Menu
Marokko

Marrakech – Keidas keskellä Medinaa

Marrakechissä jos missä voi tuntea olevansa kuin keskellä tuhannen ja yhden yön tarinaa. Medinan kapeilla kujilla riittää eksotiikkaa ja vilinää, mutta niitä kulkiessa ei voi aavistaakaan mitä medinan murretun punaisten tasapäisten rakennusten sisällä saattaa piileäkään. Kaikki rakennukset näyttävät nimittäin ulospäin lähes samalta, ja perinteeseen kuuluu, etteivät medinan asukkaiden kodit koreile ulkokuorellaan. Näin kuulema estetään naapurikateus muslimikulttuurissa, eikä ulkoapäin voi mitenkaan arvata asuuko kyseisessä talossa rikas vai köyhä marrakechlainen perhe. Mutta talojen pienten ovien takana saattaa piileä monta yllätystä, ja ovesta sisään astuessa ei voi mitenkään arvata millaisia keitaita nämä medinan rapatut seinät sisäänsä kätkevätkään.

Medinan rakennuskulttuuriin on vuosisatojen ajan kuulunut, että jokaisessa talossa on avonainen sisäpiha, jonka alkuperäinen tarkoitus on ollut lieventää kesähelteiden kuumuutta – ja samaa tarkoitusta sisäpihat palvelevat vielä tänäkin päivänä. Sisäpihan kautta kotiin nimittäin saadaan raitista ilmaa kuumaakin kuumemmalla kesäsäällä, sillä rakennustapa takaa kunnollisen läpivedon. Tämän lisäksi useimmat sisäpihat on sisustettu perheen yhteistä ajanviettoa varten. Ei ole epätavallista, että sisäpihalta löytyy puutarhamaista tunnelmaa tuovia sitruuna-, mandariini- tai banaanipuita, joiden oksilla pikkulinnut visertävät sulosäveliään. Sisäpihan mosaiikkitaide huokuu marokkolaista kulttuuria kuvioillaan ja värisävyillään, suihkulähteet solisevat kauniisti ja lisäharmoniaa tilaan luo sisäpihojen sisustus marokkolaisine mattoineen, raheineen ja pienine tee-pöytineen.

Me matkalaiset pääsemme nauttimaan medinan sisällä piilevistä keitaista turisteille avattujen riadien kautta. Ne ovat aikanaan olleet perinteisiä asuinrakennuksia, mutta nyt ne ovat kunnostettu majoitustarkoitukseen. Yhdestä riadista löytyy usein vain muutama huone, mutta sitäkin upeampia yhteisiä tiloja, joissa pääsee hengähtämään medinan vilinää mitä ylellisemmissä puitteissa. Medinan keskuskaduilta löytyy toinen toistaan upeampia riadeja, ja valinnan vaikeus niitä selatessa saattaa helposti iskeä, kuten jouduin itsekin toteamaan. Lopulta päätin valita sosiaalisessa mediassa jo lähes legendan maineeseen nousseen Le Riad Yasminen, yksinkertaisesti siitä syystä, että valokuvissa sen sisäpiha vaikutti omien sisustushaaveitteni täyttymykseltä – Valkoisia ja pehmeitä sävyjä täydennettynä trooppisella vihreällä ja turkoosilla, unohtamatta tietenkään vehreitä palmuja ja pröystäilemättä huokuvaa ylellisyyttä rentoutumiseen houkuttelevine kalusteineen.

Mutta Le Riad Yasmineen saapuessani en osannut arvatakaan mitä sen jykevän ulko-oven takana todella piileekään. Sisäänkäynnissä nenään leijaili vienon hienostunut jasminin tuoksu ja vastaanoton henkilön ystävällisyyden ja avuliaisuuden lisäksi tervetulleeksi majapaikkaan toivotti sen söpö kissa. Palvelun lisäksi putiikkimaisen pikkuhotellin ylellinen tunnelma huokui riadin jokaisesta pienestä sisustusratkaisusta. Juniorisviitti-huoneeseeni kävelyssä kesti ehkä pieni ikuisuus, sillä en voinut olla pysähtelemättä ja huokailematta ensin riadin olohuonemaisen tilan sisustukselle berbermattoineen ja takkatulineen, ja sen jälkeen kuvankauniille trooppiselle sisäpihalle uima-altaineen. Ja entä huoneeni? Se oli todellakin kuin tuhannen ja yhden yön saduista kylpyhuoneeseen johdattelevine pariovineen ja marokkolaisine värikkäine sisustuselementteineen ja tunnelmavaloineen. Sillä hetkellä jo harmittelin, että olin varannut Riad Yasminista vain 2 yötä, sillä olisin viihtynyt täällä helposti useamman yön. Tosin paikka on sen verran suosittu, että varausta pari kuukautta etuajassa tehdessäni vapaana oli enää vain tämä huone kahdeksi yöksi, joten harmitteluille ei voinut sen enempää sijaa suoda.

Onneksi paikka piti huolen siitä, että näistä kahdesta yöstä pystyin nauttimaan koko rahan edestä ja jopa vieläkin enemmän. Sen lisäksi että riadin kauniilla sisäpihalla saattoi nauttia minttuteen jos toisenkin, pääsi siellä myös maistelemaan marokkolaisia herkkuja kolmen ruokalajin illallisen muodossa. Ja illalla ennen auringonlaskua saattoi nousta riadin kattoterassille ihmettelemään Marrakechin kauniita sävyjä ja sen yllä liihottelevia kyyhkyjä. Jos sää olisi ollut lämpimämpi, olisi kattoterassin aurinkotuoleissa voinut viettää rentouttavaa helteistä iltapäivää aurinkohatun taakse kätkeytyen. Riadin hulppeiden puitteiden lisäksi majapaikasta pystyi bookkaamaan vaikka rentouttavan hieronnan omaan huoneeseen tai järjestämään privaatin päiväretken jos toisenkin niin medinan kujille kuin Marrakechin lähiympäristöön.

Kun viimeisenä aamuna istahdin riadin sisäpihalle nauttimaan marokkolaista minttuteetä hopeisesta teekannusta ja koristeellisesta pikkulasista, en voinut kuin huokailla. Silloin tällöin pieni hillitty luksus on jotain sellaista mitä todellakin nykyisin osaan arvostaa matkoilla. Voisinko saada ripauksen tätä kotiinikin?

Vinkki: Le Riad Yasmine on niin suosittu, että huone sieltä kannattaa varata useita kuukausia etukäteen.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

10 Comments

 • Anna
  28.12.2017 at 19:37

  Onpa upea paikka! Tämä hotelli pitää pistää mieleen ehdottomasti. Itselläkin suunnitteilla päästä pian Marokkoon 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   30.12.2017 at 12:20

   Tuo oli kyllä ihan unelmapaikka, olisin voinut jäädä sinne vielä useammaksikin yöksi. Harmi että paikka oli niin täyteen bookattu jo syksyllä.

   Reply
 • Susanna
  28.12.2017 at 21:53

  Sisäpihat on kivoja, olen katsellut että sellaisia olisi paljon myös Sevillassa. Omaperäinen ja persoonallinen hotelli (tai muu majoitus) poikkeaa heti ankean tavallisista hotelleista. Tällä hetkellä minua kiehtookin enemmän persoonalliset majoitukset ja risteilyt

  Reply
  • Anna-Katri
   30.12.2017 at 12:20

   Persoonalliset majapaikat ovat ehdottomasti itsenikin mieleen, isot hotellikompleksit kierrän kaukaa vaikka toki niillekin on välillä aikansa ja paikkansa.

   Reply
 • Tää on kyllä niin upea majoitus ettei mitään järkeä. Tässä on kyllä niin hyvä esimerkikki somen voimasta, tuntuu että kyseinen paikka tupsahtaa lähes päivittäin jollain tapaa Instassa tms. esiin ja oon ihan kuola valuen joka kerta tähän La Riad Yasmineen! En kyllä ihmettele yhtään miksi suosio on niin kova, niin kaunis (ja kuvauksellinen) paikka ettei mitään järkeä. Ehdottomasti haluaisin nukkua ainakin yhden yön täällä jos ja kun Marrackeshiin päädyn.

  Reply
  • .. ja nyt kun ensimmäistä kertaa kävin katsomassa sun linkin kautta noita huoneiden hintoja, niin yllätyin kyllä – todella edullisia, mun odotukset oli reilusti korkeammalla hintalapun suhteen. :’D

   Reply
 • Christa
  31.12.2017 at 17:47

  Olen muissakin blogeissa ihaillut samaa paikkaa, mutta kuvista päätellen on kyllä huima paikka. Olen jo pidempään haaveillut Marrakeshista, mutta käyminen on jäänyt, kun miestä ei yhtään Marokko kiinnosta. Ehkäpä lähden yksin tulevan opintovapaavuoteni aikana.

  Reply
 • Anne / Matkahetket
  5.1.2018 at 16:49

  Ihanan näköistä! Miten hurmaava sisäpiha hotellissa on ja tuo suihkunurkkaus. <3 Kivasti kerrottu matkasta, lukiessa tuntuu aivan kuin olisi ollut mukana!

  Reply
 • Anna | Muuttolintu.com
  6.1.2018 at 06:13

  Okei, hyvä tietää että pitää jopa kuukausia etukäteen varata! On kyllä niin kuvauksellinen paikka, ettei ole mikään ihme että on noussut somelegendaksi 🙂 Marrakech on kyllä siellä top vitosessa matkaunelmissa, jos ei tänä vuonna niin ihan viimeistään ensi vuonna!

  Reply
 • Oona
  7.1.2018 at 00:07

  Hei! Marrakeshin riadit houkuttavat nyt toden teolla. Kuun lopussa on tiedossa kuuden päivän reissu tuohon upeaan kaupunkiin. Vielä on majapaikka varaamatta, mutta upeita yksilöitä onneksi löytyy vielä 🙂
  Onko sinulta tuloa enempää postauksia Marrakeshista? Minua kiinnostaisi niin ravintolat kuin hyvät basaaritkin:)
  Toivoisin löytäväni upean maton ja astioita, tyhjällä matkalaukulla matkaan;)

  Reply

Leave a Reply