakin. Mulla ainakin on hyvä tutka sen suhteen, milloin jauheliha ei ollut alunperinkään moitteetonta. 🙂 Luulenpa, että muutoinkin terveyssyistä joudun kiertää tietyt maailman kolkat kaukaa, mutta kiitos sinulle, että valistat meitä mitä sieltä löytyy ja kerrot näitä matkailun rehellisiä tosiasiasioitakin, etkä vain sitä ruusuilla tanssia.
  Edellisen kommenttiin lisäten, että kyllä hygieniataso vaihtelee Euroopassakin. Mutta mitä tulee ämpäreissä ruuanvalmistukseen ja säilyttämiseen…. Olen ollut opiskeluaikana saksalaisissa ravintoloissa töissä ja kyllä ruokaa säilytettiin ja tehtiin myös ämpäreissä ja lasten kylpyammeissakin, lähinnä kai siitä syystäkin, kun määrät ovat suuria, niin ei ne mihinkään pakasterasioihin mahdu. Koskaan en kyseisissä ravintoloissa sairastunut. Eri asia on tietysti, jos ne ämpärit otetaan siivouskomerosta ruokakäyttöön. Mutta jos ne on vain elintarvikekäytössä ja asianmukaisesti pestään, niin ei sillä sinänsä ole väliä minkä muotoinen se astia on.

  Reply
  • Anna-Katri
   20.10.2016 at 18:51

   Joo, teräsvatsa on varmaankin matkailijan paras matkavakuutus! 🙂 Ja toisaalta myös sopiva valveilla olo siihen mitä syö ja mitä ei. Tosin olen kyllä sitä mieltä, ettei turha varovaisuuskaan kannata – matkasta jää paljon kokematta, jos pitäytyy vain tutussa ja turvallisessa. Vaikkakin sanoisinkin, että se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle. Tärkeintä onkin tietää se itselle paras tyyli – jos tietää reissaavansa teräsvatsan kanssa, voi rohkeammin kokeilla uutta, ja jos on herkempi, ehkä silloin valmistautuminen matkaan kannattaa aloittaa jo kotona käsin omaan terveyteen huomiota kiinnittämällä.
   Ja kiva kuulla, että nämä myös ei niin ruusuiset kokemukset tulee luettua – itseasiassa mietin pitkään, että kehtaanko edes kirjoittaa koko jutusta, vessapaperin mukana kantamisesta puhumattakaan 😀 Mutta koska tämä on juuri sitä matkailijan arkea, en halunnut myöskään sensuurin iskeä itseeni…

   Reply
 • k
  21.10.2016 at 14:33

  Just sellaiset käytännön survival neuvot ovat hyviä, joita ei välttämättä kerrota edes missään matkaoppaissa, kuten ota oma vessapaperi mukaan. 🙂 Ei sen oman vessapaperin kantaminen Euroopassakaan usein haitaksi ole, varsinkaan Itä-Euroopassa, jossa vielä tälläkin vuosituhannella vessapaperi tuntui olevan jotenkin sääntelyn alla, jos sitä nyt oli.

  Reply
  • Anna-Katri
   21.10.2016 at 19:44

   Yritän pitää nämä pikkujututkin mielessä, kun kirjoittelen matkalta näitä vinkkipostauksia. 🙂 Ja totta on, että usein matkaoppaista puuttuu tyystin nämä käytännön selviämisvinkit, sen sijaan ravintola- ja nähtävyyssuosituksia niissä riittää.

   Reply
 • salaine
  22.10.2016 at 21:10

  Kiitos näistä vinkeistä! Haaveilen matkasta Madagaskariin. Tarjolla on Intian valtameriristeily, millä pääsisi maahan mutta kaikkiin noihin hienoihin paikkoihin ei risteilyllä pääse. Siksi olisi syytä pohtia ihan omaa reissua.

  Reply
  • Anna-Katri
   22.10.2016 at 22:25

   Risteilyn kautta taitaa päästä pohjois- ja itäosiin, joista toki myös löytyy upeita kohteita! Ei siis tuodellakaan huono vaihtoehto! Mutta tuolla lännessä on kyllä omat houkutuksensa. 🙂 Jos haluat yhdistää eri kohteita Madagaskarilla, niin suositelen sisäisiä lentoja – esim. kolmen viikon aikana pystyisit hyvin sisällyttämään Madagaskarin matkaan sekä pohjois-, itä- ja länsiosien parhaat palat sekä viettämään sopivasti rentoja rantapäiviä. 🙂

   Reply
 • Maiju
  9.11.2016 at 18:30

  Ihanaa että joku matkabloggari vihdoinkin on käynyt Madagaskarilla! Luulin pitkään olevani ainoa suomalainen, joka on rakastunut saareen. Kiitos ihanista kuvista varsinkin keskusylängöltä, pääsin hetkeksi takaisin niihin maagisiin maisemiin.

  Reply
  • Anna-Katri
   30.1.2017 at 02:39

   Kiva kuulla, että nämä kuvat vievät takaisin noihin hengästyttävän upeisiin ja uskomattomiin paikkoihin. <3 Madagaskar oli pitkään ollut unelmani, mutta siellä nyt käydessäni jäi palo nähdä enemmänkin maata sen eri puolilta. 🙂

   Reply
 • Henna
  1.1.2018 at 10:37

  Itse kävin kaksi vuotta sitten Madagaskarilla ja tykkäsin kovasti. Löysin kyllä helposti monta paikallista matkanjärjestäjää/opasta netin kautta, mutta suosittelen ilman muuta ajoissa kyselemään hintatasosta ja mahdollisuudesta muokata valmiita reittejä, sillä eroja on paljon. Moni firma vastaa hitaasti (tai ei ehkä ollenkaan) ja saattaa olla hyvin fiksoitunut valmiiseen reittiinsä. Voin suositella firmaa nimeltä Gassitours (vastaava henkilö nimeltään Belaza), vastaukset tulivat nopeasti, reittiä muutettiin toiveideni mukaan monta kertaa ja hintataso oli todella kohtuullinen. Yöpaikat olivat keskitasoa, jos vain varaa oli kohteessa valita (esim Kirindyssa on vain yksi majoituspaikka olemassa). Matkustin äitini kanssa ja meillä oli oma erittäin mukava kuski, joka suostui joka kerta pyytämiimme ex-tempore muutoksiin ja osasi kertoa ajomatkoilla todella paljon mielenkiintoisia asioita. Itse en voi suositella Air Madagascaria sisäisiä lentoja varten, sillä ainakin omalla kohdalla kaikki kuulemani firman epäluotettavuudesta realisoitui. Lentoaikaa muutettiin useampaan kertaan, kunnes lopulta peruttiin ja seuraava lento olisi ”joskus lähipäivinä”. Meidän piti lentää Tana-Morondava ja Tulear-Tana. Vietimme lentoyhtiön takia sitten pari valtavan pitkää ajopäivää autossa, mutta toisaalta vaihtuvat maisemat ja jatkuvasti vastaan tulevat kylät pitivät matkanteon ihan mukavana niinkin. Kuulemani mukaan rahat on todella vaikea saada yhtiöltä takaisin, eikä mitään korvauksia, saati hotelliöitä jaeta, joten kalliiksi voi tulla. Meillä oli onni matkassa, kun Belazan johdolla saimme rahat takaisin lentoyhtiön toimistossa käytyämme Tanassa. Tässä muutamia asioita vinkkeinä matkaa suunnitteleville 🙂 Itsellä jäi pohjois- ja itäosat maasta näkemättä, vielä joskus pitää palata!

  Reply

Leave a Reply