Menu
Toscana

Matkavinkkejä Toscanaan?

toscanaTänä viikonloppuna mieli on ollut jo aikalailla tulevassa kesässä ja ennen kaikkea tulevissa matkoissa. Yksi erityinen matkasuunnitelma kesälle onkin matka Toscanaan. Kun näin ensimmäisen kerran (itseasiassa jollakin kaukolennolla) elokuvan Under the Tuscan Sun, haltioiduin näkemästäni niin paljon, että aloin haaveilemaan, jos en nyt ihan muuttamisesta (ja italialaisen miehen löytämisestä), niin ainakin vierailuista tällä Italian yhdellä kauneimmista maaseutualueista. En vain millään saa mielestäni kuvaa näkymästä, kun auringon nousun aikaan kumpuilevien viinipeltojen painantumiin kerääntynyt sumu heijastaa itsestään ylöspäin auringon keltaisia säteitä, ja peittää maaseutuidyllin utuisen satuverhon taa.

Toinen, ja se tärkeämpi syy, miksi haluan juuri nyt matkustaa Toscanaan, on kuitenkin eräs henkilö, jonka kanssa haluan kokea tämän kaiken: Äitini suurin matkaunelma on nimittäin päästä viettämään kauniita kesäpäiviä Toscanan maisemissa, joten tälle kesälle halusinkin ehdottomasti suunnitella mitä unohtumattomimman äiti-tytär-viikon – eikä missään muualla kuin Toscanan maaseudulla. Suunnitelmissa on vuokrata pieni auto Rooman lentokentältä, ja suunnata sieltä pieniä viinipeltojen reunustamia tietä pitkin yhä syvemmälle Toscanan maaseutua. Toiveena olisi löytää perinteistä italailaista maaseutuelämää henkivä majapaikka, jossa aamulla voisi herätä kukon kiekunaan keskeltä viinipeltoja, viettää päivät tutustuen maaseutuelämän lisäksi läheisiin keskiaikaisiin kyliin ja viimeistellä päivä perehtyen italialaisen keittiön perinteisiin herkkuihin.

Yksi kohokohta olisi myös osallistua toscanalaiseen ruokaan keskittyvälle kokkauskurssille, sillä näen jo sieluni silmin, kuinka äitini kanssa viilettäisimme sinivalkoisissa kesämekoissamme vehreän puutarhan läpi pienen kiviverhoillun kartanon kellarikerrokseen ja kietaisisimme ympärille valkoiset essut ennen pastan valmistamisen aloittamista. Ja miltähän suullinen chiantilaista täydellistä punaviiniä maistuisikaan itsevalmistetun illallisen päätteeksi ihaillen auringonlaskua näiden maagisten kumpupeltomaisemien taa?

Belonika & Les Chefs. Toscana. from Merry-Go-Round on Vimeo.

Vaikka Italiassa olen useampaan otteeseen reissannut, on Toscanan alue minulle silti aivan uusi. Sen vuoksi haluaisinkin palavasti kuulla teiltä kokeneemmilta Italian reissaajilta vinkkejä Toscanaan.

Mikä olisi paras paikka viikon pituiselle matkalle? Yöpyäkö yhdessä ja samassa paikassa, vai vaihtaa paikkaa? Mistä löytyisi maalaishenkinen kartano, jossa yöpyä idyllisissä puitteissa suhteellisen edullisesti? Entä missä voisi osallistua kokkauskurssille tai nauttia parhaimmat viinilasilliset? Kaikki vinkit otan äärettömän innoissani vastaan, sillä tämän matkan jos minkä haluan suunnitella etukäteen mitä parhaimmaksi!

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

9 Comments

 • Mia
  28.2.2016 at 19:25

  Heippa! Tämä on nyt varmaan surkein vinkki ikinä, mutta nähtävien paikkojen sijasta vinkkaisin, ettei ainakaan kannata suunnata Sienaan tai San Gimignanoon jos aikaa on vähän, eikä ehkä muutenkaan. Olen samaten käynyt Italiassa useasti mutta Toscanassa vain kerran, ja juuri sillä kerralla vuokrasimme talon San Gimignanon kupeesta sekä kävimme pikaisella visiitillä Sienassa. Voi toki olla että ajoitus oli väärä tai muuten vain huono tuuri, mutta paahtavan kuuma aurinko elokuussa, kuivuneet ja keltaiset pellot ja hirveä turistirysä eivät tehneet vaikutusta millään mitalla, päinvastoin. Aiemmin piirtämäni unelma Toscanan maisemista sai kovan kolhun enkä sittemmin ole käynyt Toscanassa, tai edes Italiassa. Mielelläni näkisin myös sen toisen puolen Toscanasta ja odotankin innolla muilta ja sinulta vinkkejä, nimittäin uskon että Toscanalla on varmasti paljon tarjottavaa. 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   3.3.2016 at 20:00

   Eikä mitään, kiitos vain vinkistäsi! Muistelenkin, että olen lueskellut joitakin viinipostauksiasi tai ainakin ihaillut kuvia Pinterestissä, mutta en ole varma oliko ne Italiasta, Ranskasta vai Saksasta vai missä ikinä olettekaan reissanneet. 🙂 Harmi, että unelmien Toscana näyttäytyikin hieman toisenlaisena kuin mitä mielikuvamme tuosta paikasta taitaa olla. Toivon todella, että omalla matkallani kesäkuun alussa pääsen näkemään edes pikkupalan sitä yltiöromanttista italialaista maalaismaisemaa, josta olen haaveillut. Lupaan laittaa vinkkini jakoon heti matkalta!

   Reply
 • Teija / Lähdetään taas
  28.2.2016 at 20:19

  Voih, Toscana on ihana! Vein mieheni sinne yllätysminihäämatkalle toissa kesänä. Me yövyttiin Castello de Albolan viinitilalla, ja herättiin linnun lauluun ja nukahdettiin sammakoiden kurnutukseen 🙂 Jos ette heillä yövy, niin ainakin kannattaa käydä heillä viinikierroksella. Heidän viinit on taivaallisen hyviä!

  Reply
  • Anna-Katri
   3.3.2016 at 20:02

   Oi kiitos tuhannesti vinkistä, joku viinitila onkin ollut hakusessa matkalle! Kuulin työkaveriltani, että viinitiloja kyllä löytyy lähes jokaisen tien varrelta, mutta olisi mukava piipahtaa juurikin paikassa, jota suositellaan. Eli kirjoittelenkin tämän paikan reissuvihkooni ylös. 🙂

   Reply
 • Susanna
  28.2.2016 at 21:20

  Hyvältä kuulostaa!:) ja suosittelen. Olen enemmänkin viettänyt aikaa etelä-Italiassa ja Laziossa Roomassa ja sen lähistöllä. Mutta olen käynyt myös Toscanassa Livornossa ja Grossetossa. Grosseto oli ihan kiva keskiaikainen kaupunki, jossa tietysti myös hyvää ruokaa. Otin junan muistaakseni Civitavecchian satamakaupungista Grossetoon. Reitin varrella näin juuri niitä upeita auringonkukkapeltoja ja kauniita taloja. Näin myös pari upeaa rantakohdetta reitin varrella. Menin Orbetellon ohitse. Tuli bongattua yksi pinkki talokin. Toscanassa majoittuminen on valitettavasti kalliimpaa kuin muualla Italiassa, juuri tuon elokuvan (ja kirjojen) takia amerikkalaiset ovat oikeen joukolla ostaneet vanhoja taloja Toscanasta. Joten etenkin loma-asuntojen ja myytävien asuntojen hinnat ovat kohoneet pilviin. Edullisiakin löytyy ainakin viikoksi kun tarpeeksi etsii 🙂 Jos haluat löytää loma-asunnon Toscanasta niin tässä pari sivua ja kokkauskursseja:
  http://www.casamundo.co.uk/holiday-rentals/italy
  http://vacation-rentals.affitto.it
  http://www.tuscookany.com
  http://organictuscany.org

  Reply
  • Anna-Katri
   3.3.2016 at 20:08

   Kiitos todella paljon näistä vinkeistä! Ja voi kuinka tekstiäsi lukiessa tuli jo valtava kaipuu noihin paikkoihin ja maisemiin! Täytyykin tulevan viikonlopun aikana perehtyä noihin lähettämiisi linkkeihin ja vähän piirrellä matkareittiä kartalle. 🙂

   Reply
 • Eija
  16.3.2016 at 14:46

  No nyt päästiin lempiaiheeseeni eli Toscanaan! Mielestäni ehdottomasti kauneinta ja aidointa Toscanaa on Val d’Orcia etelässä (http://www.discovertuscany.com/it/valdorcia/). Kävin siellä ensi kertaa jo parikymmentä vuotta sitten ja olen sen jälkeen palannut sinne aina uudelleen ja uudelleen. Pidän kiintopisteenä aina Pienzan kaunista pikkukaupunkia ja yövyn vähän sen ulkopuolella olevassa Fonte all’Oppio -nimisessä majatalossa (http://villafontealloppio.com/). Suosittelen lämpimästi! Se on kauniisti entisöity vanha, iso maalaistalo, johon on tehty neljä huoneistoa matkailijoille. Ympärillä on kaunis piha-alue pizza-kiviuuneineen ym. Parasta tässä paikassa on sen sijainti kukkulan laella ja pihalta aukeavat aivan huikeat maisemat. Ympärillä silmänkantamattomiin juuri sitä unelmien Toscanaa kukkuloineen, oliivilehtoineen ja sypressien reunustamine pikkuteineen. Eikä hehkutus tähän lopu, sillä Pienza on oiva kiintopiste myös sen takia, että sieltä on lyhyt ajomatka moniin upeisiin kohteisiin. Majatalon pihaltakin näkyvä Monticchiellon kylä on lähinnä, vain pari km Pienzasta. Monticchiello on monelle suomalaiselle tuttu siitä, että siellä sijaitsee Eila Hiltusen aikanaan ostama linnoitustorni. Ja Monticchiellossa kun ollaan, täytyy ehdottomasti mennä syömään La Porta -nimiseen ravintolaan (http://www.osterialaporta.it/it/). Lähellä sijaitsee myös Montalcino upeine viinitiloineen. Montalcinon vanhan kaupungin monista viinipaikoista suosittelen Enoteca la Fortezzaa (http://www.enotecalafortezza.com/).Siellä on ihana käydä maistelemassa (ja ostamassa) alueen ja koko Toscanan parhaita viinejä. Montalcinosta n. 10 km päässä on yksi must-kohde:ikivanha munkkiluostari ja siihen kuuluva pieni ja tunnelmallinen kirkko, Sant’Antimo (http://www.discovertuscany.com/it/montalcino/abbazia-di-sant-antimo.html). Jos osutte paikalle vielä kun munkit laulavat gregoriaanisia lauluja, on ainutlaatuinen ja upea tunnelma taattu. Muita alueen kohteita ovat (vain muutamia mainitakseni) mm. San Quirico d’Orcia, Montepulciano, Sant’Anna in Camprenan luostari (jossa on kuvattu Englantilainen Potilas elokuva), Bagno Vignonin pikkkuruinen kylpyläkaupunki ja unohtamatta tietenkään Sienaa. Ja tietysti myös itse Pienza (http://www.discovertuscany.com/it/valdorcia/visita-pienza.html), kaunis renessanssikaupunki, joka on kuuluisa paitsi arkkitehtuuristaan, niin myös herkullisesta pecorino-juustostaan mm. Vaikka kaupunki tai paremminkin kylä on pieni, niin siellä on monta hyvää ruokapaikkaa (oma suosikkini on Latte di Luna). Sama pätee muuallakin Toscanassa: on vaikea syödä huonosti missään. Viikossa ehtii nähdä jo kummasti juuri sen takia, että etäisyydet ovat lyhyitä. Val d’Orciaan ei voi olla ihastumatta! Upeaa Toscanan-matkaa Sinulle ja äidillesi!

  Reply
  • Anna-Katri
   20.3.2016 at 19:11

   Kiitos tuhannesti näistä vinkeistä, aivan täydellisiä! Täytyykin nyt pääsiäisenä käydä nuo linkit läpi samalla kun teemme äitini kanssa tarkempia matkasuunnitelmia. Mutta uskon, että näiden avulla löydämme kyllä sen juuri oikean palan Toscanaa!

   Reply
 • Marjo
  26.4.2016 at 13:41

  Hei, onko kenelläkään kokemuksia Elban saaresta?

  Reply

Leave a Reply