Menu
Malta / Välimeri

Malta – Vierailu Vallettassa

IMG_7038_malta IMG_7064_maltaIMG_7044_malta IMG_7042_malta IMG_7071_maltaIMG_7047_malta IMG_6975_malta IMG_7077_maltaIMG_7048_maltaIMG_7061_maltaIMG_7078_malta IMG_7074_maltaIMG_7036_malta

Mallorcan jälkeen vuorossa oli yksi meripäivä ennen seuraavaa kohdetta: Maltan Vallettaa. Jo edellisenä iltana kapteeni oli informoinut meitä matkustajia, että aamulla lähestyessämme satamaa kannattaisi olla kannella tai omalla parvekkeella ihastelemassa maisemia, sen verran erityinen tämä merireitti olisi. Eikä sitä turhaan kehuttukaan – aamulla, kun avasin hytin verhot, vaihtui maisema parvekkeen takana kuin suoraan panorama-elokuvasta. Turkoosia merta vasten rantatörmiltä kohoili vieri viereen rakennettuja keltatiilisiä rakennuksia linnan raunioineen ja muureineen. Epätodellinen näky sai minut hetken kuvittelemaan, että olisimme hiljaa saapumassa entisajan valtakuntaan. Vain merirosvolaiva tykkeineen puuttui maisemasta – tai ehkä sellainenkin jossakin kallionkielekkeen takana olisi ollut vaanimassa, jos merenkäynti ei olisi ollut niin voimakasta. Meren aallot löivät valtavalla pauhulla vasten jyrkkäreunaisia rantakaistaleita ja puuskittainen tuuli käänsi niin palmupuiden lehdet kuin sinne tänne pystytettyt liput lepattamaan vaakatasossa.

Olin jo paria päivää aiemmin varannut päiväretken Maltan yhdelle päänähtävyydelle: siniseen luolaan eli Blue Grottoon. Tällä kertaa kuitenkin sää vei voiton matkalaisista, sillä kovan merenkäynnin vuoksi tähän vain meritse nähtävään luolaan ei olisi pääsyä. Pienen harmitus valtasikin mieleni, kun kuulin perutusta retkestä, sillä olisi ollut huikeaa päästä näkemään tämä Maltan saaren eteläpuolella sijaitseva luola ja sen suuaukkoa reunustava valtavan kokoinen kalkkikivikalliosta muotoutunut kivikaari. Hyvällä säällä jopa luolan sisään pääsisi tutustumaan veneestä käsin, ja voin vain kuvitella kuinka kirkkaalta turkoosin sininen merivesi olisikaan näyttänyt auringossa kimmelteleviä kalliokiviä vasten.  Päätimme kuitenkin ystäväni kanssa vierailla Sinisen luolan lähistöllä sitä ympäröivien maisemien vuoksi, jotka jo itsessään olivat vakuuttavan näköiset ja paikan dramaattisuutta vain lisäsi voimakas tuuli, joka tuntui välillä melkein nappaavan mukaansa kallionharjanteilla kameroiden kanssa kyyristelevät turistit.

Vaikka luonto ei tällä kertaa antanutkaan parastaan, piirtyi Malta mieleeni kauniina, omalaatuisena paikkana. Historiallisten rakennusten rinnalla myös tavallinen rakennuskanta vakuutti erityisyydellään, ja sanoinkin ystävälleni, että välillä jopa kaupunkimaisemat olivat sellaisia, joita en ollut missään aikaisemmin nähnyt. Kapeiden tiepätkien päässä saattoi pilkottaa pala turkoosia merimaisemaa ja karunkauniille luonnolle kontrastia toivat satama-altainen hulppeat alukset, joita Maltalla taitaakin riittää varsinkin kesäkaudella. Maltalla olisin mielelläni kierrellyt kauemminkin, mutta aurinkoisesta säästä huolimatta kova tuuli sai meidät lopulta luovuttamaan ja siirtymään takaisin laivaan. Ilta-auringossa ihastelin vielä terassilta käsin Maltan loittonevia ääriviivoja, ja painoin mieleeni, että tänne haluaisin tulla joskus myöhemmin uudelleen.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

8 Comments

 • Annn
  3.5.2016 at 22:55

  Malta kuulostaa mielenkiintoiselta 🙂 Se onkin ehdottomasti matkalistalla lähitulevaisuudessa!

  Reply
  • Anna-Katri
   22.5.2016 at 19:39

   Malta oli kyllä kerrassaan kiinnostava paikka, vaikka kova tuuli yritti viedä mennessään 😀

   Reply
 • Paulina
  4.5.2016 at 10:35

  Ihania kuvia olemme menossa lauantaina Maltalle 🙂
  Innolla odotan matkaa

  Reply
  • Anna-Katri
   22.5.2016 at 19:39

   Oi, jos olisin aiemmin ennättänyt kommentoimaan, olisin toivottanut ihanaa matkaa! Toivottavasti pidit Maltasta! 🙂

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  6.5.2016 at 15:23

  Maltakin on pitemmänkin poikkeamisen arvoinen. Meitä, meren ja veneiden ystäviä, erityisesti Marsaxlokkin pieni (jokseenkin tietysti pahimmillaan turistinen) kalastajakylä viehätti.
  Maltalta käynnistämme on jo nii..iin kauan, ettei siitä ole edes blogijuttua tullut tehtyä, mutta eiköhän se “tarina” ole luettavissa tästä valokuva-albumistakin 🙂
  https://picasaweb.google.com/pirkko.schildt/Malta

  Reply
  • Anna-Katri
   22.5.2016 at 19:45

   Maltalla vaikutti kyllä olevan monia kiinnostavia paikkoja! Finnair taitaa lentää sinne kesäkautena suoria lentoja, joten ei yhtään hullumpi ajatus poiketa Maltalle pidemmäksikin aikaa. 🙂

   Reply
 • SonjaM
  25.5.2016 at 18:30

  Hei! Olemme suunnittelemassa yhdeksän kuukautisen vauvan kanssa neljän päivän reissua ja ensisijaisesti kiinnostaa juurikin Malta. Kävin kuitenkin äskön piipahtamassa nettikeskustelupalstoilla, joissa moni toteaa ettei Maltalle ole asiaa vaunuilla. Miltä maasto sinusta vaikutti? Ensisijaisesti uskon kirjoittajien olevan enemmän tai vähemmän hysteerikkoja, mutta eihän sitä koskaan tiedä:D Kävelemme paljon perheen kesken ja bussilla tuskin tulemme juurikaan liikkumaan ellei nyt tyyliin yhden kerran änkeä kyytiin. Toki aina saattaa jossain olla jotkut kolmesataa porrasta ylös -tyyppinen kuja ja on ihan ok ettemme vaunujen kanssa sellaisen kujan kautta voida mennä, mutta kai Vallettassa nyt vaunuilla kuitenkin liikkua voi?:D Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

  Reply
  • Anna-Katri
   12.6.2016 at 19:05

   Moikka SonjaM – nähtävästi aiemmin jättämäni vastaus sinulle on kadonnut jonnekin kuin tuhka tuuleen. Toivottavasti tämä vastaus tulee vielä ajoissa matkaanne nähden. Vaikka itselläni ei lapsia olekaan, enkä tästä syystä välttämättä osaa kiinnittää matkaillessa huomiota niihin asioihin, jotka lapsiperheelle voivat olla tärkeitä. niin sanoisin Maltan olevan kiva kohde myös lapsiperheelle neljäksi päiväksi. Toki saarella on jonkin verran korkeusvaihteluita, joiden vuoksi juuri noita kolmesataa askelta portaita ylös -kujiakin löytyy, mutta uskoisin liikkumisen pääosin onnistuvan hyvin, varsinkin jos mukana on kevyet rattaat. Ja esimerkiksi hotellilta voi kysellä jo ennen kaupungille suuntaamista, että missäpäin olisi helpointa lasten ja rattaiden kanssa kulkea. Eli sanoisinkin, että rohkeasti vain matkaan – Malta on ihana! 🙂

   Reply

Leave a Reply