Matkailuun liittyen yksi tärkeimpiä etukäteisvalmisteluja on hankkia kohteesta riippuen tarvittava rokotesuoja ja muu estolääkitys. Olipa matkakohde sitten mikä tahansa, kannattaa matkalle valmistautuminen aloittaa kurkistamalla rokote.fi sivujen maakohtaiset rokotussuositukset. Lisäksi voi tarvittaessa vilkaista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimittamaa Matkailijan terveysopasta, johon on koottu rokotussuositusten lisäksi muutakin hyödyllistä tietoa terveyden huolehtimisesta matkoilla. Tämän jälkeen kannattaa kuitenkin vielä keskustella omasta rokotetarpeesta ja terveystilasta oman lääkärin kanssa, sillä rokotesuositukset eivät aina ole yksiselitteisiä ja toisaalta rokotteiden saamiseksi tarvitset joka tapauksessa lääkärin kirjoittamat reseptit.
Rokotesuojan hankkiminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen matkaa, jotta rokotesuoja on varmasti kunnossa. Monista rokotteista tulee nimittäin ottaa tehosterokotukset joko muutaman viikon tai kuukauden kuluessa ensimmäisen rokotteen hankkimisesta. Lisäksi tehosterokotteen ja matkan välillä saattaa olla suosituksena pitää muutama varoviikko, jotta rokotesuoja on varmasti voimassa kohteeseen mennessä. Jos tarvitset matkalle useamman eri rokotteen, kannattaa myös huomioida, ettei kaikkia rokotteita välttämättä voi ottaa saman päivän aikana.
Matkailijan tärkein terveyden apuväline on ajantasainen rokotekortti. Siihen kannattaa huolellisesti merkitä ylös kaikki saadut rokotteet ja niiden voimassaolopäivät. Rokotekortista voikin kätevästi varmistaa, onko kaikki vaaditut rokotukset kunnossa. Lisäksi eksoottisemmissa kohteissa matkailijalla täytyy olla erillinen todistus keltakuumerokotteesta, sillä rokotteen puute voi oman terveysriskin lisäksi estää pääsyn useampiin maihin, jos on aiemmin vieraillut maassa, jossa keltakuumetta esiintyy. Esimerkiksi itselläni todistus vaadittiin Seychellien lentokentällä, kun lensin sinne Kenian Nairobista. Seychelleillä siis ei ole keltakuumerokotevaatimusta, mutta jos on käynyt esimerkiksi Keniassa, jossa keltakuumetta esiintyy, täytyy kansainvälinen rokotetodistus olla mukana.
Suomen rokoteohjelma
Suomessa meillä on kansallinen rokoteohjelma, jotka on erikseen laadittu niin lapsille ja nuorille kuin aikuisille. Sen mukaisesti kaikilla suomalaisilla tulisi olla seuraavat rokotteet aikuisiällä voimassa:
- Kurkkumätärokote
- Jäykkäkouristusrokote
- MPR-rokote (suojaa tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta)
- Poliorokote
Matkailijan muut rokotteet
Rokote.fi sivuilta löytyy ajantasaiset rokotussuositukset maakohtaisesti. Kohdemaan listauksen lukemisen lisäksi kannattaa kuitenkin olla yhteydessä omaan lääkäriin tarvittavien rokotteiden varmistamiseksi. Niiden tarve arvioidaan riskiarvion perusteella, mihin saattaa vaikuttaa mm. matkakohteen yleisimmät terveysvaarat, matkareitti, matkan kesto ja olosuhteet sekä matkailijan oma terveystilanne. Alla listattuna Suomen rokoteohjelman ulkopuolisia rokotteita:
Itselläni paljon matkailevana on yleensä kokoajan voimassa kaikki yllä listatut rokotteet – koskaan kun ei tiedä, mihin matka seuraavaksi käy niin vapaa-ajan kuin työn puolesta. Suomen perusrokotteiden päälle matkailijan yleisimmät lisärokotteet ovat hepatiitti A ja B, joita ei tarvitse uusia rokotesarjan saamisen jälkeen. Keltakuumerokote vaaditaan pakollisena joissakin Afrikan ja Etelä-Amerikan maissa, ja kuten kerroin jo yllä, tulee mukana matkalla kuljettaa myös todistusta tästä. Trooppisissa ja erityisesti alkeellisissa olosuhteissa voi olla hyvä olla voimassa lavantautirokotus, mahdollisesti myös harvinaisempi kolerarokote. Aasiassa pidempiä aikoja tietyillä alueilla ollessa suositellaan Japanin aivotulehdusrokotetta ja Keski-Afrikkaan suuntaaville mahdollisesti meningokokkirokotetta. Villieläinten parissa tai eläinten hoitokodeissa työskenteleville (esim. vapaaehtoistyö) voidaan antaa Rabies-rokote ja lisäksi Baltian maissa patikoiville voidaan harkita puutiaisenkefaliittisuojaa (TBE). Näiden lisäksi myös muutamia muita harvinaisempia rokotteita löytyy.
Muu suojautuminen
Kaikkia matkailijan tauteja vastaan ei voi suojautua rokotteilla. Yksi tärkeimmistä rokotteiden ulkopuolisista estolääkityksistä on lääke malariaa vastaan, sillä jo yhdestä ainoasta malarialoista kantavan hyttysen pistosta voi seurata vakava sairastuminen. Malarian riski on suurin Afrikassa ja paikoin myös Oseaniassa, keskisuuri eteläisessä Aasiassa ja pienin Väli- ja Etelä-Amerikassa sekä Kaakkois-Aasiassa. Estolääkityssuositukset on syytä tarkistaa maakohtaisista ohjeista ja keskustella niiden tarpeesta oman lääkärin kanssa. Hyttysten levittämiä tauteja, kuten malariaa, dengue-kuumetta ja unitautia, vastaan hyttyskarkoitteet, peittävät vaatteet ja esim. majoituspaikan suojaverkko sängyn yläpuolelle voi olla edullinen keino oman terveyden suojaamiseksi.
Toinen edullinen matkavakuutus on huolehtia hygieniasta varsinkin alkeellisissa olosuhteissa. Tällaisissa matkakohteissa verikontaktit eri muodoissa voivat olla riski saada vakava tartuntatauti (esim. HIV tai hepatiitti B) hoitotoimenpiteiden, suojaamattoman seksin, akupunktion, tatuointivälineiden tai lävistysten kautta. Lisäksi huonon hygienian maissa esimerkiksi käsidesin käyttö on hyvä keino välttää erilaisia suolistotauteja. Myös kiinnittämällä matkoilla normaalia enemmän huomiota ruokailutottumuksiina, voi välttyä turhilta ikäviltä taudeilta.
Kun palaat matkalta takaisin koti-Suomeen, kannattaa vielä tarkistaa ennen matkaasi ottamien rokotusten tehostamisen tarve ja merkitä kalenteriin muistutus tarvittaville tehosteille ja lisärokotteille. Jos kotiin tullessa epäilet saaneesi tartunnan matkalta, tai olosi on muuten huono, hakeudu lääkäriin.
Lähde: Rokote.fi & Matkailijan terveysopas
4 Comments
Pirkko / Meriharakka
25.10.2015 at 19:52Hyvä yhteenveto itsellenikin juuri ajankohtaisesta asiasta (matkalla Afrikkaan joulukuussa).
Ihan noin järjestelmällinen en ole, että yrittäisin koko ajan pitää kaikki rokotukset voimassa, etenkin kun matkojen suunnittelujänne meillä on yleensä kuitenkin useita kuukausia, niin ehdimme hoitaa ne sitten per matka ja kohde. Uusimpana itse opin, että jotkut maat ovat alkaneet vaatia poliotakin tehostettuna, normaalisti sitä ei Suomessa tehosteta. Lue (halutessasi) lisää meidän kuvioista täältä.
Anna-Katri
25.10.2015 at 20:29Kiva kuulla, että oli hyvä yhteenveto – tällaista oli toivottu, joten nyt vihdoinkin sain aikaiseksi kirjoitella asiat ylös. Kävinkin jo lukemassa postauksesi, ja ei kyllä voi muuta kuin todeta, että Afrikkaan tarvitsee aika paljon rokotteita. 🙂 Jään innolla odottamaan tulevan matkanne juttuja!
Minulla on viime vuosina ollut matkoja niin erikoisiin paikkoihin, että ihan jo niidenkin puolesta on tullut rokotteita uusittua ja pidettyä ajantasalla. Kuulin myös ennen Ugandan matkaani, että nuo Polio-tehosteet on tullut vaatimuksena joihinkin uusiin maihin. Eli kannattaa kyllä olla hereillä rokotteiden kanssa mikäli hieman erikoisempiin maihin matka käy!
Kata
2.11.2015 at 19:54Riippuu myöskin millaisille alueille matkustaa kussakin maassa. Omalle Kenian matkalleni otin vain keltakuumerokotteen ja malarian estolääkityksen. Lääkäri oli sitä mieltä, ettei tarvetta ole esimerkiksi lavantauti- tai meningokokkirokotteille, sillä en liikkunut syrjäisissä kylissä yms. Perusrokotteet ja hepatiittirokotus oli jo aiemmin hankittu/tarkistettu. Toki mieluummin varmemmin kuin ilman minkäänlaisia rokotteita!
Anna-Katri
7.11.2015 at 21:23Tärkeää tosiaan onkin määrittää oman lääkärin kanssa, mitä rokotteita tai lääkkeitä omalle matkalleen tarvitseekaan. Minun matkat suuntautuvat usein syrjäkyliin ja alkeellisiin olosuhteisiin, joten noille erikoisemmillekin rokotuksille on ollut niiden puolesta tarvetta. 🙂